ellyssa posted on 27-2-2007 01:29 PM

BEGONIA / ASAM BATU

Mod.. kalau dah ada minta maaf yer.. tlg merge kan..

pokok ni ada byk kat umah mak lysa. kat tempat lysa, org panggil nama dia "pokok asam batu". daun dia macam ada baldu. ada byk jenis

http://i152.photobucket.com/albums/s193/ellyssa_lan/24022007013.jpg

http://i152.photobucket.com/albums/s193/ellyssa_lan/24022007011.jpg

http://i152.photobucket.com/albums/s193/ellyssa_lan/24022007010.jpg

http://i152.photobucket.com/albums/s193/ellyssa_lan/24022007009.jpg

http://i152.photobucket.com/albums/s193/ellyssa_lan/24022007008.jpg

http://i152.photobucket.com/albums/s193/ellyssa_lan/24022007006.jpg

ni semua antara pokok2 kesayangan mak lysa :)

[ Last edited by  noor_hannah at 2-3-2007 11:00 AM ]

razifah posted on 27-2-2007 01:36 PM

Nama family pokok nie ialah Begonia...dibiakan secara keratan batang. Amat sesuai ditanam di pasu yang mengandungi campuran tanah 5:3:2. Tidak tahan dengan cahaya matahari dan hendaklah diletak di tempat yg redup. Tanah yang lembap tetap baik saliranya.....org lama2 memang suke dengan pokok2 mcm gini...sejuk ajer mata memandang...:loveliness:

nazurah posted on 27-2-2007 01:55 PM

kat umah i pun ada....selama ni tatau nama dia asam batu, sib bek kak iman bgtau...

http://i95.photobucket.com/albums/l137/NazurahLily/My%20Lil%20Garden/PA010354.jpg

ellyssa posted on 27-2-2007 02:09 PM

oo... begonia.. nanti balik nak bg tau mak lysa ar.. tapi pokok ni mmg kena letak kat tmpt redup..kalau pandai jaga, daun dia akan bekilat2

razifah posted on 27-2-2007 02:12 PM

Reply #4 ellyssa's post

yups....semua yg spesies dengan pokok nie memang perlukan tempat redup...baru daun dia kilat n legap...baja NPK 15:15:15 paling sesuai...

razifah posted on 27-2-2007 02:13 PM

Reply #3 nazurah's post

umah zurah mcm2 munge ade ifa perhatikan...tahniah:loveliness:

afyyzuul posted on 27-2-2007 02:21 PM

Reply #6 razifah's post

Ada beza tak asam batu and resam batu?

razifah posted on 27-2-2007 02:35 PM

Reply #7 afyyzuul's post

kurang pastilah fizul...:o

afyyzuul posted on 27-2-2007 02:40 PM

Reply #8 razifah's post

Nanti esok saya explain detail. Siap dgn gambar sekali insyallah.
Ari ni tak bawa kitab dtg opis. Tungggggggguuuuuuuuuuuuu.:lol: :lol: :lol:

razifah posted on 27-2-2007 02:43 PM

Reply #9 afyyzuul's post

huhuhuhuhu......ifa tunggu....;P
kitab ifa nie takde tulis nama2 kampung nie...:P

afyyzuul posted on 27-2-2007 02:48 PM

Reply #10 razifah's post

:lol: :lol: :lol: Kang kalau saya explain ari ni kang silap. Dah kira ajaran sesat lak.;P ;P

razifah posted on 27-2-2007 02:50 PM

Reply #11 afyyzuul's post

:2lol: ...........buat lawak lak huhuhuhu....semalam ifa bongkar semula semua buku lama2 utk baca semula...

nazurah posted on 27-2-2007 05:24 PM

Reply #6 razifah's post

ifa...rumah kak iman lg banyak....mcm mini botany garden

afyyzuul posted on 27-2-2007 05:27 PM

Reply #12 razifah's post

Ifa nanti leh tak share title buku-buku tu. Ingat nak cari kat kedai buku ler.

mok_nik posted on 27-2-2007 06:30 PM

ooo ini pokok asam batu  rupanya..dulu dula ada mok nik tanam ..lepas terkulai layu :L :'(

ellyssa posted on 27-2-2007 06:39 PM

Reply #15 mok_nik's post

dia kena letak kat tempat yg redup n teduh. :)

nazurah posted on 28-2-2007 08:19 AM

pastu jgn lupa siram tiap2 hari.... kalo rajin membaja...besau giloz daun dia...

razifah posted on 28-2-2007 09:19 AM

Reply #14 afyyzuul's post

ok fizul...ifa kumpulkan dulu n buka topik baru....:D

afyyzuul posted on 28-2-2007 10:46 AM

As promised dgn ifa semlm.

