mimi_19 posted on 6-7-2006 03:57 PM

Plaster Ceiling & Cornice

Hi sumer..

Mimi dah belek2 HL ni sampai page 8, tapi takde pun topik khas untuk plaster ceiling and cornice ni..tp kalau ada terselit and mimi terlepas pandang tu, maap ye mod..deletelah ye..

mimi memang plan nak wat ni, tp since taktau apa2 pasal benda alah ni, so kenalah tanya sape yg tau n dah penah buat..sbb mimi plan nak guna downlight kat hall n dining area, so kenalah wat benda ni kan??betul dak???

kot2 forumer ader gamba2 yg menarik, bleh la share, jamu mata n wat references..
brape kos wat benda ni ke sharelah ye..pehtu, leh share jugak contractor yg bagus2 or murah.
tp bukan utk bisnes diri sdri tau, karang mod marah laks..i mean share the info, thru ur experiences la..

:tq:adiosss..

tinaz posted on 6-7-2006 04:25 PM

emmm...tinaz pun in planning nak masuk umah br...so pun in planning nak buh down lite...
ikut kan MIl tinaz dia pun ada pasang plaster ciling...tp beli sendri semua benda alah tu, n panggil org upah pasang jer...so save la cost..tp tinaz tak tanya detail...sebab tak suka nak heboh2 sesuai perkara yg tinaz nak buat..
so meriahkan la tred ni...share2 la kat sini kat mana boleh dpt murah...

ccgirlss posted on 6-7-2006 04:51 PM

girl, x buat plaster siling just pasang cornice dan dome kipas utk hall. cornice RM 450/- corak bunga & Dome RM 300/- corak sama, besar 95cm. Mahal tak?

lesung posted on 6-7-2006 06:13 PM

Lesung pun baru pasang cornice dan ceiling centres kat hall/dining (cornice 11 batang+ceiling centres 3 bijik) upah pasang 200.. so semua sekali RM450.. tanye kontrektor lain ada amik RM800-1200.. jimat duit haku hehehe..

aleesa1940 posted on 6-7-2006 09:42 PM

Reply #4 lesung's post

boleh tahu kontrator yang pasang tu punya contact no tak? my sister tanya...

lesung posted on 7-7-2006 09:50 AM

aleesa1940  

nanti lesung mintak ngan asben

kenn posted on 7-7-2006 11:29 AM

plaster ceiling saye offer harge 1 square feet RM2.80
Contractor lain hanye pasang saje, tapi saye offer design service for free, including drawing and detail.
siape siape inginkan plaster ceiling yg ade design special dari yg lain,bolehlah contact saye.
kenn
012-9133891

ccgirlss posted on 7-7-2006 05:11 PM

Originally posted by kenn at 7-7-2006 11:29 AM
plaster ceiling saye offer harge 1 square feet RM2.80
Contractor lain hanye pasang saje, tapi saye offer design service for free, including drawing and detail.
siape siape inginkan plaster ceilin ...
kenn, u paste la gambar2 contoh boleh buat pilhan.

-dOrRRiE- posted on 9-7-2006 09:49 PM

bleh tengok kat sini (http://www.bailey.com.my/) ada a few project examples...

takleh nak copy paste gambar2 nyer sebab sumer dilindungi IPR (patent)...

-dOrRRiE- posted on 9-7-2006 11:40 PM

kat sini pun ada gak kalo nak refer:

1. http://www.kkplaster.com.my/
2. http://www.balmer.com/ (byk giler project lawa2 lam gallery dia!!)
3. http://www.traditional-building.com/RTEmedallions.htm

mimi_19 posted on 10-7-2006 08:47 AM

Originally posted by ccgirlss at 6-7-2006 04:51 PM
girl, x buat plaster siling just pasang cornice dan dome kipas utk hall. cornice RM 450/- corak bunga & Dome RM 300/- corak sama, besar 95cm. Mahal tak?

mahal ke tak, nak kena tanya org yg penah buat nih..hehe

thank for sharing, girl..
dome tu, yg kat tengah2 macam dlm gambar tu ek, tempat gantung kipas or hanging lamp tu kan?
kalo tak pasang plaster ceiling, bleh ek pasang dome ni?
cornice RM450 tu untuk brape kaki girl?

mimi_19 posted on 10-7-2006 08:51 AM

Originally posted by lesung at 6-7-2006 06:13 PM
Lesung pun baru pasang cornice dan ceiling centres kat hall/dining (cornice 11 batang+ceiling centres 3 bijik) upah pasang 200.. so semua sekali RM450.. tanye kontrektor lain ada amik RM800-1200..  ...

