a_lily posted on 10-9-2007 11:50 AM

Saya ingin bertanya apa punca nafas berbau dan cara megatasinya.

Saya ingin bertanya apa punca nafas berbau dan cara megatasinya.
Sebelum ini sy tidak mempunyai masalah ini. tetapi sejak dua menjak nie ...bila saya bercakap atau dekt pada org lain.. sy dapati ramai yg menutup hidung. Ia memberi kesan pada keperibadian diri saya dan sy menjadi murung  kerana tidak mahu bercakap dan mendekati org lain.
Sebelum ini tidak plak begitu, biasa nya sy yg akan menahan nafas kalau berdekatan org yg mempunyai masalah bau ini. tetapi sekarang terjadi pada sy.
Kalau nak katakan masalah gigi sy telah berjumpa dgn dr gigi dan membuat cucian dan treatment. Tetapi masih lg mendapati org lain menutup hidung apabila sy mendekatinya lebe2 lg apabila bercakap.
Kalau nak katakan masalah ini keturunan/semulajadi tetapi dulu tidakkk pernah pulak. Umur sy lebih kurang dalam 29 thn dah masih bujang.
Sy menggunakan pelbagai jenis perfume / mencuci gigi dgn kerap dan mengungah bubble gum tetapi masih tidk berkesan. Sy memohon sesiapa doktor yang dapat mengenal pasti atau tahu punca dan cara mengatasi boleh la memberi pandangan pada sy. Adakah ia berkaitan dengan penyakit dalaman. Harap dapat beri pendangan.
Sekian

220796 posted on 10-9-2007 12:24 PM

kadang2 sbb masalah gigi...dh jmpe dentist? ada pulak sbb masalah paru2....atau disebabkan oleh pemakanan...try kunyah daun seleri atau daun sup yg besar tu mentah2...ataupun kulum bunga cengkih atau bunga lawang mcm kulum gula2 tu....

a_lily posted on 10-9-2007 12:33 PM

terima kasih, insyaAllah sy akan cuba ....

mariya posted on 10-9-2007 12:33 PM

emm cmni ye..slh 1sbnye ialah..gusi kite bdarah...time u gsk gigi, ade kuar darahx? klau ade tulh punce utame..sbnye darah akn bcmpur ngn air liur so jdlh bau..sb lainnye pule..ade gigi blubangx..hah ade kuman tgh mgali gigi anda itu...

mariya posted on 10-9-2007 12:43 PM

ngn masalh bau mulut ni..kite dpt tahu apekh pyakit kronik y kite tgh hadapi..cntohnye..diebetis..pdarahan organ dalaman,radang kerongkong n ade lglh y lain2...

a_lily posted on 10-9-2007 12:52 PM

terima kasih mariya ... maslaa gigi ni saya telah berjumpa dengan dentist ..dan telah mengelarkan segala plak dan membersihkan gigi sy ..tapi masalah sy ni tetap sama sehingga skrang .... cuma sy belum pergi berjumpa doktor utk buat medical checkup.....

a_lily posted on 10-9-2007 01:34 PM

cubala anda bayangkan anda dlam seituasi begini , dahulu anda ceria dan periang tetapi apabila maslaa ini dtg.. anda tidak mahu bergauh dan murung ..kerana semua akan palingkan muka apabila bercakap dgn anda. Sy terlalu ingin berjumpa dgn pakai mengenai maslaah ini tetapi tidak tahu bagaimana.

mariya posted on 10-9-2007 01:55 PM

pastu kdg2 org y mgalami sembelit akn lbh senang utk ...ini krn metabolisme kuman2 usus thadap mknan tkumpul,,pastu gas2 y berbau semacam je akn timbul.....

a_lily posted on 10-9-2007 05:27 PM

sy telah mencuba misai kucing dan teh herba  org kampung utk membersih usus dan darah .. br seminggu tapi masih tidak ada sebarang perubahan..mngkin baru lg .... atau sy mesti berjumpa dengan doktor buat medical checkup

lampualam posted on 10-9-2007 08:49 PM

aku ada kawan macam ni...kesian gak...tapi prob dia gusi berdarah...then dia guna sensodyne(?) untuk berus gigi...

a_lily posted on 11-9-2007 08:59 AM

lampulam... kalau gusi berdarah senang jer..jumpa dentist setle masalah .. tu sebab ada plak kat gusi ... nanti doktor cuci dan buang plak tu ..gigi tak berdarah lg ... sy dah buat tu .... tp maasalah syni lain skett.... masih menunjukkan reaksi org se****** mcm sy cerita kat atas...

jajie posted on 11-9-2007 12:53 PM

a_lily....msalah nafas berbau memg buat kita x selesa nk ckp dgn org kn...
kalo nk ckp dgn org pon kita teragak2 kn..takot org kata kita x jg kebersihan...
ni lah masalah yg merunsingkan sy jgak...kita dh jmpa doktor...ms tuh sakit tekak...pas tuh doktor bg ubt sakit tekak kot...tp x baik jgak...but d worse is my problem is tekak berkahak... ubt doktor dh telan pon x baik gak...
my husband kata may b kita ada resdung....nih yg risau nih....

