dexa posted on 27-1-2007 03:04 PM

MENGAPA ANDA BERTUKAR KERJAYA -

Bertukar bidang kerjaya
Oleh Faizatul Farlin Farush Khan

ADA sesetengah pekerja yang ingin mencari kerja baru bagi menyesuaikan diri dengan minat atau mahukan lebih cabaran dalam kerjaya mereka.

Mungkin rutin kerja seharian yang tidak memberikan cabaran menyebabkan kebosanan.

Kadang-kala syarikat yang tidak memberi peluang kepada pekerja untuk lebih maju dalam syarikat masing-masing menyebabkan sebilangan pekerja mengambil keputusan mencari tapak baru.

Ada banyak sebab mengapa seseorang pekerja itu mahu mencari tapak lain tetapi selalunya ia berkaitan soal mencari tapak untuk lebih memajukan diri dalam bidang kerjaya yang mereka ceburi.

Bagi sesetengah orang, bertukar kerja sesuatu yang dilakukan beberapa kali sepanjang hidupnya dalam usaha mencari kerja yang paling sesuai dengan jiwanya.

Jika seseorang itu sudah berfikir semasak-masaknya dan mahu menukar kerja ada 10 langkah yang boleh dijadikan panduan.

Langkah pertama buat senarai apa yang disukai dan tidak disukai. Kebanyakan orang menukar kerja kerana tidak berpuas hati dengan rutin kerja, syarikat, ketua ataupun rakan sekerja.

Pada masa yang sama, senaraikan sekali semua yang disukai sama ada ketika bekerja, berada di rumah atau ketika waktu senggang. Apa sebenarnya yang membuatkan anda teruja dan membangkitkan minat mendalam?

Jika anda masih belum pasti minat sebenar, cuba selidik secara mendalam terutama berkaitan kerja anda sekarang. Kuncinya memahami kehendak diri sendiri.

Langkah kedua pula, meluangkan masa membuat kajian berkaitan kerjaya baru yang ingin anda ceburi. Jangan bimbang jika anda sedikit ragu-ragu, ia proses semula jadi apabila seseorang itu mahu menukar kerja mereka.

Ketiga, kenal pasti kemahiran anda dalam kerja sekarang yang juga boleh digunakan dalam karier terbaru contohnya seperti skil komunikasi, kepimpinan dan perancangan.

Anda mungkin tidak menyangka sudah mempunyai asas yang kuat untuk masuk dan berjaya dalam karier baru dengan pengalaman dan skil diperoleh daripada kerja kini.

Keempat, walau apapun kemahiran yang anda ada, anda masih memerlukan latihan dan pendidikan yang boleh membantu anda berjaya dalam bidang baru dipilih.

Mungkin pengetahuan yang anda ada kini perlu ditambah dan dikemas kini. Anda mungkin perlu mengambil kursus dalam bidang baru. Ini boleh membantu anda dan bakal majikan lebih yakin terhadap kemampuan diri.

Kelima, rangkaian kenalan anda dapat memberi kekuatan dalam usaha anda menukar kerja. Mereka yang anda kenali mungkin dapat membantu anda dengan memberi nasihat kerjaya mana terbaik dan sesuai dan menawarkan kerja yang sesuai.

Kenalan anda dalam bidang kerja juga boleh membantu memberi maklumat dan nasihat mengenai syarikat mana atau industri mana yang paling baik untuk diceburi pada masa kini.

Anda juga boleh meluaskan rangkaian kenalan dengan menyertai organisasi profesional dalam bidang yang sama atau menghubungi rakan lama yang bekerja dalam bidang yang anda mahu ceburi dan mendapatkan nasihat daripadanya.

Langkah keenam adalah sebelum menukar kerja, adalah lebih baik jika anda membabitkan diri dalam bidang baru dalam usaha mendedahkan diri dan mendapat pengalaman walaupun mungkin secara sukarela saja.

Cara ini bukan saja memberi kepastian kepada anda untuk menukar bidang kerja, malahan ia dapat membantu sekiranya anda benar-benar membuat pertukaran kerja.

Mungkin anda boleh kerja pada waktu yang mengizinkan secara separuh masa dalam bidang yang diminati, apa yang penting adalah pengalaman.

