tictactoe posted on 29-8-2007 01:47 AM

TANYA PENDAPAT : NAK BELI UMAH AREA NUSA JAYA

salam kawan2 johor...

nak tanya..
aku plan nak beli umah (umah teres)
kalau aku nak beli area nusa jaya tu ok tak?
dr segi potensi, kawasan tu akan pesat membangun kan utk masa akan dtg

so, apa pendapat korang?
any idea atau komen sangatlah dialu2kan

*nak beli bukan utk aku duduk, tapi utk disewakan (as investment)

ok. tata....

tictactoe posted on 29-8-2007 01:50 AM

kalau beli, kat area nusa jaya tu ada ramai org ke utk disewakan nnt...
cuma kawasan tu nanti akan jadi pusat pentadbiran kerajaan johor kan...
tapi tu pun beberapa tahun lagi kan...

biggirlduncry posted on 29-8-2007 02:09 AM

boli la, saya rasa ok wat area tuh, saya bukan owang johor tapi pernah dok gelang patah last year... nusa jaya ni luas... byk pembangunan, bagi saya, ok, kawasan strategik, dekat lak ngan 2nd link ke kota singa,dekat ngan tg. pelepas port, byk project2 kilang kat port tuh, mungkin boleh disewakan... dan ada ura2 nak bukak taman tema ala2 disneyland gamaknyer kat belah johor nih kan, dan khabar2 nya ada jugak project 2 lain, yg jv ngan middle east team jugak... so... saya setuju bangat kalau awak nak beli untuk investment.... rasanya kaw nusa jaya nih pung bebas banjir kan....:P

halimijuliana posted on 29-8-2007 02:33 AM

Reply #1 tictactoe's post

Salam ...

Abang sekarang duk kat Gelang Patah ... :)

Tapi beli umah murah jer ... RM80k ... Tau tak baru setahun genap abang duk rumah yang sama dah naik kepada RM108k ... Naik 28k tu harga dia ... :lol:

blankie posted on 29-8-2007 08:12 AM

aku pon dok intai2 nusa jaya ni.. nampak cam ok je.. tapi kena pikir manyak wooo... :lol:

kodoklawa posted on 29-8-2007 08:20 AM

nak suruh gak beli kat situ..mana tau dpt pulak kerja kat johor semula..rm80k.murah sangat tu..mmg elok ler klu beli buat investmnt

blankie posted on 29-8-2007 08:23 AM

Reply #6 kodoklawa's post

tu kat gelang patah tak?? nusajaya mana dapat harga 80K tu.. :funk: :funk:

fymien posted on 29-8-2007 08:51 AM

actually good investment kat area Nusajaya tuh.....property pricing kat situ confirm naik berganda & nak sewakan pun mmg cantik sbb dah makin ramai investor interested kat PTP......suppose ofc krjn Johor pindah kat Nusajaya on yr 2005 but now diorg dah semakin aktif ke arah itu......
bukan aper,sayer ader member kejer ngan IRDA tu yg tau citer tu....;)

encik_hyper posted on 29-8-2007 09:34 AM

Originally posted by tictactoe at 29-8-2007 01:47 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
salam kawan2 johor...

nak tanya..
aku plan nak beli umah (umah teres)
kalau aku nak beli area nusa jaya tu ok tak?
dr segi potensi, kawasan tu akan pesat membangun kan utk masa akan dtg

...

LOKASI: - 17km ke Singapore (melalui 2nd link)
                    - di pusat pentadbiran johor bahru
NILAI HARTANAH: skang harga tanah di gelang patah lebey kurang RM48 sekaki...berbanding setahun yg lepas hanya beberapa ringgit je, dia naik mendadak..Pelabur menjangkakan harga ni naik 200% selepas Nusajaya siap sepenuhnya.
PEMBANGUNAN: banyak pelabur dari Singapore dan serantau Asia akan bertapak kat sini. So peluang pekerjaan atau apa2 future development dijangkakan semuanya OK,,heheh

Oleh sebab hang beli untuk invest saje, aku cadangkan hang beli Taman Nusantara, dekat area gelang patah. Sebab2 dia:

