Congkoloi posted on 18-7-2007 03:04 PM

Panduan untuk bakal pembeli Sony PSP ..

Aku baru timbul rasa minat dan mampu untuk beli Sony PSP ..
so aku da usha banyak website and kat sini gak ..
tapi bila aku baca kat sini .. aku jadi konpius yang teramat dek kerana istilah downgrade , upgrade , flash dan lain lain ..

aku skang takut nak beli PSP cepat sebab takut silap beli .. nantitakleh downgrade and kesudahannye tak dapat main game yang dah didonlotdari torrent ..

takut kena tipu oleh tokei tu satu hal lagi .. haha ..


so aku nak mintak bantuan para pengguna PSP di sini untuk membantu aku dalam membeli Sony PSP ..

aku nak tau..

--version apa yang ada di pasaran dan sesuai untuk didowngrade ?

--version apa yang kalau aku beli akan menyesal gile ?

--camner nak tau version apa yang aku nak beli tu ? kat kotak ada tulis ke ?

--berapa harga standard PSP ? apa barang wajib yang ada dalam Sony PSP ?

--berapa harga sebuah Game UMD yang Ori ?

--apa soklan yang aku perlu tanya kat tokei kedai tu ?


sekian .. jasa otai-otai PSP di sini amat dihargai ...
terima kasih ..

atnotz posted on 18-7-2007 04:19 PM

Aku ada terbaca kat tenet yg psp version 3.50 dah boleh didowngrade. firmware 3.50 dah boleh dgrade termasuk motherboard TA 082 or 086...

rasyid posted on 19-7-2007 01:43 PM

oo ... skang neh seua version pun bleh downgrade la kirenye ?

Silver_Musica posted on 20-7-2007 09:15 AM

aku sebenarnya nak g beli psp ni ujung bulan ni
tp artikel ni buat aku pk 2-3 kali
http://www.gamespot.com/features/6173974/index.html?om_act=convert&om_clk=multimodule&tag=multimodule;picks;title;4
apa pendapat korang patut beli sekarang ka tunggu version baru ni keluar
kalau keluar ni kompem mahal lagi huhuh dah le bulan 9 ni lambat g:I

rasyid posted on 23-7-2007 10:08 AM

alooo ... aku pi kedai tadi and taukeh tu cakap RM780 dapat PSP ver 3.4oe bleh main pirate game dia cakap .. siap tunjuk aku lagi tu .. tapi dia tak bagi umd , memory stick ... dia just siap tukar version jer ..
MSPD kena beli sundri ... pastu UMD pun kena beli sundri .. agak agak ok tak price neh ..

ruffleen posted on 23-7-2007 02:51 PM

Reply #5 rasyid's post

mcm mahal jek...:shakehead3:

sepatutnya leh dpt umd free n sekali ngan memory stick..

rasyid posted on 24-7-2007 03:56 PM

Reply #6 ruffleen's post

kalau kat KL mana leh dapat mura ek ?
rite now aku tgh kat Johore ..

muajam posted on 9-4-2008 03:53 PM

Post Last Edit by naen at 22-3-2010 01:11

birthday hubby dah dekat...aku ingat nak belikan dia psp..tapi aku totally taktau pape pasal psp ni...taknaklah tanya hubby, nanti dia dapat tau lak aku nak presentkan dia apa....

so guys..help me please...

1. bape harga psp skang?
2. apa accessories yg dapat sekali dgn psp tu?
3. accessories tambahan yg perlu dibeli
4. kena cari yg modded ke? (macam ps2 tu)
5. dapat games skali ke? kalau kena beli, bape harga?
6. dll yg aku perlu tau

thx in advance

kraprz posted on 9-4-2008 04:06 PM

Post Last Edit by naen at 22-3-2010 01:11

stakat nih, nak senang punya cerita, gi beli kat kedai memanalah. tetapi pastikan Memory stick utk PSP nih besar. dlm 1gig ker...

jofizo posted on 9-4-2008 04:08 PM

huh baiknyer....... memang laki lekat kat umah la pasnih...... :lol:

teukujuh posted on 9-4-2008 04:08 PM

pi jer kedai sony.....yg pasti ko dpt ori, kalau x silap aku harganya 699...

ahmad_fazill posted on 9-4-2008 04:17 PM

lagimura;P ;P

Bobipoppo posted on 9-4-2008 09:00 PM

Reply #1 muajam's post

1. dlm 600~700
2. yg biasa2 je mcm charger
3. beli memory stick yg at least 1 gb
4. beli yg dah ade custom firmware
5. tengok kedai la
6. jangan beli dkt kedai sony

fly_in_d_sky posted on 9-4-2008 09:37 PM

kat sg wang plaza ada jual
harga dlm rm 800 plus n upgrade version
beli memori 4gb ...
selebih nyer leh rujuk pd empunya kedai

muajam posted on 10-4-2008 08:55 AM

Originally posted by teukujuh at 9-4-2008 04:08 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
pi jer kedai sony.....yg pasti ko dpt ori, kalau x silap aku harganya 699...

