Mr.Forensics posted on 10-4-2007 08:33 AM

Buku Cerita Kanak-Kanak: Survey

hi..nak buat survey ringkas..kalau boleh nak mintak pandangan dengan regular pengunjung books n literature :)


1.Buku kanak-kanak berbahasa Melayu di Malaysia pasarannya kurang,penulisnya gelap masa depan.Setuju atau tidak...
2.Bahasa Melayu adalah bahasa natural,tak payah beli buku cerita kanak-kanak,budak-budak boleh belajar sendiri.
3.Buku cerita kanak-kanak BUKAN sastera,tidak kritikal dan soal kecil.
4.apabila sebut saja buku cerita kanak-kanak,biasanya anda terfikir target reader adalah untuk kanak-kanak berumur..........
5.Nyatakan salah seorang penulis buku cerita kanak-kanak bahasa Melayu yang anda tahu.
6.Adakah anda memiliki barangkali satu/dua buku cerita kanak-kanak berbahasa Melayu di rumah? (tak ambil kira untuk your kids,ni untuk diri sendiri)


apa ek pendapat korang tentang buku cerita kanak-kanak,khasnya dalam bahasa melayu?
:$

kyoko_asouka posted on 10-4-2007 09:45 AM

1. setuju

2. x setuju...kalo ade buku,sng bdk2 nk blajar membaca...

3. x setuju..rasenyer masih sastera dan bkn soal kecil..

4. 4@5-12

5. ya ampun..x knl sorng pun..

6. ade 2@3, bli mase zmn skolah rndh,simpn lg smpi skrg..

wymer posted on 10-4-2007 05:14 PM

1. setuju

2. tak setuju, masa saya kecil dulu saya byk baca buku kanak2 utk menambah pengetahuan

3.setuju

4. pelajar tadika hingga darjah 3/4

5. tak kenal sape2

6. tak ade

pendapat saya:
buku cerita bm kanak2 di msia harus dikomersialkan dan diiklankan dgn lebih meluas serta mendapatkan kerjasama dari pihak penerbit buku yg terkenal seperti karangkraf/alaf 21, creative dll

alian posted on 10-4-2007 11:19 PM

Reply #1 Mr.Forensics's post

nk tanye ckit.. buku knk2 tue termsuk yg remajenyer x? cam Karnadya Remaja or PTS one teen termsuk skali x?

NickyAzrai posted on 10-4-2007 11:54 PM

Reply #1 Mr.Forensics's post

Jawapan aku....
1. setuju - sb tak pernah pun nampak publisher mana2 promote buku kanak2 secara besar2an...kalau ade pun mungkin dlm kedai buku dgn poster2 yg kecik2. So..camnalah nak kaya kalo marketnya pun limited aje
2.tak setuju - nak memperkasakan bahasa kena byk membaca bukan hanya terhad pada buku sekolah aje
3. tak setuju - kalau penulis pandai olah dgn baik dan sesuai, bg aku tak de masalah nak jd kan buku kanak2 nie karya sastera yg bukannya remeh
4. 2 - 12 tahun
5. sorry, tak ingat
6. ade - nak kata byk tu tidaklah tapi rasanya lebih dari 20 buah buku kot

la nie aku cukup minat ngan buku keluaran KarnaDya & PTS (Adam Kecil)
usaha yg bagus utk tarik minat budak2 membaca sb cover diaorang cantik
cerita pun simple..budak 4 thn pun senang nak faham
:)

NickyAzrai posted on 10-4-2007 11:57 PM

Reply #4 alian's post

KarnaDya tu punya target reader is 9-15 tahun (bg aku still sesuai utk kanak2 lg)
PTS plak mmg ade siri utk kanak2 (Adam Kecil)
:)

lidi88 posted on 11-4-2007 08:07 PM

Reply #6 NickyAzrai's post

lidi pun selalu beli untuk anak lidi sebab kalau buku pts contohnya ayat-ayat yg digunakan ejaan yg penuh, spt kalau novel dewasa ayatnya mesti mcmni "kau tak nak makan ke? apa tak best ke aku masak?" tapi kalau dalam buku pts untuk remaja dan kanak2 ni" awak tidak mahu makan ke? adakah masakan saya tidak sedap?" Secara tak langsung dia mengajar budak-budak ni cara membuat dan menggunakan ayat dengan betul..setuju tak?sebab anak lidi tu Bahasa Melayu alamak tunggang langgang tulisannye..

