idx posted on 18-7-2007 07:51 AM

Susu utk anak kucing takde ibu..

Baru mlm tadi aku kutip sekor anak kucing umurnya dlm 4 bulan kot aku agak..kesian tengok..padahal tak penah pun bela kucing sblm ni..
Citernye camni..mlm tadi tengah tunggu makanan kat kedai (Tamn Pinggiran Putra)..ada sekor anak kucing comel tapi kurus lalu bawah meja..aku biaor je la..sebab mmg banyak kucing sesat are2 situ..kucing tu melintas jalan..keta byk lalu...dlm ati..ishh..bior betul kucing nie..nyaris sebijik kereta nak terlanggar dia..sebaiik pemandu dia nampak..pastu kucing tu jln le sepanjang jln besar tuh..mengiau2..

Aku kesian tengok, makanan dah siap (tapau je) aku kutip kucing tuh..bwk balik umah..problemnya umah aku apartmen..aku takde pengalaman lak tu bela kucing..jadi aku letak kucing kat beranda umah..tak kasik masuk sebab ada baby.. ..sebaik mlm tadi kasik ikan sardin dia makan gak sikit..then kasik susu lembu..(anak punya) dia rasa sikit..terus tak minum2..aiseh..camne nih..

Aku nak tanya pendapat korang..apa jenis susu yang sesuai nak kasi pada anak kucing yang kehilangan ibu ni..

waneeda1904 posted on 18-7-2007 01:40 PM

ada susu khas tuk kucing...

elnor_81 posted on 18-7-2007 02:30 PM

ader jual kat giant susu kucen tuh.
kiter dulu bagi kucen kiter minum susu tu la.

ati1402 posted on 18-7-2007 02:40 PM

Meh refer kat sini >> http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=288453&extra=page%3D1

Ada byk info ley u rujuk,k:D ...

idx posted on 19-7-2007 10:58 AM

TQ..susu lembu boley bagi tak? :o

ayiepk posted on 19-7-2007 11:11 AM

Originally posted by idx at 18-7-2007 07:51 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Baru mlm tadi aku kutip sekor anak kucing umurnya dlm 4 bulan kot aku agak..kesian tengok..padahal tak penah pun bela kucing sblm ni..
Citernye camni..mlm tadi tengah tunggu makanan kat kedai (T ...

aku ade 9 ekor kucing parsi, maine coon n semilong hair kat umah tapi 3 ekor dah mati..yang aku nak citer kan nih, 2 dari 3 ekor yang mati tuh, anak kucing..tak sampai sebulan pon..aku jumpe 2 ekor tuh tengah merayau..so aku amik bawak balik..aku bagi susu kucing kat die..aku siap beli botol susu kucing tuh..aku bagi die susu sehari 2 kali..tapi mati leps seminggu tuh, tak tau kenape..sbb susu tak sesuai kot...huhuhuhuh..lepas tuh, aku ade beli anak kucing, umo dalam 2 bulan..aku bagi die susu n kekadang air masak..sekarang dah 5 bulan umor die..sehat je..so ko takyah risau sangat sbb kalu 4 bulan tuh, ko bagi air masak pon takpe..cume makanan ko kene jaga sket..bagi yang kitten nye..

emiko posted on 19-7-2007 01:30 PM

kalo dah besar,beli makanan yang jual kat klinik tuh.aku bagi kucen aku makan mknn jenis pro-formance.doktor ckp,kalo bagi makanan ni, takyah bagi susu dah pun takpe.

emiko posted on 19-7-2007 01:31 PM

kalo dah besar,beli makanan yang jual kat klinik tuh.aku bagi kucen aku makan mknn jenis pro-formance.doktor ckp,kalo bagi makanan ni, takyah bagi susu dah pun takpe.

ayiepk posted on 19-7-2007 02:30 PM

Originally posted by emiko at 19-7-2007 01:31 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
kalo dah besar,beli makanan yang jual kat klinik tuh.aku bagi kucen aku makan mknn jenis pro-formance.doktor ckp,kalo bagi makanan ni, takyah bagi susu dah pun takpe.

