WinXP posted on 5-1-2004 07:14 PM

ECZEMA & PSORIASIS

ermmm one question here ....

camna nak handle ekzema .. because as far as i concern this kind of penyakit susah sikit nak baik ... so how can i handle this ... untuk mengurangkan nyer ..







[ Last edited by  blackmore at 25-4-2007 01:33 AM ]

chempaka_ku posted on 6-1-2004 07:30 AM

dulu pernah cuba altenative medicine....homeopathy......
lepas tu jarang tumbuh my eczema....
sekarang my eczema cuma keluar once in a blue moon....
kalau keluar minta ubat arah my doc...pakai cream...

ps.  pernah salah beri ubat...tak sesuai...selalu relapse je...jadi jumpa lagi dan pakai cream baru dah ok....

cempakasari78 posted on 6-1-2004 07:56 AM

er...boleh tolong xplain tak exzema tue macamana rupa bentuknya...biasa tumbuh kat mana...sapa yang berpotensi tumbuh etc coz ada terbaca kat Mingguan Malaysia...Azah 3R pun ada penyakit nie...

WinXP posted on 6-1-2004 08:34 AM

ekzema nih i dpt sebab keturunan ... from my father ... but then sekarang dah kurang .... i tak pakai sgt cream ... tapi i make sure my place is clean .. cam bedroom ... toilet .. pakaian ... ekzema nih cam gatal2 kat kulit ... i kena bahagian kaki .. potensi nak kena ? usually keturunan ...

apa2 hal pun make sure keep clean n macam yg Azah 3R cakap .. emosi pun main peranan ... WinXP rasa apa2 penyakit pun emosi kena control ...

chempaka_ku posted on 6-1-2004 07:45 PM

eczema ni symptoms mungkin tidak sama but for me selalu mula dgn macam kena gigit insect dan gatal.....sebab terlalu gatal, secara tak sengaja selalu tergaru dan akan jadi besar.  Kalau tak buat treatment ada red patches, scaling (tapi tumbuh satu saja), dan tak akan baik sendirinya......

Basically, eczema ini patches of skin yg tersangat gatal, kulit menebal dan kering, kalau digaru boleh nampak macam memerah...nampak isi....tapi mungkin juga ada yg oozing liquid....selalunya di tangan, leher, muka dan kaki.....but mine pernah di kaki, tangan dan badan..but not so severe....

Hati-hati kalau menggunakan cream yg mengandungi steroid sebab boleh menipiskan your skin.

Bagi bebudak - untuk mengelakkan metrigger food allergies yg boleh membawa ke eczema, jgn beri telur atau ikan sehingga sekurang-kurang umurnya 1 tahun.

[ Last edited by chempaka_ku on 6-1-2004 at 07:48 PM ]

harleena posted on 11-1-2004 02:44 AM

Anak saya selalu naik gatal-gatal kat kaki dia macam bintik kecil-kecil. Bila satu ari tu bawak jumpa doktor, dia tanya ada tak keturunan lelah tak. Saya kata ada. Datuk saya memang lelah. Saya kecik-kecil dulu pun lelah tapi dah okey hingga sekarang.

So, dr tu kata, kalau anak tak kena lelah, dia akan kena enzema. Dia bagi krim untuk sapu. Bintik-bintik kata tapak kaki tu datang on and off.
Tapi sekarang saya dah jumpa krim lain yang berkesan dan ianya tak beracun. Kalau termakan pun tak mati. Krim tu bukan hanya untuk enzema ajer tapi untuk pelbagai kegunaan seperti ruam panas, melecur, terbakar, terkena air panas, gatal-gatal badan dan sebagainya. Satu tiub tu hanya RM40.00 saja. Memang saya simpan krim tu kat rumah sebab baru-baru ni, bintik-bintik naik kat tangan dan kaki anak saya tu. Makin digaru, makin banyak naiknya. Saya naik panik dan terus sapu krim tu. Tak sampai 10 minit, semua bintik-bintik tu hilang. Tengah malam pulak dia merengek lagi sebab gatal-gatal tu naik kat muka dan kat peha dia. Terus saya sapu. Alhamdulillah, hilang gatal-gatal tu dan tak naik lagi.