NickyAzrai posted on 12-4-2007 11:17 AM

Reply #7 lidi88's post

setuju jgk....
aku suka sb tak ber'aku engkau' dlm buku diaorang
bg aku utk buku ke, komik ke atau kartun yg dialih suara pun ...perkataan kena sesuai ...
bukan boleh main bantai tulis je mcm kebanyakan produk for kids yg ade skrg
:)
usaha yg baik oleh KernaDya & PTS

[ Last edited by  NickyAzrai at 12-4-2007 11:21 AM ]

sHiGeM posted on 12-4-2007 11:38 AM

Reply #1 Mr.Forensics's post

1.setuju - ade byk buku cerite bhs mlayu nie dijual...tp, xde yg btul2 dapat sambutan mcm buku crite english tu..
2. xjugak - kadang2 bdak2 lagi senang blaja ngn ingat klo dier bace sendiri something...secare xlangsung, klo byk membace, vocab bdak2 betambah gak...
3. erm..bukn sastera kot..tpi bukn jugak soal kecil...sbb certain books might influence perkembangan kanak2..
4. bdak2 skolah rendah....
5. oops...xtau satu pun...bli je..xprasan writer...
6. ade la sikit...back up klo ade bdak2 datang umah...

blue^panther posted on 12-4-2007 02:45 PM

1.Buku kanak-kanak berbahasa Melayu di Malaysia pasarannya kurang,penulisnya gelap masa depan.Setuju atau tidak... SETUJU :setuju:
2.Bahasa Melayu adalah bahasa natural,tak payah beli buku cerita kanak-kanak,budak-budak boleh belajar sendiri. TIDAK SETUJU
3.Buku cerita kanak-kanak BUKAN sastera,tidak kritikal dan soal kecil. TIDAK SETUJU
4.apabila sebut saja buku cerita kanak-kanak,biasanya anda terfikir target reader adalah untuk kanak-kanak berumur.......... 1-12 TAHUN....YER LA,EVEN SETAHUN TAK RETI BACA LAGIK TP KITA LEH BACAKAN BUKU YG SESWAI UTK DIA....
5.Nyatakan salah seorang penulis buku cerita kanak-kanak bahasa Melayu yang anda tahu. ERRRMMMM.... :hmm::hmm::hmm: SEKARANG TAK TAU SAPER LA SBB DAH TAK BELI,TAKDE ANAK LG KAN...TP MASA AKU KECIK2,AKU SEKER BUKU GHAZALI NGAH AZIA (ER,BERTUL KER NAMA DIA NIH...KALO SALAH TLG BETULKAN...)
6.Adakah anda memiliki barangkali satu/dua buku cerita kanak-kanak berbahasa Melayu di rumah? ADA,TP KOLEKSI MASA AKU KECIK2 JER...ADA LA TINGGAL DALAM 3-4 BUAH.....(tak ambil kira untuk your kids,ni untuk diri sendiri)


UTK BUKU2 KANAK2 SEKARANG NIH AKU NO KOMEN LA...SBB DAH BERALIH KE BUKU2 DEWASA....TP ACTUALLY MASA KECIK2 AKU BERMINAT DGN BUKU2 CERITA PENYAISATAN MACAM HARDY....THEN CERITA2 RAKYAT MACAM ALI BABA, THUMBELINA AND SO ON.....


[ Last edited by  blue^panther at 12-4-2007 03:45 PM ]

alian posted on 13-4-2007 11:50 PM

Reply #1 Mr.Forensics's post

1. x setuju... bg lian buku knk

seribulan posted on 18-4-2007 08:34 PM

1.Buku kanak-kanak berbahasa Melayu di Malaysia pasarannya kurang,penulisnya gelap masa depan.Setuju atau tidak...
Tidak setuju. Masalahnya tak ramai yang mencuba menulis untuk pasaran ini. Sebenarnya ada potensi bidang ini, cuma kena tahu selok-belok dan caranya.

