tasha posted on 7-8-2007 05:32 PM

ANAK DEMAM PANAS

hi... really urgent ni... anak tash umur 3tahun... demam lepas tu di nangis ckp tangan ngan kaki die sakit... risau la... ade tak sesiapa yg experience cam ni... aritu tya doc  die kate sakit tu sebab die demam

Oshin posted on 7-8-2007 06:29 PM

Tak pernah kena lagi.
Kalau Iskandar demam just mengerang gitu.

sesemutku posted on 8-8-2007 03:36 PM

baby Nuri dah demam panas 2x...risau plak...kali ni berpanjangan...since sabtu ritu lom sembuh2...nk kata kuat btol tak jgk...coz kalo panas je semut basahkan badan & ofkos la bg mkn ubat...tp still panas...cemana eikkk...x tdo mlm semut..dah la sorg2...org kata demam nk pandai...tu x kesah la...tp bila bab panas ni...tu yg semut kisah....helppp..!!

smoochie posted on 9-8-2007 12:03 PM

Reply #3 sesemutku's post

xbwk gi doktor ker?
baby kita baru nih demam panas suhu at 39. pegi doktor terus dia suh misi cucuk ubat masuk buntut...
balik umah stil panas tp makin menurun suhu dia...

tp lepas abis demam panas ari-3 kena demam campak kecik.... kuar mcm ruam tp tebal2 merah2 dia... tp doktor pon dah cakap aritu lps 3 ari mungkin baby demam campak...

sweethonesty posted on 9-8-2007 01:41 PM

Reply #4 smoochie's post

smoochie's, baby smoochie's umur brape?
baby sweethonesty smggu lepas pantang haritu ade kene demam panas smpai 39+,tp tak cucuk ubat masuk buntut.just Dr bagi ubat,tp kene tahan wad lah,siap Dr amik darah baby nak check.
lepas 3 hari demam&demam dah baik,tetiba naik mcm ruam2 tu satu bdn.risau mase tu sweethonesty..g lagi jmpa Dr lain,check darah lagi..same result:ade virus dlm darah baby sweethonesty,virus demam tak habis kuar lagi..

sesemutku posted on 9-8-2007 01:53 PM

Originally posted by smoochie at 9-8-2007 12:03 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
xbwk gi doktor ker?
baby kita baru nih demam panas suhu at 39. pegi doktor terus dia suh misi cucuk ubat masuk buntut...
balik umah stil panas tp makin menurun suhu dia...

tp lepas abis dema ...

dah 2x p doct...tadi bawak lg...doc ckp baby oke 36.6 ja...kategori x demam.
tp badan dia panas...semut rasa dia nk naik campak kot...cuma risau la kan...kalo demam panas nie...harap2 baby semut cpt sembuh.

smoochie posted on 10-8-2007 12:02 PM

Reply #5 sweethonesty's post

dah nak masuk 11bulan.

anak kita dah 2x demam panas. mmg konpom lps 3ari baik dr dmm panas akan kuar mcm ruam tp penoh satu badan..
yg pertama kali dulu suhu lebih 40. kena tahan wad. ari nak keluar wad mula nmpk bintik2 merah kat muka. tunjuk kat doktor dia ckp normal.. cuma ruam jer...
tp mcm pengasuh sy cakap mmg jenis anak saya nih bila abis demam panas akan keluaq ruam:(

tadi baru balik dr klinik pergi check pasal bijik2 merah kat blkg kepala baby:( ..doktor cakap normal cuma kelenjar biasa..huh lega..:L

smoochie posted on 10-8-2007 12:09 PM

Reply #6 sesemutku's post

alhamdulillah suhu dia dah ok...

anak kita kalo bdn dia panas asik merengek jer... lps tu asik nak kebam tet*k...:L

babyqis posted on 12-8-2007 07:36 PM

Anak saya pun last friday demam panas.. sampai 40 doc. masuk ubat kat buntut dia.. 2 hari ni panas dia naik turun ..
pagi2 ok tapi bila start tengahari sampai malam mula ler.. risau benar saya ni..
esok kalau tak ok gak kena jumpa paed dia lak.. nay tanya ler.. is it good kalau bagi antibiotic pada baby yang almost
8mth ni?..

paraparasakura posted on 12-8-2007 11:40 PM

Originally posted by babyqis at 12-8-2007 19:36 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Anak saya pun last friday demam panas.. sampai 40 doc. masuk ubat kat buntut dia.. 2 hari ni panas dia naik turun ..
pagi2 ok tapi bila start tengahari sampai malam mula ler.. risau benar saya n ...

