dexa posted on 12-8-2007 07:16 PM

Orang Malaysia Ada Patriotisme - Tapi Apakah Maksud Semangat Patriotik Itu? -



untuk forum members CI -
banyak benar kita jumpa tentang Semangat Patriotisme
yang patut kita tunjukkan kepada negara kita Malaysia -

tapi secara jujurnya saya ingin mendapatkan pendapat
dari you -  apa yang dimaksudkan menunjukkan semangat
patriotisme  itu sendiri?

adakah kerana saya tidak kibarkan JG di laman rumah saya ni
less patriotisme  berbanding dengan orang yang ada JG itu

or the one that kibarkan bendera JG di kereta2  albeit dipaksa
atau tidak - mereka itu tinggi semangat patriotik nya -

mungkin forum members ada idea and point to get cross tentang
semangat Patriotisme itu  -- dan apakah yang you guys buat untuk
menunjukkan yang you ada semangat tersebut --

ramai yang berdegar2 marah kepada namewee yang mengikut kata
ramai - tak ada semangat patriotisme langsung kerana mencerca
tanah air mereka sendiri --

tapi - banyak antara kita yang selalu mengata2 negara kita juga --
adakah itu  tidak patriotisme -

it would be interesting discussion if you guys can give us some
interesting points and views --

all your views and opinion is  appreciated  -
lets give this some interesting discussion  --

please vote and write your opinion please

thanks -

[ Last edited by  dexa at 23-8-2007 08:20 AM ]

cwynire posted on 13-8-2007 08:24 AM

tak bleh ukur patriotisme drp kibaran JG ... PATI pon letak JG kat rumah dan kedai depa. Yg penting, org kita kena sedar yg perjuangan kita belum selesai. Dah gah ke kedudukan kita dlm ekonomi? Masih miskin di bumi sendiri? Benar2 merdeka ke atau sebenarnya masih 'dijajah'???

tobby posted on 13-8-2007 08:44 AM

Originally posted by cwynire at 13-8-2007 08:24 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
tak bleh ukur patriotisme drp kibaran JG ... PATI pon letak JG kat rumah dan kedai depa. Yg penting, org kita kena sedar yg perjuangan kita belum selesai. Dah gah ke kedudukan kita dlm ekonomi? M ...

pekerja kedai mamak ramai yg pakai songkok jalur gemilang. mrk terlebih over sambut hari kebangsaan dari local ppl sendiri.

aku kibar bendera msia hak kecik tu kat pintu rumah. jiran2 lain tak kibar dan aku tak pulak rasa mrk tak patriotik.

caréfactor_zéro posted on 17-8-2007 11:08 AM

wa rasa kibar bendera malaysia tu tak perlu kena paksa dan kalau wa tak kibar tak makna wa tak ada semangat patriotik

pada wa semangat patriotik tu maksudnya kita orang malaysia hormat sesama kita walau berlainan agama dan bangsa  dan berbangga dengan negara ini dgn kemakmuran dan kemudahan yang ada

tu yang wa rasa la

Acong posted on 17-8-2007 11:12 AM

semangat patriotik bukan boleh dinilai dgn bendera........! semangat patriotik adalah keinginan / keazaman / kesungguhan untuk menghapuskan korupsi dalam negara........!!!!!

Santeira posted on 17-8-2007 11:28 AM

Working towards a better nation even if it's multi-racial, treating each other with respects, supporting a government that delegates equal wealth to all its citizen, fighting and refusing all kinds of corruptions, joining sports in the hope to promote Malaysia--not money, working in government and private sectors with hope of contributing to the country's society, politics and economy besides making a living--not necessarily parading the national emblem--but all the same not treating it with disrespect.

Yes, patriotism has nothing to do with flags or even shouting 'Merdeka' and the eve of August 31st. :$

dwbh163 posted on 17-8-2007 11:42 AM

Pada aku, patriotisme adalah suatu keupayaan utk menghargai jasa negara/kerajaan kpd anda dan penghargaan tersebut ditunjuk dgn bekerjasama mencapai wawasan negara, bersama mengekalkan keamanan dan bersatu mempertahankan negara... semua tu sebagai suatu penghormatan utk membalas penghargaan tersebut. Dengan semulajadi anda akan mengibarkan bendera negara utk meluahkan perasaan patriotik.

Malangnya, skrg nih kerajaan perlu seru sana sini menyuruh rakyat beli bendera.

Acong posted on 17-8-2007 01:34 PM

utk org totok, kibar bendera baru patriotik...........


pastu biar bendera berterabur di jalan lps sambutan kemerdekaan.......... uweekkk...........  :L

nazurah posted on 17-8-2007 01:37 PM

patriotik kot kalo membeli dan mengguna produk anak tempatan...

drive kete tempatan
pakai sabun mandi buatan tempatan, berjenama tempatan
minum jus kordial buatan petani tempatan
makan kuih/kek dari bakeri tempatan
minum kopi tempatan...mai secawan!!

boleh gak membantu menjana ekonomi org tempatan....

suri_cruise posted on 17-8-2007 01:44 PM

Reply #9 nazurah's post

It does make sense :D
but...even pemimpin sendiri pun tak patriotik
sampai beli barangan tempatan untuk menjana ekonomi
bini TPM tu pun suka shopping kat oversea;P

sandera posted on 17-8-2007 02:04 PM

talking tentang patriotisme, tadi on the way to the office aku nampak Bangla naik basikal nak pergi kerja. Kat basikalnya ada bendera Malaysia. Cayalah Bangla.. kat kereta akupun belum ada bendera..

