tricomonas posted on 10-8-2007 11:36 AM

Sakit Tapak kaki Dan Tangan.

Tumpang minta khidmat nasihat pd semua...kenapa tapak kaki saya sakit mencucuk2 terutama waktu bangun tidur.La ni menjangkit kat tapak tangan lak dah.Bukan bahagian tumit, tp area tapak.Berat badan o.k jer.65 kg tinggi 170cm.kat tangan pulak area atas tiap jari. mcm ada urat teseliuh.Bukan sendi.Baru ni buat test darah..urine o.k, rbc o.k, wbc o.k, plts..o.k, kristal dlm urine .hampir.tiada(ada sikit je), lipid profile..o.k,sugar dlm urine..o.k, dlm darah pun  o.k,TOTAL KOLESTROL 9.8. Apakah disebabkan kolestrol ni penyebab tapak kaki saya sakit? tolong saya..dah tak larat tahan sakit..dah 4 bulan dah.Doktor kata ini hanyalah sakit urat saja...adoi.....:L :L :'(

tricomonas posted on 13-8-2007 01:01 PM

Reply #1 tricomonas's post

mana kawan2 ni...tolong berikan sikit info...pls..pls,....

zerozone posted on 13-8-2007 09:29 PM

Mungkin ada masalah saraf - peripheral neuropathy. Cuba amik high dose vit B complex saperti neurobion.

asha81 posted on 13-8-2007 09:49 PM

KEBAS TANGAN
Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN
Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.

KEBAS KAKI
Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

SAKIT TAPAK KAKI.
Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.

SAKIT TUMIT KAKI
Menunjukkan kelemahan alat kelamin.

RASA PANAS DI TAPAK KAKI
Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.

[ Last edited by  asha81 at 13-8-2007 09:51 AM ]

tricomonas posted on 14-8-2007 03:48 PM

Originally posted by asha81 at 13-8-2007 09:49 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
KEBAS TANGAN
Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN
Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kek ...

alamak buah pinggah lemah...apa blood test yg perlu saya buat nak kompom buah pinggang saya ni lemah?Apa pulak treatmentnye?Ape pantang larangnye?Dan ape kesudahanye kalau tak dirawat dgn betul? Harap korang dapat membantu..IRIS

[ Last edited by  tricomonas at 14-8-2007 03:54 PM ]

tricomonas posted on 14-8-2007 03:53 PM

Originally posted by zerozone at 13-8-2007 09:29 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Mungkin ada masalah saraf - peripheral neuropathy. Cuba amik high dose vit B complex saperti neurobion.

Kalau masalah saraf ni , selain mengambil vit B, adakah dibolehkan rawatan secara urut-urutan. IRIS

tricomonas posted on 14-8-2007 04:13 PM

Reply #6 tricomonas's post

Pada sesiapa yg mempunyai maklumat tambahan tentang perubatan dan perawatan mengenai penyakit ini , diharap dapat dikongsi bersama, samaada perubatan moden atau tradisional.Saya amat berharap ada bantuan dari pihak bijak pandai di forum ini.Terima kasih.IRIS

asha81 posted on 14-8-2007 05:06 PM

Reply #5 tricomonas's post

jgn risau, ini hanya rumusan aje lom tentu ini berkaitan ngan buah pinggang...
pergi la specialist  check....
cuba baca kat web ni:
http://buahpinggang122.50megs.com/about.html

zerozone posted on 15-8-2007 08:12 AM

Originally posted by tricomonas at 14-8-2007 03:53 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


Kalau masalah saraf ni , selain mengambil vit B, adakah dibolehkan rawatan secara urut-urutan. IRIS


Masalah saraf ni kadang2 ada kaitan ngan pengaliran darah juga. Jika pengaliran darah tak lancar pada sesuatu bhg tubuh, fungsi saraf ikut sama terganggu. Ini yg biasa terjadi pada peripheral neuropathy. Urut boleh menolong melancarkan perjalanan darah dan cara tak langsung menolong memulihkan fungsi saraf.

poppet posted on 15-8-2007 03:46 PM

eh..tumpang jugak..actually masalaha aku pun sama gak dgn tricomonas..
selalu sakit tapak kaki bila bangun tido..tapi lepas dah jalan4,5 step ilang la sakit tu..


tricomonas, ko keje aktif berjalan ke asik mengadap comp ajer?

Paparazio posted on 16-8-2007 09:33 AM

Originally posted by poppet at 15-8-2007 03:46 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
eh..tumpang jugak..actually masalaha aku pun sama gak dgn tricomonas..
selalu sakit tapak kaki bila bangun tido..tapi lepas dah jalan4,5 step ilang la sakit tu..


tricomonas, ko keje aktif b ...

[*]:funk: :funk: :funk: kite same

[ Last edited by  Paparazio at 16-8-2007 09:36 AM ]

tricomonas posted on 16-8-2007 09:44 AM

Originally posted by poppet at 15-8-2007 03:46 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
eh..tumpang jugak..actually masalaha aku pun sama gak dgn tricomonas..
selalu sakit tapak kaki bila bangun tido..tapi lepas dah jalan4,5 step ilang la sakit tu..


tricomonas, ko keje aktif b ...


keje aku ngadap pc jek.Kita senasipppbb,dah tua2 ni cam ni lee..macam2 penyakit, poppet.Rumah kata pergi....liang lahat kata mariiii.............standby je le.....jangan2 GOUT tak?mintak simpang le.Ko tak pe le 2-3 step ilang.aku..jalan2 masih tak ilang.Ni sikit info yg boleh dikongsi bersama.

