mummychiaz posted on 13-9-2007 04:39 PM

Meh la Share Resepi Makanan Untuk Baby.

mamy nk tnya la..mamy br nk start bg shiraz makan. So far mamy bg nestum gold yg perisa apple & kranberi tu dgn biskut milna perisa pisang. Now, shiraz dah 5 bln lebih, mamy nk ajar dia makan nasi la..Semlm MIL mamy ada bg nasi campur carrot+bayam..Dia makan 2-3 suap je pastu tk nak..Shiraz ni memilih skit. Yg manis2 dia suka..yg tkde rasa or yg tawar2 dia refuse..adeh..demand sungguh anak aku nih. Well, mamy igt nk bg nasi campur ikan bilis..camne cara dia yer? Leh tak share some resepi bubur kt mamy. Nasi dgn ikan bilis ni nk kena blend kan? So mcm mana lak dgn ikan bilis ni? nk goreng camne ek? Nk goreng tanpa minyak or camne? Nasi tu lak, nk blend beras ke or masak dulu jadi nasi baru blend? :cf: :re:

[ Last edited by  mummychiaz at 13-9-2007 04:47 PM ]

sweethonesty posted on 14-9-2007 08:21 AM

sweethonesty pun tgh mencari resepi utk baby sweethonesty..skrg dia dah 5 bln+..kdg2 mulut dia terkemam2 mcm nak mkn tu..tu tandanya dia dah nak mkn ke ek?

mummychiaz posted on 14-9-2007 08:59 AM

Reply #2 sweethonesty's post

hehehe..ye la kot. mcm shiraz bila time makan je dia usha je..terkelip2 mata memandang. Anak sweet lahir bila? anak mamy pun 5 bulan 2 minggu now. So far, mamy bg mkn biskut milna waktu pagi then nestum nestle perisa apple gold tu. Yg tu dia suka sgt, lmbt je suap dia bising..;P

now mamy try nestum yg prun +oat lak (sama brand nestum nestle gold), in the same time shiraz pun minum juice everyday 1 oz skali sehari. Tapi semlm dia sembelit..nangis2 tk tau nape..tapi b4 ni dia dah mkn dah seminggu lebih dah tkde lak penah jadi gitu..ni tetiba je..nape ek? ke normal cam gitu?

nor5014 posted on 14-9-2007 10:01 AM

Kalau ikutkan nasihat doktor, babay umur 6 bulan baru boleh start makan sebab takut perut dia tak leh digest makanan tuh. Tapi 2 anak I umur 4 months++ I dah bagi makan sebab bagi susu dia macam tak kenyang jer. Ta[i pastikan bagi makanan yang lembut2 jer dulu tau.

Yang no 2 sekarang ni umur 6 months. I bagi dia nestum beras, gandum, beras perang. Pastu I beli Geber / Heinz kat supermarket. ada macam2 pilihan. Ni untuk desert la lebih kurang.

Kalau rajin uols boleh bagi kentang/carrot/keledek rebus pastu lenyek. As what I know, kalau masak makanan pada baby jgn letak garam/perasa/gula sebab tak bagus untuk baby in future. lagipun baby sampai umur berapa tah (tak ingat) belum ada deria rasa. So bagi makanan tawar pun dia tak rasa.

Ada gak sorang kakak tu cakap, rebus telur 3/4 masak. Pecahkan, ambik telur putih jer campur dgn mentega sikit. bagi baby makan, elok untuk sumber protein.

Selamat mencuba.

sweethonesty posted on 14-9-2007 10:03 AM

baby sweethonesty lahir 11/4..msti lbh kurang mummy..shiraz lahir bile?
sweet belum bg dia mkn apa2 lagi..just bg susu je..5 oz..
sweet ingatkan nak try bg bubur nasi skrg..tp ragu2 blh bg dah ke ek.takde pengalaman nie..mesti kene blender dulukan buburnya bg halus..
rasenye semua makanan yg mummy bg kat shiraz tu semua jenis serat&bagus utk mengelakkan sembelit..tp sembelit jugak ek..susu minum brape oz?

nor5014 posted on 14-9-2007 10:10 AM

Mummy bagi baby makan berapa banyak & berapa kali sehari? Seeloknya kalau batu start makan jangan banyak sangat + biar nestum tu cair sikit. Sembelit mungkin jadi sebab tuh.

Elok jugak bagi jus tapi jangan campur gula ek.

La ni baby dah ok ker sembelit tuh?


