JWA posted on 23-2-2007 11:14 AM

Ruam pada badan bayi

Hai semua...

(Kalau topik ni dah ada, tolong merge kan la ye)
Macam mana ye nak rawat ruam pada badan bayi.. Terutama kat atas dahi, leher, dada & belakang. Ada tak lotion khas untuk hilangkan terus ruam-ruam tu... Kesian anak saya, kalau dia berpeluh je, mesti naik bintik-bintik merah kat badan dia tu...

Ada sapa-sapa yang ada pengalaman merawat ruam kat badan bayi tak? Nak berkongsi la jugak....

Thanks...

hairanaz posted on 23-2-2007 11:57 AM

cara yang paling senang dan murah ialah dgn menggunakan TEPUNG KANJI

sebelum ni saya pon tak tahu dan rasa mcam tak caya....but it works....tak yah gi klinik or farmasi...just beli jer tepung kanji dan pakai la macam bedak.....bubuh di bawah tekak....belakang....nappy area.....even the face.... everytime lepas mandi....

nak2 lagi kalu ada nappy rashes.....tak yah nak beli krim mahal2.....sebelum ni beriya dok beli krim.....masuk my 3rd child baru tahu guner kanji.......

[ Last edited by  hairanaz at 23-2-2007 11:58 AM ]

lmokhtar posted on 23-2-2007 12:14 PM

Aku bantai je sapu drapolene atau bepanthen

hairanaz posted on 23-2-2007 12:20 PM

Originally posted by lmokhtar at 23-2-2007 12:14 PM
Aku bantai je sapu drapolene atau bepanthen

aku dulu pakai 2 krim ni laaa.....hehehe....

fantaghirolynn posted on 23-2-2007 01:51 PM

hari tu fanta ada terbaca dlm pa&ma...
letak minyak gamat..
fanta pun try... alhamdullilah, berkesan :P

calenderbiru posted on 23-2-2007 04:03 PM

calender pergi jumpa pakar kulit...kasi cream sapu, ubat minum dan cream mandi. Tp Dr dah ckp ruam ni akan tumbuh semula w/pun lps di kasi ubat dan akan ada 1 tahap umo (xleh nk tentu baper umo) akan ilang dgn sendiri. Memang betul anak calender masuk 11bulan dah ilang ruamnya dam sekarang dh 1thn 6bulan ruam dah tak naik lg w/pun tika cuaca panas. Cam anak sedara calender umo 4thn baru ilang.

[ Last edited by  calenderbiru at 23-2-2007 04:06 PM ]

JWA posted on 23-2-2007 04:15 PM

Reply #3 lmokhtar's post

ha'ah, saya pun pakai drapolene. tu la, tak berapa berkesan.. agaknya drapolene  tu untuk nappy rashes je.
kesian anak saya tu asyik nak menggaru je, sampai telinga dia luka kuat sangat menggaru...:(

JWA posted on 23-2-2007 04:18 PM

Reply #6 calenderbiru's post

ye ke? anak saya dah setahun sebulan, tak tau bila ruam tu ilang. hari tu biras saya suggest pakai bedak sejuk. Saya bantai je sapu kat badan dia bedak sejuk yg tak abis lepas bersalin dia tahun lepas... ;P

izzilla posted on 23-2-2007 05:01 PM

letak bedak sejuk campur garam

calenderbiru posted on 26-2-2007 10:15 AM

cam anak calender dulu selalu naik kt sekitar leher dan celah lipatan lutut dan peha. selalunya akan tumbuh time cuaca panas.....time cam tu ler calender tak pakaikn anak baju biar pakai pempes jer...itu pun pampes jenama pampes dry (palstik kuning) tak pakai habis kena ruam kena pakai drypes baru ok sikit

izzilla posted on 13-3-2007 11:09 AM

erm.. anak illa pun kena juga..
pastu buat le letak bedak sejuk campur gamram gitu.. dia hilang pastu naik balik..
last2 pi balik jumpa doktor kat pusrawi..
dia bg satu jenis krim mandian.. tak ingat apa nama krim tu.

alhamdullillah.. dah 5 hari ni tak naik2 dah ruam2nya :D

krissx posted on 25-4-2010 09:57 AM

agak2 ibu2 lain ade solution terbaik x utk mslh neh?? hope dpt membantu...

zuhayr73 posted on 26-4-2010 01:49 PM

consult dgn paed.

