osoy posted on 31-7-2007 02:12 PM

ketulan di bibir vagina

smlam saya discover di bibir luar kemaluan (belah kanan)saya ada biji lbh kurang kecik sikit dr biji mata kucing. I can feel it bwh lapisan kulit. atas kulit x de apa2 sign melecet ke bintat ke..
suspen..amende yek??picit sakit gak..
HELP!!!

kyroll75 posted on 31-7-2007 02:50 PM

Reply #1 osoy's post

dah kawin ker

honeybee1802 posted on 31-7-2007 03:09 PM

itu genital wart ke haper ntah nama dia..gi la juper dr..nanti dia kasik le ubat..

zerozone posted on 31-7-2007 04:14 PM

bartholin cyst agaknya. Cuba ambil antibiotik macam doxycyclin 100mg 2x sehari utk 5 hari, kalau tak hilang kena buat excision.

saleharr posted on 31-7-2007 10:47 PM

ada kwn saya dulu pun mempunyai biji kecik gak kat bawah dia tu....alhamdulillah dia amik bidadari biji tu hilang

shahx posted on 1-8-2007 01:00 AM

ade picture tak... heheh... gurau je...

blackmore posted on 1-8-2007 01:27 AM

Originally posted by shahx at 1-8-2007 01:00 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ade picture tak... heheh... gurau je... ;P ;P ;P

osoy posted on 3-8-2007 09:55 AM

Originally posted by shahx at 1-8-2007 01:00 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
ade picture tak... heheh... gurau je...

antar picture org lain punya boleh?:P

cik_kaer posted on 3-8-2007 11:45 AM

Originally posted by osoy at 31-7-2007 02:12 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
smlam saya discover di bibir luar kemaluan (belah kanan)saya ada biji lbh kurang kecik sikit dr biji mata kucing. I can feel it bwh lapisan kulit. atas kulit x de apa2 sign melecet ke bintat ke.. ...

kalo la betul apa yg kite sangkakan...penah gak ada...so kite letak minyak..pastu alhamdulillah die ok...hopefully takde la apa2 yg bukan2 :$

SaraAlia posted on 3-8-2007 08:48 PM

colornye ??..i also have this..kanan gak..dark coklat. penah tanya doc, she mentioned sbb urat darah terluka, then darah berkumpul kat situ..dia kata no harm..nak buang tak pe, tak buang pun tak pe..but for me, time bendera merah, a bit x selesa coz cam melecet situ..:L

cik_kaer posted on 6-8-2007 10:15 AM

Originally posted by SaraAlia at 3-8-2007 08:48 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
colornye ??..i also have this..kanan gak..dark coklat. penah tanya doc, she mentioned sbb urat darah terluka, then darah berkumpul kat situ..dia kata no harm..nak buang tak pe, tak buang pun tak  ...

mak kite ckp..kalo jadik cam bende2 nak ketul la..kadang2 cam yg awak ckp tu la..tp die kate sapu minyak n slowly bende tu akan dissolve n insyaallah ok...tp kene lembut

hasyahana posted on 7-8-2007 04:15 PM

last month masa saya datagn period tak berenti sebulan....saya pon perasan ada ketulan sebegitu....saya tanya Dr pakar adakah itu bartholin cyst tapi dia kata bukan..mungkin jugak sebab darah kotor keular terlalu banyak dan lama...so jadi mcm bisul ker....pastu dia hilang sendiri.

SaraAlia posted on 8-8-2007 09:45 PM

penah baca somewhere..sbb hygiene gak tu..like u said..period dlm jgka masa yang lama..area tu lembab

Arissa_Sofea posted on 8-8-2007 11:34 PM

it's just sebaceous cyst until proven otherwise....ala kiranyer macam jerawat kat mukala.....sebaceous cyst ni kat mana2 pun boleh dapat, bwh ketiak etc. especially tempat kulit2 berlipat.

terjadi sbb salur peluh tersumbat, then bacteria multiply jd bengkak, inflamed.....tp dont worry it's benign....usually akan hilang sendrik within 2 weeks cenggitu jer....but if you are worried it might be something else, then go and see your doctor.

osoy posted on 10-8-2007 09:38 PM

Originally posted by SaraAlia at 8-8-2007 09:45 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
penah baca somewhere..sbb hygiene gak tu..like u said..period dlm jgka masa yang lama..area tu lembab
you guys are very true...it was really shoking to find out it was something like bisul!it was also embarrasing since it tumbuh kat situ and very weird too since i tak pernah kena bisul dari kecik.alih2 kena kat toot lak tu!
But after reading you guys punya reply I realise maybe bcoz of hygine la kot bcoz lately i kerap dapt period...once in 2 weeks.lagi banyak time period dr bersih.
itupun i kerap tukar pad,every 2,3 jam even tak banyak sgt pun...
thanks 4 advices!!

osoy posted on 10-8-2007 09:43 PM

saje nak share cite...time that so called bisul tengah bengkak, I kena g mesyuarat for 2 days...dia punya seksa tu..Allah je yang tahu.dok umah boleh gak I just pakai kain batik n spenderless..;P
stay kat hotel for 2 days n attend meetings...part nak maintain jalan lurus ala2 model tu lah yg paling mencabar skali...
btw, nak tnya what shuld i apply kat that thing supaya dia x contageous n naik lagi next time??

siska posted on 17-10-2007 03:20 PM

PErnah gak kena ketulan cam ni ..seakan akan bisul..memula kecil pastu jadi besar...Alignment bila jln pun leh lari...tapi dlm 2 minggu dia akan kembali ke asal....Sebelum tu pernah kena ...tapi kat senelah lagi satu..hi..happens bila dah nak dekat period...

rusly posted on 17-10-2007 03:25 PM

shahx ..ajar aku nak letak pic/avatar kat tepi tu camner ha...

adikina posted on 17-10-2007 03:25 PM

Reply #17 siska's post

guna jerk produk debella mesti ok nanti:P

idah83 posted on 17-10-2007 04:14 PM

tapi benda tu rase2nya tak memudaratkan kan?takpelah kot...nanti2 die ilang sendiri kan...oklah tu...

sudutgamat posted on 17-10-2007 10:56 PM

so you gals sudutgamat syorkan Cucian Feminine (RM21) produk Gamat Healin. Dirumus khas utk membersih & memelihara kesegaran sel2 dan tisu lembut. Mengandungi sebatian rejuvenasi Gamodulin, mukopolisakarida dan antiseptik bagi menjamin kelembapan kesegaran dan kebersihan tanpa jangkitan.

shahx posted on 18-10-2007 12:29 AM

Originally posted by rusly at 17-10-2007 03:25 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
shahx ..ajar aku nak letak pic/avatar kat tepi tu camner ha...
cube tgk kat sini
http://forum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=255108&extra=page%3D1

harap dpt membantu ye...
Page: [1]
View full: ketulan di bibir vagina