Langkah ketujuh ialah mencari mentor atau ‘pemandu

tina posted on 27-1-2007 06:28 PM

Originally posted by dexa at 27-1-2007 03:04 PM
Bertukar bidang kerjaya
Oleh Faizatul Farlin Farush Khan

ADA sesetengah pekerja yang ingin mencari kerja baru bagi menyesuaikan diri dengan minat atau mahukan lebih cabaran dalam kerjaya mere ...


aku tukar sbb ada banyak sebab salah satunya, sbb aku dah tak tahan dengan sikap rakan sekerja aku...aku malas nak sakitkan hati n cari gaduh dengan diaorang,walaupon diaorg sakitkan hati aku, aku sabar n tetap tegur diaorg cume tak berapa rapat...tapi makin lama aku makin tak tahan jadi ambil keputusan tukar kerja, walaupon diaorg pujuk suruh pikir 2,3 kali...bagi aku sekali aku dh buat keputusan aku tak akn patah baik,aku tak nak sakit hati lagi...aku percaya rezeki Allah tu ada kat mana2...aku buat keputusan tupon setelah aku pkir masak2 n doa bnyk2 n aku anggap pertukaran kerja ni sbg satu peng hijrahan, macm nabi berhijrah gitu..aku harapkan penghijrahan aku membawa kebaikan... :) .. alhamdulillah sekataka ni kerja kat tmpat baru okey je..aku rasa tenang dan gembira.....semoga Allah memberkati rezeki kat tmpat baru aku ni n aku dapat nikmat melaksanakan kerja dgn hati yg tenang...amin... :)

missuzu posted on 27-1-2007 08:02 PM

aku tukar sebab dah bosan dgn kerja sekarang
lagipun gaji tak n\banyak naik... :mad:

vtecgurl posted on 27-1-2007 08:42 PM

nak tuko gak tp xdpt keja len lg, sedey....:'(

amukgemuk posted on 27-1-2007 08:58 PM

Originally posted by tina at 27-1-2007 06:28 PM



aku tukar sbb ada banyak sebab salah satunya, sbb aku dah tak tahan dengan sikap rakan sekerja aku...aku malas nak sakitkan hati n cari gaduh dengan diaorang,walaupon diaorg sakitkan hati  ...
kamu bertukar kerjaya atau bertukar tempat kerjakah?

tina posted on 27-1-2007 09:56 PM

Originally posted by amukgemuk at 27-1-2007 08:58 PM

kamu bertukar kerjaya atau bertukar tempat kerjakah?

aku asalnya nak tukar kerjaya..hmm.. masa interview tu..main interview jer..mula2 dia nk bg posting lain..tp mungkin sbb aku ada pengalaman bidang yg sama ada kat company tu, jadi aku kerja bidang tu gak...tp ada perbezaan gak... banyak aku blh berlajar..dan yg paling penting hati aku tenang.. :)

honeybee1802 posted on 28-1-2007 07:25 AM

aku penah bc kat ieee punyer magazine..ada mamat ee engineer nih tkr haluan kerjaya sbb time tuh silicon valley tgh membuang pekerja...korang tau dia jdk per?dia amik course jdk geriatric nurse....:loveliness:

dexa posted on 28-1-2007 07:52 AM

ini contoh yang tukar kerjaya --
nak share dengan forumers --


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tukar kerja demi tingkat kerjaya
Oleh Zainab Mohd Yatim

Izham sanggup galas tanggungjawab mencabar untuk cari pengalaman baru

BELIAU tidak pernah berkhidmat lama di sesebuah syarikat.

Dalam tempoh 12 tahun dari 1992 hingga 2004 beliau berkhidmat di tujuh syarikat di dalam dan luar negara dengan memegang pelbagai jawatan.

Namun, tindakan ‘melompat

dreamy_forest posted on 29-1-2007 04:02 PM

hmm...aku kenal dia ni melalui citer PA dia...mmg straight habis...mana2 staff yg dah masuk tahap senior tp x perform abis kena reject....

takumi86 posted on 30-1-2007 02:30 AM

tukar kerja sebab nak RM lebih..
n dekat ngan rumah...:C

alpha_dansei posted on 30-1-2007 04:09 PM

Aku rasa.. sebenarnye Izham Yusoff tuh tak sebulu ngan ex-boss2 dia..
orang yg ber"leadership" (ada sikit keras kepala) mcm dia nih, akan cepat panas kerusi, dan
akan melompat ke tempat lebih selesa, tapi pandai dalam interview ber"alasan"kan
career enhancement @ challenges.. LOL

Getz posted on 31-1-2007 11:36 AM

gomen tukar gomen

aku ader kemuskilan laa..aku ni baru intvw kat SPA..mana tau rezki aku dapat ker...jawatan officer ....tapi aku lebih suker jadi guru..or lecturer gomen juga...klo kau dapat ni..pas tu tukar jadi guru or lecturer gomen......boleh ker?...ader kena apa bayaran ke klo nak tukar..risauuu aku...