- Gile dekat dengan Tuas, Singapore (orang2 yg kerja dekat singapore boleh sewa)
- Sangat2 dekat dengan sekolah Men / Rendah Nusajaya : jalan kaki je
- Sangat dekat dengan Pusat pentadbiran : 8km
- Sangat dekat dengan Pontian Link (Highway Baru)
- Dalam kawasan EDUcity - kawasan IPTS Asia. Maybe international student boleh sewa.
- Dekat dengan Kaw. penidustrian ringan : pekerja kilang boleh sewa.
- Dekat dengan UTM skudai
- Access terus ke Highway PLUS dan highway pasir gudang
- Sangat dekat dengan PTP
- Dekat dengan Masjid Nusajaya
- Dekat dengan terminal bas teksi ke singapore (jalan kaki je)
- Shopping center (jalan kaki je)
- Harga rumah yang murah , cuma RM108 000 sahaja (low medium cost)
- Rumah teres 2 tingkat, 4 bilik, 2 bilik air.
- semua lot sini bukan lot antarabangsa, so jgn risau pasal tiba2 banyak sgt rumah singaporean kat situ....hahaha

[ Last edited by  encik_hyper at 29-8-2007 09:38 AM ]

tictactoe posted on 29-8-2007 10:32 AM

Originally posted by halimijuliana at 29-8-2007 02:33 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Salam ...

Abang sekarang duk kat Gelang Patah ... :)

Tapi beli umah murah jer ... RM80k ... Tau tak baru setahun genap abang duk rumah yang sama dah naik kepada RM108k ... Naik 28k tu harga ...

abang limi beli umah jenis apa bang?
teres ke?
berapa tingkat?
best tak kawasan umah abang tu?

tictactoe posted on 29-8-2007 10:33 AM

Originally posted by blankie at 29-8-2007 08:12 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
aku pon dok intai2 nusa jaya ni.. nampak cam ok je.. tapi kena pikir manyak wooo... :lol:

apa benda banyak sgt yg ko kena pikir tu blankie oi..?
selain ongkosnya la...
meh cite kat aku meh...
nak gak dengar.... :loveliness:

tictactoe posted on 29-8-2007 10:34 AM

Originally posted by blankie at 29-8-2007 08:23 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
tu kat gelang patah tak?? nusajaya mana dapat harga 80K tu.. :funk: :funk:

nusajaya dengan gelang patah ni berapa jauhnya?

tictactoe posted on 29-8-2007 10:38 AM

Originally posted by encik_hyper at 29-8-2007 09:34 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


Gile dekat dengan Tuas, Singapore (orang2 yg kerja dekat singapore boleh sewa)
- Sangat2 dekat dengan sekolah Men / Rendah Nusajaya : jalan kaki je
- Sangat dekat dengan Pusat pentadbiran : 8km
- Sangat dekat dengan Pontian Link (Highway Baru)
- Dalam kawasan EDUcity - kawasan IPTS Asia. Maybe international student boleh sewa.
- Dekat dengan Kaw. penidustrian ringan : pekerja kilang boleh sewa.
- Dekat dengan UTM skudai
- Access terus ke Highway PLUS dan highway pasir gudang
- Sangat dekat dengan PTP
- Dekat dengan Masjid Nusajaya
- Dekat dengan terminal bas teksi ke singapore (jalan kaki je)
- Shopping center (jalan kaki je)
- Harga rumah yang murah , cuma RM108 000 sahaja (low medium cost)
- Rumah teres 2 tingkat, 4 bilik, 2 bilik air.
- semua lot sini bukan lot antarabangsa, so jgn risau pasal tiba2 banyak sgt rumah singaporean kat situ....hahaha


wah hyper, nampak best je ciri2nya tu...
mmg sangat2 berpotensi la kan kawasan ni...

erm... kiranya umah kat taman nusantara ni dah dibuka utk jualan la ek...

tictactoe posted on 29-8-2007 10:53 AM

aku ada google pasal taman nusantara ni...
http://www.myproperty.com.my/prop/index.php?view=details&pg=dev&ref=68

dan dah call pun sales person dia...
tengok dr website, mcm not bad..
tapi tatau lagi la yg real nya macam mana kan...

sales person tu bagi tau...
reganya rm 108,000 (mcm hyper bagitau tu la...)
mereka ada bagi diskaun/rebet rm 8,000 sampai akhir bulan ni..
maknanya reganya rm 100,000 je la...