Originally posted by mummychiaz at 14-9-2007 08:59 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
hehehe..ye la kot. mcm shiraz bila time makan je dia usha je..terkelip2 mata memandang. Anak sweet lahir bila? anak mamy pun 5 bulan 2 minggu now. So far, mamy bg mkn biskut milna waktu pagi then ...

nor5014 posted on 14-9-2007 10:12 AM

Sweethonesty boleh bagi bubur nasi dah ke baby tuh tapi memang kena blender dulu. Kalaut tak blend, sweethonesty masak nasi sampai betul2 lembut. kalau nak tambah carrot/kentang ker elok lah disagat terlebih dahulu.


Originally posted by sweethonesty at 14-9-2007 10:03 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
baby sweethonesty lahir 11/4..msti lbh kurang mummy..shiraz lahir bile?
sweet belum bg dia mkn apa2 lagi..just bg susu je..5 oz..
sweet ingatkan nak try bg bubur nasi skrg..tp ragu2 blh bg dah  ...

sweethonesty posted on 14-9-2007 10:28 AM

Reply #7 nor5014's post

thanks nor atas info tu..blh ler sweet mencube..:loveliness:

mummychiaz posted on 14-9-2007 01:17 PM

Reply #8 sweethonesty's post

hmm..shiraz minum 5 oz susu..shiraz lahir 28/3. bih kurang la tu..tua minggu je..:)

mummychiaz posted on 14-9-2007 01:22 PM

Reply #6 nor5014's post

hhmm..skang ni kt umah tk tau la dia camne..tp mil mamy buatkan nestum dia tu cair2..mamy bg 2 kali sehari mkn, pagi mkn biskut milna, ptg sket bg mkn nestum nestle yg oat+prun gold tu. sumer bg cair2..dia nmpk mmg mcm lapar sgt2..tk cukup ngan susu je..masa check last month paedic shiraz dh ckp leh bg makan tp sikit2..masalahnyer shiraz skang ni tk cukup klu bg sikit2. masa mula2 bancuhkan 1 sudu nestum je skang ni dh 3 sudu..bg satu sudu je nanti dia ngamok nk lagi..;P

mamy igt start weekend esok, nk blendkan nasi + ikan bilis. pastu bg yogurt as a desert. yogurt tu mamy beli yg heinz nyer. one more, shiraz tk suka mkn sayur, nanti dia luahkan blk..hari tu adik ipar mamy ada blendkan nasi+kentan+carrot, 2-3 suap je pastu dia dh tk nak..dia buat muka..:lol:

astrid0806 posted on 14-9-2007 02:57 PM

mamy, baby sy pun suka sgt ngan nestum apple+kranberi tu sbb dia suka manis...kalo oat+prune x brp sgt...suap nasi blend lglah...terus muntah....

mummychiaz posted on 14-9-2007 03:03 PM

Reply #11 astrid0806's post

erk..yg prune+oat tu tk sedap ke? actually mamy br nk rty..dah beli dah..saje igt nktukar selera shiraz tu..anyway, yg epal + krenberi tu dia mmg suka gak..:D

nor5014 posted on 14-9-2007 03:14 PM

Mummy boleh try bagi pisang kat baby kalau dia sembelit gak lagi. Pisang lembut, takpe kot. Bagi dia makan sikit2.

Mummy pun boleh try letak gel kat lubang punggung baby guna cotton bud. Bagi meransang dia untuk membuang. Itu le yang saya pernah buat kat anak2 saya.:rf:

astrid0806 posted on 14-9-2007 03:26 PM

Originally posted by mummychiaz at 14-9-2007 03:03 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
erk..yg prune+oat tu tk sedap ke? actually mamy br nk rty..dah beli dah..saje igt nktukar selera shiraz tu..anyway, yg epal + krenberi tu dia mmg suka gak..:D

oat+prune tu ok gak..(mama dia lak yg mkn;P) cuma mybe x semanis kranberi tu.....ingat nk try kasi nestum beras+mixed fruit la plak....sbb rasa boring asyik kasi epal+beri tu je....

