kk81 Publish time 28-7-2007 12:10 PM

Nak tahu cara nak hilangkan rabun jauh?

You nak percaya / tak, smuanya terpulang ler...benar, tapi tak tau ler nak explain cmam na dr sdt sains ni..
Berita baik kpd yang berkaca mata, kalu emergency specs/lens hilang, nah...ni carannya...

Lihat dr lubang kecil yg ada kat jam tangan you tu ler..it works....

All the best..:@ ;P :lol:

clik here for video


Last edited by dauswq on 4-4-2013 12:10 AM

aku_EnSeM Publish time 28-7-2007 12:25 PM

ha... kalau camtu, xyah ar buat spec lg... :lol:

whitedove07 Publish time 28-7-2007 01:35 PM

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kk81 Publish time 28-7-2007 04:15 PM

Try?

Korang dah try? aku dah, it works..utk emergency ok ler..anyway, good video info, i think..ada tak saper2 yg boleh explain?
Thanx...:D

Atomic_Omnikid Publish time 28-7-2007 09:35 PM

haku rasa tiny hole jugaberfungsi sbg kanta cembung (lupa plak namer dier tp shape dier cam nie -> )) ...yg menumpukan chaya dari jauh kepada satu titik di kornea..:shakehead3:

kalo dulu sebelum haku beli spek..haku selalu kecilkan mata hingga tahap maksima smp tulisan kat blakbod tuh boleh dibaca( walaupon blur..):lol: :P

kk81 Publish time 31-7-2007 10:20 AM

:P :P :P ;P ;P

orang_awam Publish time 31-7-2007 10:32 PM

ada satu spek yg lubang2 jual kat guardian. dia kata nak relaxkan mata.
pakai tu mata cam terang gak.
tapi bila bukak blur balik

auntie_girl Publish time 3-8-2007 04:10 PM

takda jam tangan lak:mad:

adlismel Publish time 4-8-2007 09:31 PM

ni lawak ker apa

kayangmai Publish time 5-8-2007 12:56 AM

Reply #9 adlismel's post

tak ilang ponnnnn:shakehead3:

skyati Publish time 14-8-2007 03:51 PM

Originally posted by kayangmai at 5-8-2007 12:56 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
tak ilang ponnnnn:shakehead3:

bukan utk selamanya... utk emergency pakai kejap jje

Urban_Iz Publish time 20-8-2007 06:43 PM

betul lah...tapi tak seterang kalau pakai spek yang betul...

rasyid Publish time 22-8-2007 01:17 AM

ada jual kat guardian .. my bro beli dalam RM70 ..
ekceli spek tu macam latihan untuk kurangkan power ko ..
nak pakai tu pun ada cara ..
let say ko baca buku .. mata ko kena fokus kat satu lubang je .. meaning ko kena gerakkan kepala bila baca buku . ko takleh gerakkan mata sebab mata ko kena fokus ..
yang ajaibnye .. bila pakai spek tu abang aku cakap dia tgk clear aje ..

f@uzi Publish time 22-8-2007 10:24 AM

Ayaaaa... ini joke ke?Memang le kalau kecikkan mata imej kabur akan nampak lebih jelas bagi mereka yang rabun jauh yang tak teruk...

azz_azza Publish time 22-8-2007 06:34 PM

cara lain... ader orang kata, for muslim, masa baca quran tu jgn pakai spek, cari quran yg tulisan2 agak kecik tu, cuba try baca, tp kena lampu elok ler...ader org kate la, i'm not sure...:) :) :)

airoda Publish time 23-8-2007 11:24 PM

Reply #14 f@uzi's post

setuju..setuju!!

iza_yuss Publish time 8-9-2007 02:16 AM

jadik la weh....aku x guna jam...aku guna tangan jari nih....aku wat sambung ibu jari dengan pointer finger bior jadik diameter kecik....mmmg jadik la weh....aku pk ade 2 sbb

1)kita kecik kan bukaan kelopak mata menyebabkan cahaya tertumpu (objek) tertumpu terus ke retina....
2)kanta jadik cembung sbb kita kecutkan otot iris yg pegangkan kanta...so kanta akan jadik cembung....

thats y kita nampak...teori aku la nih:P

edgeare Publish time 12-9-2007 03:39 PM

:shakehead3: :shakehead3: :shakehead3: :shakehead3: :shakehead3: :shakehead3:

kapulet Publish time 30-9-2007 11:00 PM

ada 1 petua utk yg rabun tak kire laa rabun jauh ke rabun dekat ker rabun ayam ker
asal bukan rabun warna :lol:

tapi syarat nyer mesti disiplin dan buat hari2...
tiap2 subuh (lepas solat) waktu suasana masih gelap...
keluar rumah / balkoni gi ngadap pemandangan pohon2 hijau dari gelap sampai matahari muncul
jgn alih pandangan tetap pada pemandangan menghijau...
insyallh pandangan mata kita akan lebih baik...

petua dari sorg ustaz kat tv

azazral Publish time 3-10-2007 12:13 PM

hallo....

korang kata kecik kan mata.. then ada kanta cembung??? utk rabun jauh??

satahu aku org rabun jauh akan pakai spek ada kanta cekung..

rabun jauh utk org rabun dekat.. ye tak??? sbb imej utk rabun jauh terletak di depan titik fokus..
tu yg aku belajar masa fizik dulu la...

masrini Publish time 25-10-2007 01:02 PM

aku x pahammmm   :L :L

miyuki_09 Publish time 25-10-2007 09:22 PM

Reply #21 masrini's post

cmne kalau org tu silau mate????huhu...same ke dgn rabun jauh..rabun dekat??

azzida Publish time 3-11-2007 07:51 PM

kumpul duit.. buat lasik .. :bg:

herie Publish time 5-11-2007 04:29 PM

Reply #23 azzida's post

tolong... mater herie ni dah teruk... power setakat nie dah 400 dalam mase 1 tahun 9 bulan.... camner nie.... seksa betul waktu cermin patah...:'(

Ustaz_SUFI Publish time 7-11-2007 05:44 PM

clamart aq x dlm kategori ni ...
Pages: [1] 2
View full version: Nak tahu cara nak hilangkan rabun jauh?