Apa2 pon refer to peads..jgn buat decision sendirk..kalau tak kurang jugak panas..bawak gie spital..sekarang nih musim bebudak demam..and paham2 je la kalau bebudak demam..diorg tak dapat nak cakap kat kita tang mana dia sakit ke apa..

dafina posted on 16-8-2007 12:05 PM

anak fina 13mth...dah 2 hari demam....malam td panas lacecah 39 .... merengek jer x nak tdo....pg nie dah kurang skit....sblm nie x penah g dia demam mcm tu...nak cuti lak, byk keje lak nak hantar tender...ayah dia pun sama....dah lah kat umah bb sitter tu tgh buat renovation..sian kat dia dah la demam, bising lak x leh tido....ubat bontot dah standby...kalau mlm nie panas cecah 39 lg, ingat nak masuk ubat kat bontot la....risau lak....nak buat mcm ner erk nak kasi demam nie kebah?

blackwira posted on 17-8-2007 11:40 AM

hi...anak saya baru masuk setahun....tiap2 bulan mesti dia deman....ntah lah naper....mungkin tak sesuai dgn tempat baru ..kot...
sampai dia patut inject masa akhir bulan 7 hari tuh belum injet lagi sbb deman jjere
klu inject......makin deman lagi...sian lak....
kenapa budak boleh jadi mcm tuh?
baik deman 2 minggu leoas tuhhhh deman pulak


:( :L

blackwira posted on 17-8-2007 11:41 AM

budak - budak klu deman cukup kesian tengok....asyi nangis...nak duduk atasorg jer...tak nak duduk sendirian.

dafina posted on 20-8-2007 03:44 PM

dah jumpa paed...demam dah ok, tp naik ruam lak kat muka dia...mak fina kata nak kena demam ruam kot...so td dah g cari daun bambu...tak tahu mak nak wat per...nak mandikan kot...bb pun lemah jer ... bdn dia sakit2 g kot....

rdzaccess posted on 20-8-2007 03:54 PM

Originally posted by dafina at 20-8-2007 15:44 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
dah jumpa paed...demam dah ok, tp naik ruam lak kat muka dia...mak fina kata nak kena demam ruam kot...so td dah g cari daun bambu...tak tahu mak nak wat per...nak mandikan kot...bb pun lemah jer ...

Ni demam cacar rasa saya.
Ruam tu akan menyebabkan kudis kerana mungkin ada bakteria.
Semua pakaian anak haruslah di cuci semula,
Jangan pakai sabun ( mungkin alah sabun )Atau pun bakteria berkumpul di bawah takungan (drainage) Washing Machine.
Sebelum anak tidur, sapukan daun bambu ke badan dia (naked body)
Pakaikan pakaian bersih.
Kalau guna buaian, ikatkan daun bambu di atas buaian ( 2~3 pelepah-jgn banyak)
Kalau di bawah usap-usapkan belakang dia masa nak tidur sehingga dia tidur.
Jangan tinggalkan anak sendirian walau pun ia sedang tidur.
Jangan beri minum ais dan jangan kena hujan.

myliyana posted on 20-8-2007 03:55 PM

salam..saya pun selalu hadapai masalah yg sama..skang umur ank 2 thn 3 bulan...2-3 bulan sekali demam...

tahun ni...bulan 2, bulan 5, bulan 7 (2 x) dan 3 hari lepas..paling lama 4 hari..paling sekejap 2 hari..adoiii....susahnya hati..asyik demam jer...sebab apa ya?..adakah sbb anak tak cukup zat atau dia kurang antibodi.....kena tukar susu ker...hmmm..susah hati betul....sy perasan..kalau tido mlm tuju kipas kat dia terlamppau sejuk pun boleh demam gak..

anak sy pulak jenis susah nak makan ubat ..kalau nak bg ubat cam nak berperang..ada sekali tu dah habis idea..sy sendiri gi farmasi cari ubat yg nasuk kot punggung tu..buat sendiri..tapi member advice tak elok guna selalu...sib baik skang ni dia ok makan ubat...