2.Bahasa Melayu adalah bahasa natural,tak payah beli buku cerita kanak-kanak,budak-budak boleh belajar sendiri.
Tak setuju. Perlu ada budaya membaca untuk menambah pembedaharaan kata dll.

3.Buku cerita kanak-kanak BUKAN sastera,tidak kritikal dan soal kecil.
Setuju.

4.apabila sebut saja buku cerita kanak-kanak,biasanya anda terfikir target reader adalah untuk kanak-kanak berumur..........
Belum bersekolah.

5.Nyatakan salah seorang penulis buku cerita kanak-kanak bahasa Melayu yang anda tahu.
Sudah terlupa. Nanti cuba ingat. AAaaa...Ghazali Ngah Azia (setelah baca jawapan di atas tu)

6.Adakah anda memiliki barangkali satu/dua buku cerita kanak-kanak berbahasa Melayu di rumah? (tak ambil kira untuk your kids,ni untuk diri sendiri)
Ada dan telah diberi kepada adik dan anak saudara.

apa ek pendapat korang tentang buku cerita kanak-kanak,khasnya dalam bahasa melayu?
Seperti di atas.

ct_og posted on 19-4-2007 06:54 PM

Secara am... malaysia memang kurang bahan bacaan yang membina untuk kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke bawah... terutama yang berbahasa melayu...

didactic posted on 27-7-2007 04:19 PM

1.Buku kanak-kanak berbahasa Melayu di Malaysia pasarannya kurang,penulisnya gelap masa depan.Setuju atau tidak...SETUJU
2.Bahasa Melayu adalah bahasa natural,tak payah beli buku cerita kanak-kanak,budak-budak boleh belajar sendiri.TAK SETUJU
3.Buku cerita kanak-kanak BUKAN sastera,tidak kritikal dan soal kecil.TAK SETUJU
4.apabila sebut saja buku cerita kanak-kanak,biasanya anda terfikir target reader adalah untuk kanak-kanak berumur..........6-12
5.Nyatakan salah seorang penulis buku cerita kanak-kanak bahasa Melayu yang anda tahu.OTHMAN PUTEH
6.Adakah anda memiliki barangkali satu/dua buku cerita kanak-kanak berbahasa Melayu di rumah? (tak ambil kira untuk your kids,ni untuk diri sendiri)
Saya ada banyak juga buku-buku koleksi sendiri dari zaman kanak-kanak dulu.Tapi kebanyakannya buku-buku karya Enid Blyton yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Malaysia. Buku-buku yang mmg ditulis oleh penulis Malaysia tak banyak sangat.Tapi ada juga dalam berbelas tu dan kebanyakannya buku terbitan  Dewan Bahasa & Pustaka.

apa ek pendapat korang tentang buku cerita kanak-kanak,khasnya dalam bahasa melayu?
Pendapat saya,malaysia mungkin ketandusan penulis cerita kanak-kanak yang berbakat seperti Othman Puteh. Ghazali Ngah Azia dsb.Atau mungkin juga pasaran untuk cerita kanak-kanak tidak begitu luas di sini. Saya pun tak berapa pasti.Anyway saya mmg suka sangat baca buku cerita kana-kanak keluaran DBP.Bahasa sangat bagus, jalan penceritaan memikat dan banyak sangat pengajaran dan moral value. Contoh seperti 'Ibu yang Ku Sayang', 'Dibawah Bendera Matahari', 'Sejak kami ditinggalkan', 'Riwayat Hidup Ai Lin' atau 'Pengkalan Meriam Patah'(Various writer, tak ingat) Mmg best giler. Gaya penceritaan sangat menarik, bahasa sangat mudah difahami tapi moral value sangat tinggi.
Saya mmg recommend buku-buku di atas ni untuk dibaca.Baik untuk budak-budak atau mak dan ayah budak.hehehehe

Selamat membaca

sherrina posted on 27-7-2007 09:08 PM

1.Buku kanak-kanak berbahasa Melayu di Malaysia pasarannya kurang,penulisnya gelap masa depan.Setuju atau tidak...
Setuju
2.Bahasa Melayu adalah bahasa natural,tak payah beli buku cerita kanak-kanak,budak-budak boleh belajar sendiri.
Bab belajar membaca. tetapi bab mengolah ayat dan memahami bahasa dengan mendalam masih perlu bantuan guru dan buku

