sako_72 posted on 11-2-2007 11:11 PM

Kelebihan dan keburukkan sauna dan steam bath...

Assalammualaikum wbt.,

Aku sebenarnya tak tahu nak tanya kat board mana.... ... Jadi sapa sudi dan ada pengalaman ceritalah sikit... Ni aku nak tanya kat korang apa kebaikkan dan keburukkan sauna dan mandian stim ni? Aku kalau p hotel selalu gak p sauna dan steam bath ni... tapi bila dah berumur ni orang kata tak elok di segi kesihatan... betul ker? Apa pandangan korang pulak... Adakah ianya tidak sesuai untuk iklim Malaysia...Adakah sauna/steam di Malaysia ini tak bagus.... Atau adakah aku tertipu dengan kata-katanya...

zerozone posted on 12-2-2007 07:51 AM

Satu masa dulu saya pernah terbaca satu berita dari Australia...seorang ibu menyaman kerajaan Australia kerana selepas dia mandi sauna prestasi sex makin kuat sehingga melahirkan 11 orang anak. Dia minta kerajaan menanggung anak-anaknya hingga habis belajar.

[ Last edited by  zerozone at 12-2-2007 07:52 AM ]

sako_72 posted on 12-2-2007 08:50 AM

Reply #2 zerozone's post

ok good point... Maknanya siapa yang susah nak dapat anak boleh cuba cara Zero...

Ni Zerozone, siapa yang kena p sauna tu... yang suami atau isteri... atau kedua-duanya?

honeybee1802 posted on 12-2-2007 09:09 AM

Originally posted by zerozone at 12-2-2007 07:51 AM
Satu masa dulu saya pernah terbaca satu berita dari Australia...seorang ibu menyaman kerajaan Australia kerana selepas dia mandi sauna prestasi sex makin kuat sehingga melahirkan 11 orang anak. D ...
maknanya utk pompuan bgs ler jugak ek....tp zero..org laki bukan ke tak elok telur dia kene panas sgt?

sako_72 posted on 12-2-2007 01:46 PM

Nak kongsi bersama.... Apa pula pandangan korang....

http://www.saunafin.com/health_benefits.htm

First and foremost, saunas and steambaths should be viewed as leisure products. They provide a relaxing and enjoyable environment to help you kick back and unwind. A place to find peace of mind, relaxation and contentment. In other words, a way to deal with daily stress with a smile on your face and a spring in your step.

Having said that, there are all kinds of established and professed health benefits from saunas and steambaths. We have reviewed the literature and listed some of most significant health advantages:

During a 10-20 minute sauna session, your heart rate increases by 50-75%. This provides the same metabolic result as physical exercise. The increased cardiac load is the equivalent to a brisk walk. There is a nominal effect on blood pressure because the heat also causes blood vessels in skin to expand to accommodate increased blood flow.

Blood vessels become more flexible and there is increased circulation to the extremities. During a sauna, blood flow to the skin increases to as high as 50-70% of cardiac output (compared to the standard 5-10%). This brings nutrients to subcutaneous and surface tissue resulting in glowing healthy skin.
Steambaths and saunas induce sweating to provide a comprehensive cleansing of the skin and sweat glands. Skin is the largest organ in the body. 30% of body wastes are passed through the skin.  Profuse sweating enhances the detoxifying capacity of the skin by opening pores and flushing impurities from the body.
When taking a sauna, skin temperature rises to 40C (104F) and internal body temperature rises to about 38C (100.4F). Exposure to the high heat creates an artificial fever state. Fever is part of the body’s natural healing process. Fever stimulates the immune system resulting in increased production of disease fighting white blood cells, antibodies and interferon (an anti viral protein with cancer fighting capability).
Spas and other such therapeutic facilities utilize saunas and steambaths in conjunction with massage to loosen fatty tissue and assist in the battle against cellulite.
Many regular steam and sauna users claim that a “good sweat” at the onset helps relieve and ward off the most severe symptoms of cold or flu.
Some of the other benefits associated with saunas and steambaths include:
Relief from the pain and stiffness of arthritis.
Steam is an excellent treatment for respiratory problems, such as; chest congestion, bronchitis, laryngitis and sinusitis.
Revives tired and strained muscles after physical exertion.
The cleansing effect of profuse perspiration helps provide healthy skin and a clear complexion.

sako_72 posted on 12-2-2007 01:55 PM

Ok ni pula terminology Sauna dan mandi wap....

Steam Bath or Sauna – Which Is Better?

There is sometimes confusion between the terms 'steam bath' and 'sauna.' Many people think they refer to the same thing. Not so. Even though they both are hot baths, a sauna uses dry heat while a steam bath uses moist heat.

The sauna has very low humidity. This means it can be much hotter than a steam bath. Saunas are usually between 80C and 100C while a steam bath is usually about 40C. If the steam bath was any hotter than this it could scald the skin, but the dry heat of the sauna is safe.

Saunas are heated with stones placed on some kind of heater -- usually electric or wood-burning. From time to time, water is poured on the stones which produce a thick cloud of steam. This has the effect of raising the temperature in the sauna by several degrees, but the steam quickly dissipates.