ms_oji posted on 27-4-2010 04:48 PM

ade try tak pakai calamine lotion? . sapukan kat tempat ruam.. sejuk je kulit bb tu..
even kalo kita yg dh tua ni pun, kalo muka berjerawat pun elok sapu tawww ;P

if ur baby ade nappy rashes, pegi farmasi n mintak krim ruam yg reganye rm5-10 sebekas.. krim ni tak jual siap2 tp akan dibancuh mengikut keperluan masalah & umo bb tu sendiri

cmf_phoebe posted on 27-4-2010 10:15 PM

maybe ezcema kot
selalu rash yg byk ni due to ezcema la
apa pun leh consult dermatologist gak
that if better for skin consult

krissx posted on 4-5-2010 04:09 PM

da try elomet n calamine..die reda sket..pastu nek balik ruamnyer..mcmne nk buat neh yer..
lum g lg mane2 klinik pakar skin..

reewanie posted on 5-5-2010 12:15 PM

Reply 16# krissx


    doc penah ckp, calamine ni xbrape membantu sgt...sbb taim die basah, akan jd sejuk tp bile da kering, jdkn kulit baby lagi kering then timbulkan byk ruam...

klu aniq, die pkai clobetasol... ubat ni kuat sket smpai klu nk pkai pas 3 hr kene stop 2 hr...

tp klu budak dh ade ekzema, ruam tuh akan on off jugak smpai la masa die nk ok...

just make sure kulit baby xkering sgt dan tak berpeluh sgt...

krissx posted on 6-5-2010 01:17 PM

Reply  krissx


    doc penah ckp, calamine ni xbrape membantu sgt...sbb taim die basah, akan jd ...
reewanie Post at 5-5-2010 12:15 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    tq for those info..xkn nk kne pki aircond kot kt umh..kekekke..

caensem posted on 9-5-2010 11:25 AM

Klu ruam2 nih, beLi bedak AGNESIA yg botoL kaler merah putih tu. :D

ana82 posted on 22-5-2011 12:58 AM

Boleh guna bedak muntah belut..insyaAllah mujarab...sejuk dan selesa untuk kulit baby...lagipun takde bahan kimia...

asziemiworld posted on 9-6-2011 10:00 AM

Kulit bayi dan kanak-kanak adalah sangat lembut dan sensitif. Kadang kala, bayi anda dijangkiti ruam pada badan atau ruam lampin. Antara punca berlakunya ruam ialah:

1. Alahan pada bahan kimia yang terdapat di dalam lampin pakai buang.
Pulpa dan bahan sintetik merupakan bahan utama untuk pembuatan lampin pakai buang. Bahan kimia iaitu dioxin terhasil semasa proses melembut dan menggebukan pulpa supaya menjadi kepingan kertas yang putih dan gebu.

2.Lampin kain yang di pakai terlalu lama atau tidak di tukar.

3.Alahan pada bahan pencuci samada sabun atau pelembut kain.


Bagaimana untuk merawat masalah ruam dan cara mencegahnya?


Saya harap tips-tips ni dapat membantu ibu-ibu terutama sekali yang bakal menimang cahaya mata serba sedikit pengetahuan tentang cara merawat bayi mereka nanti.

1. Basuh punggung dan kawasan sekitar lampin setiap kali anda menukar lampin pada bayi atau anak anda. Jangan tukar lampin tanpa membersihkannya kerana sisa air kencing boleh menyebabkan kulit bayi bertindak balas dengan ammonia yang terkandung dalam air kencing .

2. Lap dengan kering atau anginkan terlebih dahulu. Senang cerita, biar je baby tu bogel sekejap untuk pengudaraan. Jangan terus pakai lampin dengan keadaan lembap untuk mengelakkan masalah lain seperti kulat.

3. Sapu krim atau losyen seperti zink oksid dengan nipis ke seluruh kulit yang terkena ruam.Selain krim, anda juga boleh guna tepung kanji dan di sapu rata ( ini petua orang lama-lama ).

4. Jangan campurkan baju, seluar, napkin atau apa saja pakaian bayi dengan orang dewasa.

5. Jangan campur dengan sabun yang kuat kuasa pencucinya kerana kulit bayi sensitif dan di takuti berlaku alahan yang lebih teruk. Guna sabun pencuci khas untuk lampin atau pakaian bayi.

6. Jangan guna pelembut kain atau softener walaupun kita bau wangi dan kain menjadi lembut.

7. Jika menggunakan lampin pakai buang, бо cuti бо seketika dan bertukar pada lampin kain.

8. Tukar lampin sekerap yang boleh untuk kebersihan dan kesihatan bayi.

puterimaya posted on 25-8-2011 11:32 AM

ank sy pun jenis kulit yg sensitif, tmbah2 time panas mmg gelisah jek tgk dia..kt muka n kepala yg teruk..tp lepas sapu krim elomet,esoknya terus baik..

tp tula paed ckp elomet ni klu sapu selalu pn xbagus sbb ada steroid yg tinggi n buleh menghakis kulit..
Page: [1]
View full: Ruam pada badan bayi