mat_menteri posted on 31-3-2007 04:51 PM

Kutil; cara nak cegah dan hilangkannya

Post Last Edit by amazed at 19-9-2009 15:42

Sapa -sapa ada petua @ cara nak mencegah pertumbuhan kutil di kulit,boleh share kat sini ye.Supplement apa yg sesuai dan terbukti keberkesanannya yg boleh di cadangkan.

cikelit posted on 15-7-2007 01:33 PM

Reply #1 mat_menteri's post

cuba cara ni....letak getah dr buah betik muda...mula2 rs gatal merenyam..dlmasa seminggu kutil tu jd keras...n tercabut sendiri...dah byk kali cuba..kutil kat leher cikelit ni hbs luruh........

nuha posted on 15-7-2007 05:55 PM

ohh.. cuba gie kedai sengsei/tabib cina tuh... ada satu cream sapu... mmg mujarab... masa I kecik.. penah kena kat jejari tangan.. alhamdullilah.. sapu cream tuh... sampai skrg.. clean from kutil :D

erkk.. sorry .. tak ingat apa nama cream tuh...

cikelit posted on 16-7-2007 08:59 AM

Originally posted by nuha at 15-7-2007 05:55 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ohh.. cuba gie kedai sengsei/tabib cina tuh... ada satu cream sapu... mmg mujarab... masa I kecik.. penah kena kat jejari tangan.. alhamdullilah.. sapu cream tuh... sampai skrg.. clean from kutil ...

nak try cari...ada 1 tmbuh kat muntut,bsr,xleh gi ngan getah betik tu...xde clue lnsg ke nama cream tu.....

fistik posted on 16-7-2007 10:45 AM

cream tu byk jual kat pharmacy ... dulu nama collomack ... now dah ada brand lain ...lupa plak nama dia ...

dia liquid jernih pastu applicator dia ada berus cam liquid paper dulu2 tu ... liquid ni bila dah apply kat kutil ...dia terus tukar dari jernih ke putih

cikelit posted on 16-7-2007 04:30 PM

Originally posted by fistik at 16-7-2007 10:45 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
cream tu byk jual kat pharmacy ... dulu nama collomack ... now dah ada brand lain ...lupa plak nama dia ...

dia liquid jernih pastu applicator dia ada berus cam liquid paper dulu2 tu ... liqui ...

thx alot..nak cari..dh xtahan..malu time sujud..monjol jer...

irish_ieka posted on 16-7-2007 04:34 PM

sorry tnye.. kutil camne ni ? mcm jerawat ke.. mcm isi lebih ke ? cmne ek :)

heddxis posted on 16-7-2007 04:38 PM

kutil ni sama cam kuntil ke... hedd dulu ada satu kuntil kat kaki kanan.. mcm isi terlebih... rupanya macam kepala anak mancis tapi kecik lagi sikit... hedd buat operation untuk buang benda tu awal tahun ni. erm cadangan hedd baik buat kat clinic je, kena rm60 siap dressing 2 kali... waktu die buang, siap ada akar akar skali... panjang tu akar die  ada dalam setengah jengkal..mmg tak sakit langsung waktu die buat operate.. siap isi tu hedd bawak balik and tanam kat kampung...
skrg ni bekas die pun dah tak nampak.. hedd cume perlukan 2 jahitan je untuk buang kuntil ni.

cikelit posted on 16-7-2007 04:46 PM

Originally posted by heddxis at 16-7-2007 04:38 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
kutil ni sama cam kuntil ke... hedd dulu ada satu kuntil kat kaki kanan.. mcm isi terlebih... rupanya macam kepala anak mancis tapi kecik lagi sikit... hedd buat operation untuk buang benda tu aw ...

cikelit nyer mcm kepala mancis gak..tmbuh byk tang leher..isi getah betik..dah ilang..

cikelit posted on 16-7-2007 04:50 PM

kena kat kaki ok la...ni kat montot..malu giler nak tnjk kat doc...

isterike2 posted on 13-8-2008 10:27 PM

apa penyebab kutil dan nak hilangkannya?

