imdudic posted on 5-8-2007 02:07 AM

BAGAIMANA ANDA MENGIRA KEUNTUNGAN?

ok...aku nak tanya para forumer..bagaimana anda mengira keuntungan anda berdasarkan sale anda dalam tempoh tertentu?

contoh soalan:
Sale bulanan anda adalah RM 100000.00 dengan margin keuntungan untuk jenis perniagaan anda adalah 30%.

cuba jawab ikut apa yang sedang anda praktikan sekarang. mari kita bertukar2 pendapat, mana tau ada yg tersalah cara pengiraan. sbbnya, aku baru terjumpa seorg peniaga yg setelah 3 tahun, baru tersedar dia tersalah cara mengira keuntungan bulanan berdasarkan sale. ok
atau jika anda ada nasihat2 berkenaan cara pengiraan keuntungan, cara2 utk memaksimumkan keuntungan, atau apa saja yg berkenaan cara pengiraan, boleh la kongsi2. ok

shahkasahias posted on 23-8-2007 08:35 PM

kalau sale 100k..pergh banyak tu sale tu..

30 persen.. rm 30k
tolak gaji pekerja katakan 3 orang x 1k sorang rm 3k balance rm27k..
tolak ngan sewa kedai katakan rm3k   balance lagi rm23k
tolak api air,telefon,rm1000  balance rm26k
tolak  tol,minyak,
plus2 alatan dan sebagainya kos hangus...rm1k katakan  so untung dia..rm25k la bulan tu...



UNTUNG MENIAGA BULAN TUH...RM25K SEBULAN...

pergh niaga apa nih.. kalau lah ia menjadi realiti...:D

shahkasahias posted on 23-8-2007 08:37 PM

nih purata sale dia mesti rm3.3k satu hariii... buley bikin ka nih..:L

shahkasahias posted on 23-8-2007 08:38 PM

sale aku bln lpas pun 12k jer...:L :L :L :L

qash posted on 27-8-2007 12:37 PM

Ada sesaper yg guna formula ni..... heheheeh

Selling price = Cost price

syikin posted on 27-8-2007 12:41 PM

tak pernah record pun untung rugi.. main belasah je.. tapi memang tak rugi le.. :P

sinar_inspirasi posted on 27-8-2007 01:07 PM

Originally posted by syikin at 27-8-2007 12:41 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
tak pernah record pun untung rugi.. main belasah je.. tapi memang tak rugi le.. :P

ramai yg buat mcm tu.. heheheh...

tapi yg penting kita tau modal kita berapa... betul tak?

syikin posted on 27-8-2007 01:32 PM

Originally posted by sinar_inspirasi at 27-8-2007 01:07 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


ramai yg buat mcm tu.. heheheh...

tapi yg penting kita tau modal kita berapa... betul tak?

ye betul!!! :victory:

perfex posted on 28-8-2007 11:23 AM

cam saya, saya ader buat slip utk record transaction. so setiap kali ada transaction, sy akan record harga jual dan harga kos dlm slip tu so directly dari situ dah boleh tau untung bersih utk satu sell transaction. bagusnya cara ni, sy boleh tgk untung bersih utk setiap transaction dan directly boleh asingkan duit untung tu masuk terus dlm akaun bank lain.

hemrul posted on 28-8-2007 11:39 AM

Reply #9 perfex's post

saya untung sokmo bep:handshake:

manaya posted on 29-8-2007 01:46 PM

Untong kasar= Jualan - belian + stok

untong berseh=Untong kasar - kos-kos

kos yg terlibat;-
  sewa kedai
  gaji pekerja
  minyak kerete
  Tel/api/air/internet
  Gaji tawkey
  sewa ware house
  upah pekerja

[ Last edited by  manaya at 29-8-2007 01:47 PM ]

imdudic posted on 28-9-2007 10:59 PM

Originally posted by shahkasahias at 23-8-2007 08:35 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
kalau sale 100k..pergh banyak tu sale tu..