3.Buku cerita kanak-kanak BUKAN sastera,tidak kritikal dan soal kecil.
Buku cerita kanak-kanak dalam genre nye tersendiri...ia tidak perlu bersifat sastera, kritikal....sesuai dengan umur mereka

4.apabila sebut saja buku cerita kanak-kanak,biasanya anda terfikir target reader adalah untuk kanak-kanak berumur..........
5 tahun - 13 tahun secara umum tetapi saya masih gemar membaca buku kanak-kanak sehingga sekarang :)

5.Nyatakan salah seorang penulis buku cerita kanak-kanak bahasa Melayu yang anda tahu.
Yang paling saya kagumi ialah Othman Puteh dan penulis2 siri Kenari keluaran Edukids.

6.Adakah anda memiliki barangkali satu/dua buku cerita kanak-kanakberbahasa Melayu di rumah? (tak ambil kira untuk your kids,ni untukdiri sendiri)
Saya mempunyai sebuah almari 2 tingkat yang dikhususkan untuk buku cerita kanak-kanak dan 80% adalah buku dalam bahasa Melayu.

mardhiah12 posted on 1-8-2007 09:46 AM

perasan tak buku kanak2 bahasa melayu zmn kita sekolah dulu, byk sangat? malahan saya dibesarkan dgn koleksi tidurlah intan, ceritalah lagi dan sebagainya..sekarang ni buku set BAWAL (Program buku bacaan awal) pun dah lama ada, tapi dihentikan terbitannya oleh DBP. sayang sgt sebab BAWAL ni dihasilkan berdasarkan kajian terhadap budak2 preschool & ramai puji sgt buku ni

BAWAL -  Satu program bacaan awal yang mengandungi bahan-bahan sastera yang bermutu tinggi sesuai untuk meningkatkan kemahiran membaca dan memupuk minat membaca di kalangan kanak-kanak prasekolah.

http://www.dnzbookworld.com/images/bawalleaflet.jpg

BAWAL

Mengandungi 50 judul yang dibahagi kepada 3 tahap. Disertakan juga beg untuk memuatkan buku-buku tersebut!

Pengarang: Pelbagai / Kulit lembut / Dewan Bahasa dan Pustaka / 25 mukasurat tiap satu / Saiz: 18.3cm x 18.3cm

Tahap 3

1. Mari Kita Berpantun (1) Sold

2. Mari Kita Berpantun (2)Sold

3. Na dan Ni Sold

4. Telur Naga Sold

5. Susu Berhari Raya

6. Putih Menjadi Biru

7. Anak Raja Istana Kaca  Sold

8. Bunga Untuk Cikgu Maznah

9. Arnab Yang Baik Hati

10. Kuda Terbang Reza

DNZ Price : RM5.50 each  buy now!



Buku panduan untuk ibu bapa dan guru akan diberi percuma kepada pelanggan yang membeli 6 buah buku (mana-mana dari tahap 2 dan 3) dalam satu pembelian.
        

Tahap 1

1. Sara Kenal Warna

2. Aiman ke Dusun

3. Rasa

4. Hari Sukan

5. Di Kedai Kasut

6. Saya Boleh Buat Sendiri

7. Pagi Ini Sejuk

8. Hari Ini Panas

9. Main Sorok-sorok

10. Saya Sentuh...

11. Mari Ke Kedai

12. Si Lalai

13. Pokok Sena dengan Pokok Kelapa

14. Harun Demam

15. Mari Kita Membuat...

16. Bersenam

17. Bunyi Itu, Bunyi Ini...

18. Saya Ada Tangan

19. Di Taman Hiburan

20. Lara dan Sara

21. Toi, Kucing Reza

22. Main Batu seremban

23. Apa Yang Boleh Saya Lihat?

24. Mari Kita Makan Kuih

25. Lihat Saya...

For Tahap 1 set only

Normal Price: RM250

NOW DNZ Price : RM132.00  buy now!

