fa_stellar posted on 18-6-2006 01:13 AM

Habiburrahman El-Shirazy (merged with bloop)

Salam...

Ada sapa2 nak baca buku ni? Buku ni dalam Bahasa Indonesia...tp bukan Bahasa gaul... mcm bahasa melayu kite je...Writer dia pelajar Al-Azhar... Novel ni agak Islamik sket...tp bila baca x de la rasa cam baca buku agama. Rasa macam baca kisah cinta ++ bahan ilmiah. Ada review sy baca...kata buku ni sesuai utk yg semua peminat buku. samaada yg suka genre yg berat2 atau ringan2... Suka gile baca...sbb rasa sangat terkesan dihati! Kalau la betul2 lelaki sebaik Fahri dan perempuan sebaik Aisha dan Maria...!

Anyway..cite ni...berlatarbelakangkan Mesir! Beli kat Kinokuniya...ada 5 je masa tu.. aritu pegi dah tade..my friend beli kat Jalan TAR..tatau kedai buku ape..tp dia kata kedai tu buat clearance..so buku tu ada..jual agak murah la..x smp RM30 kot....kat Kino RM 35..kat rak2 buku translate dari Indonesia..~!

[ Last edited by  limau_nipis at 27-6-2007 09:47 AM ]

Acun posted on 18-6-2006 01:28 AM

Reply #1 fa_stellar's post

hmm...menarik.....................thanks 4 the info.

zorroe posted on 18-6-2006 11:26 AM

http://i6.tinypic.com/14sm9ac.jpg


Zorroe beli buku ni kat Pustaka Fajar Ilmu Baru Enterprise (nama lama Pustaka Indonesia) di Jalan MAsjid India, Wisma Yakin, KL. Masa tu cuma belek2 je buku ni tapi tertarik lalu terus beli.

Ianya mengisahkan kekuatan, ketabahan dan kesabaran Fahri..seorg graduan al-Azhar yg sedang mnunggu jawapan utk menyambung pengajian Master. Dia ni  seorg yg sgt kuat beragama, bijak dlm menyampaikan kebenaran Islam walaupun pd yg non-muslim. kiranya boleh kata muslimin kontemporari yg perfect gitu.

Dia berkahwin di mesir apabila ada sorg muslimat Jerman yg dikenalinya masuk meminang dia. Tapi hanya beberapa ketika Fahri berumahtangga,dia ditangkap polis mesir atas kesalahan merogol budak ma'ahad al-Azhar yg pernah dibantunya dulu.

Maka tak jadilah dia meneruskan  masternya (sbb digugurkn dr U),musnahlah harapan org tuanya di tanah air... tapi masa kat penjara,pesalah yg seangkatan dgnya ialah pesalah2 politik yg dikira menggugat kerajaan mesir ..kat penjara memang dia kena seksa gila2 la.

Penulis novel ini, berhasil menggambarkan latarbelakang sosio-budaya Timur Tengah dgn sangat berkesan tanpa harus memakai istilah-istilah Arab. Bahasanya yang mengalir membuat kisah dalam novel ini terasa benar-benar terjadi.

Memang best citer dia.. :)

[ Last edited by  zorroe at 18-6-2006 11:34 AM ]

hawa2020 posted on 19-6-2006 08:38 PM

dasyatlah cover dier..ngancam betul...tapi memandangkan bajet kureng mengizinkan, tolonglah siapa-siapa tambah reviu lagi, sbelum kiter beli dan letak dalam rak buku aje pas ni... eh, kak ram, mana pergi? Merajuk ke?

fa_stellar posted on 19-6-2006 11:57 PM

Pustaka Fajar Ilmu tu kat mane ye?

Ada my friend baca sampai nangis2... kalo la ada ramai lelaki sebaik Fahri, aman dunia.
Paling touching bile dia x mau sentuh maria yg tgh koma sbb maria bukan muhrim die... hmm~
Rekemen sangat2 utk krg baca! Bukan stakat novel je... leh tambah ilmu lg

limau_nipis posted on 20-6-2006 08:26 AM

lagi satu nak recommend... buku ni, kepunyaan kawan (arwah) saya
lama betul pinjam sebab best sangat

Maria- Emine Uzqan Syenlikoglu

Maria sebuah kisah benar yang menceritakan pergelutan tiga penjuru antara Islam,kristian dan Aties dalam hidup seorang gadis Jerman,Ibu yang taasub pada mazhab khatolik manakala ayah seorang Aties dimasa yang sama ia jatuh hati pada Muhammad pemuda turki.Apa kah Abd Wahab pemuda Mesir berjaya menariknya kejalan Allah?

