N.O posted on 28-8-2007 01:51 PM

Meh citer fasal TADIKA KEMAS.

Salam...
Jom bincang fasal Tadika Kemas. Ada sesapa antar anak kat sini..?
Yuran pun murah...cikgu pun ok. Sekarang ni..susah nak jumpa tadika KEMAS kat kawasan perumahan. Banyak tadika swasta yang monopoli. Contoh kat tempat saya ni.(Bandar Putra Permai).Memang susah.

Saya ingat lagi...waktu saya kecil...saya di Tadika Kemas di Johor. Waktu tu yuran rm5 je. Cikgu pulak garang nya ya rabbi.!! Alhamdullilah..semua kawan2 saya jadi orang yang terpelajar.(Saya juga! he..he..)..yang dah bergelar DATUK pun ada. Rasa bangga la pulak.

Cuma satu je yang saya CADANG kan.. Tadika KEMAS perlu dinaiktaraf 100% setanding dengan zaman sekarang. Contohnya perlu ubah pada ENGLISH medium. Jadi bila darjah 1,penguasaan lebih ok.
Korang rasa cammana?

MugMerah posted on 28-8-2007 02:00 PM

Pengalaman sendiri.

Anak #1 hantar Tadika Kemas - boleh membaca sblm darjah 1
Anak #2 hantar tadika swasta - tak boleh membaca sampai sekarang (sikit2 je) dah darjah 1

Tadika Swasta byk buat lawatan (lawatan ke kilang roti etc)
Tadika Kemas byk hantar program2 ilmu (pertandingan bercerita etc)

pink_honey posted on 28-8-2007 02:06 PM

kite dlu blaja kat tadika kemas
besh sgt..
:loveliness:

tangkaijering posted on 28-8-2007 02:06 PM

pengalaman saya..........
saya hantar anak saya kat tadika swasta...
4, 5 6 tahun sampai bulan sepuluh je
pas tu saya antar kat tadika kemas....
jauh perbezaan antara anak saya dgn pelajar lain
terutam penguasaan english...
dia boleh tegur cikgu balik
malu saya

macademia posted on 28-8-2007 02:09 PM

Originally posted by tangkaijering at 28-8-2007 02:06 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
pengalaman saya..........
saya hantar anak saya kat tadika swasta...
4, 5 6 tahun sampai bulan sepuluh je
pas tu saya antar kat tadika kemas....
jauh perbezaan antara anak saya dgn pelajar la ...


napa sampai bulan 10 jer?:o

sesemutku posted on 28-8-2007 02:11 PM

Originally posted by tangkaijering at 28-8-2007 02:06 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
pengalaman saya..........
saya hantar anak saya kat tadika swasta...
4, 5 6 tahun sampai bulan sepuluh je
pas tu saya antar kat tadika kemas....
jauh perbezaan antara anak saya dgn pelajar la ...

maksudnya ank tangkai pandai speaking sbb tadika swasta? camtu?

tangkaijering posted on 28-8-2007 02:17 PM

Originally posted by macademia at 28-8-2007 02:09 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



napa sampai bulan 10 jer?:o
terpaksa pindah balik kampung

tangkaijering posted on 28-8-2007 02:19 PM

Originally posted by sesemutku at 28-8-2007 02:11 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


maksudnya ank tangkai pandai speaking sbb tadika swasta? camtu?
jangan salah anggap
saya bukan nak bangga diri
tapi dari pengalaman beza anak saya dgn kawan-kawan
cikgu pun puji
skrng ne pelajaran diorang banyak dalam BI
so senang le kalau apa cikgu tanya dia boleh dapat jawab cepat dari orang lain

macademia posted on 28-8-2007 02:34 PM

Originally posted by tangkaijering at 28-8-2007 02:19 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif

jangan salah anggap
saya bukan nak bangga diri
tapi dari pengalaman beza anak saya dgn kawan-kawan
cikgu pun puji
skrng ne pelajaran diorang banyak dalam BI
so senang le kalau apa cikgu ta ...

I understand your statement..... even pembuka thread N.O pun kata KEMAS belum ditukarkan pada English medium, sedangkan maths and science diajar dalam bahasa inggeris masa std 1.

infact, pada mac, dengan implimentasi maths and science dalam bahasa inggeris.... ramai pengusaha tadika yg malay medium yg small scale will loose their customers sbb sekarang semua emphasize on english medium kindys.....

sesemutku posted on 28-8-2007 02:45 PM

Originally posted by tangkaijering at 28-8-2007 02:19 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif

jangan salah anggap
saya bukan nak bangga diri
tapi dari pengalaman beza anak saya dgn kawan-kawan
cikgu pun puji
skrng ne pelajaran diorang banyak dalam BI
so senang le kalau apa cikgu ta ...

ooo saya paham...
cuma kompius dgn ayat tu...tu yg tanya blk :)  harap maklum.
ya la kan..bebudak skrg sume kena cerdik BI..kalo dak jd slow learner..kesian.

N.O posted on 28-8-2007 02:46 PM

betul mac...saya memang tertunggu2 ...bila la kerajaan nak WAJIBkan pengunaan English 100% pada Tadika KEMAS ni.

macademia posted on 28-8-2007 03:24 PM

Originally posted by N.O at 28-8-2007 02:46 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
betul mac...saya memang tertunggu2 ...bila la kerajaan nak WAJIBkan pengunaan English 100% pada Tadika KEMAS ni.


