coffee_latte posted on 27-7-2007 09:53 AM

panduan untuk membeli rumah lelong

sy nak mintak pendapat dan panduan dr forumer kat sini psl pembelian rumah lelong.... ape yang perlu dilakukan sebelum dan selepas beli rumah lelong tu...

perkara2 yg perlu dibuat... dan amik perhatian.... sy berhajat nk beli umah lelong.. ni first time... so takut ler ditipu atau dpt byk masalah.

harap ade yg sudi membantu..

zaizaizaizai posted on 28-7-2007 12:33 AM

yg aku tau, masa beli umah lelong tu kau kena sediakan 10% deposit. ada gak bank yg mintak 5% je. balance purchase price kena settle dalam 90 hari, and ada gak bank yg bagi 120 hari. kalau kau beli cash tak pe la, takyah pikir nak apply loan kat bank. tapi kalau kau nak buat loan nak settle balance purchase price tuh, kena buat cepat2, coz masa tersgt la singkat (90 hari or 120 hari). kalau dah melepasi hari (90 or 120) kena interest. and kena tengok gak lawyer firm yg buatkan kerja utk kau. Kena push gak, takut kang yg lain semua ok, derang lak lembab. kena ketuk baru nak buat kerja. tak pasal2 kau yg kena tanggung.
;P

melayucyber posted on 30-7-2007 09:03 AM

Reply #1 coffee_latte's post

Aku dengar kata ler...kalau apt/condo yg ada maintenance tu....rasanya pembeli kena tanggung segala tunggakkan owner lama...betul ke?

mukmin101 posted on 30-7-2007 08:45 PM

uikkk biar betoi..... takkan hutan maintenance owner yg dulu kita kena bayar ?? :funk:

coffee_latte posted on 31-7-2007 12:21 PM

thanks to zaizaizaizai... :D   tp setahu sy untuk maintenance atau ade  sebrg outstanding fee tu, bank yg lelong kena tanggung...... kalo tak salah ler... :$

zaizaizaizai posted on 5-8-2007 11:55 PM

Reply #5 coffee_latte's post

bank yg lelong tu hanya akan tanggung up to tarikh lelong je. selebihnye successful bidder kena tanggung. ada bank yg suh bidder bayar dulu mana2 yg tertunggak then bank akan reimburse duit tu balik. that's why kena baca and fahamkan betul2 Proclamation of Sale @ Perisytiharan Jualan tu.
and one more thing, kena cari lawyer yg aggressive and proactive sikit. kalu tak, lambat la nk settle. tapi normally mmg selalunya akan lambat settle (sebab mcm2 benda nak kena tunggu - tunggu bank sign lah, vetting document lagi ... and bla bla bla) and for sure kena minta extension of time dari auctioning bank and most of the time the extension of time tu akan disertakan ngan interest sekali lah. ini kekadang xleh nk elak, tapi biar le kita bayar yg sepatutnya sahaja. maksudnya di sini jgn la meleret2 sampai 4,5,6 bulan nk extend. kalu x kena interest tak pe la gak kan...

coffee_latte posted on 7-8-2007 10:17 AM

katalah.. kita dh dpt proclamation of sale tu.. then kite nk kena buat loan dgn bank kan..... kalo loan dh approved.. ape lg yg kena buat ek.... sy betul2 nk tahu... sbb first time nk beli umah lelong.... prosedurnya tak sama beli umah baru kan...

elbecks posted on 7-8-2007 11:37 AM

Reply #7 coffee_latte's post

lepas loan ko dah approved loan loyer akan buat semua kerja , ko bayar je fees diaorg cuma dalam kes lelong ni ko kene carik loyer yg pantas sbb beli umah lelong kan kita main dgn masa , normally 90 hari dah kene settle everything...

kakyongsarah posted on 14-8-2007 12:03 PM

nak tanya pasal agent...

apa tugas agent dan berapa kos yang perlu kita bayar? Ada sesapa boleh tolong...

belangtaro posted on 14-1-2008 12:45 PM

:$ mana lawyer yang pantas.. sila kenalkan diri anda.. heheh

madam posted on 11-4-2008 10:13 AM

Originally posted by kakyongsarah at 14-8-2007 12:03 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
nak tanya pasal agent...

apa tugas agent dan berapa kos yang perlu kita bayar? Ada sesapa boleh tolong...

saya baru je discuz dgn agent semalam... kita kena bayar diorg 2% dr harga rmh asal yg dilelong...

coffee_latte posted on 11-4-2008 05:15 PM

a'ah..mmg kena byr sikit utk wat umah lelong tu.....sebelum bid.... tp kalo tak dpt.. tak silap sy...duit tu dpt balik

alhamdulillah sy dh dpt pun umah tu.. nama pun baru jek dpt tukar minggu lepas....

tp beli umah lelong mmg byk benda nk buat.. kena cepat dan pantas.... kalo tak mmg cari psl :L

ape pun sebelum nk beli umah lelong.. kena teliti umah tu...condition.. tunggakan utk umah tu.. dan check sekali sape developer...

sometimes ader gak problem dgn developer.. ape2 hal leh check dgn pejabat tanah.. lawyer mmg kena tip top

[ Last edited by  coffee_latte at 11-4-2008 05:18 PM ]

madam posted on 14-4-2008 03:36 PM

Originally posted by coffee_latte at 11-4-2008 05:15 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
a'ah..mmg kena byr sikit utk wat umah lelong tu.....sebelum bid.... tp kalo tak dpt.. tak silap sy...duit tu dpt balik

alhamdulillah sy dh dpt pun umah tu.. nama pun baru jek dpt tukar minggu  ...

