Labeaute posted on 25-6-2007 01:36 PM

Period yang berpanjangan

Assalamualaikum..

Maaflah kalau dah ada topic ni .. saya ingin tanya pendapat atau apa saja dari memmber atau doktor kat sini.. saya menghadapi masalah period yg berpanjangan iaitu 15 hari tp tak banyak.. kekadang tu dah melebihi 15 ia still dtg (berwarna coklat) saya juga mengalami sengugut.. taun 2000 saya pernah menjalani pembedahan mengeluarkan sis dan doktor beri ubat tahan period selama 9 bulan tp bila saya daht ak makan ubat tersebut period saya still cam tu gak sampailah skrg.. minta tolong kawan2 sesapa yg tahu cam ner nak wat atau yg mengalami masalah seperti saya:(

zerozone posted on 25-6-2007 09:07 PM

kena buat DD&C..ambil sikit lapisan dalam rahim buat kajian untuk cancer atau penyakit lain. Kalau hasilnya negative...kena ambil ubat saperti norethisterone untuk berhentikan period.

neomorpheus posted on 26-6-2007 08:23 PM

Reply #1 Labeaute's post

Cuba try Ld Venus..mak saya and kawan2 saya makan smer ade feedback yg bagus. Ade yg tak dtg period bertahun pun jadi elok balik lepas makan..LD Venus tu normalize kan hormon2 kat bahagian perut ke bawah..

bLu3p3nGu|n posted on 1-12-2007 04:45 PM

Originally posted by zerozone at 25-6-2007 09:07 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
kena buat DD&C..ambil sikit lapisan dalam rahim buat kajian untuk cancer atau penyakit lain. Kalau hasilnya negative...kena ambil ubat saperti norethisterone untuk berhentikan period.


itu kalau yg dh berkahwin kan bleh buat D&C....if yg still belom berkahwin??  if amik norethisterone(norcolut 5mg), how bout nxt period plak??

nidzrain posted on 2-12-2007 03:37 AM

erm....
i got the same problem...
erm, sejak kawen 4 tahun lps,
my period terus tak normal....
memula tu tak berenti untuk jangka masa 3 bln....
lps tu, stop sekejap, datang balik....
dier tak selari....
erm, skrg ni plak, da dkt 5 bulan, still tak berenti....
kadang kadang kesian kt hubby...
dulu ader pg cek kat hospital, tapi tak der aper2 problem...
lps tu, dokter ader suruh mkn satu ubat tu, tak silap dier jenis perancang....
boleh stablekn hormon....
tapi sebab belum ader anak lagi, so takut nk mkn ubat tu...
mana la tau... org kater kalo sblm ader anak, kiter da mkn perancang,
nnt susah nk ader anak... tu yg takot nk mkn....

tp mcm maner erk....
raser rimas la plak.... biler dier tak berenti kluar....

ader sesaper boleh tolong tak....???

azz_azza posted on 2-12-2007 10:41 AM

saya belum kawen...


tp masa form 3 saya ade masalah cam ni gk, period panjang, teruk gk, bertahun, so doc bagi saya pil perancang untuk stabil kan hormon tu...


so lepas tu alhamudillah ok... jarang da lebih 15 hari... kl sy stress je kdg2 lebih 15 hr;P  doc pesan jgn tensen tensen...

nw da ok gk... alhamdulillah...

manik-jepun posted on 4-12-2007 04:53 PM

saya pun nak tanya petua kalau ade member2 yang ade masalah macam saya,
saya period setiap bulan, tapi mesti lambat 4-5 hari baru datang.
lepas tu sampai hari ke 8/9 bersih, saya mandi.
tapi lepas tu 4/5 hari kemudian mesti die datang balik, tapi takla banyak cuma coklat pekat2 gitu.
saya lemas & risau sangat
saya harap ade member 2 yang boleh menolong saya:)

intandanial posted on 4-12-2007 05:13 PM

ya Allah...sama la...

dia berenti jap...yang intan nie pakai la pad...takde..ganti lagi sampai ke mlm takde..mandi la..tup2 esok ada...dah 25 hari...berenti ada..berenti ada balik...

sian kat hubby...