Susah sikit N.O, sedangkan guru2 sekolah pun ada problem nak speak english.... inikan cikgu kemas (ampun cikgu2) ..... mungkin a small percentage of cikgu kemas fasih dalam english.... tapi mac rasa tak ramai....

tangkaijering posted on 28-8-2007 03:34 PM

tadika kemas ne patut kurangkan aktiviti menyanyi
sebab bila sebut tadika kemas mesti orang akan cakap budak tadika kemas ne banyak aktiviti menyanyi dari belaja
mungkin tak semua tempat

tangkaijering posted on 28-8-2007 03:37 PM

Originally posted by macademia at 28-8-2007 03:24 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



Susah sikit N.O, sedangkan guru2 sekolah pun ada problem nak speak english.... inikan cikgu kemas (ampun cikgu2) ..... mungkin a small percentage of cikgu kemas fasih dalam english.... tapi ...
macam kat kg saya cikgu kemas lulusan srp je...
sendiri pun tak pandai BI
cam ne nak ajar anak murid
saya sokong kalau tadika kemas ne di naik taraf

effa_dila posted on 28-8-2007 04:31 PM

both my boy (6yrs) & doter (5yrs) hantar ke tadika kemas.  baru this yr saya hantar, last yr tadika islam (swasta).  ikut pemerhatian saya.. lagi byk dia dpt masa belajo kat tadika kemas ni compare dgn tadika islam last yr.  maybe masa tadika islam tu cikgunya muda2, pengalaman menangani budak2 pun tak seberapa.  berbanding dgn tadika kemas, cikgunya boleh dikatakan berpengalaman (berumo sikit).  yuran pun murah - sebulan RM20 shj.  anyway saya setuju sgt2 kalu tadika kemas dinaiktaraf & penggunaan Bahasa Inggeris dipertingkatkan.

N.O posted on 28-8-2007 04:46 PM

Lagi satu cadangan saya untuk menaiktaraf TADIKA KEMAS ni...masuk kan sukatan pelajaran KOMPUTER, selain dari subjek yang lain.

anj2208 posted on 28-8-2007 05:21 PM

depan umah aku ada tabika kemas....

ayamkatik posted on 28-8-2007 07:49 PM

kat putra permai yang ada kemas ialah dekat flat jalan Lestari Perdana, belakang dia tempat sampah tu. Kat situ ada tadika kemas.

adry9561 posted on 28-8-2007 09:10 PM

hujun tahun nie, aku nak hantar anak aku ke tadika swasta, tapi yang aku risau dia baru nak masuk 4tahun.... pada pendapat semua ok ke tak ok aku letak anak aku kat tadika...:doh3: :doh3: :doh3: :doh3: :doh3: :doh3:

macademia posted on 29-8-2007 08:51 AM

Originally posted by adry9561 at 28-8-2007 09:10 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
hujun tahun nie, aku nak hantar anak aku ke tadika swasta, tapi yang aku risau dia baru nak masuk 4tahun.... pada pendapat semua ok ke tak ok aku letak anak aku kat tadika...:doh3: :doh3: :doh3:  ...


my kids masuk tadika masa 4 years old....

babycha posted on 29-8-2007 12:01 PM

Originally posted by adry9561 at 28-8-2007 09:10 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
hujun tahun nie, aku nak hantar anak aku ke tadika swasta, tapi yang aku risau dia baru nak masuk 4tahun.... pada pendapat semua ok ke tak ok aku letak anak aku kat tadika...:doh3: :doh3: :doh3:  ...

no prob, adry.
anak baby p kiddy umo 3thn. OK jea.
baby ade dengar cite, cikgu tadika KEMAS laa nie dah dihantar sambung blaja amik diploma.
moga lepas nie OK kot...

baju_merun posted on 29-8-2007 12:18 PM

diri aku sendiri masuk tadika kemas masa umur 4 tahun.. duk situ smpi 5 tahun..
6 tahun masuk darjah 1 dan dah pun pandai membaca dari sejak tadika.

TAPI... bukan tadika tu ajar tau.. mak aku sndr ajar kat umah
kat tadika.. main.. main... makan.. main... main... balik umah ;P

easy81 posted on 29-8-2007 12:21 PM

saye dulu 5 tahun, tadika swasta, 6tahun g kemas plak..

ok jek..masuk pertandingan cerita sume..kalu budak2 terkencing dlm suar pun cikgu tolong basuhkan...;P

nashra posted on 29-8-2007 01:31 PM

kat area subang jaya ni ada tadika KEMAS tak?

sini yang nash dok jumpa tadika mahal2 belaka..

mengalahkan student U je yuran tadika derang ni..:L

bagi nash, tak kisah anak2 belajar kat tadika murah pun, as long as anak2 boleh bergaul dgn rakan2 sebaya, belajar dlm suasana fun gitu..

ripleys posted on 29-8-2007 03:44 PM

Originally posted by N.O at 28-8-2007 01:51 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Salam...
Jom bincang fasal Tadika Kemas. Ada sesapa antar anak kat sini..?
Yuran pun murah...cikgu pun ok. Sekarang ni..susah nak jumpa tadika KEMAS kat kawasan perumahan. Banyak tadika swasta  ...


Tadika KEMAS ni ok, tak ada masalahnya. Cuma orang selalu ingat tadika jenis ni low class. Padahal dia punya pembelajaran pun sama aje mcm pra sekolah lain. AKu dulu pun masuk tadika kemas. Yg best masa part makan, aku rasa mmg lavish, dgn bayaran murah, minum milo, kan best tu
Page: [1] 2 3 4 5
View full: Meh citer fasal TADIKA KEMAS.