Buku panduan untuk ibu bapa dan guru diberi percuma!

Tahap 2

1. Sehelai Daun Nangka Sold

2. Susu di Taman Bunga  Sold

3. Menangkap Ikan

Sold

4. Di Mana Kereta Biru Reza? Sold

5. Pit Pit dan Ri Ri Sold

6. Manja Sold

7. Awal atau Lewat?

8. Kisah Dua Buah Kereta  Sold

9. Oh, Lihat Wajah Saya!  Sold

10. Kawanku Si Bayang  Sold

11. Akmal dan Tito  Sold

12. Si Pungut, Anak Kucing Saya Sold

13. Sepuluh Anak Ayam  Sold

14. Adikku Sayang

15. Siapakah Saya?

gorgonz posted on 1-8-2007 10:32 AM

1.setuju
2. setuju
3.setuju...targetnya kanak2... sesuai utk instill values

4. 4,5 - 12 thn
5. Othman Puteh, Fatimah Baba,  
6. 3 shj in BM - rasanya.... tthe rest in English

limau_nipis posted on 1-8-2007 12:58 PM

Originally posted by mardhiah12 at 1/8/07 09:46 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
perasan tak buku kanak2 bahasa melayu zmn kita sekolah dulu, byk sangat? malahan saya dibesarkan dgn koleksi tidurlah intan, ceritalah lagi dan sebagainya..sekarang ni buku set BAWAL (Program buk ...

buku BAWAL dihentikan productionnya sebab distributor kata tak ada market..
saya tersangatlah pelik dan terkejut dengan jawapan distributer tu..
sebab niche market kanak-kanak sebenarnya sangat besar.. cuma taktahu dimana silapnya yang buku2 macam ni tak sampai kat target audience

ramai ibubapa bagi feedback buku BAWAL ni sgt bagus untuk development BM bagi kanak-kanak prasekolah

limau_nipis posted on 1-8-2007 01:02 PM

1.Buku kanak-kanak berbahasa Melayu di Malaysia pasarannya kurang,penulisnya gelap masa depan.Setuju atau tidak...
SETUJU!

2.Bahasa Melayu adalah bahasa natural,tak payah beli buku cerita kanak-kanak,budak-budak boleh belajar sendiri.
TAK SETUJU.. walaupun bahasa natural, sebenarnya inilah bahasa yang kita selalu take for granted.. tidak berusaha untuk memperkayakan kosa kata, tidak berusaha untuk cemerlang dalam bahasa sendiri..

3.Buku cerita kanak-kanak BUKAN sastera,tidak kritikal dan soal kecil.
TAK SETUJU.. buku cerita kanak-kanak adalah sastera yang membantu kanak-kanak memperkayakan minda

4.apabila sebut saja buku cerita kanak-kanak,biasanya anda terfikir target reader adalah untuk kanak-kanak berumur..........
4-12 tahun

5.Nyatakan salah seorang penulis buku cerita kanak-kanak bahasa Melayu yang anda tahu.
Ghazali Ngah Azia

6.Adakah anda memiliki barangkali satu/dua buku cerita kanak-kanak berbahasa Melayu di rumah? (tak ambil kira untuk your kids,ni untuk diri sendiri)
ada.. Siri Tidurlah Intan, Siri Ceritalah Lagi!, Siri Cerita Rakyat Sedunia


apa ek pendapat korang tentang buku cerita kanak-kanak,khasnya dalam bahasa melayu?
kurangnya buku yang bermutu.. DBP should be more proactive, market ada tapi dimana silapnya marketing tak jalan.. saya percaya ramai mencari buku kanak-kanak BM.. cuma kita taktahu nak cari di mana

mariss posted on 1-8-2007 04:04 PM

1.Buku kanak-kanak berbahasa Melayu di Malaysia pasarannya kurang,penulisnya gelap masa depan.Setuju atau tidak...
- Setuju...

2.Bahasa Melayu adalah bahasa natural,tak payah beli buku cerita kanak-kanak,budak-budak boleh belajar sendiri.
- tak setuju...

3.Buku cerita kanak-kanak BUKAN sastera,tidak kritikal dan soal kecil.
Tak setuju...