30 persen.. rm 30k
tolak gaji pekerja katakan 3 orang x 1k sorang rm 3k balance rm27k..
tolak ngan sewa kedai katakan rm3k   balance lagi rm23k
to ...

ni yg aku rasa ada kesilapan..
30% tu septtnya dari kos, bukan dari sale..
tol??ada sesapa setuju....atau ada sesapa yg x setuju??:)

imdudic posted on 28-9-2007 11:01 PM

Originally posted by shahkasahias at 23-8-2007 08:37 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
nih purata sale dia mesti rm3.3k satu hariii... buley bikin ka nih..:L

x jugak,
kalau kita byk buat trading, xde hal nk dpt 100k sebulan.
100k tu dgn andaian bulan tu je dpt projek besar skit...bulan2 lain skit2 je...:lol:

imdudic posted on 28-9-2007 11:04 PM

Originally posted by qash at 27-8-2007 12:37 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Ada sesaper yg guna formula ni..... heheheeh

Selling price = Cost price

imdudic posted on 28-9-2007 11:05 PM

Originally posted by sinar_inspirasi at 27-8-2007 01:07 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


ramai yg buat mcm tu.. heheheh...

tapi yg penting kita tau modal kita berapa... betul tak?

senang meniaga camni kn sinar...selagi x rugi...kira untung la kn...:lol::lol:

syikin posted on 30-9-2007 09:03 AM

Originally posted by perfex at 28-8-2007 11:23 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
cam saya, saya ader buat slip utk record transaction. so setiap kali ada transaction, sy akan record harga jual dan harga kos dlm slip tu so directly dari situ dah boleh tau untung bersih utk sat ...

start tengah bulan September haritu kita start record jumlah keuntungan.. sampai hujung bulan dapat le tengok berapa untung runcit.. kita pun sengih-sengih le depan pc..

tetiba tu asben skodeng dari belakang.. dia cakap.. pegh.. byknye!! :P

kiranya duk bertenet dari pagi sampai malam.. memang berbaloi... :victory:

hacker posted on 30-9-2007 09:40 AM

banyaknya macam mana nak kira tu?

tuna_sandwic posted on 30-9-2007 10:40 AM

aku kira untung... susah gak ekk...
bisnes aku ni ada macam2 benda....
biasanya aku kira ikut per event...
kalau nak kira untung, kena tolak modal awalan.... so, ujung taun buat KKK baru aku tau aku untung ke tak taun tu

cuma kalau based on event, ada event aku untung, ada event aku rugi

setakat ni Alhamdulillah.. walau tak untung besar, tapi ada peningkatan la walaupun slow sbb modal aku terlalu besar

mama_boomboom posted on 30-9-2007 05:49 PM

Originally posted by syikin at 30-9-2007 09:03 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


start tengah bulan September haritu kita start record jumlah keuntungan.. sampai hujung bulan dapat le tengok berapa untung runcit.. kita pun sengih-sengih le depan pc..

tetiba tu asben s ...

Setuju....berbaloi gak lee..:victory: :victory: :victory:

Yang pasti MESTI KENA UNTUNG..!!

Ada masa ..besor..ada masa kecik..tapi TETAP UNTUNG..

EezOne posted on 30-9-2007 11:20 PM

uish bab pengiraan untung rugi nie sesangat la penting bagi satu2 bisnes...aku pernah la rasa macam mana huru haranyer berniaga kalau taktau untung rugi kedai...duit personal ngan bisnes bercampur aduk....selagi bole pusing, selagi tu la tade perubahan...tapi last2 bila keadaan dah terlalu kucar kacir, hancus bisnes...pastu mula la menyalahkan pekerja la, keadaan setempat la, tak sesuai dengan diri la...macam2 alasan..tapi dari pandangan aku, salah satu punca utama kenapa bisnes gagal is tade nya sistem perakaunan yang elok...kita taktau bape kita untung, bape kita rugi...so selagi duit ada kat tangan, selagi tu la ingat kita untung..