GOUTGout terjadi bila kandungan asid uric di dalam darah tinggi (melebihi 7.5mg/dL). Ini terjadi kerana dua sebab utama:
[*]badan menghasilkan lebih asid uric
[*]asid uric di dalam badan tidak dibuang dengan berkesan
Asid yang berlebihan ini akan berkumpul dan membentuk jarum-jarum kristal di sendi menyebabkan rasa sakit. Kristal ini juga berkumpul di tempat-tempat lain dan membentuk tophi atau batu karang (dalam buah pinggang).

Siapakah orang selalu menghidap penyakit ini?
Ia sering terjadi pada lelaki yang berusia 30 tahun ke atas. Perempuan juga mengalami masalah ini, terutamanya selepas putus haid (menopause). Keturunan juga memainkan peranan yang penting. Antara sebab-sebab lain ialah pengambilan alkohol berlebihan, tekanan (stress) dan penyakit-penyakit tertentu seperti leukemia.

Tanda-tanda
Tanda-tanda yang selalu dirasai:
[*]sakit pada sendi terutamanya sendi ibu jari kaki
[*]sendi menjadi merah, bengkak dan panas
[*]demam

Apa yang perlu anda lakukan?
Dapatkan rawatan professional dari doktor anda. Selain daripada itu, anda bolehlah mencuba langkah-langkah ini:
[*]rehat secukupnya bila sendi terasa sakit. Jangan banyak bergerak
[*]minum air yang banyak
[*]kurangkan makanan yang mengandungi purine. Antaranya ialah daging lembu, makanan laut, ikan bilis, kekacang, kacang soya, buah ciku, cendawan dan beberapa jenis sayuran. Oleh kerana makanan ini selalunya banyak vitamin B, pengurangan pengambilan makanan ini hendaklah disertai dengan pengambilan vitamin B kompleks
[*]jangan ambil tomato dan oren
[*]jangan minum minuman beralkohol (bagi yang Islam - benda tu haram)
[*]lebihkan pengambilan buah cherry, hawthorn berries dan blueberries untuk mengurangkan radang
[*]tambah vitamin C dalam pemakanan
[*]tambah asid folik yang berupaya mengurangkan pengeluaran asid uric

Ubat-ubatan
Untuk menahan sakit
[*]NSAIDs (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) terutamanya Indomethacin. Ubat-ubat jenis ini selalunya menyebabkan masalah gastrik. Ia hendaklah diambil selepas makan, atau bersama-sama ubat anti-asid seperti Gelusil dsb.
[*]Corticosteroids (steroid).
[*]Colchicine. Ubat ini tidak menyebabkan fluid retention, oleh itu sesuai untuk orang yang menghadapi masalah jantung. Bagaimanapun, antara kesan sampingan yang ketara ialah rasa pening dan cirit-birit.
[*]Pengambilan Aspirin atau ubatan yang mengandungi salicylate TIDAK dibenarkan untuk pesakit gout.
Untuk menambah pembuangan asid uric
[*]Ubat-ubat ini dinamakan uricosuric drugs. Antara yang selalu digunakan ialah Probebecid. Ubat-ubat jenis ini tidak boleh digunakan sekiranya ada tanda-tanda pesakit menghidapi batu karang.
Untuk mengurangkan penghasilan asid uric
[*]Ubat yang paling selalu digunakan ialah Allopurinol (Jenama original Zyloric). Ada individu yang tidak boleh mengambilnya kerana ia menyebabkan kesan-kesan sampingan seperti ruam dan masalah-masalah yang berkaitan dengan perut di kalangan mereka.

poppet posted on 16-8-2007 12:34 PM

Reply #12 tricomonas's post

paparazio, ko pun yer...hehehe ada gak senasib nih...

hopefully bukan gout..
takmo la..sakit2 sendi nnt...
takdelah mkn byk seafood pun..

maybe sbb duduk lama sgt kat opis kot..
aku pun keje ngadap pc je 8-5...
bersenam once a week..
berat still ideal..wlupun dah nak sampai bmi 25..heheh

Paparazio posted on 16-8-2007 12:54 PM


Originally posted by poppet at 16-8-2007 12:34 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
paparazio, ko pun yer...hehehe ada gak senasib nih...

hopefully bukan gout..
takmo la..sakit2 sendi nnt...
takdelah mkn byk seafood pun..

maybe sbb duduk lama sgt kat opis kot..
aku pun  ...


tapi aku dah kurang skit skrg sejak rajin pi urut urutan ni..:cool:

nur_khai posted on 17-8-2007 01:52 AM

dulu pernah gak ler ..jadik nyucuk2 gini...esp tapak kaki..maybe masa tu badan berat sangat kot....

pehtu...amalkan red guara cafe...ry ilex...rasa kurg dah nyucuk2..

nur_khai posted on 17-8-2007 01:53 AM

maybe ada kaitan dengan perjalanan darah tidak lancar...menyebabkan ada anggota2 badan kiter kebas2....

TenangJeeer posted on 21-8-2007 12:25 AM

cuba la miracle liquid..100% herba...sembur aje dan tunggu 15 minit..rasa sendiri perbezaannya...saya pernah lihat masa konvo ukm dulu..ada yang sakit gout..selepas disembur dan tunggu 15 minit..katanya kaki dia terasa ringan dan tiada lagi rasa sakit..
Page: [1]
View full: Sakit Tapak kaki Dan Tangan.