rinne_rinn posted on 7-2-2007 03:31 PM

Suntikan Rubella

Assalamualaikum..
Nak tanya pendapat kawan-kawan kat sini.. Kalo kat KL atau area sekitar Shah Alam, kat mana nak dapatkan suntikan rubella untuk orang dewasa?
sb rinn dah tanya kat beberapa hospital/poliklinik/klinik swasta..semua tak buat...ada pun untuk budak-budak sekolah jer (kt poliklinik)..
dah lama cari tempat ni, tapi tak jumpa..harap kawan-kawan yang tahu sudi membantu...urgent ni...huhuhu :L
thanks:loveliness:

lieyz posted on 19-4-2007 03:12 PM

Wsalam..suntikan rubella boleh amik kat hospital swata..nama suntikan tu MMR (kalau tak salah). Baru amik awal bulan hari tu kat seksyen 9, bandar baru bangi.

orenjus posted on 16-5-2007 03:44 PM

Reply #2 lieyz's post

:'( :'(  kat mana yer boleh saya daptkan suntikan nih sekitar KL, urgent sesgt huhu

peachRose posted on 16-5-2007 04:43 PM

MMR tu utk mumps, measle n rubella....
Kalau rubella saja tak sure le pulak...
Apsal urgent....
dulu masa skolah tak penah amik ke...
rasanya suntikan rubella ni dah start kat skolah thn 90an lagi....
cenggini..you search kat google utk no contact hospital/klinik kat KL tu...then call la one by one asking if they have it ,ok?

zerozone posted on 16-5-2007 05:54 PM

Doctor klinik swasta boleh order kalau betul2 nak suntikan tu

orenjus posted on 17-5-2007 09:13 AM

Reply #4 peachRose's post

masa skolah dulu

basikalgirl posted on 17-5-2007 03:28 PM

Reply #6 orenjus's post

hr tu saye ambik suntikan rubella kat hospital swasta.. tngh pregnant waktu tu.. waktu kecik tak ambik.. rasanya kat hospital swasta buleh jer.. kanak2 ngan dewasa ade beza ker? rase cam takde beza.. cuba tanya doktor tu betul2

orenjus posted on 17-5-2007 04:52 PM

Reply #7 basikalgirl's post

awk ambik kat hospital mana yerr.. sbb setakat nih sy try call Pusrawi dengna Tawakal katanya takde... nak tanya klinik swasta dorang kata takde :'(

orenjus posted on 17-5-2007 04:54 PM

Reply #7 basikalgirl's post

awk ambik kat hospital mana yerr.. sbb setakat nih sy try call Pusrawi dengna Tawakal katanya takde... nak tanya klinik swasta dorang kata takde :'(

raiqah posted on 17-5-2007 05:15 PM

Originally posted by orenjus at 17-5-2007 09:13
masa skolah dulu

warna_warna posted on 17-5-2007 05:45 PM

oo ni mesti kes nak kawin lg 3 bulan atau kurang dr tu :D . warna dulu lg teruk. nak kawin tgh bulan 2, awai bulan 1 baru pi cucuk. cik abg marah gak la ;P .

emm wana pi cucuk kt klinik Aishah,Putra Perdana, Puchong. Ada gak wana tanya 2,3 klinik tp depa x buat. Nasib baik Klinik Aishah tu buat. Rega RM45 :P

peachRose posted on 18-5-2007 06:37 AM

Originally posted by basikalgirl at 17-5-2007 03:28 PM
hr tu saye ambik suntikan rubella kat hospital swasta.. tngh pregnant waktu tu.. waktu kecik tak ambik.. rasanya kat hospital swasta buleh jer.. kanak2 ngan dewasa ade beza ker? rase cam takde be ...


huh..???..boleh bagi ke suntikan rubella masa pregnant??