Novel ini hasil karya puan Aminah Uzqan Syenlikoglu penulis terkemuka turki yang dilahirkan pada tahun 1953 di Istanbul yang merupakan keluaran Universiti Al-Azhar dan telah diterjemahkan kedalam belbagai bahasa antaranya bahawa malaysia oleh Ustaz Rofizi Dollah yang kini masih meneruskan pengajian diperingkat sarjana dalam Jabatan Balaghah dan Kritikan Al-Azhar Kaherah.

syrzreen posted on 20-6-2006 08:29 AM

mesti romantik ni.. cover memang terasa..

btho posted on 20-6-2006 01:23 PM

nak cuba selera baru skejap.
macam enak sahaja buku ni.

fa_stellar posted on 21-6-2006 01:15 AM

ohho...romantik pun. tapi x terasa kejiwangannye tahap melampau2.hehe! Fahri tu sangat romantik (dgn cara die la). Haiyo..rasenye sape baca buku ni...mesti nak laki cam Fahri.

Erm...buku Maria tu, my friend cakap bahasa dia agak sukar dipahami sket...tatau la kan.

limau_nipis posted on 21-6-2006 11:44 AM

Originally posted by fa_stellar at 21/6/06 01:15 AM
ohho...romantik pun. tapi x terasa kejiwangannye tahap melampau2.hehe! Fahri tu sangat romantik (dgn cara die la). Haiyo..rasenye sape baca buku ni...mesti nak laki cam Fahri.

Erm...buku Maria  ...

mungkin sebab mendalam, lagipun buku ni pasal perdebatan agama.. some people might say it is a heavy stuff

maryjane posted on 23-7-2006 12:13 PM

Habiburahman El Shirazy

b4 dis, dah ada dah kan topic nih.tapi saya just nak tanya, mcm mana nak dapatkan buku-buku beliay yg lain seperti nyanyian cinta dan yang terbaru, di atas sajadah cinta.buku first dia, 'ayat ayat cinta' sangat menyentuh hati dan bagus sangat.saya ada terbaca mengenai novel-novel berunsur islamik yang ditulis oleh penulis yang lain.agaknya,masa academic bookfest,ada ker buku-buku nih?

zorroe posted on 23-7-2006 10:07 PM

dah ada orang bukak pasal buku ni. rujuk sini -->http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=220065&extra=page%3D1

limau_nipis posted on 24-7-2006 08:16 AM

we will wait for cik mod seri to merge this

limau_nipis posted on 8-8-2006 08:31 AM

I have merged this thread with maryjane

fa_stellar posted on 1-9-2006 07:42 PM

PENGUMUMAN... buku ni dah byk dijual kat MPH dll. Tapi cover lain warna pink, rasanya cam dipublish kat sini... Harga pon lagi murah (compared to the one i bought from Kino) RM 22++!

luv_boril posted on 15-9-2006 05:42 PM

erm..kawan2 luv pun bg tau buku Ayat - Ayat Cinta ni best..try cari kat MPH lah nanti

sixret posted on 16-9-2006 01:56 AM

Originally posted by luv_boril at 15-9-2006 05:42 PM
erm..kawan2 luv pun bg tau buku Ayat - Ayat Cinta ni best..try cari kat MPH lah nanti


novel ayat-ayat cinta...sangat best!!!!

setelah membaca novel ini saya menjadi faham mengapa novel ini memenangi 2 anugerah dan amat2 diminati di indonesia tak kiralah pembaca remaja mahupun pembaca sastera.wajib beli dan hayatilah:love:

luv_boril posted on 23-9-2006 05:59 PM

Originally posted by sixret at 16-9-2006 01:56 AM



novel ayat-ayat cinta...sangat best!!!!

setelah membaca novel ini saya menjadi faham mengapa novel ini memenangi 2 anugerah dan amat2 diminati di indonesia tak kiralah pembaca remaja mahup ...

yup..memang best..baru habis baca..*sob sob*

fa_stellar posted on 25-9-2006 12:16 AM

Fahri Fahri

captain_scubby posted on 22-1-2007 11:02 AM

aku baru abih baca ni....hmm....not bad...thanx for the recommendation...
my 1st malay novel for this 2007.....

sandera posted on 22-1-2007 11:27 AM

kenapa dorang baca versi indonesia, kak ke dah ada versi melayu.. lagi senang faham

sandera posted on 22-1-2007 11:31 AM

Originally posted by limau_nipis at 20-6-2006 08:26 AM
lagi satu nak recommend... buku ni, kepunyaan kawan (arwah) saya
lama betul pinjam sebab best sangat

Maria- Emine Uzqan Syenlikoglu

Maria sebuah kisah benar yang menceritakan pergelutan ti ...



kat mana nak cari buku ini.

mardhiah12 posted on 22-1-2007 12:49 PM

mmg susah nak cari. kebetulan dulu beli tahun 2003 (itupun sbb dah lama cari dan dah pernah baca), kebetulan terjumpa satu online website yg kata ada stok buku ni. masa tu bank in duit, tak mhl pun, dlm belas2 jer harga dia. tgk2 dia pos ke rumah. sayang buku ni :)

captain_scubby posted on 22-1-2007 05:02 PM

kat mph ader...harga dia RM22.90...

limau_nipis posted on 23-1-2007 10:32 AM

ops, rasanya mardhiah12 refer kat buku maria tu, bukan buku yg kita bincangkan ni
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Habiburrahman El-Shirazy (merged with bloop)