skang ni mmg standby je ubat demam, coolfever, syringe, alat untuk ukur suhu badan anak (tak tau nama)...

skang ni kalau ada tanda2 nak demam...biasanya..kita boelh rasa badan dia cam suam2 dr biasa..terus sy bagi ubat demam..yang lain2 bila dia dia demam :

1. saya tak buka kipas...tak kira la siang atau malam..
2. malam sy bukak baju dia dan sentiasa lap badan dia..kepala sentiasa bagi basah..tp bukan berairlah..just basah supaya sejuk...saya tak amalkan letak kain basah atas dahi..ada sekali sy demam..sy letak kain atas dahi..memang la dahi tu sejuk..tapi terasa semacam sbb panas dlm kepala tu cam tak leh nak keluar dek kain sejuk yang terletak di dahi..so sy tak buat cam tu kat anak..just lap je satu badan..bagi badan dia maintain sejuk jer...sy tido pun sambil duduk sbb tak nak tertido lena...
3. pagi pulak...saya bangunkan dia pukul 8 dan mandikan air suam..tak sure org lain bagi mandi anak ke tak time demam..tapi saya bagi dia mandi...kalau dia nak main air time demam tu pun saya bagi..sbb secara tak langsung dia seronok & bdn dia tak panas...kebiasaanya lepas mandi..dia boleh  bermain & nampak segar...makan pun lalu..kita pun kalau demam elok mandi pagi basah kepala..mmg rasa segar sikit & boleh kurangkan panas kepala..
4. lain2 bagi makan ubat ikut waktu sampai baik...
5. kena belai lebih dr selalu...

lagi satu kalau kita dah bersin atau batuk kalau boleh basuh mulut dulu sebelum nak cium atau bergaul dgn anak...& kalau demam, biasanya sy tak cium anak...risau menyangkit..buat apa patut jer..selebihnya minta tlg ayah dia uruskan...hehehhe..amik peluang.. ;P

dafina maybe leh try salah satu cr kat atas...walaupun tak cepat baik..tp boleh lah bg dia tdo mlm selesa & bg dia selesa main waktu siang...sy pun tgh mencari cr nak elak anak selalu demam...

rdzaccess posted on 20-8-2007 03:56 PM

Originally posted by blackwira at 17-8-2007 11:40 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
hi...anak saya baru masuk setahun....tiap2 bulan mesti dia deman....ntah lah naper....mungkin tak sesuai dgn tempat baru ..kot...
sampai dia patut inject masa akhir bulan 7 hari tuh belum injet  ...

Semasa tidur , ada pakai kipas ker ?
Jauhkan halaan kipas  secara direct.

myliyana posted on 20-8-2007 03:59 PM

Originally posted by rdzaccess at 20-8-2007 03:56 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


Semasa tidur , ada pakai kipas ker ?
Jauhkan halaan kipas  secara direct.

rdzaccess...ni boleh sebabkan demam ker..sy selalu perasan gak..kalau mlm tu kipas mmg tuju kat dia saja & agak sejuk..bagun pagi atau balik keje mesti rasa badan dia suam2 nak demam...lepas ni kena beringat ...

mummychiaz posted on 21-8-2007 04:04 PM

anak mummy semlm kena demam panas 39-40 deg. Terus bawak gi hospital pusrawi..bila check, mmg doktor ckp tinggi ni suhu badan dia..pastu dia masuk ubat kt bontot dia..tapi chiaz tk kena tahan ward lak..hmm..kwn2 opis mummy ckp, usually doktor akan tahan klu suh baby 39-40 deg ni. Ntah la..tp doktor ckp paru, tekak and everything dia ok la, cuma dia selsema. Now suhu dia menurun, tadi 37 deg. Makan ubat sumer la..tgk la lagi dlm 2 hari ni..klu tk turun2 gak, doktor soh jumpa blk. Cian chiaz, satu hari dia tk minum tk apa pun, asyik menangis je..kuar air mata mummy tgk dia..tk sanggup tgk dia mcm tu..:'(

losyen posted on 6-9-2007 04:05 PM

3 bln lepas, anak saya umur 3thn 5 bln demam kat kg...rumah dekat ngan pantai. esok jer bawak gi pantai, main2 air..terus sihat...

