aisbaby posted on 25-5-2007 08:15 AM

mengaji.......

hmm...........korang pandai mengaji tak?:):)and famly korang pentingkan tak perkara nie???:):)

kakiza posted on 25-5-2007 09:58 AM

aku.....alhamdulillah,kalo mengaji tu tau lah hukum tajwid...bab lagu lak,aku bleh skitt2....mak aku qariah.so die mmg tekankan kat anak2 die sal mengaji nih...
skang nih lak dpt suami tahfiz...die lah pulak jadik tempat aku belajar lebih lagi......:)

kokocrunch posted on 25-5-2007 10:05 AM

nak kata pandai tu xlah, xdelah berlagu2...
koko still ikuti kelas agama kat tempat keje...utk tambahkan pengetahuan...:o

damiqula posted on 25-5-2007 10:17 AM

nak kate hebat sgt tu idokle.tapi bulihla bace:)

ayah aku dulu ajar mengaji,rotan kat sebelah.

asal rangkak2 je,memang kener la.

hari2 aku blaja ngaji sambil nangis.

hasilnyer aku lagi cepat khatam dr adik2 aku yg malas giler tu.:L

sbb ayah aku skang dah kurang garang.

time aku jer anak sulung yang kena.

dilna posted on 25-5-2007 10:18 AM

Me, family memang pentingkan mengaji...pak cik sendiri guru mengaji...2 org guru mgajar...weekday lain, weekend lak lain masa sekolah2 dulu...Alhamdulillah bole la khatam al-Qu'ran byk kali, dan taula tajwid tapi x de la smp berlagu tu...skrg pun masih lagi mgaji kat tmpat keje gak...cuti2 ngn hubby kat umah so mlm2 kalu x de hal same2la kami mgaji...belajar smp bila2 x abis...tu pun byk lg nak kena perbetulkan bacaan...:loveliness: :loveliness: :loveliness:

afja posted on 25-5-2007 11:08 AM

ramai yg x tau menaji ek kat sini....;P

hairanaz posted on 25-5-2007 11:38 AM

yup!

mengaji tu wajib bagi family aku...

kecik2 dah htr ngaji...bajar cara baca ...makhraj dan tajwid yg betul....lagu2 tu tak penting....suara sedap siap berlagu bertaranum bagai pon tapi kalau makhraj dan tajwid tunggang langgang tokleh....tak boleh tue......aku sempat khatam beberapa kali laa....

skang ni my 2 doters pon aku dah htr ngaji.....yg sulung omo 6 tahun skang....dah  start baca Al- Quran, yang 2nd doter plak lambat sket...hihihi...baruuuuuuuu dok baca Iqra' 2....tak kisah la....asal diaorang mengaji....

eiyoei posted on 25-5-2007 11:44 AM

sape lg anak dare yg tau ngaji... ramai nk tau nih.. :C

mielliza posted on 25-5-2007 01:01 PM

aku boleh baca.. tapi still belajar gak la.. aku ni bila lama x baca jek mula la nak merangkak.. dulu yg byk ajar aku ngaji ebf aku.. hubby aku boleh membaca tp x la bagus macam ebf aku dulu.. apa pun selagi ada keinginan insyaallah semua akan jadi.. ngaji ni nak kena buat selalu baru boleh lancar.. pastu kena la berguru baru la bacaan terkawal segala tajwidnya.. itu kata aku la.. korang aku x tau.. :$

indah1285 posted on 25-5-2007 01:56 PM

in, sblm masuk sekolah dh khatam  quran.. baba ajar sendiri.. boleh ngaji, tajwid dgn lagu2 biasa je... sampai skrg pun terus ngaji..

berlagu tu xleh, sbb sore xler brp sodap..:$

org pandai nyanyi, pandai ar ngaji berlagu... cmtu gak org pandai berlagu, best kalo nyanyi...

True-X posted on 22-7-2007 06:38 PM

aku tauw mengaji.. khatam...

heheheh cumer skrg kurang amalan:funk:

cume yassin jer every weeken....  :L

insafkan aku...:shakehead3:

pu3rania posted on 22-7-2007 06:44 PM

Reply #11 True-X's post

samalah kita...kalo ader peluang nak masuk kelas tajwid lak...insyaallah....

