mummiena posted on 13-7-2007 04:13 PM

HALAL ATAU HARAM

Salam...
Dalam pada keghairahan kita mencuba resepi baru, juga mencuba bahan-bahan baru... adalah juga tanggungjawab kita memastikan ianya adalah 100% halal. Apa kata kita share info berkenaan bahan-bahan yang kita tahu ada kandungan yang tidak diluluskan oleh Jakim etc...

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 2-1-2008 11:47 AM ]

mummiena posted on 13-7-2007 04:23 PM

Contohnya... pewarna yang mengandungi Yellow 5 (E 102), Yellow 6(E110) pernah diberitahu oleh beberapa orang beberapa kali, ianya adalah haram... saya tidak pasti kesahihannya..cuma sentiasa avoid to use it... tapi akhirnya saya 'kalah' dgn keghairahan' mencuba resepi... :'(   saya telah TERbeli dan TERguna a few item jenama Wilton like Color Paste yang mengandungi bahan2 tersebut... Cuma hari ni saya baru terperasan...nyaris saya terbeli Marker Wilton yg juga mengandungi bahan yang sama...  :o

Pls correct me if Im wrong..pls also share if you know more...

kuda_itam77 posted on 15-7-2007 11:50 AM

O ya ker? Kuda lagila jahil tang tu...?
Ketam ader gak yg tak halal ker? *Pasai penah dengor depa kata lagu tu...*

mclaren posted on 15-7-2007 12:03 PM

Reply #3 kuda_itam77's post

orang kata ketam batu tak halal. pasal dia boleh sesuai hidup dua alam.

mclaren posted on 15-7-2007 12:06 PM

lagi satu, gelatine serbuk brand Nur, kat supermarket byk ada jual. i'm a bit sceptical whether it is halal or not. w/pun brand tu nama ala islam, not sure if manufactured by non-muslim (byk foods yang guna muslim name tapi dimiliki oleh non-muslim -- marketing strategy lah, ada yg memang strictly ikut panduan halal, ada yang semata2 nak kaut untung guna nama islam tapi tak halal).

yg saya confirm gelatine halal is brand HALAGEL.

tapi nak beli kena beli online. and a bit pricey.

sebab brand halagel punya gelatine ni mahal sikit, tu yg was-was dgn brand Nur tu, sebab murah... i'm guessing it's not halal, tapi tak pasti.

mclaren posted on 15-7-2007 12:10 PM

ovalette halal ke tak?


lagi satu, vanilla flavor / vanillin. kalau yg artificial, maybe halal kot (??).

yg asli, proses nak extract dia akan produce alcohol (tak reti nak explain, tapi kalau search on the web memang akan keluar cara2 dia ni, and mmg tak halal).

melainkan kita dapatkan tumbuhan vanilla pods tu, and kikis from that, macam chef2 dok buat dalam TV on channel 11 tu.


huiiii payah nye...

chempaka_ku posted on 15-7-2007 12:51 PM

Reply #6 mclaren's post

pure vanilla extract ada alcohol; ada dinyatakan di kotak ...... dah terbeli hari tu....

nazurah posted on 15-7-2007 01:26 PM

Reply #2 mummiena's post

setahu naz...memana produk E coding ni berasaskan vavi.... pnah terbaca kat dalam cari ni gak...

khairuns posted on 16-7-2007 09:40 AM

:o ...ESEN VANILLA STAR BRAND TU PUN BUAT DARI ALKOHOL GAK KE????

[ Last edited by  khairuns at 16-7-2007 09:41 AM ]

mummiena posted on 16-7-2007 11:18 AM

My experience... ke Bagus...... kena sound ngan budak melayu kat situ.."Kak...yg tu tak halal"... Saya tanya "mana :funk: adik tahu??" .... Dia jawab.."Saya yang unpack and repack kak!" ... adoi!

mclaren posted on 16-7-2007 06:03 PM

Reply #10 mummiena's post

Bagus tu ape mummiena?

mias_2004 posted on 16-7-2007 06:06 PM

yg vanilla essence tu selalunya halal.
yg ada alcohol ialah vanilla extract.

darkchoc posted on 16-7-2007 11:15 PM

halal atau tidak

kat Bagus ada vanilla essence yg imported dan yg tak, yg tu ke tak halal?

pnut posted on 16-7-2007 11:19 PM

Reply #11 mclaren's post

mueheheheh BAGUS tu kedai supply barang bakeri :D

nenekglamer posted on 16-7-2007 11:34 PM

Kalau ikutkan alkohol, tapai.. jus oren pun ada alkohol...

Sepaham aku, alkohol kalau terdedah akan evaporate, dan kalau kena masak/haba pun hilang sifat alkohol... so, kira dah tak de la...

Pernah baca kt buku agama.. arak yg dah menjadi cuka tu HALAL.. tapi masih mencari apa maknanya...

I would still use vanilla extract.. sbb bila dan masak dia akan hilang kandungannya... sedangkan tapai yg mmg beralkohol tu halal....

