Hanafie posted on 5-3-2007 08:33 AM

Makanan yg elok semasa haid

Semasa haid korang makan apa eh? Yg menyihatkan atau kurang makan? Jiran rumah aku ni org cina..dia amalkan pengambilan kurma merah kering direbus pastu campur gula batu sikit(gula keras yg ada jual kat chinese farmasi). Dia ckp elok tuk tenaga selepas byk darah hilang dan muka tak nampak sgt pucat.

[ Last edited by  Hanafie at 5-3-2007 08:38 AM ]

kenari7117 posted on 6-3-2007 12:36 PM

jgn ambik ais sebelum period kalau tak nak kena senggugut

mahayu posted on 7-3-2007 10:15 AM

sama jer aku makan tak kira period @ tak..:P

waneeda1904 posted on 7-3-2007 10:51 AM

jgn minum ais..
jgn mkn nenas...
jgn minum soft drinks..

ponet posted on 7-3-2007 04:20 PM

Reply #1 Hanafie's post

itu selepas haid boleh la... semasa haid mana boleh amoi. kurma merah tu "sejuk".aku suka sup sebab tak ada selera, sup ayam letak banyak halia muda hiris dan black peper....lega rasanya.

ayubetul posted on 17-4-2007 12:38 PM

tapi ayu baca nenas tu boleh lancarkan perjalanan darah dan darah period kita tu tak berketul. ntah la ayu tak berani jugak nak makan tapi sepupu ayu mmg akan nenas bila period, dia kata ceriod cepat abis sebab flow lancar.

aaz posted on 20-4-2007 02:04 PM

Saya serik nak makan nenas time period. Masih ingat ada sekali tu saya dah nak mandi wajib, tapi masa pi dapur tengok kawan tengah potong nanas. Saya makan sikt, bilak nak mandi darah keluar banyak. Pucat saya, ye lah sebab tau tu bukan darah haid sebab kaler dan kepekatannye lain macam. Fuh, sudahnya istihadhah le pulak..

dayang_baiduri posted on 20-4-2007 04:00 PM

biasa org tua tak bg mkn nenas time period...

aaz posted on 20-4-2007 06:03 PM

Betul tu dayang.. Kiranya darah dah kering pun masih boleh keluar lagi.. Mungkin gak nanas yg saya makan tu nanas muda

dayang_baiduri posted on 20-4-2007 06:08 PM

Reply #9 aaz's post

biasanye nanas kan berasid..so memang tak leh makan time period..makin banyak la kuar darah...kan jadi benda lain pulak..tak kira la muda ke tua ke...hehe

Hanafie posted on 22-4-2007 12:31 AM

Reply #10 dayang_baiduri's post

...tapi kalau waktu haid tu dah org hidangkan masa kenduri ke, aku melantak jer..mungkin jgn terlebih sgt kot..sekadar sehiris dua tu alrite laa..belum penah lak cuba setalam yg org hidangkan..hehhe;P

jagung_manis posted on 22-4-2007 03:26 AM

Reply #7 aaz's post

la ye ke... dasat gak. alhamdulillah aku makan nenas tkde pape lak. dulu2 masa awal2 period dulu, mak pesan jgn makan nenas sbb senang nk kene senggugut. alhamdulillah aku ni jarang2 sgt2 kene senggugut. tp bile time kene senggugut... tahap gile dewa gaban nyer sakit...  :'( :'( :'( :'( ... tp aku masih tertanye2... ape kaitan makan nenas ngna senggugut?? petua org lama2 mesti cmtu...

dayang_baiduri posted on 22-4-2007 08:08 AM

Reply #11 Hanafie's post

nasin baik la u tak kena ek..kebiasaanye kl makan nanas time period..mak oi..memang bayk la darah kuar..

merissa posted on 22-4-2007 05:18 PM

minum air teh pahit...

dayang_baiduri posted on 22-4-2007 05:32 PM

Reply #14 merissa's post

tu bukan utk sembelit ker?
Page: [1]
View full: Makanan yg elok semasa haid