err...ada yg tak ori ke?? apa beza ori dgn tak ori??

muajam posted on 10-4-2008 08:56 AM

Originally posted by Bobipoppo at 9-4-2008 09:00 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
1. dlm 600~700
2. yg biasa2 je mcm charger
3. beli memory stick yg at least 1 gb
4. beli yg dah ade custom firmware
5. tengok kedai la
6. jangan beli dkt kedai sony

custom firmware tu ape? benda tu utk ape?

muajam posted on 10-4-2008 08:57 AM

Reply #6 Bobipoppo's post

then, nape jgn beli kat kedai sony?

muajam posted on 10-4-2008 09:01 AM

Originally posted by fly_in_d_sky at 9-4-2008 09:37 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
kat sg wang plaza ada jual
harga dlm rm 800 plus n upgrade version
beli memori 4gb ...
selebih nyer leh rujuk pd empunya kedai


aku bukan duk area sana la...aku jauh nun di pantai timur...sini kedai tak banyak choice...

aku ada tengok kat satu kedai...dia offer package psp yg lama punya (bukan yg slim)...dengan beg, stripe, earphone, screen protector, 5 games, 4G MS, n alat utk control nak main lagu (taktau ape nama dia), siap upgrade...

sume skali rm860...ok ka?

then ape beza yg lama dengan yg slim ni? (selain beza ketebalan dia la ye)

bweng posted on 10-4-2008 10:59 AM

Balas #11 muajam\ catat

Yang lama orang panggil psp fat..
Psp fat ni memang disertakan sekali dengan accessories, slim cuma bagi charger aja..
Beza fat ngan slim cuma tv connect aja. Slim boleh connect ke tv..
Semua psp adalah ori tak kira beli kedai mana pun. Beza harga kedai biasa ngan kedai sony cuma warranty issue aja..
Kepentingan custom firmware tu membolehkan game dimainkan dari memory stick (pirate la).

[ Last edited by  bweng at 10-4-2008 11:02 AM ]

bzzts posted on 10-4-2008 11:08 AM

ari tu aku gi beli utk anakbuah aku,
lowyat 2nd floor, depan kedai STARTEC.

PSP slim RM870
game buleh pilih,
memory stick pro-duo 4GB
FREE : pouch bag, screen protector, earphone

**versi ni dah modified punya. buleh main game pirate. firmware kalo tk silap 2.71 kot.

muajam posted on 10-4-2008 01:55 PM

Reply #12 bweng's post

ok..dah clear dah...

kat sini kalau psp slim complete dgn accessories n games tu lebih rm900 gak...so aku ingat nak amik psp fat tu je la...sebab psp slim tu cuma bole connect ke tv yg mahal je kan...umah aku tv biase je :$ ;P ..so takde la beza sgt pun

rm860 for psp fat tu kire ok la ek..mesti bole diskaun lagi tu...

okess....thank u guys!!

balik ni nak terus beli :loveliness:

bzzts posted on 10-4-2008 02:04 PM

Reply #14 muajam's post

cuba ko BACA balik posting dia :

Beza fat ngan slim cuma tv connect aja. Slim boleh connect ke tv..

psp gemuk tu dia punya aksesori dah agak kureng.
skrg pengeluar byk buat aksesori slim saja.
contoh : bateri. (dan lelain sparepart).

[ Last edited by  bzzts at 10-4-2008 02:25 PM ]

bweng posted on 10-4-2008 02:20 PM

Balas #14 muajam\ catat

Tv biasa pun psp slim boleh juga connect ke tv tapi tak boleh main game aja. Lain-lain boleh macam tengok gambar, movie, play music dan surf internet.
Kalau nak main game kat tv kena cari tv yang support component input..
Harga psp fat ngan slim tak jauh beza..
Cuba-cuba survey dulu..

atnotz posted on 10-4-2008 02:36 PM

beli yg slim la... psp phat dah outdated... phat punye berat, lenguh tangan kau kalau main lama2..

internal memory psp slim lagi besar dr phat. ada software tak leh support psp phat ni...

beli slim... beli slim....

edma posted on 12-4-2008 11:26 AM

ari tu aku g usha kt digital mall sek14..
complete basic set..(memory 4G, upgrade firmware + free games dll)
rm830...

ok kot rase harganye..
try laaa
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
View full: Panduan untuk bakal pembeli Sony PSP ..