honeybee1802 posted on 6-9-2007 06:27 PM

Originally posted by losyen at 6-9-2007 04:05 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
3 bln lepas, anak saya umur 3thn 5 bln demam kat kg...rumah dekat ngan pantai. esok jer bawak gi pantai, main2 air..terus sihat...
nih demam nak main2 air kat pantai gaknyer kots...hehe..
neway selain sakit kat tgn n kaki kat mulut ada tak?
anak wa pun demam last weekend..pastu sambung ngan maknyer plak...nih rsnyer bukan colds lgk dah..flu gamaknyer...bdn mmg rs semcm..lgpun musim skang nihhh...
lgk satu nak tanya daun bambu tuh mana satu yer?apa istilah lainnya yer?

dinihari posted on 7-9-2007 09:08 AM

Anak Dini pun selalu jugak demam panas....bb baru 8 bulan....last week dier demam panas 5 hari berturut2 dan badan akan jadi panas bila tiba waktu malam......merengek2 jer.....and dier jugak batuk berkahak............maybe due to kahak yg buatkan dier demam panas tu...

Pi jumpa dr....just bagi ubat syrup untuk fever jer....tapi mcm tak lega jugak sampai cecah 40 degree.......kiranya paling tinggi la so far.............pastu Dini patah balik pi klinik and minta ubat untuk sumbat kat buntut tu........and baru lah panas dier kurang..........Dini pun masa anak pertama selalu jugak demam and selalu standby ubat buntut nie sebab ubat ni cepat turun suhu badan.......

Pastu bila siang bb ok.............bila nak menghala ke malam jer badan dier panas balik...........pastu Dini dah tak tahan dah.......asyik x kebah2 jer demam dier...........Dini pun ajak mak pi jumpa Ustaz ...ambik air penawar...........alhamdullilah.........baru lah lega demam dier.............and selsema pun dah kurang , cuma nya kahak dier jer yg masih ada lagi............dah berbulan2 dah kahak ni.........x jugak hilang hilang............

nanamiri posted on 15-12-2007 01:10 PM

semalam anak aku deman panas lagi...

masalahnya...

kalau dia datang deman;

dia akan mengigil mcm org kesejukan,
bulu roma naik,
kaki tangan sejuk... (macam org dewasa demam)

tapi aku ambik suhu badan naik dlm 37-38.c

dlm mcm tu aku selimut dia, panas di kepalanya kurang...

yang aku muskil sekarang ni...

kawan aku jururawat kat spital... dia kan kalau anak demam, jangan di selimut,
lap2kan badan dgn air suam...

dulu aku buat mcm tu..lap2kan dia..pas tu dia mengigil aku trus bawak g hospital (midnite)
aku ingatkan dia kena sawan.


deman dia mcm org dewasa... korang ada pengelaman macam tu tak..

aku betul2 dilema...

betul ke apa yg aku buat... selimut kan dia masa dia mengigil ksejukan??

org kata kalau mengigil.. dia terlampau panas...

mana satu yang betul??

korang ada pengelaman macam ni ka???

shikiko posted on 17-12-2007 11:53 AM

petua org tua.... kalau anak demam...amik air asam jawa.... pupuk di kepala bayi... tunggu sehingga kering.... mandikan dengan air paip.... insya allah panas akan berkurangan.....

kopigombang posted on 4-1-2008 05:01 PM

salam..

anak kopi baru jek okay dari demam..minggu lepas mmg letih jgk la jaga yg sorang ni kalau demam mmg x bleh buat apa...terbaring jek..makan pun x lalu...

cek pegi klinik..suhu 39 deg, mmg doc akan letak obat bontot nyer....tapi lambat benar turun nye....tapi kena sabar...sambil2 tu lap kan badan dgn tuala basah... tidor malam pun tido2 ayam..

pada sesiapa yg taruk ubat bontot sendiri wajib diingat jgn bagi ubat makan ( sirap demam) kurang dari 5 jam lepas masuk obat tu...tu yg doc pesan...selain dari ubat tu boleh mcm antibiotik..batuk selsema..

jgn selimutkan kalau badan terlalu panas...hmm..itu yg kopi selalu buat...

anak lak jenis x suka makan obat aduhaiiii...berkejar la satu rumah...
Page: [1] 2
View full: ANAK DEMAM PANAS