4.apabila sebut saja buku cerita kanak-kanak,biasanya anda terfikir target reader adalah untuk kanak-kanak berumur..........
- 12 tahun ke bawah...

5.Nyatakan salah seorang penulis buku cerita kanak-kanak bahasa Melayu yang anda tahu.
- tak ingat...

6.Adakah anda memiliki barangkali satu/dua buku cerita kanak-kanak berbahasa Melayu di rumah? (tak ambil kira untuk your kids,ni untuk diri sendiri)
-ada banyak mase kecik-kecik. tapi banyak yg hilang. yg ade cume tinggal buku sang kelembai. paling suka simpan buku tidurlah intan...

[ Last edited by  mariss at 1-8-2007 04:05 PM ]

coyotemawi posted on 2-8-2007 09:28 PM

1.Buku kanak-kanak berbahasa Melayu di Malaysia pasarannya kurang,penulisnya gelap masa depan.Setuju atau tidak...
hmmm tak tentu juga...kalu kena gayanya..aku mmg belik utk anak2 aku..:loveliness:

2.Bahasa Melayu adalah bahasa natural,tak payah beli buku cerita kanak-kanak,budak-budak boleh belajar sendiri.
tak setuju..:mad:

3.Buku cerita kanak-kanak BUKAN sastera,tidak kritikal dan soal kecil.
ye ker? tak setuju lar..:mad:

4.apabila sebut saja buku cerita kanak-kanak,biasanya anda terfikir target reader adalah untuk kanak-kanak berumur..........
dari semuda yang sudah bule membaca..sehingga 12 tahun..:D

5.Nyatakan salah seorang penulis buku cerita kanak-kanak bahasa Melayu yang anda tahu.
terjemahan ada la kot...yang siri asrama penuh enid blyton tu...:loveliness:

6.Adakah anda memiliki barangkali satu/dua buku cerita kanak-kanak berbahasa Melayu di rumah? (tak ambil kira untuk your kids,ni untuk diri sendiri)
hmmm..ada ker eik? tak perasan la..sebb sekarang dah ada anak2 usually belikan utk derang..
eh ada ada...masa tu sekolah rendah..belik buku2 cite yang kecik2 tu..macam2 kisah dah teladan..:D
hmmm ni yang nak cari kat stor kat umah mak.. mana tau kot2 ada ..:L

mardhiah12 posted on 3-8-2007 10:46 AM

1.Buku kanak-kanak berbahasa Melayu di Malaysia pasarannya kurang,penulisnya gelap masa depan.Setuju atau tidak...
- Bukan penulis gelap masa depan, rasanya lebih kepada publisher juga kut. mcm buku2 DBP, byk dapat sambutan, tapi banyak yang tak diterbitkan lagi dah..tu yg sayang.

2.Bahasa Melayu adalah bahasa natural,tak payah beli buku cerita kanak-kanak,budak-budak boleh belajar sendiri.
- oh tidak! langsung tak setuju. kita bercakap, ramai yang guna bahasa pasar, bukan bahasa standard mcm dlm buku teks tu.

3.Buku cerita kanak-kanak BUKAN sastera,tidak kritikal dan soal kecil.
- hmph, tak setuju juga. sepatutnya, buku kanak2 ada aim untuk tarik kanak2 minat membaca. banyak buku kanak2 yang sangat berguna mcm set tidurlah intan, koleksi BAWAL & sebagainya

4.apabila sebut saja buku cerita kanak-kanak,biasanya anda terfikir target reader adalah untuk kanak-kanak berumur..........
- 12 tahun ke bawah, tapi aku still baca buku kanak2 :lol:


5.Nyatakan salah seorang penulis buku cerita kanak-kanak bahasa Melayu yang anda tahu.
- ghazali ngah azia, ismail sarbini

6.Adakah anda memiliki barangkali satu/dua buku cerita kanak-kanak berbahasa Melayu di rumah? (tak ambil kira untuk your kids,ni untuk diri sendiri)
- ada lah...set BAWAL tu, sampai sekarang duk susun cantik2.
Page: [1]
View full: Buku Cerita Kanak-Kanak: Survey