True-X posted on 22-7-2007 06:46 PM

Originally posted by pu3rania at 22-7-2007 06:44 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
samalah kita...kalo ader peluang nak masuk kelas tajwid lak...insyaallah....

insyaalla.... adeyy.... aku slalu camnie lahh mende baik slalu ditangguh2..

pu3rania posted on 22-7-2007 06:54 PM

Reply #13 True-X's post

emm tulah..knp benda yg baik asik suka bertangguh jer kan...

arasham posted on 22-7-2007 09:26 PM

sekarang banyak kelas mengaji kalau susah nak pergi masjid ke kelas ke,
ambil ustadz atau ustazah datang umah ajar satu famili :D aku pulak Alhamdulillah
Allah bukakkan pintu hati nak belajar dan sekarang pun masih belajar:$

blOOpBloop posted on 22-7-2007 10:49 PM

insyaallah...
family mmg pentingkan mengaji ni..
mmg belajar mengaji dari parents n khatam mula2 dulu pun dengan parents..

_hypo_lithium posted on 22-7-2007 10:52 PM

mari belajar membaca al Quran..bersama ust ZAMRI.."dekat di hati..." hehe:D

shachihata33 posted on 22-7-2007 11:42 PM

Alhamdulillah family shachi sume pandai mengaji...
Al-Maklumlah dpt didikan di Johor....
Mestilah ngaji ni penting...tp adik bongsu shachi ngaji lagi
laju dr fiance shachi ngaji :L:L:mad:

carlnida posted on 23-7-2007 11:06 AM

Alhamdulillah... aku boleh la. berlagu tak pandai ar. tapi tau la hukum tajwid tu.Tuhan anugerahkan aku cepat Mengenal. bila dah tau tajwid semua, aku boleh baca lancar walaupun first time baca ayat tu.  darjah satu aku dah khatam al-Quran.

Family aku memang pentingkan mengaji ni. kecik2 dulu, masa umur 4 tahun,ayah dah hantar mengaji kat surau. best lak ingat zaman kecik dulu. gi ngaji dgn abg malam2 kat surau. masa tu x ada lampu jalan, x ada lampu picit. ayah buat obor guna daun kelapa kering kat kitorg utk jadikan lampu masa balik mengaji. kakak2 aku dulu, siap kena redah semak , pnjat pagar kebun nak pergi mengaji kat surau tu.

[ Last edited by  carlnida at 23-7-2007 11:07 AM ]

True-X posted on 23-7-2007 11:36 AM

Reply #19 carlnida's post

waa.. ko tinggal kat mane...:o  ( no offense.. just curios sbb rase macam zaman dulu2 lak..sbb tak de lampu picit)

anonymous posted on 23-7-2007 11:38 AM

aku x reti nak ngaji... tp ingin calon yg reti ngaji n khatam... :P :P
tp bg ku bior lah ngaji suara x sedap... tp biarlah smpai menyusuk jiwa.. sampai dgr bacaan pun leh nangis... tue :) :)

Deadgurlzz posted on 23-7-2007 11:39 AM

aku idakler pandai tp dh khatam baru skali..huhu....:$  bolehla bace but still need ustazah to guide me la...xnk bace suke ati pnjg pendeknye..kang maksud laen haru plak...:mad:

anonymous posted on 23-7-2007 11:44 AM

alamk.. ter 2 kali daa...

True-X posted on 23-7-2007 11:54 AM

Reply #21 anonymous's post

honesty take u along way....

ader mase jom kiter samer2 g ngaji...:) ..

dan bace tafsir..

dea_nylea posted on 23-7-2007 12:17 PM

Reply #18 shachihata33's post

yup samela..family dea alhamdulillah sume pandai ngaji..
kalu kat johor nih ade blaja kat sek agama and ade ujian ngaji..
so..mmg blaja ngajila..dulu kecik2 ade blaja ngaji ngan baby sitter dea gak..
garang gile time ajar ngaji..tapi alhamdullillah dea pandaila ngaji skang nih..
cume rasenye nak masuk gak kelas ngaji..blh polish2..nak blaja lagu2 ngaji nih:D
Page: [1] 2 3
View full: mengaji.......