Tapi ni ikut keyakinan memasing.. kalau rasa ragu2 tak payah guna.. lagi senang kan?

mclaren posted on 17-7-2007 07:31 AM

Reply #15 nenekglamer's post

tu la nenek, sebab ni lah saya ada kemusykilan sikit.

since we all know alcohol will evaporate bila heated, does that means kalau recipes yg warrant for the use of rum / wine / brandy etc in it, end result of the cooked food is halal?
betul2 nak tau ni.


yang macam tuang brandy atas food then bakar direct atas api, maybe 'lebih' ke arah halal kot? entah lah.
kalau macam kek, ada ingredient arak, pun kira halal ke?

kabus posted on 17-7-2007 08:24 AM

Reply #16 mclaren's post

bukan setakat evaporate tapi jadi penyedap......

maisya posted on 17-7-2007 09:14 AM

Originally posted by nazurah at 15-7-2007 01:26 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
setahu naz...memana produk E coding ni berasaskan vavi.... pnah terbaca kat dalam cari ni gak...

from website JAKIM:

assalamualaikum, untuk makluman, bagi bahan makanan/perasa/emulsifier yang bertanda e-coded seperti E 471, E 122 dan lain-lain adalah berkemungkinan ianya haram atau halal dengan merujuk terlebih dahulu kepada sumber yang digunakan dalam penghasilan bahan-bahan tersebut. Merujuk kepada E 471 (bahan emulsifier makanan), ia mempunyai 2 kemungkinan iaitu boleh diperbuat dari bahan yang halal atau haram. Oleh sebab itu bagi sesetengah makanan yang diperbuat di Malaysia, yang telah disahkan halal oleh JAKIM tetapi terdapat penggunaan E471, diharap para pengguna tidak panik kerana JAKIM telah memastikan bahawa bahan tersebut adalah bersumberkan kepada bahan yang halal. Emulsifier 471 boleh diperbuat dari sumber lemak haiwan dan sumber lemak tumbuhan, bagi produk import atau luar negara, pengguna Muslim perlulah berhati-hati kerana tidak ada pengesahan yang dapat dibuat bagi menentukan kehalalan bahan tersebut, tetapi selagi produk itu diperbuat di Malaysia dan telah mendapat pengesahan halal JAKIM, insya-allah produk/bahan tersebut telah dikenal pasti dari sumber yang halal walau pun menggunakan kod yang sama dengan bahan yang dikhuatiri haram

kuda_itam77 posted on 17-7-2007 11:37 PM

Originally posted by mclaren at 15-7-2007 12:03 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
orang kata ketam batu tak halal. pasal dia boleh sesuai hidup dua alam.

O....gitu pasai tu kuda tak penah nak beli/bawa balik ketam kat umah takut tersilap beli...
Ma ceh....utk info nan berguna itewwwwwwwwww..........:)

mclaren posted on 18-7-2007 01:50 AM

Reply #19 kuda_itam77's post

kalau setakat ketam yang biasa jual kat pasar warna biru tu (bila masak jadi oren) yang tu halal. ketam bunga tu.

tapi saya pun tak pernah lagi beli ketam, sebab tak minat sangat pun makan ketam hi hi hi.

mamasporting posted on 24-7-2007 10:17 PM

'whey' tu halal ke tak?...selalunya cookies dan coklat yg di import ada whey ni....mama suka famous amos.....memang ada whey ni...apa pendapat yg lain2

Diba_79 posted on 24-7-2007 10:46 PM

Originally posted by mummiena at 16-7-2007 11:18 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
My experience... ke Bagus...... kena sound ngan budak melayu kat situ.."Kak...yg tu tak halal"... Saya tanya "mana :funk: adik tahu??" .... Dia jawab.."Saya yang unpack and repack kak!" ... adoi!

brg apa tu mummiena???kot2 terambik...:o

mummiena posted on 25-7-2007 09:41 AM

Reply #22 Diba_79's post

butter from New Zealand...lupa laa brand apa... but tak de cop halal

mallanhead posted on 25-7-2007 03:59 PM

Vanilla Essence kalau nak tau halal atau tidak selalunye yg ada alcohol botolnye gelap, kecokelat2an. Terbaca kat one of the Aussie cooking website. Dia tak de lah ckp halal ke apa, cuma dia explain cara pembotolan nye kenapa setengah botol cerah dan setengah lak botol gelap. Extract mmg payah nak dpt without alcohol.


I ada list of preservative dan whatsoever punya additive. Nanti senang I will scan and attached kat sini.

[ Last edited by  mallanhead at 25-7-2007 04:07 PM ]

nhuda posted on 25-7-2007 04:11 PM

Originally posted by mallanhead at 25-7-2007 03:59 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Vanilla Essence kalau nak tau halal atau tidak selalunye yg ada alcohol botolnye gelap, kecokelat2an. Terbaca kat one of the Aussie cooking website. Dia tak de lah ckp halal ke apa, cuma dia expl ...

mallan...

attach cepat nanti kita kasi pinat :loveliness:
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: HALAL ATAU HARAM