Vaccination During PregnancyWhy is vaccination necessary?
Vaccines strengthen people’s immune systems so that their bodies can fight off serious infectious diseases. Vaccines also benefit society by preventing the spread of communicable diseases.
Why do pregnant women need to be vaccinated?
Many women may not realize that they are not up-to-date on their immunizations and are susceptible to diseases that can harm them or their unborn child. Pregnant women should talk to their physicians to figure out which vaccines they may need and whether they should get them during pregnancy or wait until after their child is born.
How do I know if a vaccine’s ingredients are safe?
All vaccines are tested for safety under the supervision of the Food and Drug Administration (FDA). The vaccines are checked for purity, potency and safety, and the FDA and Centers for Disease Control and Prevention (CDC) monitor the safety of each vaccine for as long as it is in use. Some people may be allergic to an ingredient in a vaccine, such as eggs in the influenza vaccine, and should not receive the vaccine until they have talked to their doctor.
Can a vaccine harm my unborn child?
A number of vaccines, especially live-virus vaccines, should not be give to pregnant women because they may be harmful to the baby. (A live-virus vaccine is made using the live strains of a virus.) Some vaccines can be given to the mother in the second or third trimester of pregnancy, while others should only be administered either at least three months before or immediately after the baby is born.
What happens if I am exposed to a disease while I am pregnant?
Depending on the circumstances, your doctor will weigh the risks of vaccination against the benefits the vaccine can provide.
Which vaccines can I receive while I am pregnant?
The following vaccines are considered safe to give to women who may be at risk of infection:
[*]Hepatitis B--Pregnant women who are at high risk for this disease and have tested negative for the virus can receive this vaccine. It is used to protect the mother and baby against infection both before and after delivery.[*]Influenza--This vaccine can prevent serious illness in the mother during pregnancy, but should be received after the mother has been pregnant for more than 14 weeks. If you have a serious medical condition that can lead to flu-related complications, you can receive the vaccine at any stage of your pregnancy.[*]Tetanus/Diphtheria--This combination of vaccines are routinely recommended for pregnant women, both those who have never been immunized and those who have not received a booster in 10 years.Which vaccines should pregnant women avoid?
The following vaccines can potentially be transmitted to the unborn child and may result in miscarriage, premature birth or birth defects.
[*]Hepatitis A—The safety of this vaccine hasn’t been determined and it should be avoided during pregnancy. Women at high risk for exposure to this virus should discuss the risks and benefits with their doctors.[*]Measles, Mumps, Rubella (MMR)—Women should wait at least three months to become pregnant after receiving these live-virus vaccines. If the initial rubella test shows that you are rubella nonimmune, then you will be given the vaccine after delivery. [*]Varicella—This vaccine, used to prevent chicken pox, should be given at least one month before pregnancy.[*]Pneumococcal—Because the safety of this vaccine is unknown, it should be avoided in pregnancy except for women who are at high risk or have a chronic illness.[*]Oral Polio Vaccine (OPV) & Inactivated Polio Vaccine (IPV)—Neither the live-virus (OPV) nor the inactivated-virus (IPV) version of this vaccine is recommended for pregnant women. Also, the risk of getting polio in the United States is very low.What side effects can I expect after a vaccination?
Side effects vary from none to those that can occur up to three weeks after vaccination. If you experience any severe side effects, be sure to tell your physician.
[*]Hepatitis A—Soreness and redness at injection site, headache, fatigue, severe allergic reaction in very rare cases[*]Hepatitis B—Soreness at injection site, fever[*]Influenza—Redness and swelling at injection site that can last up to two days, fever[*]Tetanus/Diphtheria—Low-grade fever, soreness and swelling at injection site[*]Measles, Mumps, Rubella (MMR)—Non-contagious rash, swelling of neck glands and cheeks, pain and stiffness of joints one to two weeks after vaccination[*]Varicella—Fever, soreness or redness at injection site, rash or small bumps up to three weeks after vaccination[*]Pneumococcal—Fever, soreness at injection site[*]Oral Polio Vaccine (OPV)—None[*]Inactivated Polio Vaccine (IPV)—Redness, discomfort at injection site

nur_khai posted on 18-11-2008 02:39 PM

Originally posted by basikalgirl at 17-5-2007 03:28 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
hr tu saye ambik suntikan rubella kat hospital swasta.. tngh pregnant waktu tu.. waktu kecik tak ambik.. rasanya kat hospital swasta buleh jer.. kanak2 ngan dewasa ade beza ker? rase cam takde be ...

tengah pregnant..boleh amik suntikan ker? :o

soulflies posted on 19-11-2008 09:22 AM

macamana nak cek dah kena injek ke tak?dah lupa la...:(

iena_kindaichi posted on 25-4-2009 11:44 AM

hmm iena pun tak amik lagik..dulu time iena sekolah rubella suntik masa darjah 3....nie nyesal tak amik jenuh nak mencarik...dah call klinik wanita, klinik kesihatan awam even kat tempat kerja mak kat ppum pun tak ada buat suntikan rubella...isk kat mana lagik ekk.....boleh ker kiter request klinik panel untuk buat suntikan nie...?? walaupun blom nak kawinlagik tapi sebagai protection gak ler....

ermmm kalau amik suntikan nie kalau bleh tak dibenarkan 3 bulan sebelum pregnant sebab takut kesan ubat nie efek kat baby.....