a_lily posted on 11-9-2007 02:16 PM

jajie awk dah g jumpa doktor dan tanya mengenai maslaah awk?? sy belum lg ...takut ada masalah penyakit kronik .. kita ingat nak pergi lepas puasa nanti. org kata puasa boleh sempurnakan kesihatan kita..tak tahu la Allahhualam... awk ok dah kahwin ..mcm sy lom lg.. ni yg risau ....takut tk bertemu ...uhuksssss ......kita sedih la ...penampilan la mengurang , keyakinan nak berkomunikasi pun kurang ....

a_lily posted on 11-9-2007 02:17 PM

jajie awk dah g jumpa doktor dan tanya mengenai maslaah awk?? sy belum lg ...takut ada masalah penyakit kronik .. kita ingat nak pergi lepas puasa nanti. org kata puasa boleh sempurnakan kesihatan kita..tak tahu la Allahhualam... awk ok dah kahwin ..mcm sy lom lg.. ni yg risau ....takut tk bertemu ...uhuksssss ......kita sedih la ...penampilan la mengurang , keyakinan nak berkomunikasi pun kurang ....

kaizer8118 posted on 13-9-2007 10:00 AM

Kalau nak cuci gigi kat klinik swasta berape yer kos nyer?

si bulat posted on 13-9-2007 04:00 PM

bulat buat scaling gigi & tampal kena around 40++ cam tu...
tapi kat besut ler...

kat KL ni mahai....

faiz5406 posted on 14-9-2007 09:43 PM

Nafas berbau mungkin dari 2 punca, mulut atau perut. Gigi kena buat regular dentist check up dan selalu guna dental floss sebelum gosok gigi dan selepas bole guna mouthrinse yg takde alcohol mcm oral B. Cuci perut  dengan amalkan fiber dan liquid chlorophyll untuk detoks dan kurangkan panas dalam

iwalyN posted on 14-9-2007 11:59 PM

liquid chlorophyl antara bahan yg boleh hilangkan bau dari dalam badan (usus). Satu lagi, cuba colon cleanser (tak kisah apa2 brand). Pastikan kesihatan perut u ditahap yg memuaskan.

tictactoe posted on 15-9-2007 11:50 AM

Originally posted by a_lily at 11-9-2007 08:59 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
lampulam... kalau gusi berdarah senang jer..jumpa dentist setle masalah .. tu sebab ada plak kat gusi ... nanti doktor cuci dan buang plak tu ..gigi tak berdarah lg ... sy dah buat tu .... tp maa ...

sakit tak masa nak buang plak tu?
kena injek apa2 tak kat gusi tu?

a_lily posted on 15-9-2007 01:41 PM

tictatoe ..... tak sakit la ... awk lelaki lagi la boleh tahan ... dulupun sy takut gak nak buat ..tp demi kesihatan mulut try la...then ok tk sakit ...

a_lily posted on 15-9-2007 01:45 PM

iwalyN , kat mana boleh dapat liquid chlorophyl tu kat farmasi ker...

masnina posted on 15-9-2007 08:45 PM

ko selalu tak makan ke? tak makan n perot kosong memang buat mulut busuk especially breakfast la.. tak cukup sekadar minum air. sapa yang tinggal breakfast memang aku tak nak dekat la :I .. sb bau busuk such as tak gosok gigi walhal diorang gosok, malu woo

tapi dari cerita ko, aku rasa kau memang ada masalah dalaman tu.. sb kau kata dulu tak macam tu kan. so maybe bukan pasal perot kosong. apa kata kau rujuk pakar

a_lily posted on 17-9-2007 08:24 AM

masnina ...pakar tu .... pergi klinikk la ye .... tanya kat doktor tu kenapa ada bau come from my mouth or my breath la ye.

komunikasi adalah penting bg sy dan kerja sy , bagaimana sy nak buat urusan harian jika whenever i speak people take a step back from me. How could I live with this. Sometime rasa dah fedup je ngan hidup ni ... tak kan sy tk boleh bercakap atau bergaul ngan org lain as usuall.

meerebus posted on 17-9-2007 11:51 AM

Reply #6 a_lily's post

Better check u punye darah..
Mmg kelakar tp diebetes patient slalu ada prob pernafasan..

chempaka_ku posted on 17-9-2007 03:23 PM

ini ambil dari webmd, selain yang di atas tu.....

Problems in other areas of the body that can cause mouth odor include:

Problems with the nose, such as a sinus infection, nasal polyps, or an object in the nose.
Diabetes. A symptom of very high blood sugar is a strong, fruity breath odor (similar to nail polish remover or acetone).
Digestive system disorders, such as reflux (gastroesophageal reflux disease), bowel problems, or cancer.
Human immunodeficiency virus (HIV) infection.
Liver disease.
Lung problems, such as an infection or cancer.

hari tu ada topic ni di channel 77 astro.......
Page: [1] 2
View full: Saya ingin bertanya apa punca nafas berbau dan cara megatasinya.