Lesung beli sendiri ke cornice n ceiling centre (err yg ni dome tu lah kan?) ni? kat mana beli?
upah ngan sape tu?
cam menarik je ni...

mimi_19 posted on 10-7-2006 08:55 AM

Originally posted by kenn at 7-7-2006 11:29 AM
plaster ceiling saye offer harge 1 square feet RM2.80
Contractor lain hanye pasang saje, tapi saye offer design service for free, including drawing and detail.
siape siape inginkan plaster ceilin ...

noted..thanks kenn:)

mimi_19 posted on 10-7-2006 09:00 AM

mimi ada dengar citer dr abang ipar..dia kata jiran dia buat ngan indon kat bangi, just pasang cornice je..tak wat plaster ceiling..tp indon tu ubah penampilan ceiling biasa tu jadik sebijik cam plaster ceiling..ntah camana la, mimi pun tak tau..cam kreatif gitu..lawa je katanya..half price dr wat plaster ceiling..

ada sape2 tau tak pasal ni?okay ke?

lesung posted on 10-7-2006 12:50 PM


Lesung beli sendiri ke cornice n ceiling centre (err yg ni dome tu lah kan?) ni? kat mana beli?


Lesung upah orang pasang (cornice+dome).. 1 bijik dome RM25..tak kira besar kecik sama je harga.. Beli kat sg besi.. 1 batang cornice = 8kaki = RM3.20

kalau tak buat palster ceiling ..boleh la letak dome/ceiling centre tu.. sebab lesung dah buat pun..

mimi_19 posted on 10-7-2006 02:17 PM

ooo camtu ek..

lesung, tepek la gambo..nak tengok real pic, takleh bayang ler camner dia letak dome tanpa plaster ceiling..

lesung posted on 10-7-2006 05:18 PM

mimi nanti la kalau ada kesempatan lesung gi snap gambar rumah..

mimi_19 posted on 11-7-2006 08:53 AM

tq lesung :)

mimi terpikir..ishhh jahil betul pasal benda2 ni..kalau rumah double storey, caner nak wat dome n nak pasang downlight tanpa plaster ceiling kat tingkat bawah, sebab permukaan batu..

kalau memang sedia ada ceiling biasa, bolehlah dialter jadik sebijik cam plaster ceiling..hehe betul ke pemikiran haku ni..

niceghost2005 posted on 11-7-2006 11:32 AM

Originally posted by lesung at 10-7-2006 12:50 PM


Lesung upah orang pasang (cornice+dome).. 1 bijik dome RM25..tak kira besar kecik sama je harga.. Beli kat sg besi.. 1 batang cornice = 8kaki = RM3.20

kalau tak buat palster ceiling ..boleh  ...

Last week teman ada jumper sowang contractor.
Dier pun dok merungut sebab PLASTER of PARIS ini semakin murah harga nya.

Tapi BAGUS utk pengguna.  :tq:

sheila posted on 12-7-2006 02:22 AM

Originally posted by niceghost2005 at 11-7-2006 11:32 AM


Last week teman ada jumper sowang contractor.
Dier pun dok merungut sebab PLASTER of PARIS ini semakin murah harga nya.

Tapi BAGUS utk pengguna.  :tq:

HEHEHE...BAGUS LAAH TU, MURAH TAPI NAMPAK STYLISH GITU.. :) BARU LAA BERBALOI EK?

sheila posted on 12-7-2006 02:23 AM

Originally posted by kenn at 7-7-2006 11:29 AM
plaster ceiling saye offer harge 1 square feet RM2.80
Contractor lain hanye pasang saje, tapi saye offer design service for free, including drawing and detail.
siape siape inginkan plaster ceilin ...

KENN, MEH LAA PASTE CONTOH2 PROJEK U.. :) AKK ADA URA2 CONFIRM NK BUAT NII..BUT NAK BUAT RENOVATE DULU LAA... :bgrin:  

MEMANG TENGAH CARIK2 PUN TOPIK NII...TQ PEMBUKA TOPIK..:tq:

mimi_19 posted on 12-7-2006 08:44 AM

sama2..jom share idea/info ye kak shiela..panggil akak ye :)

buncis posted on 12-7-2006 10:20 AM

masa mula2 masuk rmh dulu bunc buat plaster ceiling utk ruang tamu ngan master bedroom.
mula2 ingat nak buat simple jek tak nak letak dome semua tu.sekali hb kater alang2 dah buat letak je la semua.tak silap masa bunc buat dlm 2k plus

kang kalo bunc free bunc ambik gambo ye.tepek sini

mimi_19 posted on 12-7-2006 10:32 AM

2k++??hmmm boleh tahan gak ye budjet tuk plaster ceiling nih..

bunc, brape ukuran hall n master bedroom tu? kat hall sebiji dome and kat bedroom pun ada dome ke?

buncis posted on 12-7-2006 11:04 AM

kat hall ada dua bji dome.satu tpt mkn,satu kat ruang tamu

kat maste bedroom ada satu.semuanya tiga la.

keluasan eh lupa ekekeke
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Plaster Ceiling & Cornice