puanseri posted on 29-3-2007 02:58 PM

ketulan kecil di bawah ketiak

seri nak tanya forumers kat sini pernah mengalami ketulan kecil di bawah ketiak..

Apa tindakan yang u all ambil?

chez_adex posted on 29-3-2007 03:18 PM

Reply #1 puanseri's post

maksud akak jenis macam mana?
adex selalu gak naik jerawat kat bawak ketiak...
kekedang tu kat celah ketiak...
sakit time kepit ketiak tuh....

dulu penah gak baca.... itu tanda2 kenser payu dara....
terus adex ke HKL utk check up....
Alhamdulillah... xder apa2....
cuma doc cakap... pencukur kita tak bersih kot....
ataupon time kita cukur... ada jerawat yg pecah....
sebab tuh dia berjangkit kat tempat lain...
faham tak apa adex citer nih?

puanseri posted on 30-3-2007 08:51 AM

adex, itu biji kat luar kulit kan?

mcmmana pulak kalau ketulan kat dalam ..

chez_adex posted on 30-3-2007 09:11 AM

Reply #3 puanseri's post

akak nyer kat dalam ker....
akak... saya rasa ada lebeh baik akak g hospital yang terdekat....
utk check... risau plak saya tetiber....
akak g jer hospital or klinik... bgtau akak ada rasa ketulan....
nanti dia akan check ketulan tuh...
macam adex ari tuh... risau sangat.. bila terbaca info yg ketulan tuh...
tanda2 kanser payu dara....

akak pergi segera ek....

N.O posted on 30-3-2007 09:19 AM

biasanya kalau tanda2 cancer, ketulan tu kalau kita picit tak sakit.
Kalau ketulan tu bila di picit agak sakit, maknanya bukan kanser..itu cuma kelenjar biasa. Mungkin disebabkan oleh hormon tak balance. Ketulan tu akan hilang dalam masa 5 hari.
Ni cerita dari pengalaman saya sendiri.

elmasue posted on 30-3-2007 10:03 AM

ya btl N.O bg info tu...puanseri kena pegi check dgn doktor la...

bubpallo posted on 30-3-2007 10:11 AM

Originally posted by puanseri at 29-3-2007 02:58 PM
seri nak tanya forumers kat sini pernah mengalami ketulan kecil di bawah ketiak..

Apa tindakan yang u all ambil?


tak besar sgt kan?..selalunya kemerah merahan n bengkaknya agak cepat..kalu yg tu bukan kanser, tapi ( sori saya tak tahu nama) benda nie mmng selalu terjadi dan ada sstngah org, ia sntiasa berulang......sakitnya agak kuat. kalu cara moden ia selalunya di bedah... bila pecah, terdapat nanah dan juga darah.....

puanseri posted on 30-3-2007 04:19 PM

Originally posted by N.O at 30-3-2007 09:19 AM
biasanya kalau tanda2 cancer, ketulan tu kalau kita picit tak sakit.
Kalau ketulan tu bila di picit agak sakit, maknanya bukan kanser..itu cuma kelenjar biasa. Mungkin disebabkan oleh hormon tak ...

selalunya ketulan mcm tu brape saiz nya?

mojako posted on 1-4-2007 08:03 AM

aku ade gak ketulan tu..bawah kulit tapi sebesar bijik pasir jek..bile tkan tak sakit plak..
adekan itu kanser payudara..?tapi aku ni lelaki.mungkinkah....?:lol: :lol: :lol:

Arissa_Sofea posted on 1-4-2007 08:22 AM

cuba describe lebih detail sikit ketulan tu....dari segi

lokasi spesifik
jumlah
colour
saiz
border ketulan tu....smooth ker, bergerigi, tak smooth
consistency (sifat)....lembut, keras ?
fixity (posisi lekat)....maksudnyer...ketulan tu lekat, takleh digerakkan ker, ke boleh digerakkan dengan kulit
surface (permukaan)....smooth ker, timbul2 tak smooth, berdarah ker, ulcer ker, bernanh ker, gatal2 ker....

ader tak ketulan tu kat kawasan lain?.....muka? siku?