MudaBahaya posted on 31-1-2007 12:06 PM

Aku tukar keje sbb x tahan dgn Japs
Paksa perah keringat aku sampai dah x der keringat nak kuar
Aku penah keje 2 bln straight xder cuti

anak_jati007 posted on 31-1-2007 12:22 PM

hmm.. apa yg mengganggu fikiran Getz.. pernah saya alami masa awal2 masuk keje dlu. saya suka tanya2 staf yg senior... and penah gak nk tepon SPA nak tanya psl kemusykilan tu tp satu hari tu tergerak hati nak baca apa2 yg ade dlm web spa tu.. and akhirnya, sy dpt jwpn yg sy nak..

actly.. mcm ni Getz.. apa yg sy tau.. bila kita dh masuk gomen.. kita leh tukar keje lain.. but saya xsure dgn post lect, tp.. kalo post lain yg ade dlm spa... NAK TAK NAK.. kita kena confirm dlm jwtn dlu baru leh apply jwtn lain. kalo x.. SORRY... mmg x dilayan...!! tp.. dlm gomen ni.. apa2 pn.. nak apply keje lain yg melibatkan gomen gak.. kita mmg kena apply melalui ketua jbtn. maksudnya... kena ade sign dan cop ketua jbtn. kita kena sediakan segala dokumen yg dia mtk.. termasuk penilaian harta dr jabatan.

hmm.. kebetulan my hubby dpt kpli so, sy tau skit2 pasal syarat dia..! kalo kita keje gomen @ swasta.. kita kena letak jwtn dlu. yg keje gomen, sblm g lapor diri kena dptkn surat pelepasan jwtn dgn izin atau perletakan jwtn.

mcm sy skg ni tgh tggu nk amik exam confirm jwtn then, bila dh confirm nnt nak apply ngan spa guna my degree. skg ni pakai diploma jer. anyway.. all da best 2 u yer Getz...

Foxey posted on 31-1-2007 12:45 PM

memula dulu sbb dah tak larat dgn diskriminasi kat opis... pastu sbb lom dapat keje tetap... skang dah ok dah...

Getz posted on 31-1-2007 05:36 PM

thanks anak jati....congrats 4 ur hubby..amik kos apa yer KPLI...saya ni mengharap sangat dapat KPLI..mmg cita2 dari kecik..
harap2 next year dapatla masuk maktab...

tulah risau klo dpt pas intvw kat SPA ni..tak pegi blacklist pulak..

member kita yg lama tgg keja tetap.. sorang2 dah dapat kerja tetap...

brapa lama keje gomen ni baru confirm yer..??

syahaniz posted on 1-2-2007 12:23 PM

Originally posted by alpha_dansei at 30-1-2007 04:09 PM
Aku rasa.. sebenarnye Izham Yusoff tuh tak sebulu ngan ex-boss2 dia..
orang yg ber"leadership" (ada sikit keras kepala) mcm dia nih, akan cepat panas kerusi, dan
akan melompat ke te ...


hmm...saya rasa sgt bersependapat dgn anda........kita beri dia peluang utk tempoh 10tahun lagi.....
kalau kerusi dia benar2 'panas' biasanya, simptom2 berkaitan byk yg akan terkeluar....kalaupun dia sendiri tak 'terkeluar'

lain symptoms nya kalau dia ni memang sukakan 'challenges'......hmmm

Dilto posted on 1-2-2007 03:11 PM

aku tengah bosan tahap gaban ni ngan keje skrg...............tensionnnnnnyaaaaa:mad: tolonggggggggggggg

ifanonline posted on 9-2-2007 03:44 PM

WHY EMPLOYEES LEAVE ORGANISATIONS ?

WHY EMPLOYEES LEAVE ORGANISATIONS ? - Azim Premji, CEO- Wipro

Every company faces the problem of people leaving the company for better
pay or profile.

Early this year, Mark, a senior software designer, got an offer from a
prestigious international firm to work in its India operations developing
specialized software. He was thrilled by the offer.