ke mungkin family planning yang intan amik ye?intan amik single hormon sbb masih breastfeed..selepas bersalin ni baru period...

kalu still ada gak (skg warna coklat, sikit sgt) sampai lusa, asben nak bawa gi jumpa doc.

fyi, period tak sakit...tak berketul...tapi rimas la..asyik kena pakai pad je...:shakehead3:

sixret posted on 4-12-2007 11:38 PM

kawan saya time skolah dulu lain pulak cerita.period dia dua tiga hari je dah kering.bila kuar skit je.:(

ReD_Ginger posted on 4-12-2007 11:46 PM

Ada yang kata Jamu Mak Dara (bagi yang menikah)/Jamu Anak Dara elok untuk masalah dalaman, wallahu'alam..  cubalah kot2 serasi:L

nidzrain posted on 5-12-2007 02:07 AM

hrm..... jamu mak dara yer.....
ok... nnt nk try cari.....

ReD_Ginger posted on 6-12-2007 12:17 AM

emm.. kawan kak red ada sorang mengidap masalah ni, kalau datang haid tak penah seminggu selesai, mesti belas2 hari tapi bukan byk keluarnya.. sikit2.. doktor kata dia ada endometrosis.. doktor kata lagi kalau dia peknen penyakit tu akan hilang, tapi sayangnya masalah ni menyebabkan dia sukar mengandung (tu menurut kata dia setelah pemeriksaan berkala dibuat di spital).  Kak red ada suh dia ambik gabungan 2 produk tapi biasalah kan sebelum nak sihat kenala lalui kesakitan dulu, dia tak tahan, so, dia berenti.  Kak red takleh nak buat apa la.. itu hak dia.  Tapi kesian le..:( tak penah nampak sihat!  Kalau jumpa dia, mesti dia akan sebut "tak larat lah", "tak sihat lah".. itu je keluhan..


Kak red jumpa info ni kat tenet, baca la na, sebagai info je, bkn nak menakut2kan sesiapa:)

http://home.hamidarshat.com/ISPEndometriosis.htm

[ Last edited by  ReD_Ginger at 6-12-2007 12:23 AM ]

suamisoleh posted on 7-12-2007 12:42 AM

Trylah makan EPO. Selalunyer klu pompuan makan EPO period die boleh ok balik. Lagipun, EPO ni sgt bagus untuk perempuan. Cuma klu mengandung kena berhenti makan EPO. Lepas bersalin baru boleh makan balik. Nak dapatkan EPO from Amway boleh PM saye. InsyaAllah saye boleh tolong.

ReD_Ginger posted on 7-12-2007 09:00 PM

huhuhuuu... kalau nak try EPO Cosway pun boleh pm kak red ;P  la ni ngah offer.. :P

nidzrain posted on 8-12-2007 02:27 PM

nak tanyer ni...EPO tu aper...? dier mcm pil perancang ker...?

kalo boleh saya tak nk mkn perancang... sbb saya da 4 taun kawen....

belum ader rezeki nk menimang anak lagi.... tu yg saya takut nk mkn perancang....

ReD_Ginger posted on 9-12-2007 02:02 AM

uish... bukan.. bukan pil perancang.  Ni kak red paste info pasal epo kat sini gak la.. :lol: .. baca la naa.. :)

EPO di ekstrak dari biji pokok Oenothera biennis. Ia kaya dengan gamma-linolenic acid (gamolenic acid atau ringkasnya GLA) dan cis-linoleic acid. Kegunaan EPO banyak bergantung kepada asid-asid ini. Ia melibatkan satu proses biochemical yang komplikated, tetapi cukuplah jika dikatakan bahawa pengambilan EPO akan memberikan kesan terhadap tahap prostaglandins di dalam badan. Prostaglandins inilah yang menyebabkan berlakunya kesan-kesan baik yang didapati oleh pengambil EPO.


EPO mungkin boleh membantu anda mengurangkan masalah2 seperti :

Eczema (gatal, allergik),

Kulit kering dan bersisik

Mastalgia (sakit buah dada). Kebanyakan kes ini berlaku disebabkan oleh PMT (pre-menstrual tension) iaitu kedatangan haid

Pre-mestrual syndroms seperti perubahan pada mood, sakit sengugut dsb.

