cats75 posted on 7-2-2007 03:18 PM

Contoh tiles atau corak yang ada di rumah anda

sayadalam process renovate rumah so tak tau nak pasang tiles jenis macamana maksud saya.. kalau kat dapur dan ruang tamu tu tiles tu nak buh corak macamana , selalu kita tengok orang pasang tiles ni jenis plain jerr.. macam stail lama mungkin ada idea yg boleh di kongsi bersama..
apa yang saya tau kat dapur memang kena guna heavy duty.. so saya nak sekarang ni pening nak caro warna dan corak yg bersesuai utk bilik tido, bilik air dan dapur... kalau boleh biar lah nampak menarik dan lain dari yang lain ...

[ Last edited by  cats75 at 7-2-2007 03:22 PM ]

cats75 posted on 7-2-2007 03:20 PM

ni ada satu contoh patern yang saya jumpa .. kalau macma ni saya buat kat dapur cantik tak

http://www.whitehorse.com.tw/my/pic/picMain/13866635.jpg

cats75 posted on 7-2-2007 03:25 PM

ni ada lagi..
saya ni dah tak tau nak pilih yang macamana
http://www.whitehorse.com.tw/my/pic/picMain/59022423.jpg

cats75 posted on 7-3-2007 12:09 PM

ciannya kita tak dder org yg membantu

intanazlynna posted on 7-3-2007 12:42 PM

Umah saya pasang tiles yg cem atas tu... tapi tak secantek yg kt atas tu... tukang kampung je yg bwat...

cost upahnyer melambung.... bile ada design2 nih..

dah tak yah taruk carpet... ;P
heheeeee... dapur saya ada tiles corak starburst :D

[ Last edited by  intanazlynna at 7-3-2007 02:38 PM ]

Mas916 posted on 7-3-2007 01:11 PM

rasa kat dapur tu ble pasang tile yg x licin tu...selamat la tak tergelincir taim masak..

cats75 posted on 7-3-2007 03:06 PM

terima kasih pada yg mereply nyaaa

kalau kat dapur better pakai yg jenis kesat sikit..
tu laa saya plan nak buat macam bentuk frame tu tp kalau ada sesapa yg kat rumah dia ada contoh saya nak lihat laa..
saya plan nak buat kat ruang family  dan dapur

chempaka_ku posted on 7-3-2007 08:11 PM

dapur chemp tiles jenis kesat....lupa jenis dan nama dia sebab dah lama....

sekeliling pakai tiles lebih kecil......small squares, different or same color pun ok....
tiles yang besar tu juga boleh potong kecil......
a lit bit macam design galaxy di atas tu....no picture sebab rumah di kampung....

[ Last edited by  chempaka_ku at 7-3-2007 08:15 PM ]

niceghost2005 posted on 7-3-2007 08:40 PM

Originally posted by cats75 at 7-3-2007 03:06 PM
terima kasih pada yg mereply nyaaa

kalau kat dapur better pakai yg jenis kesat sikit..
tu laa saya plan nak buat macam bentuk frame tu tp kalau ada sesapa yg kat rumah dia ada contoh saya na ...

Assalamualakum Miawwwww............

Selamat Masuk Ghumah Baru......di ucapkan.

Ada PRO n CON kalau memakai tiles yg kesat di dapur.
1. tidak mudah tergelincir
2. susah nak cuci

Tiles terbahagi kpd bbrp jenis.
1. tiles CERAMIC
2. tiles heavy duty or haemogeneous
a. biasa
b. polish
3. granite
4. marble

SEtiap nya ada PRO n CON.

Tile CERAMIC
- pelbagai corak n nampak bersih
- mudah utk di bersihkan
- murah
- hanya bahagian permukaan sahaja yg di saluti/gloss/cat
- licin biler kena minyak or air
- ada expiry date (biler permukaan sudah haus....)

Heavy Duty tiles aka haemogeneous
- tahan lasak
- skit mahal
- pelbagai corak n warna
- keras
- warna sekata...di luar n dalam
- ada jenis licin n kesat
- pelbagai saiz n brand

sambung................

Wsalam

intanazlynna posted on 8-3-2007 09:23 AM

..ader satu lagi... glass tiles...


dapur Intan pakai tiles yg kesat tu... susahnyer nk cuci... sesekali guna berus cuci... sama lah dalam bilik air tuuuu..:funk:

niceghost2005 posted on 8-3-2007 09:30 AM

Originally posted by intanazlynna at 8-3-2007 09:23 AM
..ader satu lagi... glass tiles...


dapur Intan pakai tiles yg kesat tu... susahnyer nk cuci... sesekali guna berus cuci... sama lah dalam bilik air tuuuu..:funk:

And kat tempat tempat cam gini.......
Di nasihatkan agar TIDAK MEMAKAI/MEMILIH tiles yg gelap.

Khas utk KESELAMATAN keluarga n pengguna di ghumah.