pro-formance tuh jenis mknan ke? mane ok? iams, royal canin or pro-formance?? aku dlu bagi iams, lps tuh royal canin..vet ckp, royal canin paling ok tapi tak larat nak dapat bekalan so aku gune friskies jek..senang, kat supermarket pon ade..

emiko posted on 19-7-2007 03:36 PM

yap...tuh sejenis jenama makanan.harga kalo utk kitten 2kg rm28.adult 2kg rm24.oklah gak.nak beli yang lain mahal benor.kucing aku alhamdulillah gemuk2.sihat walafiat sampai skang si Comel tu.biasanye kalo utuk sekor kucing, mknn tu boleh thn dalam sebulan.kekadang lebih.kakak aku makanannye tahan sampai sebulan setengah.gemuk gak kucing dia.kalo friskies / whiskas,doktor tak galakkan pasal tak cukup khasiatnye.try la dulu.klo kaye,guna yang mahal sket.yang jenis makanan super premium.aku nyer makanan premium jer.kalo friskies / whiskas, tu jenis non-premium.ni doktor yang ckp.

[ Last edited by  emiko at 19-7-2007 03:37 PM ]

pcyduck posted on 19-7-2007 04:27 PM

kalo kucing tuh dh 4 bln kire susu bese2 52 pn dh ok....air msk pn ok gak..laen r kalu yg 4 mggu...tuh better ko cari susu yg ok skit...aku x tau pe name die...tp vet kate susu tuh same khasiat ngan susu ibu...dulu aku beli 100gm rege die rm15...beli kt hospital hewan cheras.....tp kalu dh 4 bln tuh beli yg kt giant tu pn dh ok...rege die dlm rm5-6 je.....

pcyduck posted on 19-7-2007 04:27 PM

kalo kucing tuh dh 4 bln kire susu bese2 52 pn dh ok....air msk pn ok gak..laen r kalu yg 4 mggu...tuh better ko cari susu yg ok skit...aku x tau pe name die...tp vet kate susu tuh same khasiat ngan susu ibu...dulu aku beli 100gm rege die rm15...beli kt hospital hewan cheras.....tp kalu dh 4 bln tuh beli yg kt giant tu pn dh ok...rege die dlm rm5-6 je.....

icsca posted on 20-7-2007 12:57 PM

:victory: doumo minna....
satu issue yg bagus tuk dibincgkan...sepgalamn kte la...kalu dah panik sgt...ko beli je susu baby...better
cari susu untuk newborn baby...khasiat yg ada dalam susu 2 bole tolong dia sambg nyawa...kena rajin ckit r
bg dia minum...seriously jga anak kucing mmg sangat penat esp bila anak kucing tu xreti makan pe2 lagi...
pastu kalu tmpat ko tu dekat ngan clinic haiwan...gi la jumpe vet tanya dia pe2 yg patut...minta vitamin ke....

kitaran hidup kucing kecik ni...cabaran pertama...dalam nak sambg nyawa dia...susu newborn baby
ok la tuk tolong dia...pastu mmg kena cari vitamin supaya antibodi dia kuat tuk lawan penyakit...kalu
x mmg payah dia nak bpeluang jg kucing besar....

**kta xpenah jumpe vet. tapi ni pglaman berbelas tahun bela kucing... :loveliness:

leotazz818 posted on 20-7-2007 01:35 PM

akak pulak kesemua adult cat kat rumah mmg ambik masa 2-3 bln kitten..kucing2 terbiar...
aper yg akak buat beli jer makanan kucing for kitten, kalau pegi petshop mmg byk..kebykkan semua jenis brand ader sediakan for kitten... air pulak cukup air masak sbb dlm kitten food tue dah cukup khasiat utk antibodi kucing dan vitamins.... in case nak bagi susu jugak cari kat petshop botol & susu for kitten, kalau nak murah beli jer kat giant, harga dia dlm RM6+ gitu.... letak kat balcony ok, tp make sure selamat dari hujan, dan tak terjatuh kebawah in case dia pandai memanjat... sbb akak pon letak kucing kat balcony jugak...ok good luck:)

Syd posted on 24-11-2008 01:40 PM

kucing kat umah aku banak

ni time coti sekolah kan

cucu2 emak aku balik lah kg ramai2

dorang p geram kat anak kucing tu

p amek anak2 kucing2 tu (ada 2 ekor - nama dia Norman & Memey)

p letak dalam kotak..