mbhcsf posted on 12-1-2004 11:55 AM

salam..

banyak jenis eczema ni. bhs perubatan dermatitis akalu eczema ni namanya atopic dermatitis. Apa yang perlu tahu ialah bagaimana nak handle benda ini. okay pertama sekali walaupun saya rasa payah jugak nak buat aialah JANGAN GARU!!!!!
sbb ia akan introduce infection to the affected site. Secondly, you got to go to any dermatologist  to get emmolient atau bahan pelembab / minyak sapau yang dapat kurangkan kegatalan dan ada yang dermatologit bagi topikal steroid atau utk sapuan ni bergantung pada current research lah.

so sekarang ni masih susah nak mengkaji akan bhn apa yang boleh menimbulkan dermatitis ini tapi masih boleh di control lah.

kalau nak more info type
ini\
atopic dermatitis\
in adults and children

kat memana authorised MEDICAL WEBSITE like NHS ker aper ker

cikpid posted on 14-1-2004 11:58 PM

cakap pasal eczema, anak saya skarang umur 1 thn 9 bln mula eczema sejak 3 bulan umurnya. pegi pakar kulit, dr kata kemungkinan berpunca dr saya (macam WinXP cakap tuh....dr keturunan). saya sebenarnya takde eczema tp kulit alergi. tp setelah baca posting harleena, saya dapati mungkin ada bias2 dr suami saya juga sebab dia ada lelah juga (turun dr mak dia). hmm nmpk gayanya mmg kuat keturunan eczema anak saya nih!!

mmg kesian, mlm2 lah masa paling menyeksakan bg dia. nampak cam gatal tersangat2. menggaru sampai koyak kulit, boleh kata tiap2 malam nak tidur kami take turn tolong garukan utk dia. sedih gak...sian tgk kulit dia. kekeringan & itulah yg membuatkan dia gatal.

skang dah tak gi pakar lg, saya cuba perubatan CVT (color vibration teraphy) yg diasaskan oleh DR. NORHISHAM WAHAB. perubatan nie mencari & merawat punca penyakit, bukan luaran saja. setelah didiagnos oleh dr cvt ni, didapati eczema berpunca dari hempedu & usus. jadi dia rawat hempedu dulu. saya guna t-tree, seri wajah utk mandian & beberapa jenis ubat makan. alhamdulillah mmg kurang & tak seteruk dulu. jd saya syorkan pd penghidap eczema cuba try test ubat ni. cuba gi survey kat websitenya www.harmonisers.net. kalau diamalkan secara konsisten insyaAllah eczema ni boleh dihapuskan.

homoepati pun saya rasa adik beradik cvt gak.

zan posted on 24-1-2004 01:18 PM

Hemm...saya tak berapa faham sangat tentang penyakit ni....tapi macam ada kaitan dengan kulit....bagi saya utk yg ada penyakit ni...saya syorkan ambil Jeli Gamat, Krim Gamat atau Gel Gamat kerana Gamat insyaallah dapat membantu utk penyakit2 yg korang semua sebut kat atas tu...especially berkaitan dengan kulit...dan juga sakit dalaman seperti lelah..
Jeli Gamat tu utk masalah dalaman dan yg utk sapu boleh gunakan Krim atau Gel Gamat tadi. Insyaallah anda akan lihat keberkesanannya...

mbhcsf posted on 24-1-2004 10:07 PM

salam

boleh ker promote nama Dr kat sini o' Moderator? just asking. TQ. :bg:

zan posted on 24-1-2004 10:34 PM

erkk...promote apa mbhcsf??