dan based on mereka punya pengiraan..
kalau buat loan 90% (rm 90,000)
bayaran bulanan dlm rm 508 utk 30 tahun...
erm... not bad kan...

tengah pikir2 ni.... :L

buncis posted on 29-8-2007 11:26 AM

bagus gak idea ko ni tic.lagipun reger rmh okey banget tu.

ko buat aku terpk nak melabur rmh gak kat sana hehe

hananie posted on 29-8-2007 11:30 AM

akan datang Nusa Jaya menjadi pusat pentadbiran....

dengar citer bulan 12 nie  yang kerja kat Bukit Timbalan dah pindah

myown_s posted on 29-8-2007 11:51 AM

Onnie pun bminat gak rumah kat situ. Onnie pun tinggal dekat2 situ gak. Residential homes kat situ terdiri drpd Horizon Hills, Nusa Idaman, Ledang Heights. Kalau banyak duit 2 bleh arr beli umah kat ledang heights. :lol:  onnie ske kat nusa idaman. walaupun kat tepi highway, tp its a gud place. :)

blankie posted on 29-8-2007 12:03 PM

Originally posted by tictactoe at 29-8-2007 10:33 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


apa benda banyak sgt yg ko kena pikir tu blankie oi..?
selain ongkosnya la...
meh cite kat aku meh...
nak gak dengar.... :loveliness:

banyak kena pikir.. rumah tu nak wat invest ke nak duduk.. kalau nak duduk aku kena pindah balik ke jb.. aku ni dah laa dok jauh.. keje jauh.. nak kena pikir gak benda2 yang kat sini.. kalau nak invest camno nak handle jauh2.. adehh.. tak kan nak nyusahkan mak bapak.. kalau aku nak duduk bilanya nak pi duduk.. wah.. manyak lagi laaaa........... :lol:

tictactoe posted on 29-8-2007 04:21 PM

Originally posted by blankie at 29-8-2007 12:03 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


banyak kena pikir.. rumah tu nak wat invest ke nak duduk.. kalau nak duduk aku kena pindah balik ke jb.. aku ni dah laa dok jauh.. keje jauh.. nak kena pikir gak benda2 yang kat sini.. kalau  ...

ala.. ko ni banyak pikir la blankie...
senangnya gini...
ko sedekah jek la duit ko tu kat aku...
biar aku je uruskan...

tada~~ ko dah tayah pikir dah... :lol

cinnamon posted on 29-8-2007 04:50 PM

Originally posted by hananie at 29-8-2007 11:30 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
akan datang Nusa Jaya menjadi pusat pentadbiran....

dengar citer bulan 12 nie  yang kerja kat Bukit Timbalan dah pindah

haritu cinn passing by that project site tapi mcm belum ada apa2 lagi ..
sempat ke nak siap disember ni?

hananie posted on 30-8-2007 11:36 AM

Reply #20 cinnamon's post

ni kawan yang kerja kat JKR Bukit Timbalan yang beritahu.....

megapixls posted on 30-8-2007 12:41 PM

Originally posted by tictactoe at 29-8-2007 10:34 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


nusajaya dengan gelang patah ni berapa jauhnya?


gelang patah dan nusajaya area sama family aku duduk kat nusajaya tmn nusa perintis...jarak gelang patah dgn pusat tabir johor yg baru tu..lebih kurang 3 atau 4 km je....:lol:

tictactoe posted on 30-8-2007 02:00 PM

Originally posted by megapixls at 30-8-2007 12:41 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif



gelang patah dan nusajaya area sama family aku duduk kat nusajaya tmn nusa perintis...jarak gelang patah dgn pusat tabir johor yg baru tu..lebih kurang 3 atau 4 km je....:lol:

tmn nusa perintis tu best tak?
ada rumah utk jualan lagi ke?

zyryn posted on 30-8-2007 02:29 PM

esok2 nusajaya tu mcm kat putra jaya....
mcm2 ada.....

mix_chinese posted on 30-8-2007 02:50 PM

masuk sini.. www.fullhouse.com.my


Jb harga rumah camne skrg?
Dgr makin mahal
Page: [1] 2 3
View full: TANYA PENDAPAT : NAK BELI UMAH AREA NUSA JAYA