Pokok Resam Batu

Dari famili begonia. Ditanam kerana mempamerkan warna dan corak daun yg cantik. Ada juga yg berbunga cantik tp spesis berbunga ni biasanya tumbuh kat tanah tinggi. Kebanyakan pokok resam batu berbunga yg dijual di nurseri dtg dr Cameron Highlands. Sebab tu bila bunga dia dah abis dah tak berbunga lg.

Cara penanaman.
Makesure medium mempunyai saliran baik bg elak akar reput dan pokok menerima pencahayaan yang separuh teduh. Medium tak boleh dibiarkan kering. Siram 2 kali sehari time panas and 1 kali bila hari hujan. Kalau keadaan terlalu panas sembur air pd daun untuk menjamin pokok terus segar.
Baja lak jgn guna jenis biji takut melecur. Sebaiknya guna yg jenis cecair dan disembur terus ke pokok.
Boleh dibiakkan melalui belahan daun and belahan rumpun. So far saya tak pernah guna belahan rumpun. Tp belahan daun pernah ler. Pokok sedang membesar la ni.

Ni gambar resam batu.
http://xs112.xs.to/xs112/07093/resambatu.JPG
Ni yg saya buat melalui belahan daun.
http://xs112.xs.to/xs112/07093/resambatu1.JPG



Pokok Asam Batu
Famili yg sama dgn resam batu ie begonia. Kaedah penanaman sama cuma kaedah pembiakan lebih sesuai guna keratan batang. Kalau dijaga dgn baik akan mengeluarkan bunga yg cantik. Bunga biasanya berwarna merah, jingga and putih.

Ni pokok asam batu yg ada kat rumah.
url=http://xs.to]http://xs112.xs.to/xs112/07093/asambatu.JPG

afyyzuul posted on 28-2-2007 10:49 AM

Reply #19 afyyzuul's post

Gambar resam batu yg first tu tak clear sebab pokok tu dr buku. Saya snap aje ngan kamera digital.
Yg resam batu melalui belahan daun tu kecik lg sebab tu saya terpaksa zoom dekat sikit.

Pokok asam batu tu lak baru abis berbunga.

ellyssa posted on 28-2-2007 03:42 PM

Reply #20 afyyzuul's post

cantik nyer pkok yg ada dot.. dot..dot tu..

afyyzuul posted on 28-2-2007 03:45 PM

Reply #21 ellyssa's post

OOO pokok asam batu tu ye... Memang cantik. Kalau sapu leaf gloss lg marvelous.

razifah posted on 28-2-2007 06:43 PM

Reply #19 afyyzuul's post

Yang ade bintik2 putih tu memang real lah yer? Ifa tak pernah jumpe yg jenis tu....

Anyway thanks Fizul..good info..:loveliness:

afyyzuul posted on 2-3-2007 09:17 AM

Reply #23 razifah's post

Memang real ifa. Tu menag pokok yg Fizul bela.......Daun dia memang berkilat camtu. Cuma tak "glow in the dark" aje.;P

agar2 posted on 2-3-2007 09:54 AM

lysa..
boleh tak bagi tau macam mana nak jaga pokok-pokok ni supaya cantik macam mak lysa punya.

saya ada tanam gak.. tapi dia tak nak tumbuh segar dan bercambah macam tu
dah cuba macam2... lama-lama dia lembik dan mati sendiri

sekarang dah malas nak tanam pokok ni.. tapi bila tengok gambar yang lysa paste kan ni, teringin le pulak:lol:
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: BEGONIA / ASAM BATU