Haid yang tidak teratur

Multiple sclerosis. Penyakit ini berlaku bila perubahan berlaku pada struktur saraf pesakit. Antara tanda-tandanya ialah lemah badan, hilang deria sentuhan, masalah pertuturan dsb.

Psorisis iaitu sejenis penyakit kulit. Ia tidak berjangkit.

Rheumatoid arthritis seperti sakit-sakit sendi

Coronary heart disease dan kolesterol

Anti-viral

Asthma

Kerosakan saraf pada pesakit kencing manis


saja nak tepek testimoni org yang makan EPO.. ambik kat sini gak la.. siapa ada tarikh dan time lagik..;P

cikoi_cung

#49
Big Middle Small Use
Post at 3-8-2007 03:45 PM


Saya makan EPO tahun lepas sebb period x regular sejak stop pil perancang...sbb plan nak ngandung..bila dah setahun period kacau..masuk tahun kedua saya makan EPO...lepas sebulan lebih makan...period dtg...tp sket2la..lepas 2 bulan baru btui2 regular....alhamdullilah sekrg dah preg 4 bulan lebih...

Masa tuh mcm2 dah buat nak regularkan period..jumpa doc...last2 try EPO...kira membantu jugak...heheh


[ Last edited by  ReD_Ginger at 9-12-2007 02:08 AM ]

nidzrain posted on 12-12-2007 09:11 PM

Reply #16 ReD_Ginger's post

kak red.... erm.... mahal tak epo ni.....
raser mcm nk try jer....:lol:
maklum la... da 4 taun kawen... tapi tak der anak lagi.....:(

ahysa posted on 13-12-2007 06:48 AM

Reply #5 nidzrain's post

kalau dah check dgn pakar & didapati normal tapi period masih berterusan tidak henti, mungkin boleh cuba cara rawatan islam. maksud saya bukan jumpa bomoh atau bidan ya...tapi jumpa ustaz yg pakar dalam rawatan cara membaca al-quran.

sbb teringat case cousin saya...mengalami masalah yg sama bertahun...bermakna bertahun juga tak dapat anak. semua pakar rasanya dah dia pergi tapi semua cakap takde masalah. alhamdullilah bila dia jumpa ustaz yg pakar merawat cara membaca al-quran, masalah tu dapat diatasi.

cubalah...kita berusaha...allah yg tentukan, insyaallah.:)

tines posted on 13-12-2007 07:45 AM

menorrhagia(heavy period)
causes
-dysfunctional uterine bleeding(DUB)-no cause found)-60% of women yg ada menorrhagia no cause is found
-causes yg lain
1)local causes-fibroid,endometriosis,polyps,cancer(cervical,ovarian)
2)systemic cause-hypothyroidism(thyroid hormone low),bleeding problems

tp yg tines jupe kat spital,rata2 ada DUB..mmg xde cause
ade beberapa options untuk treatment:

1)mefanemic acid
2)tranexamic acid
3)OCP-oral contraceptive pill
4)intauterine system aka mirena-yg ni paling femes ,org sll guna yg ini ..paling berkesan,guna untuk contraception jgk..tahan smpai 5thun
5)surgery-endometrial resection/ablation/hysterectomy-sesuai untuk org yg xnak anak dah

sitisarah74 posted on 13-12-2007 08:50 AM

cube Evening Primerose Oil... mana tahu boleh regulate your hormone... period puil normal... insyaallah

ReD_Ginger posted on 14-12-2007 06:22 PM

Reply #17 nidzrain's post

tak mahai la diknon.. cuba la na, mana tau kot2 rezeki Allah nak bagi.. kita cuba berusaha sedaya upaya la kan.. jgn jemu2.

anakbadak posted on 14-12-2007 06:38 PM

assalamualaikum...
badak pun pernah peod tak stop selama 2 bulan. bukan kuar byk pun, sikit jer warna coklat. semuanya start after badak gugur, buat d&c.... lepas 2 bulan, start problem ni. gi jumpa gine, dia bg norculat 5mg. then problem tu stop... now badak amik epo 1000mg sehari. period jd lebih teratur dan senggugut sgt2 berkurangan (masih boleh pergi kerja). sebelum ni senggugut pasti amik mc...