mana boleh macam tuhs..susun atur kira2 kewangan nie sgt penting untuk kita kaji hala tuju bisnes kita...patut ke kita expand, patut ker nak beli perabut2, tv besar , tambah pekerja etc etc..kalau kita takde pengiraan untung rugi, kita lebih mudah membuat kesilapan dalam keputusan bisnes sbb kita wat keputusan hanya berdasarkan insticnt sahaja tanpa fakta2 kukuh...hal ini terjadi dekat dengan aku (famili aku wat kedai makan tapi terpaksa dibubarkan..bukan sbb tade customer,customer ramai giler sampaikan siap tanya kenapa selalu tutup kedai)..kedai terpaksa ditutup sbb pengurusan yang kurang bagus...tapi takpe la life goes on..aku hanya mengambil iktibar dari kejadian ini...skrang nie bisnes aku walaupun kecil, tapi ada la akaun yang simple..sekurang2nyer cukup bulan aku tau bape aku untung atau rugi...

herba posted on 1-10-2007 12:23 AM

ini mungkin jual barang macam baju ker apa, untung leh gi 300% kalau benda2 digital... kebiasaan one time cost.... atau takde cost..... kalau jual ebook download jer leh untung 500% kira untung bersih..... paling tidak tolak kos internet 99 hinggit....  ala kalau tak jual ebook pun pakai gak internet.... ada yang autopilot........ yang pakai paypal la.... dia tak on pc pon dapat duit...... cukup bulan transfer dalam debit kad... margin untung tentu lebih 500% dengan syarat jual banyak la..... mesti lebih dari 20....

kalau jual diinternet tapi barang kena pos. tu margin untung 100 hingga 300 peratus jer.... kalau cam aku, untung bersih 300% tupon pakai pos dan ada yang tak... macam sewa-sewa ni lebih 700% untung bersih.......

tu yang irfan kata duduk rumah dapat duit... macammanapun offline + online the best sebab ramai yang tak surf internet sangat.... :lol:


cammana aku kira...

Untung Bersih = Jualan - Kos

Jualan = Harga Jualan le...

Kos = Kos produk - Kos sampingan (tenet, api, air, rokok, minyak, klinik, maintainance,pembungkus)

Kos produk biasanya one time, begitu juga harga jualan

Kos sampingan nie yang ada one time dan ada juga x jarak/masa/volume yang digunakan....

[ Last edited by  herba at 1-10-2007 08:59 AM ]

XoXo posted on 2-10-2007 10:29 PM

saya pula kira macam ni

modal + (ratio untung x modal)

contohnye

rm20 ialah modal
ratio untung adalah 1.3 sampai 1.8

so 20x1.3 (katelah nak jual murah)

20 + (20x1.3) = kos mende tersebut

kos mende tersebut bahagikan dengan berapa jumlah pengeluaran.


20 + (20x1.3) = AA

AA menghasilkan 2 cawan acar

AA bahagi 2 cawan acar ...  dapat la harga utk secawan acar.

supermod posted on 3-10-2007 08:56 AM

Kita sebenarnya kena setkan contribution margin yg kita perlukan... Biasanya below 30% :$

stfunewbiez posted on 5-10-2007 08:49 PM

Originally posted by syikin at 27-8-2007 12:41 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif
tak pernah record pun untung rugi.. main belasah je.. tapi memang tak rugi le.. :P

a ah ,
2 x 5 gak dgn kedai saya.
selagi ada duit lebey utk simpan dkt bank,
dgn stok barangyng penuh dkt kedai setiap awal bulan,
duit yng tersimpan tu dah kira keuntangan la tue ;)

silverchair959 posted on 5-10-2007 10:38 PM

aku plak ada kedai runcit...

sistem aku nih mmg salah...bukannya apa aku tak penah blaja pasal akaun...pastuh plak stok main agak2 jer...

setiap hari aku akan amik rm80 dpd sale...80 nih laa yg aku guna utk baya duit kedai, duit air, letrik ngan duit keta...

selebihnya aku akan bajet utk blanja cash esok nya (mcm rokok, jajan dll) ngan simpan untuk masuk dlm akaun semasa....dan aku akan make sure kan yg balance dlm akaun semasa aku nih dpt cover utk cek2 yg dah kluar untuk seminggu in advance....

camtuh lah lebih kurang aku nyer kira2 huhuhuhu
Page: [1] 2
View full: BAGAIMANA ANDA MENGIRA KEUNTUNGAN?