Tapi setakat membuat sedikit corak di sana sini....its still o.k.
Agar tidak terlalu DULL.

p/s jangan pakai ceramic tiles utk lantai di bilik air

rzman_07 posted on 9-3-2007 11:11 AM

cantiknya..rasa2 utk tukar tiles ni next projek la suka tgk tiles kaler2 & border tuh....naper la housing developer tak buat mcm ni sumer yer...asik satu kaleer jer

cats75 posted on 9-3-2007 11:22 AM

tu laa.. ari tu sayatengok rumah sepupu buat tile bentuk frame cantik lak...
tu laa kalau dapat banyak idea dan cth gambar lagi cun..
saya plan nak buat macam tu kat dapur dan ruang family...
tp kekuranga idea dan corak

rzman_07 posted on 9-3-2007 11:28 AM

kalo ruang tamu or familh hall buat camnie sotak payah klagi letak carpet betul tak?

cats75 posted on 9-3-2007 11:31 AM

ha'ahhh .... untung dah situ.. tp kena pandai mainkan warna laa ...
kalau kita beli rumah dah siap memang tak der patern macam ni so kalau nak buat masa kita renovate laa nampak nya:)

rzman_07 posted on 9-3-2007 11:37 AM

cats75,
tu ler bila kita dah pindah & dok sini then nak buat semula tiles..haru jadiknya...mana la nakletak brg & juga nak kawal habuk2..hasil dari hacking job tuh...

carpet pun nowadays bukn murah...mahal tuh....

cats75 posted on 9-3-2007 12:27 PM

tu laa macma saya sekarang ni tgh reno kat dapur dan bilik atas, massaallah dengan debu , habuk nyaa.. nak pindah rumah lain .. tak larat nak pungah barang2 tu.. loni  
bilik utama laa jadi tpt simpan barang2.. sekali tgk macam org pelarian lak:)

intanazlynna posted on 9-3-2007 02:20 PM

tak gakkkk... carpet pun bagi Intan perlu gak... tak kan nak baring tgk tv atas tiles? sejuk kang!!~ heheeeee

kalo kiter nak pasang tiles yg lawa2 ni kiter kena tau kegunaan sesuatu ruang... mungkin foyer kiter leh guna tiles lawa2 ni... untuk tpt letak kete ker...  sebab kalo kiter bwat tiles lawa2 kat tpt yg salah pun tak der guna nyer... menyeksaaa :$

niceghost2005 posted on 9-3-2007 03:08 PM

Assalamualaikum semuer,

Setiap pengguna HARUS tahu akan KEBAIKKAN dan KEBURUKKAN barang yg dia ingin gunakan.

Tiles, granite, marble dan yg sewaktu dgn nya adalah utk MENYEJUKKAN ataupun MERENDAHKAN SUHU ghumah SELAIN dari mencantikkan.
Carpet adalah utk menyerap HABA selain mencantikkan juga.

Dan adakah carpet ini sesuai utk negara panas seperti Malaysia??

Semasa teman di Eropah dahulu.
Pabila tiba musim PANAS, deme akan roll the carpet dan membuang habuk nya di luar ghumah.
Tingkap2 di buka.......

Deme hanya menggunakan carpet pada musim sejuk.
Ini salah satu dari kaedah utk MENJIMATKAN KOS letrik.

Utk pengetahuan semuer, selain dari menyerap haba....carpet juga menyimpan habuk, debu, kotoran, hama.....etc
Ia tidak sesuai utk oghang yg mengidap penyakit asthma/lelah etc.

Waallahua'lam

vivitar posted on 28-12-2007 04:22 PM

Memandangkan teman tgh tercongak2 mencari idea nak buat tiles...teman upkan balik topic ni...so sesapa yg ada picture tiles meh le syer kat sini.....tq in adv...:)

niceghost2005 posted on 28-12-2007 08:51 PM

Originally posted by vivitar at 28-12-2007 04:22 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Memandangkan teman tgh tercongak2 mencari idea nak buat tiles...teman upkan balik topic ni...so sesapa yg ada picture tiles meh le syer kat sini.....tq in adv...:)

ppssstttttttttttttt...............dalam pencarian tiles nie , kena tengok poket dulu, vivitar ;P

in2eryn posted on 8-1-2008 11:58 AM

pencuci jenis apa yg boleh kilatkan tiles ye?
sbb nak pindah, tp tile kotor la.. tak berapa kilat.. dah pakai ajax.. tp tak berapa berkesan sgt...

eva posted on 8-1-2008 12:01 PM

Originally posted by cats75 at 7-2-2007 03:18 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
sayadalam process renovate rumah so tak tau nak pasang tiles jenis macamana maksud saya.. kalau kat dapur dan ruang tamu tu tiles tu nak buh corak macamana , selalu kita tengok orang pasang tiles ...
hai cats,
i hope u ok..
most of your tiles cantik2..
tp apa tema rumah u sebenarnya?

eva posted on 8-1-2008 12:05 PM

Originally posted by niceghost2005 at 8-3-2007 09:30 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


And kat tempat tempat cam gini.......
Di nasihatkan agar TIDAK MEMAKAI/MEMILIH tiles yg gelap.

Khas utk KESELAMATAN keluarga n pengguna di ghumah.

Tapi setakat membuat sedikit corak ...
:( :( :( my house pkai marbel yg licin...
serem sejuk baca NG punya info

eva posted on 8-1-2008 12:09 PM

mine lebih kurang gini :(

http://product-image.tradeindia.com/00140847/b/Italian-Marble.jpg
Page: [1] 2 3
View full: Contoh tiles atau corak yang ada di rumah anda