Saya ada masalah kutil di leher dan pelipat-pelipat badan. kenapa ye?bagaimana nak hilangkannya?

sapeon posted on 13-8-2008 10:43 PM

saya juga pernah mengalami kutil ni. puluh tahun juga rasanya jadi kawan karib kat jari. tak tahu apa sebab dia.
macam2 ubat saya pernah cuba.
satu hari saya pergi farmasi tanya masalah ni ... dia bagi satu botol kecil ubat cecair.  harga agak mahal juga. made in germany. jenama dia seingat saya Verrumal. selepas guna hampir seminggu kutil ni tanggal sendiri.
Selamat mencuba...

isterike2 posted on 13-8-2008 10:46 PM

Originally posted by sapeon at 13-8-2008 10:43 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
saya juga pernah mengalami kutil ni. puluh tahun juga rasanya jadi kawan karib kat jari. tak tahu apa sebab dia.
macam2 ubat saya pernah cuba.
satu hari saya pergi farmasi tanya masalah ni .. ...

ok terima kasih.nak cuba juga.

katak hijau posted on 14-8-2008 12:10 AM

akak ipar aku cakap dulu dia guna klorox....:funk:

katak hijau posted on 14-8-2008 12:10 AM

akak ipar aku cakap dulu dia guna klorox....:funk:

katak hijau posted on 14-8-2008 12:10 AM

akak ipar aku cakap dulu dia guna klorox....:funk:

bizsari posted on 14-8-2008 12:59 AM

Reply #6 katak hijau's post

weh tak merbahaya ke guna klorox ni

isterike2 posted on 14-8-2008 10:12 AM

guna clorox buat macam mana?

katak hijau posted on 14-8-2008 09:04 PM

dia kata rendam dlm klorox... agak2 dlm beberapa minit la...

pastu bila mcm dah putih2 sikit tu dia terus buang guna angkup...:funk:

aku tanya sakit tak.. dia senyum je.. mesti la sakit.. tp lepas tu takde lagi

sapeon posted on 14-8-2008 10:34 PM

setahu aku ada 2 jenis kutil. aku pernah kena. orang kata ketuat nasi. biasa lekat kat atas kulit jer. yg ni senang diubat. satu lagi ketuat batu kut. yg ni dia macam tumbuh. atas kulit dan dlm daging. lepas aku guna ubat ni, dia lekang dan berlubang kecil bekas dia.
antara ubat tradisional aku perna cuba antaranya getah betik. kalu ketuat nasi boleh. tapi lama ler baru ilang.

ohno posted on 15-8-2008 09:53 PM

Originally posted by katak hijau at 14-8-2008 09:04 PM http://eforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
dia kata rendam dlm klorox... agak2 dlm beberapa minit la...

pastu bila mcm dah putih2 sikit tu dia terus buang guna angkup...:funk:

aku tanya sakit tak.. dia senyum je.. mesti la sakit..  ...


aku rasa bukan kutil je ilang....
kuku ngan daging pn boleh ilang nih....
:funk:

bizsari posted on 16-8-2008 06:28 PM

Reply #9 katak hijau's post

rendam dalam klorok

apa yg diremdam ?

matakucing posted on 16-8-2008 08:27 PM

kalau tahi lalat besar lak camner nak buang???
aku ada tahi lalat besar,dia tumbuh masa aku darjah 5..masa tu kecik...tapi lama kelamaan makin besor sampailah sekarang...
aku makin risau ni...

saper tau kat mana hospital atau klinik yg boleh operate buang tahi lalat ni?
baper kos dia ek?
dan yang pasti dijamin takde kesan sampingan la....tq

derose83 posted on 17-8-2008 12:34 PM

kutil 2 ape?blh terangkan....

sapeon posted on 18-8-2008 11:15 AM

kutil ni orang selalu panggil ketuat.

ni aku ambik dari Wikipedia Bahasa Melayu,
Ketuat merupakan sejenis penyakit kulit yang mana kawasan yang dijangkiti akan timbul dan menjadi keras. Ketuat adalah disebabkan virus dan mampu menjangkiti orang lain sekiranya dibiarkan berlarutan.
baca kat sini utk lebih info
http://ms.wikipedia.org/wiki/Ketuat
http://www.infosihat.gov.my/Penyakit_K_Kulit_Ketuat.html
Page: [1] 2 3 4
View full: Kutil; cara nak cegah dan hilangkannya