captain_scubby posted on 25-1-2007 02:39 PM

KANSER USUS @ ULSER USUS...

ada info tak ttg dua penyakit ni....???

hainina posted on 25-1-2007 03:05 PM

kena balik tgk dlm majalah.... rasa cam ada.. :)

captain_scubby posted on 25-1-2007 03:43 PM

kalo boleh nk tau apa simptom2 dan beza utk kedua2 penyakit....
macam mana nk ubati...

Arissa_Sofea posted on 25-1-2007 08:50 PM

Reply #1 captain_scubby's post

general sgt soalan captain scubby tu.. usus ade usus besar dan usus kecil

usus kecil terdiri dari 3 bahagian iaitu duodenum, jejunum dan ileum..

usus besar pulak ader 6 bahagian iaitu caecum, ascending colon, transverse colon, descending colon, sigmoid colon, rectum.

the reason saya bagitau bahagian2 usus besar usus kecil ni adalah, setiap bahagian untuk kanser/ulcer, ader treatment yang sama, ader treatment yang berlainan...

ulcer duodenum dan ulcer gatric (ni perut, bkn usus tau) dikategorikan sekali sebagai 'ulcer peptic'...so, ulcer duodenum dan ulcer gastric treatment nye sama iaitu proton pump blocker (e.g. omeprazole, lansoprazole), H2 receptor blocker (e.g. cimetidine, ranitidine) dan juga antibiotik. ulser usus kecil lain seperti jejenum dan ileum, jarang sekali berlaku kecuali ade Crohn's disease.

ulcer usus besar pulak dikategorikan kepada dua iaitu Crohn's disease dan Ulcerative Colitis. crohn's ni boleh affect dari mulut sampai lubang bontot, manakala ulcerative colitis affect usus besar sahaja. dua2 menyebabkan ulcer dalam usus besar.

treatment untuk ulcer usus besar adalah 5-ASA, steroids dan immunosupressor (chemotherapy). dan tiga2 treatment ade yang guna semua, ade yang guna sikit je, ade yang tambah ubat lain untuk bahagian2 usus besar yang berlainan. operation pun boleh dilakukan.

Arissa_Sofea posted on 25-1-2007 09:07 PM

kanser pulak panjang jugak citernyer..

okla, kanser usus kecil jarang berlaku, so saya skip kanser usus kecil.

kanser usus besar... simptom2 untuk kanser usus besar (colorectal kanser) berlainan untuk berlainan bahagian usus besar yang 6 tadi. dibahagikan kepada dua bahagian iaitu right sided colorectal cancer (caecum, ascending colon, transverse colon) dan left sided colorectal cancer (descending colon, sigmoid colon, rectum)

http://img225.imageshack.us/img225/5469/anatomycoloncolor3nz.th.gif

right side simptom nyer turun berat badan, kurus anorexia, letih2, anaemia, semput nafas (sbb anaemia), cirit.

left side simptomnyer adalah, darah dalam tahi, alteration in bowel habit (kejap cirit, kejap sembelit, kejap 2 kali sehari, kejap 10 kali sehari...tak tentula), tenesmus (rasa tak puas berak), sakit perut/abdomen (cramp2).

treatment adalah operation buang kanser tu, radiotherapy dan chemotherapy dan ubat2 lain untuk control simptom2.

hopefully, penerangan saya terang dan ringkas untuk dibaca. kalau nak lebih lanjut bolehla google.

blackmore posted on 26-1-2007 12:26 AM

Originally posted by Arissa_Sofea at 25-1-2007 20:50
treatment untuk ulcer usus besar adalah 5-ASA, steroids dan immunosupressor (chemotherapy). dan tiga2 treatment ade yang guna semua, ade yang guna sikit je, ade yang tambah ubat lain untuk bahagian2 usus besar yang berlainan. operation pun boleh dilakukan....

...eerrr...chemotheraphy for the treatment of ulcerative colitis???...bley elaborate further please??...:)

Arissa_Sofea posted on 26-1-2007 12:59 AM

Reply #6 blackmore's post

rarely used...but azathioprine, cyclosporin, sulfonamide are examples to use in crohn's and UC....those are immunospressors aka chemo...these drugs also used in various cancers

http://en.wikipedia.org/wiki/Azathioprine

[ Last edited by  Arissa_Sofea at 26-1-2007 04:04 AM ]

zerozone posted on 27-1-2007 12:17 PM

Satu perkara tentang cancer rectum...kebanyakan kes terjadi pada orang muda dlm lingkungan umur 30an dan tak suka makan sayur/buah2an (fibre). Saya dah jumpa beberapa kes pengidap cancer jenis ni yg dari kajiselidik dijalankan memang dia orang mengakui tak suka makan sayur2an. Dua daripada mereka telahpun meninggal walaupun telah menjalani rawatan yg intensif. Tanda awal cancer ni berak lendir campur darah. So makan sayur & buah2an dan apa saja yg mengandungi banyak fibre setiap hari demi kesihatan usus kita.

emarsa_zer posted on 1-2-2007 08:57 AM

baru2 ni mak saya telah mengalami cirit birit lebih dari 4 bulan,dan baru2 ni dia telah menjalani CTscan pelvis & keputusan nya didapati ada sesuatu maybe ketumbuhan(saya pun tak pasti) berukuran 10x8cm tapi doktor tidak boleh pastikan samaada dalam ovari @ rektum,doktor mengatakan itu kemungkinan cancer....:'( ,doktor suggest utk buat operation & akan hantar benda tu ke lab utk dianalisis,tetapi mak saya baru saja operation appendik bulan 8 last year so,doktor mengatakan maybe operation utk kali kedua agak merbahaya,so adakah cara lain selain dari pembedahan utk mengeluarkan ketumbuhan tersebut......