dah 2 hari lebih dah sejak depa tu dok letak anak2 kucing dalam kotak, emak kucing nih terus ignore anak dia...

yelah..kan petua orang tua2 ckp..jgn usik kucing lepas banak..nanti bau badan bla bla bla..emak kucing tak mo kat anak dia..bla bla bla

budak2 mana laa dia nak tahu semua tu

aku plak yang tak lena tido, kenyang makan ...

apa nak buat nih..

kucing nih aku tak tahu berapa lama dah banak..

tapi dah besar laa..aku kira jap...lebih kurang 10cm...ada bulu dah..tapi mata still tak leh bukak gitu

aku selongkar2 almari...tak de pung susu apa2 pun
aku bukak peti ais..aha aku jupe susu tepung sustagen

aku pun belasah kasik susu panas (tak lah panas mdidih)kat susu tu
hehehe pakai picagari u ols..

hehehehe :lol:

ala ala ala sayang sayang bucuk
mengiau2 dia...laparrrrrrrrrrr

:'(


so tgk reaksi dorang ok je
kebulur nak menyusu (dah 2 hari tak dapat susu :( )
so aku teruskan laa kasik susu

aku mmg tak tahu berapa jam sekali nak kasik dorang minum susu
aku agak2 je

pastu aku pesan kat adik lelaki aku...nanti kalau tgh malam nanti, tak tido lagi
tulun susukan budak2 tu

kat adik aku yang tgh coti semester tu, aku ckp..jgn lupa tauu..sentiasa kasik dorang minum susu..

hatta aku pun..kalau aku tido tak lena, terjaga..terus aku buat dorang susu..
kasik dorang minum

pagi tadi bangun tido nak p keje....tingat dorang dulu..susukan dorang
nampak dorang masih lapar lagi...

aku tak tahu nak buat apa..aku amek towel kecik..aku rendam ngan susu..
pastu aku letak towel tu kat hujung bekas anak kucing tu

gelojoh ko dorang isap2 towel tu



:'(

leotazz818 posted on 24-11-2008 02:01 PM

Originally posted by Syd at 24-11-2008 01:40 PM http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
kucing kat umah aku banak

ni time coti sekolah kan

cucu2 emak aku balik lah kg ramai2

dorang p geram kat anak kucing tu

p amek anak2 kucing2 tu (ada 2 ekor - nama dia Norman & Memey ...


syd.. iye btol.. baby2 ni jgn di sentuh nnt bau semulajadi kucing tu nnt dah bertukar.. & mak dia tak kenal anak dia lagi.. siannye, mesti mengeow2 nangis nak kan susu ibu...:(
kat petshop ada jual susu utk kitten.. jgn beli yg di jual kat giant tu, sakit perut dia nnt.. susu utk kitten lain dgn susu adult cat... harga dia lebih sikit, tp tak lah mahal sgt.. syd cuba ye...:L

Syd posted on 24-11-2008 03:17 PM

Reply #16 leotazz818's post

tu lah
teruk cucu2 emak aku kena marah...dek nenek dorang ;P

tapi aku pun tak leh laa biar je kan

tu yang aku tak boleh tido tu

p selongkar susu dalam peti ais

nanti ye..aku usaha carik susu tuk anak2 kucing tu :'(


psttt..ko tahu..waktu aku dok susukan anak kucing tu ngan picagari
aku sandarkan ke badan aku

nampak lega je kucing tu..
then takde lah meronta2 dia waktu aku kasik susu


dorang takde lah mengiau2
aku just make sure
aku kasik dorang susu
slbm dorang start mengiau2

kang emak aku tensi

:lol:

FiRe_Fly posted on 24-11-2008 03:50 PM

lagi 1 kalau boleh letak botol mineral yg di isi ngan air panas suam kat dalam kotak anak kucing. jangan lupe lapik kain tau.

letak 2 botol kiri kanan die. ni untuk ganti ibu nya.