selain rubella...iena rasa macam nak amik lagik suntikan yang lain.....cam BCG iena tgk macam takder tanda pun kat area bahu....cam segan jer...orang lain nyer BCG besau-besau.....yang nie amik masa darjah 6 yang ada api tuh.....

hainina posted on 25-4-2009 12:42 PM

;P ;P ;P  nina pon x amik gak masa sek.... masa f1 ada kat sek siap gaduh2 ngan nurse sbb xmo...
takut jarum sebenarnya.... apalagi tgk kwn2 nangis n berdarah bahu dorg.....
skrg pon x amik pon.... kalu nak kawin x cucuk2 gak rubella tu xleh ke? :L :L

iena_kindaichi posted on 26-4-2009 11:17 AM

hmmm kengkawan cakap mmg kena amik sebelum nak kawin....nanti pregnant payah plak......takut baby ada problem.....

ampersan posted on 27-4-2009 11:51 AM

Nak tanya kengkawan ...

Aku dulu pernah ambik suntikan rubella ni masa form 2.

Last 5 years aku pregnant ...
Masa tu aku checkup dkt Klinik Kesihatan Govn.
Ada la buat blood test semua ...
Tapi result blood test nurse x bagi ...
So aku x tau la apa resultnya psl rubella ni

Lima thn selepas itu, aku pregnant the 2nd one
Kali ni aku checkup dkt private klinik plak
Memula buat blood test semua
Next weeknya dpt result

Yang mengejutkan aku ialah ...
Injection Rubella ni resultnya ialah not detected.
So aku dah musykil la plak

Jadinya, boleh ke suntikan ni hilang kesan dia dlm darah / bdn ...
Atau pun klinik govn mmg x buat blood test utk rubella
Atau pun result blood test tu yg salah ...
Patut ke aku ambil lagi sekali based on the blood test result?

iena_kindaichi posted on 27-4-2009 07:56 PM

hmmm kalau nak buat lagik sekalik pun takper...tapi ada cakap yang rubella nie pun kekngkadang ada limit dier dan ada yang kena amik lagik.....tapi kalau sesaper tau area kl nie ada suntikan rubella or mmr nie...please ler bagiktau ekkk.....

mazz2009 posted on 28-4-2009 10:10 AM

Reply #1 rinne_rinn's post

hari tu member mazz g private.. klinik ready kot kat jln ipoh...
tp member hr tu dia kn buat appoinment dlu, x ingt plk tp mmg klinik privatelah :$

Hetfield posted on 28-4-2009 09:44 PM

hmmm kalau dah kawin boleh ke ambik msuntikan...kalau termengandung dlm 3 bulan tu camana:shakehead3:

mazz2009 posted on 30-4-2009 09:15 AM

Reply #21 Hetfield's post

suntikan ni kan kn ambil 3 @ 6 bln sblm pregnant.. tp klu dh terbabas x pasti plk apa akn jd...:o

iena_kindaichi posted on 1-5-2009 03:08 PM

Reply #20 mazz2009's post

oic...klinik ready yang dr soong tuh ekk...hmmm tuh klinik panel kampeni iena...tapi kena request ker atau vaksin mmg dah ada.....??

honey_dew posted on 1-5-2009 10:41 PM

Balas #18 ampersan\ catat

kalau x silap vaksin rubella boleh tahan dlm badan selama 5 tahun
sebab masa 2nd preggy blood test result gynae btw masih ada rubella vaksin dlm badan aku

honey_dew posted on 1-5-2009 10:51 PM

Balas #16 hainina\ catat

masa f1 dulu kwn2 kena cucuk rubella, by the time kena kelas aku..aku pindah sekolah
masa sekolah baru x d plak kena rubella
jd im type takut jarum
ignore je la
masa 1st preggy 10-12wks travel demam teruk sampai sakit 1 badan, lenguh tarik sampai belakang pinggang, badan naik rashes
few days after that semua clear
masa balik jumpa gynae, gynae check everything ok
she cant trace any red spots
masa baby born paed buat hearing test kt ada problem, suruh buat 2nd test
i just ignore je
masa anak reach almost 2yrs..anak kwn dah boleh babbling  
hubby found out something wrong with my boy coz berdiri sebelah telefon bunyi pun no respon
g check dgn ENT, mmg positiv he had hearing problem

before 2nd preggy i clinic buat rubella jap
drs advice
alhamdulillah he can speak well nowdays
Page: [1] 2
View full: Suntikan Rubella