zerozone posted on 1-2-2007 10:30 AM

Reply #9 emarsa_zer's post

Kena bedah juga...tiada cara lain...ketumbuhan tu besar...sepatutnya masa buat op appendik dah boleh kesan.

emarsa_zer posted on 1-2-2007 01:20 PM

Reply #10 zerozone's post

itulah yg family saya pelik sebab masa pembedahan appendik dulu doktor tak perasan ketumbuhan tersebut,lagi satu kemusykilan saya kenapa doktor tidak pasti dimana ketumbuhan tersebut,di ovari @ rektum malah mak saya disyorkan menjalani colonoscopy terlebih dahulu,iaitu pada 4 februari nanti.adakah melalui colonoscopy ini dapat dipastikan di mana ketumbuhan itu??...:(

emarsa_zer posted on 1-2-2007 01:23 PM

saya ada baca mengenai kaedah ôlaparoscopic

zerozone posted on 2-2-2007 08:13 AM

Reply #12 emarsa_zer's post

Keyhole surgery untuk ketumbuhan kecil ataupun untuk buat biopsy...tak boleh untuk ketumbuhan besar.

Arissa_Sofea posted on 2-2-2007 10:03 AM

Reply #11 emarsa_zer's post

kalau ader tumour....kena midline laparatomy...btol zerozone ckp laparoscopic utk small excision/resection...

if tumour in colon.....at least partial colectomy must be performed....that'll require laparotomy in most cases...only sometimes can keyhole surgery be performed

[ Last edited by  Arissa_Sofea at 2-2-2007 10:15 AM ]

mayyonnizz posted on 2-2-2007 11:36 AM

i takut sgt...

hi.. takut nyer i baca posting u all...

pg td i discover.. masa buang air... bont*t rasa mcm pedih sikit .. tp takderlah sakit...

bila i nak basuh.. terkejut i bila tgok dlm toilet bowl penuh darah campur najis.. merah pekat... tp i tak rasa sakit.... masa basuh & gosok pun tak rasa sakit...

bila i lap dubur dgn tisu.. ada darah sikit2....

i takut sgt nih... &  lately bilal tido mlm i ada rasa sakit dalam abdomen.. kat bahagian ovari kebawah tuh....

i ada canser ker.. coz i nih mmg tak makan sayur or buah... & suka mkn pedas....

anyone ada experience mcm i tak?:'(

zerozone posted on 3-2-2007 09:46 AM

Reply #15 mayyonnizz's post

Cerita you lebih mirip kepada buasir (piles). Perdarahan dari cancer biasanya sikit je dan bercampur dengan lendir. Tapi saya harap you rajin makan buah & sayur...kurangkan rempah- kari...sebab saya dah tengok sendiri orang dapat cancer colorectal ni sebab tak suka makan serat2(fibre). Kalau dalam textbook kata orang yg dapat cancer jenis ni dlm lingkungan umur 50 keatas...tapi kat Malaysia ni saya dah jumpa orang umur 30 mengidap cancer ni dan meninggal.

mayyonnizz posted on 5-2-2007 08:29 AM

Reply #16 zerozone's post

thanxs zero.. lega sikit baca posting u...

tu lah.. kita nih dah nyesal pasal tak jaga pemakanan....  mmg lepas nih igt nak jaga bebetul pemakanan....

nak makan buah banyak & air....

btw.. my bos/friend  baru meninggal 3 bulan lepas.. disebabkan canser perut.. umur dia baru 32... kesian mati muda....

tinggal anak 3 org. kecik2 lagi... dia baik pulak tuh... dia xnak check awal2 perut dia.. bila sakit dia diamkan ajer....  dia igt gastric biasa...

last2 dah jatuh pitam.. pg spital terus detact canser perut stage 3.. yg dah cronic.... al fatihah untuk dia..:(

kelisa posted on 8-2-2007 05:00 PM

i pulak last week demam dari wednesday till saturday (on & off). start sunday i sakit perut citi birit. as of today perut masih sakit but buang air sekali je la tapi perut i sakit tu rasa cam nak buang air besar, pedih ulu hati. senang citer perut memang tak comfortable la. kalau makan pun dah rasa sakit tapi kalau tak makan lapar la plak. so adakah i nih ada masalah usus? harap2 yang berkenaan boleh la bantu ye..trimas

be_delicious posted on 8-2-2007 07:47 PM

Originally posted by zerozone at 27-1-2007 12:17 PM
Satu perkara tentang cancer rectum...kebanyakan kes terjadi pada orang muda dlm lingkungan umur 30an dan tak suka makan sayur/buah2an (fibre). Saya dah jumpa beberapa kes pengidap cancer jenis ni ...

er saya tak suke makan sayur, tp hari2 saya mkn buah mcm mangga masak,tembikai n oren..then minum yogurt low fat..kalau roti  makan wholemeal..
ok ke or tak ok?

zerozone posted on 9-2-2007 08:09 AM

Reply #19 be_delicious's post

Boleh juga...buah2an banyak fibers juga... lagi fresh...zat2nya pun takde yg terbuang. Sayur ni jgn masak terlalu lama...nanti zat2 didalamnya akan musnah. Eloknya kita ambik fibres ni 5 kali sehari..kalau dipelbagaikan jenis fibers tu bagus..spt sayur, buah2an, oats (soluble fibres) dll.

MARAstudent posted on 9-2-2007 10:13 AM

aku suggest banyk kan minum bende yng ade acidofilus......bende tu baik utk usus korang...
Page: [1]
View full: KANSER USUS @ ULSER USUS...