He had heard a lot about the CEO. The salary was great. The company had
all the right systems in place employee-friendly human resources (HR)
policies, a spanking new office,and the very best technology,even a
canteen that served superb food.

Twice Mark was sent abroad for training. "My learning curve is the
sharpest it's ever been," he said soon after he joined.

Last week, less than eight months after he joined, Mark walked out of the
job.

Why did this talented employee leave ?

Arun quit for the same reason that drives many good people away.

The answer lies in one of the largest studies undertaken by the Gallup
Organization. The study surveyed over a million employees and 80,000
managers and was published in a book called "First Break All The Rules".
It came up with this surprising finding:

If you're losing good people, look to their immediate boss. Immediate boss
is the reason people stay and thrive in an organization. And he 's the
reason why people leave. When people leave they take knowledge,experienc e
and contacts with them, straight to the competition.

"People leave managers not companies," write the authors Marcus Buckingham
and Curt Coffman.

Mostly manager drives people away?

HR experts say that of all the abuses, employees find humiliation the most
intolerable. The first time, an employee may not leave,but a thought has
been planted. The second time, that thought gets strengthened. The third
time, he looks for another job.

When people cannot retort openly in anger, they do so by passive
aggression. By digging their heels in and slowing down. By doing only what
they are told to do and no more. By omitting to give the boss crucial
information. Dev says: "If you work for a jerk, you basically want to get
him into trouble. You don 't have your heart and soul in the job."

Different managers can stress out employees in different ways - by being
too controlling, too suspicious, too pushy, too critical, but they forget
that workers are not fixed assets, they are free agents. When this goes on
too long, an employee will quit - often over a trivial issue.

Talented men leave. Dead wood doesn't.

"Jack Welch of GE once said. A company's value lies "between the ears of
its employees".

sweetlips posted on 11-2-2007 03:17 PM

bertukar kerja????
untuk mencari kepuasan..hehehee

seluarkuning posted on 12-2-2007 01:27 PM

sebab2nye:

1) nak carik tempat lain yg offer lebey
2) boss production macam sial..neway, aku department lain. boss gampang nie, penah sekali aku pangge nk wat meeting..aku dh book tempat meeting tu n inform semua yg aku nak invite (termasuk la si gampang nie)..tetibe je, die suke hati mak bapak die, buat meeting lain ..dand bile aku masuk, just nk cakap sket dgn sumone dlm bilik tu..die sound "eh, nie meeting lain eh".. aku cakap balik aku tau..nak pass sumthing je.. punye cam kurang hajar punye perangai. takde adab.
3) double satndard kat tempat keje
4) other nonsense

lost_angel posted on 12-2-2007 09:53 PM

aku nak tukar kerja sebab kesihatan dan environment.. tak sanggup nak mengahbiskan usia tua aku di kawasan merbahaya cam nih

pache posted on 12-2-2007 10:51 PM

aku pun tengah pikir2 nak tukar kerje nie....boss baru nie suka ati jer campak aku kat dept lain..walhal akunyer specialist kat tempat lain..pas tu minta pulak aku support budak yg ganti tempat aku tuu...tu yg angin jerkk niee...memula cakap don't care others dept,just concerntrate kat  new place....la nie bila aku buat dono jer kat bebudak yg terkial2 support dept aku yg dulu..dia marah pulak...cakap tak serupa bikin...tu yg aku bengang sangat nie...:mad: :mad: :mad: ...mmmmmm..sorry aaaaa..ter'emosional pulak......;P

azerlma posted on 13-2-2007 10:45 PM

:'(  haku dah benti dah.. susah nak eloborate masalah kat sane.. nie haku nak carik tempat kojo baru.. nak tuko kerjaya pun.. tp peluang x byk kalu nak carik sektor yg memenuhi interest haku tuh:$

a_mou posted on 14-2-2007 11:35 AM

sku pulak tgh nak cari keja baru tapi tak dapat2 ...smpi naik boring suda aku mencari...aku carik keja lain cos aku dah boring gan keja aku ni yg langsung tak ada cabaran dan gaji terlalu rendah utk aku yg degree holder..dah la gaji rendah sgt pastu increment pun rendah gilaaa....tinggi lagi increment cleaner kat company aku ni.Memang tdk berguna punya company ni..bodoh..:mad: :mad:
Page: [1] 2
View full: MENGAPA ANDA BERTUKAR KERJAYA -