awk melalui proses bid x?? ada ke owner rmh asal x penah byr duit rmh sampai setahun..
bleh ke agent tipu kita dgn rmh lelong ni?? seblom awak dpt rmh ada x lg owner kat rmh tu
atau dah kuar rumah...??

coffee_latte posted on 15-4-2008 11:30 AM

Reply #13 madam's post

beli umah lelong mesti lah ade proses bid.. masa sy... yg buat bid adalah agen tu.... sepjg lelongan dibuat... agen tu keep calling.. kalo harga increase.. utk make sure sy dpt info psl harga yg sedang di'bid'. so lastly..... dr harga reserve...naik smpai 4 k... yg tu final amount.. sy agree... then 5% bank draft dr harga reserve tu bayar ler pd bank yg buat lelongan...

former owner umah sy tu...mmg tk pernah duduk umah tu.. dan tak bayar duit umah tu since start kena byr pd bank... then sy tanya pd jiran sekeliling pun.. derang pun kata..umah yg sy nak beli tak pernah diduduki lg... tp tu lah byk tunggakan.... outstanding bill besenya..bank yg melelong akan setelkan...

agen tipu atau tidak.. tgk background derang lah.....so far yg sy tahu agen lelong ni adalah yg sah di sisi undang2. :D

t@t posted on 16-4-2008 11:29 AM

Reply #14 coffee_latte's post

tmpt u bid tu kat mana.....??? jln yap kwan seng ke..?:o

madam posted on 16-4-2008 02:18 PM

Originally posted by coffee_latte at 15-4-2008 11:30 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
beli umah lelong mesti lah ade proses bid.. masa sy... yg buat bid adalah agen tu.... sepjg lelongan dibuat... agen tu keep calling.. kalo harga increase.. utk make sure sy dpt info psl harga yg  ...

ooo...awk untung la cuma sediakan 5% bank draft... sy kena 10% harga rmh yg dilelong tu
RM145,800.00... pastu segala bil

popow posted on 18-4-2008 01:55 PM

Reply #16 madam's post

alamak takutnye dengar. kiranya kena check segala bill air bill api umah tu la ye. tapi sebelum bid mana kita nak tau bape outstanding, bukan p&c ke?

bottombikini posted on 28-4-2008 11:05 AM

aku baru je gi bid hari sabtu lepas..tawakal je la coz dah tau kalo beli umah lelong ada 1001 macam problem..

esok baru nak collect condition of sales..pastu baru nak buat loan

coffee - ko pakai loyer mana? meh kasi tips sikit nak cepatkan proses

Prags posted on 28-4-2008 11:22 AM

korang jgn ler guna khidmat Ranjan & Nik kt Bangsar tuh...ofis diorang oppo dgn Bangsar village Shopg centre... very the slow..aku dh kena..smpi kena byr interest ribu2 masa beli umah pertama dulu...tp bukn umah lelong..

itamrazali posted on 28-4-2008 11:25 AM

aper beza beli umah freehold dan leasehold..??..mana untung??

bottombikini posted on 28-4-2008 11:56 AM

freehold la untung..leasehold tu utk 99 years je

medangmru posted on 28-4-2008 02:07 PM

Reply #21 bottombikini's post

lepas 99tahun tu rumah kita terpaksa dipulangkan kembali kepada pemaju atau camner???rasanya blum ada mana2 projek perumahan yg dah sampai ke tahanp 99 tahun kan???:o :o

bottombikini posted on 28-4-2008 02:58 PM

Reply #22 medangmru's post

kepada kerajaan (kalo tak silap la)..tanah tu hanya dipinjamkan kepada pemaju utk 99 tahun sahaja (kalau silap tolong betulkan)

that's why kalo nak beli property kena check title dah keluar ke belum and berapa taun lagi lease..hihi gitu la lebey kurang

tapi sapa je yg nak simpan harta sampai berkurun-kurun lamanya pun..

coffee_latte posted on 30-4-2008 11:29 AM

Reply #18 bottombikini's post

salam... sowiieee bottombikini...... lupa lak nk masuk sini... thanks for yr reminder.....

loyer sy aritu rekemen by bank yg sy buat loan.. sbb this loyer bese wat prosedur utk umah lelong nih... Nga Hock Cheh & Co nama kompeninya.... loyer tu lak namanya noeline..opis kat Endah Parade di Sri Petaling.

kalo nk ikutkan beli umah lelong ni.. mmg byk problem...then timeline yg di bagi..mmg wat kita kena kerja keras...kena slalu contact loyer utk tanya psl perkembangan proses loan kalo tak nnti kena interest lak.....

sy aritu ader masalah dgn developer umah tu.. ader dokumen yg derang tak release then dh sangkut.. yg ampeh tu developer tu bole main tarik tali...smpai bengang loyer sy tu.... sy pun hangin gak... yg wat jd query cemana bank leh lelong kalo developer still pegang hak milik umah tu.... pening kan.... pastu sy refer pd loyer utk bank tu... kire derang wakil bank yg lelong.. nama derang ader kat s&p tu.... so derang pun bg kerjasama utk paksa developer bg dokumen yg sepatutnya.... kalo tak loan sy mmg tak approved....

loyer sy bitau...public bank mmg ketat conditions dia.... tu yg leceh....bank yg tak byk songeh katanya CIMB..itu kata loyer sy lah.....

tips sy... kena selalu call loyer utk make sure kerja jln...... then kalo ader problem.... jgn harap loyer setelkan...ko kena kerja keras sekali....turun padang ler kirenya...

harap menjawab soalan.....

bottombikini posted on 2-5-2008 05:46 PM

tima kasih kopi kerana penjelasan itiew..:D

ari rabu lepas baru submit loan application to cimb..harap2 lulus la hendaknya :L
Page: [1] 2
View full: panduan untuk membeli rumah lelong