biasa nya dorang menyusu 2 ke 3 jam sekali. yg belah malam 2 bagi susu sebelom tidur. pepagi 2 kene bagi secepat mungkin (kalau belom bangun kejut kan je) sebelom pegi keje

lepas susu kene lap tut tut die ngan tisu (wet tisu better) kalau ibu kucing ade, die akan jilat anak die.

tawakal lah ye ...susah jaga anak kucing tanpa ibu ni ... nak nak belom boleh makan sendiri ni....

good luck syd :D

Syd posted on 24-11-2008 04:00 PM

Reply #18 FiRe_Fly's post

tima kasih tima kasih

aku lap dorang guna kain batik aku yang lelama je

hehehehe

waktu dorang sandar2 kat dada, sian je

mesti dorang ingat hangat badan tu, hangat bdan mak dorang kan?

:(


tapi aku gelak sendiri, kalau dorang dah tertoleh2 tu

yelah...ni bukan 'dada' mak dorang

:lol:

nova_bin posted on 25-11-2008 02:18 PM

anak kucing kalau 3 bulan masih lagi kena bg susu ke?:D

sahira_sahira posted on 10-12-2008 12:00 PM

kucing aku mak dia mati  time derang umor sebulan :(
aku bawak dia pegi veterina,so tinggal kucing kat situ sampai kucing tu boleh mkn
2 bulan lebih gak aku tinggal derang kat situ..pastu amik balik laa:loveliness:
tapi sure laa kena bayar kat veterina tu..
dah bawak balik kucen tu sihat & happy je :D
tapi x tau skarang nie masih boleh drop kucen cam tu sbb peristiwa nie dah setahun lepas.. :lol: :lol:

sahira_sahira posted on 10-12-2008 12:05 PM

Balas #20 nova_bin\ catat

kalau kita membiasakan derang dgn nasi,derang x perlu lg susu..
cuma kekadang je derang memerap ngan mak derang:D
kucen aku umo 3 bulan dah x kasi susu mak dia dah..

ati1402 posted on 10-12-2008 12:07 PM

Originally posted by nova_bin at 25-11-2008 02:18 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
anak kucing kalau 3 bulan masih lagi kena bg susu ke?:D

3 bulan tu da bley makan kibbles sndiri..just letak susu ngan air kosong tepi mknn dia sbg mknn tambahan.
kucing bwh umo 7bln perlukan kalsium yg byk..at lis mncukupi tuk tumbesaran die.

Originally posted by sahira_sahira at 10-12-2008 12:00 PM images/common/back.gif
kucing aku mak dia mati  time derang umor sebulan :(
aku bawak dia pegi veterina,so tinggal kucing kat situ sampai kucing tu boleh mkn
2 bulan lebih gak aku tinggal derang kat situ..pastu ami ...
mcmana keadaan kittens tu skrg? tepek laa gamba:loveliness:

6reese9 posted on 10-12-2008 03:25 PM

td g vet. doctor tu ckp puting lala da xbleh tumbuh blk. so pasni anak2 die terpaksa minom susu laen. cz kesian kat lala. tinggal 3 je puting die. :'(

aritu waktu lala lps banak bg die minom susu my nephew (alamak! kalau mak die baca ni, mati aku). tp org ckp x elok bg susu manusia. so buat masa skang ni xde la nk bg anak2 die minom susu tu. nk g beli kat pet shop. tp xde info psl tu. susu utk kitten mahal x? tp anak2 lala tu da bantai mkn nasi sume. mknn lala pon diorg mkn. cume x bg diorg susu je. kalau x bg diorg susu agak2 xpe ke eh?

ati1402 posted on 10-12-2008 03:34 PM

Reply #24 6reese9's post

Allahh brp hengget sgt laa susu kitten tu reese;P
pi jek beli satu peket tu ha..kat Giant pun ade,Tesco pun ade!
jenama Kitty's Milk tu..itu yg elok dan affordable.
Ade gamba kucing putih mixed siam kat depan pek tu.
nnt balik bancuh,anak2 ske susu ni:loveliness:

selain tu bg jgk kibbles (or nasi+ikan rebus or kibbles+wetfud) kat dorg utk kenyang.
Susu je x kenyang..
Page: [1] 2 3 4 5
View full: Susu utk anak kucing takde ibu..