Laura Ashley posted on 25-1-2004 08:17 PM

Anak Laura menghidap atopic eczema dari baby hingga teenager.  Tetapi sekarang ni it's under control.  Eczema atau dermatitis is a skin condition. The severity of the disease can vary. In mild forms the skin is dry, hot and itchy, whilst in more severe forms the skin can become broken, raw and bleeding. Atopic eczema berkaitan dengan keturunan dimana kulit penghidapnya sangat sensitif pada sesuatu allergens yang biasanya tidak memberi apa2 kesan buruk pada orang lain. In atopy there is an excessive reaction by the immune system producing inflamed, irritated and sore skin :onf::onf::onf: . Associated atopic does not know how to manage this condition.  Good news is , eczema bukan penyakit berjangkit.  Punca eczema masih tidak dapat dipastikan tetapi ia berkait rapat dengan faktor2 alam sekeliling (environment) dan stress.  Anak sedara Laura, berumur 7 tahun pun ada eczema.  Tapi yang Laura perhatikan seluruh badan dia akan tetiba jadi gatal2 kalau perasaan dia tertekan atau dia tak happy (macam hari tu Laura & her mother took him to visit an older relative's house yang mana anak sedara tu tak berapa kenal.  Dia jadi restless after half an hour, an merengek nak balik cepat.  But we all tengah berborak and waiting for dinner.  Tak tentu arah keadaan dia and dengan sekelip mata, he started scratching:stp::stp::stp: and rashes came out all over his body.  Last2 we managed to calm him down by letting him play the computer.  Within a few minutes he stopped scratching and the rashes went off. :2cool::2cool::2cool:

kintan_too posted on 2-4-2004 03:42 PM

ekzema

hi, acong dan Dr.

kintan nak tanya pasal penyakit ekzema ni, kerana anak kintan yang kena...
So, dia kena ekzema start umur dia 1 thn, sekarang 2thn. bila time panas sangat dan berpeluh, leher, dada dan katpelipat tangan akan timbul ruam yang tebal dan merah...
kesian sangat... dah lah gatal dan kintan dah jumpa Dr. dan dia kasi mandian Hibiscrub lepas tu tak jadi jugak Dr. tukar kasi Oinment soup bertahan sikit tapi lepas tu Dr. kasi lagi mandian lain begitu juga dengan krim sapu... kali ini dah 3 kali krim Dr. kasi... macam experiment lak.. tapi krim yang ke3 ni power... kintan letak sekali terus licin kulit anak kintan, takut lak nengoknya... pertanyaan kintan, adakah krim ni selamat digunakan? lupa lak nama krim tulah... tolonglah jawab yek acong...
"jasamu kukenang":clap:

kulit posted on 2-4-2004 05:10 PM

dekat kotak ubat tu takde kata nama ubat ke?

adik saya ade eczema yg teruk jugak..bagi je ubat apa2..lepas abihs ubat datang lagi...ade kena mengena ngan pemakanan kot..esp udang takbleh makan

dia ade pakai satu krim nama Clobet Cream utk eczema...berkesan jugak now tinggal bekas2 jek..

rani posted on 2-4-2004 05:26 PM

baby i umur 6 bulan jadi ekzema kat leher. mula2 i sapu losyen biasa tapi lepas 2 hari makin besar pulak benda tu. esoknya i sapu losyen gamat kat leher dia. sampai sekarang takde bekas pun yang tinggal.
anak kawan i jadi ekzema jugak, doktor pakar kasi efficort cream. member i cakap krim ni memang berkesan tapi krim ni jenis Mild Steroid...yang mana tak boleh guna continuously. tak tau la pulak apa benda mild steroid nih.

chempaka_ku posted on 3-4-2004 08:48 AM

discussion mengenai eczema hari tu.....How to handle eczema.....

             http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=83377&fpage=1

mbhcsf posted on 3-4-2004 09:49 AM

salam..

Acong could this be topical " hidrocortisone" --- utk Acong jer..ni...apa kesan pada baby eh?
kena monitor height growth ? or warn jgn sapu banyak nanti thinning of the skin ker
?? i think better tahu nama ubat tu dan dr.Cheah jawab...

kintan_too posted on 5-4-2004 10:56 AM

clobet dan efficort tu dah guna tapi tak berkesan,
tapi tulah takut menipiskan kulitlah pulak...