puanseri posted on 2-4-2007 09:07 AM

ketulan tu ada satu je..
keras picit memeng tak rasa apa..
melekat kat kulit..tapi sebelah dalam.
saiz dlm 0.5-0.8cm diameter..
border keulan tu smooth...
saya realize ada ketulan dah 2 tahun ..

harleena posted on 2-4-2007 09:49 AM

to be on the size side, baik puanseri gi jumpa doktor utk check. Kalau tak ada apa-apa, alhamdulillah tapi kalau it's something yang boleh membahayakan, puanseri masih di peringkat awal. Dulu dalam tahun 90-an, saya ada jugak ketulan cam tu tapi bukan di ketiak. Kektulan tu atas sikit pada buah dada saya. saya gi cek kat dr. Dr kata benda tu just lump ajer tapi buat apa nak simpan, baik buang ajer ketulan tu. So, saya buat minor operation, lepas operate terus balik rumah ajer. ketulan tu dihantar utk biopsi dan bila result keluar, it's just a lump. tak ada apa-apa.

tapi nasihat saya kat sini utk wanita-wanita yang umurnya melebihi40-an, eloklah buat mammogram at least one a year. Saya dah buat awal tahun lepas. My next appointment is awal tahun depan pulak

[ Last edited by  harleena at 2-4-2007 10:07 AM ]

kikilalat posted on 2-4-2007 09:49 AM

Originally posted by mojako at 1-4-2007 08:03 AM
aku ade gak ketulan tu..bawah kulit tapi sebesar bijik pasir jek..bile tkan tak sakit plak..
adekan itu kanser payudara..?tapi aku ni lelaki.mungkinkah....?:lol: :lol: :lol:


lelaki ader gak have the risk of kena breast cancer... :P

kikilalat posted on 2-4-2007 09:51 AM

Reply #11 puanseri's post

pi check doctor...

tapi betul lah aper N.O. kata... kalau picit tak sakit, usuallly it's nothing  la... something to do with lymph nodes...

harleena posted on 2-4-2007 10:08 AM

Originally posted by kikilalat at 2-4-2007 09:51 AM
pi check doctor...

tapi betul lah aper N.O. kata... kalau picit tak sakit, usuallly it's nothing  la... something to do with lymph nodes...

selalunya kalau ketumbuhan pun, memang picit tak sakit. hinggalah terlewat sebab kita tak rasa sakit apa-apa.

harleena posted on 2-4-2007 10:12 AM

Breast Cancer in Men  

About 1% of breast cancers each year in the United States of America are in males. There appears to be a rising trend in the USA. Approximately 1,690 new cases are found among men annually (2005 estimates), and about 460 will die from the disease. Breast cancer appears to have risen about 50% in the last 3-4 years.  

Men should not die from the disease just because they are unaware this disease occurs in men as well. Men with a family history of breast cancer should check themselves regularly and see their doctor the moment there is a change. Their treatment is just as for females. The earlier the stage at which the cancer is detected, the better the chances of successful treatment.

In the West, the majority of male breast cancer patients are in their 50s or 60s. Just like females, breast cancer genes (BRCA2) also affect men and increase their risk of breast cancer.
In Malaysia, the National Cancer Registry reported 56 news cases of male breast cancer in 2002 and 24 new cases in 2003.

In 2002, the male breast cancers were diagnosed in 26 Malay, 22 Chinese and 5 Indian men. 71% (40 of them) were diagnosed in those aged 50 years or more.

Of the 24 new cases reported in 2003, 11 were in Chinese men while 7 were in Malay men. 71% were aged 50 years or more.

ummibazil posted on 2-4-2007 11:05 AM

ummi .....mase ting 3 dulu pun ader gak ketulan kat bawah ketiak besar gak dlm 2cm kekadang sakit kekadag tak....gi jumper doc takut kanser payudara. alhamdulillah doc cakap x der pe2 cume bengkak kalenjar je...... smpai skrg ader gak kekadang. Mase baru lepas bersalin tahun lepas...dah le bengkak susu bawah ketiak pun bengkak gak sampai x bleh nak turunkan tangan ;P . Ape2 pun baik puan gi klinik check bagi puas hati........

mojako posted on 2-4-2007 08:28 PM

Reply #13 kikilalat's post

hah ye ke..?mintak2 di jauhkan lah..
Page: [1]
View full: ketulan kecil di bawah ketiak