atie1880 posted on 2-2-2008 04:56 PM

Reply #1 Labeaute's post

salam...atie pun facing problem yg sama....since form 3 mcm ni peod lama n byk....doctor kabo hyperlasia.....umur 27 thn br ok...3 x ddnc....kalau kite x prevent bole dpt endometrium cancer....so mcm mkn..especially provera n tranexamic acid....

right now atie maintain bidadari,...so far so good... itu je i bole share......my 2cents..

neomorpheus posted on 3-2-2008 12:02 AM

Kenalan2 saya ramai yg mencuba LD Venus utk masalah2 yg berkaitan ngn period ni. So far ape yg saya tgk semuanya mmg berkesan sama ada yg muda atau pun yg dah lanjut usia yg nak kembalikan waktu ketika mula2 kahwin..Anyway saya kongsi skit ape yg saya tahu pasal produk ini:

LD Venus berfokus pada peningkatbaikan sistem hormon.
Antara faedah sistem hormon yg ditingkatbaikkan ialah:
- Meningkatbaik tekstur kulit dan mengurangkan pigmentasi dan bebayang mata
- Melegakan sakit haid
- Mengurangkan garis-garis kehamilan
- Memberikan kesan pelarasan dan penyuburan kepada wanita selepas bersalin
- Mengurangkan simptom menopaus

Kajian Klinikal terhad LD Venus:
1) Mencapai keberkesanan 98% dalam mengurangkan komplikasi postpartum
- Membantu dalam pengecutan uterus
- Melancarkan pengeluaran darah nifas
- Lebih cepat pulih daripada pembedahan sambil mengurangkan risiko jangkitan penyakit
- Fungsi gastrousus pulih dengan cepat
2) Membantu meningkatkan kesihatan wanita
- Mengurangkan keradangan pada tiub falopio dan ovari
- Mengurangkan keradangan membran uterus
- Mengurangkan pendarahan berlebihan
- Melegakan sakit haid
- Memperkaya darah,meningkatkan tenaga (qi), mencairkan darah beku, meningkatkan fungsi keimunan tubuh.

Anugerah-anugerah yg dimenangi LD Venus:
1992- Dianugerahi PINGAT EMAS dlm Pameran Hasil Teknologu dan Kepraktikalan Teknologi China
1192- Dianugerahi PINGAT EMAS dlm Pameran Produk Kegunaan Kanak-kanak dan Wanita Peringkat Kebangsaan di China
1994- Dianugerahi Silil "PRODUK CEMERLANG BARU, DAERAH JILIN" oleh Kerajaan Daerah Jilin

Ramuan Utama LD Venus:
1) Radix Angelicae Sinensis (Dang Gui)
-Memperkaya darah, melancarkan peredaran darah, melaraskan haid, melegakan sakit haid, membantu memperkuat daya pengecutan uterus.
2) Radix Codonopsis Pilosulae (Dang Shen)
-Menambah tenaga qi dlm limpa dan perut, meningkatkan daya penghadaman dan penyerapan makanan
Menambahkan bilangan sel darah merah dan hemoglobin
3) Radix Galvie Miltiorrhizae (Dan Shen)
- Membantu menyingkirkan darah beku dan melegakan sakit haid
4) Herba Patriniae (Bai Jiang Cao)
- Menghapuskan toksin, mengurangkan haba patogenik dan keradangan, melancarkan peredaran darah, mengurangkan darah beku
5) Herba Leonuri (Yi Mu Cao)
- Melancarkan peredaran darah, melaraskan haid, mengurangkan kesakitan haid, memperkaya darah dan membantu dlm pengecutan uters
6) Radix Astragali Seu Hedysari (Huang Qi)
- Menambahkan tenaga (qi), merawat masalah prolaps organ

ogawa posted on 4-2-2008 10:37 AM

ada satu produk ni saya jual boleh jugak mengubati masalah period ni...even dimarketkan as diabetes punya solution, product ni jugak minuman kesihatan...u can read the info. boleh cuba..insya Allah mujarab.
Page: [1] 2
View full: Period yang berpanjangan