Steam baths, on the other hand, are heated by a steam generator. The steam is fed into the almost airtight room where it builds up to create a humidity level of around 100%.

The different type of heat determines the type of materials that saunas and steam baths can be made of. Saunas are usually wood-lined and have wooden benches to sit on. They are insulated to retain the heat but there is no concern about moisture damage to the outside structure.

Steam baths need to be made to contain the moisture created by the steam. They are usually finished in ceramic tile and the ceiling must be slanted so that the steam buildup does not drip from the ceiling onto the bathers.

sanding or by washing the wood with an acidic solution.

romashikin posted on 16-2-2007 05:59 PM

Originally posted by zerozone at 12-2-2007 07:51 AM
Satu masa dulu saya pernah terbaca satu berita dari Australia...seorang ibu menyaman kerajaan Australia kerana selepas dia mandi sauna prestasi sex makin kuat sehingga melahirkan 11 orang anak. D ...

Biar betul kau nie, kisah benar ke nie.   Takut aku nak pegi sauna kalau macam nie.

kecioh posted on 16-2-2007 06:02 PM

Originally posted by zerozone at 12-2-2007 07:51 AM
Satu masa dulu saya pernah terbaca satu berita dari Australia...seorang ibu menyaman kerajaan Australia kerana selepas dia mandi sauna prestasi sex makin kuat sehingga melahirkan 11 orang anak. D ...

bangang gila..so gov australia layan tak saman ni?
sendiri nak beranak sendiri lak suh org tanggung
pelik aku

emOtsuXX posted on 16-2-2007 09:00 PM

kalO aku tak silap sauna nie ley arr bunuh bakteria2 yang tak brapa nak elOk dalam badan kita.. masalahnya.. ada bakteria2 yang kita perlukan utk badan kita pun mati sama.. kalO aku tak silap la.. kalO silap tu tOlOn betOlkan yek..

zerozone posted on 17-2-2007 03:37 PM

Reply #8 kecioh's post

Kes ni dah lama...saya rasa sekitar awal tahun 90an...keluar dlm akhbar. Yg jadi masalah nya sauna tu disediakan oleh kerajaan dan dia pun ambil pil perancang yg disubsidi oleh kerajaan...sebab tu dia saman kerajaan. Pompuan tu tak berjaya dlm tuntutan nya kerana peguam kerajaan argue dgn dia kenapa tak cuba cara perancang keluarga yg lain.

sway posted on 18-2-2007 08:21 PM

saya ada beli sauna kat rumah, gunakan masa nak dekat2 kawin dulu..so far memang bagus pakai sauna ni..badan rasa ringan, daki2 pun tanggal..lelaki boleh pakai tapi jangan kerap dan terlalu lama

dreamy_forest posted on 19-2-2007 10:28 AM

hehehhee...citer macam ni pun ada....
nampak sgt laa mentaliti org kat australia ni camne kan......sengal....

dreamy_forest posted on 19-2-2007 10:30 AM

selalu pi sauna...almot every week...badan mmg sedap, x cepat letih...tp kuat berpeluh most of the time....tapi tahap sexual tu biasa jer....rasanya...pelik tul dgr citer camnih...;P

sako_72 posted on 26-2-2007 10:18 PM

Reply #13 dreamy_forest's post

you m or f? fuhh rajin p sauna.. dekat rumah u ada sauna ker? Atau membership club mana2? Sekali u masuk bilik sauna tu berapa lama dan berapa kali? you tak suka masuk steam wap? hehehe banyak lak soalan...

sako_72 posted on 7-3-2007 08:43 AM

Berita Harian 7/3/2007
Lelaki tidak subur berendam air panas

LONDON: Lelaki yang ingin menjadi bapa perlu mengelak daripada berendam dalam air panas, menurut kajian mengenai kesuburan lelaki.

Projek tiga tahun membabitkan 11 responden mendapati bahawa terdapat kebenaran dalam pandangan lama mengenai mandi air panas bagi prospek kesuburan lelaki.

Lelaki didedahkan kepada keadaan ‘panas basah’ apabila berendam dalam tab panas, jakuzi atau mandi dengan air panas, sekurang-kurangnya sekali seminggu selama 30 minit atau lebih selama tiga bulan.

Saintis mengkaji kuantiti dan kualiti sperma selepas mereka selesai mandi dan mendapati lima daripada 11 lelaki mengalami peningkatan ketara dalam kesuburan. Selepas tiga hingga enam bulan tidak mandi air panas, kadar sperma yang aktif meningkat sehingga lima kali ganda. – Agensi

posh76 posted on 4-12-2008 12:57 PM

Balas #2 zerozone\ catat

oklaaaa tuu.....subur...apala:lol:

posh76 posted on 4-12-2008 12:58 PM

nak tanya laaa sauna dulu ker steam bath dulu....pastu kalu nak sauna elok lepas/sebelum exercise
Page: [1]
View full: Kelebihan dan keburukkan sauna dan steam bath...