Acong posted on 5-4-2004 12:15 PM

WHAT IS ECZEMA?

Eczema, or dermatitis as it is sometimes called, is a group of skin conditions which can affect all age groups. In the United Kingdom, up to one fifth of all children of school age have eczema, along with about one in twelve of the adult population. The severity of the disease can vary. In mild forms the skin is dry, hot and itchy, whilst in more severe forms the skin can become broken, raw and bleeding. Although it can sometimes look unpleasant, eczema is not contagious. With treatment the inflammation of eczema can be reduced, though the skin will always be sensitive to flare-ups and need extra care.

Acong posted on 5-4-2004 12:16 PM

WHAT CAUSES ECZEMA?

The causes of eczema are many and varied, and depend on the particular type of eczema that a person has. Atopic eczema is thought to be a hereditary condition, being genetically linked. It is proposed that people with atopic eczema are sensitive to allergens in the environment which are harmless to others. In atopy there is an excessive reaction by the immune system producing inflamed, irritated and sore skin. Associated atopic conditions include asthma and hayfever. Other types of eczema are caused by irritants such as chemicals and detergents, allergens such as nickel, and yeast growths. In later years eczema can be caused by a blood circulatory problems in the legs. The causes of certain types of eczema remain to be explained, though links with environmental factors and stress are being explored.

Acong posted on 5-4-2004 12:17 PM

WHICH TYPE OF ECZEMA DO I HAVE?

There are several different types of eczema, many of which look similar but have very different causes and treatments. The first step in effective treatment of eczema is a correct diagnosis. It is very important to see a general practitioner in the first instance, who may make a referral to a specialist dermatologist for further diagnosis and treatment.

Acong posted on 5-4-2004 12:20 PM

WHAT ARE THE DIFFERENT TYPES OF ECZEMA?

Atopic eczema

Atopic eczema is the commonest form of eczema and is closely linked with asthma and hayfever. It can affect both children and adults, usually running in families. One of the most common symptoms of atopic eczema is its itchiness (or pruritis), which can be almost unbearable. Other symptoms include overall dryness of the skin, redness and inflammation. Constant scratching can also cause the skin to split, leaving it prone to infection. In infected eczema the skin may crack and weep (‘wet

Acong posted on 5-4-2004 12:22 PM

IS THERE A CURE FOR ECZEMA?

There is currently no cure for eczema though research continues to shed new light on the condition. However, there are many ways to minimise the discomfort and distress which eczema can bring, the foundation of which is an effective skin care routine. A wide range of treatments is available, either over the counter at the pharmacy, or on prescription from a doctor. Many complementary therapies are available, which some people find helpful. In addition, there are ways of minimising environmental allergens commonly found in the home.

Acong posted on 5-4-2004 12:29 PM

WILL MY CHILD GROW OUT OF THEIR ECZEMA?

There are no guarantees that a child will grow out of eczema. However, research has shown that 60-70% of children are virtually clear of the condition by the time they reach their mid-teens.

Acong posted on 5-4-2004 12:35 PM

HOW CAN I HELP MYSELF, OR MY CHILD, TO MANAGE ECZEMA?

There are a number of ways to manage eczema, all of which begin with an effective skin care routine. Having access to accurate information is important as this allows the person with eczema, or their carer, to make informed choices when managing the condition. The following are the more commonly used treatments. Further information on any of these can be obtained through the National Eczema Society.


Emollients

Emollients are necessary to reduce water loss from the skin, preventing the dryness normally associated with eczema. By providing a seal or barrier, the skin is less dry, itchy and more comfortable. Emollients are safe to use as often as is necessary and are available in various forms: ointments for very dry skin, creams and lotions for mild to moderate or ‘wet
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: ECZEMA & PSORIASIS