kazaraf posted on 17-8-2007 03:07 PM

bg aku partriotik tu bukan diukur oleh kibar bendera spjg masa. rentas laut pasifik sorg2.. pakai baju mesia smbil jalan2..
itu patriotik dr segi kebendaan / dari segi nama

bg aku patriotik patut lebih kpd dr segi myumbang ssuatu yg bermakna kpd negara (ekonomi dan seumpama)
so.. cara yg paling mudah. kene tekun bekerja, jaga keharmonian. amal sikap yg bersih. sbb ia pasti akan menjana ekonomi negara..

aku ada gk. gantung bndera kt rmah aku.. rmh bujang. tp mlm mrdeka aku xkan g mana2. duk rumah jek.
aku rs tindakan aku tu lg baik dpd mat2 rmpit yg kibar bndera konvoi ramai2 satu malam round KL. tp x mnyumbang kpd kmajuan ngara pn sbnrnye. cuma gah pd sambutan..

Acong posted on 17-8-2007 03:08 PM

patriotik tu sejenis kuih.......... :lol: :lol: :lol:

timeoutzone posted on 17-8-2007 03:12 PM

[*]Kibarkan Jalur Gemilang di kereta[*]Nyanyi Lagu Negaraku Disekolah2 Waktu Assembly[*]Kibarkan Jalur Gemilang di laman rumah[*]Menggunakan Bahasa Malaysia Sentiasa
semua ni adalah antara langkah2 untuk menyemai semangat patriotism :)

dianaris posted on 17-8-2007 03:31 PM

pendapat saya ek..

di Malaysia most people more patriotic being in their own skin in terms of race.. bukan lebih kepada being people living in Malaysia sendiri.. sorry, saya tak begitu reti karang mengarang ni tapi, apa yg saya lihati mmg bnyk kelihatan begitu.. kurang integrasi antara kaum.. sbb itulah kita perlu mementingkan semangat integrasi dulu baru boleh capai semangat patriotisme ni..:$

harisbee posted on 17-8-2007 03:39 PM

alah senang jer nak tengok semangat patriotism...tengok melayu kelantan ja :lol:

ska_n_dal posted on 17-8-2007 04:29 PM

kenapa dengan melayu kelantan? ada masalah ker?

suri_cruise posted on 17-8-2007 04:42 PM

Semangat patriotik sepatutnya bukan hanya dipupuk
menjelang sambutan perayaan merdeka aje.
Kalau betul2 cintakan negara
sepatutnya kita hidup dlm bersatu padu
membina kehidupan harmoni tanpa prejudis pada kaum lain
berpegang pada prinsip satu bangsa satu negara
mempunyai satu matlamat yang sama demi kemajuan negara

journey7148 posted on 17-8-2007 05:23 PM

Kibaran jalur gemilang is only the surface - the most important thing is your inner part.  Being a responsible citizen, observing our moral values are among the things that are more important.  As a matter of fact, patriotisme is something that is deep in your heart towards your nation.

nazurah posted on 17-8-2007 05:53 PM

Reply #17 ska_n_dal's post

orang melayu kelantan paling patriotik terhadap negeri mereka...

kat moto pun depa tampal jata negeri...kete pun dorg tampal gak... kalo jumpa kaum kerabat trus otometik tukar slang... tunang kat sebelah pun bleh lupa...:@

Acong posted on 17-8-2007 06:07 PM

btw, perbuatan menggunakan bendera atau membuat pakaian menyamai bendera mesia / jalur gemilang harus dilarang sama sekali......! ingat patriotik sangat guna bendera balut punggung korg?!


:@:@:@:@

[ Last edited by  dexa at 17-8-2007 06:20 PM ]

dexa posted on 18-8-2007 06:07 PM


nak quote  semangat patriotik in pak lah's version :

-----------------------------------------------------------------


PM: Love Malaysia and all Malaysians
By SIM LEOI LEOI

PUTRAJAYA: Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi speaking to students at the Youth Patriotism Congress here Saturday said, "A true Malaysian patriot loves Malaysia and all Malaysians".

That is the message the Prime Minister wants everyone in the country to remember as Malaysia gears up to celebrate its 50th Merdeka Day.

-------------------------------------------------------

frankly i am not sure about love all malaysian -
ramai penyangak tak semengah kat malaysia ni
and they are malaysian - and no way i am gonna love them -

i guess i am not true malaysian patriot in pak lah's book
but then notthaticare though --

[ Last edited by  dexa at 18-8-2007 06:44 PM ]

acura posted on 18-8-2007 06:14 PM

petrotik....

Aku menyampah kepada pemimpin yg menjadi penyangak negara, dengan rasuah, salah guna kuasa, kronisme....

Acong posted on 18-8-2007 08:50 PM

makan rasuah + songlap duit + salahguna kuasa = patriotik??? :lol::lol::lol:

usahaone posted on 18-8-2007 09:08 PM

Assalamualaikum,

Pak lah suruh sayang Malaysia dan Orang Malaysia tu agar :

Bila kita sayang negara, kita akan jaga negara - kebersihan, keindahan, nama baik dan lain-lain.

Bila kita sayang rakyat Malaysia (termasuklah para penyangak),Kita akan mencari penyelesaian masalah bukan hanya menyumpah dan mencaci mereka selamanya.
contohnya bekas banduan yang dulu penyangak tapi telah mahu berubah, jika dipulaukan dia akan kembali ke kerja lamanya begitu juga penagih, mat rempit dan sebagainya. Kita perlu sayang rakyat Malaysia dengan mencari penyelesaian bukan hanya mempersalahkan atau mengutuk.
Page: [1] 2
View full: Orang Malaysia Ada Patriotisme - Tapi Apakah Maksud Semangat Patriotik Itu? -