mummychiaz posted on 14-9-2007 04:01 PM

Reply #14 astrid0806's post

ye la..budak2 nk jugak makan yg berlainan kan..klu hari2 makn nestum beras je pun mmg la boring..so kena la pelbagaikan makanan budak2 ni..:)

mummychiaz posted on 14-9-2007 04:03 PM

Reply #13 nor5014's post

ic..hmm..pisang emas ada gak mil mamy bg..plg best klu campur ngan susu kan..hehehe..k, hopefully shiraz berak nanti dh ok..risau plak..thanks nor..:)

mummychiaz posted on 17-9-2007 09:07 AM

hmm..morning sumer..weekend baru2 ni..mamy try bg shiraz mamam bubur+ikan bilis then blend with kentang, unfortunately dia tk minat la. aduh camne ah nk ajar dia makan bubur nasi? takkan nk bg makan nestum yg instant tu je..rasa better buat sendiri kan..now shiraz suka makan nestum yg perisa epal tu dgn biskut milna..sekali skala mamy bg makan yogurt..ok la dia makan..suka, pantang lmbt kasi mmg mengamuk..;P

Actually bape kali seharikite nk kena bg baby makan yer? Shiraz skang dh 5 bulan 3 minggu. So far mamy bg dia makan 2 kali sehari, pagi n ptg..satu lagi, mamy nk tnya, semua makanan baby yg kite prepare sendiri tu kan, contoh nyer mcm bubur nasi tu, boleh ke kite campur kan dgn pati ayam kiub tu sket? then tmbh garam sket ke? adik ipar mamy dia buat mcm tu la, mmg berselera anak dia makan. tapi mamy risau sbb tk silap mamy, sumer tu akan bg bad effect to our baby in future..btul ka?:o

nor5014 posted on 17-9-2007 10:01 AM

Reply #17 mummychiaz's post

Mummy, nor rasa better jgn letak pati ayam tuh sebab ada ingredientnye tak bagus utk kesihatan baby. Garam pun kalau boleh jgn letak.

Cukup le bagi baby makan 2x sehari. Dah memadai.

mummychiaz posted on 17-9-2007 10:19 AM

Reply #18 nor5014's post

hmm..ok nor..tu la..mmg mamy tkde letak apa2 additional ingredient kt makanan anak mamy ni cuma adik ipar mamy tu, dia yg letak kiub ayam knorr sbgai perasa katanya..tp dia letak sket je..

ish mamy dok pikir gak kang ada effect apa2 ke kang..sbb buah pinggang depa ni tkleh nk process apa2 lg kan..still new..kang sakit kang susah..

adekjeli posted on 18-9-2007 09:13 AM

aqiel aritu suke betul makan bubur lambuk...akak2 kat opis ni kate ok je bole bg bubur lambuk...de sesape yg bole bg resipi bubur lambuk yg senang x?raseye aqiel x suke bubur biase tu sebab xde perisa...kalo mkn yg nestum/heiz/gerber kan ade perisa juga...ade gule bagai...

hotskirt posted on 18-9-2007 11:45 PM

hallo....dah lama rasanya tak joint sejak ada anak ni ..sibuk sgt.
Anak hot dah 9 bulan.tapi dia tak makan apa2 lagi.... hanya susu ibu sepenuhnya....dia punya berat obesiti terlebih graf...tu yang tak kasik makan sgt. ada juga try buat suplah....kentanglah .......beli rusklah....mcm2....dia tak nak susu mummy dia jugak dia nak.skrg berat dia 12kg.nak mendukung sakit pinggang.;P

sweethonesty posted on 19-9-2007 12:23 PM

hujung mggu lepas sweet start bg bubur nasi kat baby sweet..plain pastu blender siap..nasib baik baby mamam..baru2 ni ade beli slow cooker sbb keje,jd mlm tu blh buat bubur,pg2 tu blh tapaukan utk baby ke umah pengasuh..

adekjeli posted on 21-9-2007 09:46 AM

Reply #22 sweethonesty's post

cm slow cooker ni da pagi baru sweet masukkan sayur2 ke?atau mlm tu gak?ingat dpt gaji na crik 1...

sweethonesty posted on 21-9-2007 02:28 PM

Reply #23 adekjeli's post

sweet blm masukkan sayur lg,buat plain dulu..tgk baby ok ke tak..ni baby ok jer,so sweet ingatkan nak campur sayur@kentang pulak mggu depan..kalu sweet sweet masukkan last2,pg2 tu(utk sayur)..

mummychiaz posted on 21-9-2007 05:16 PM

Reply #24 sweethonesty's post

slow cooker tu yg camne ek? b4 ni ada la penah try masak bubur campur kentang tp shiraz tk nak makan..dia suka yg manis2 je..aduhhh..camne ek nk ajar baby ni makan bubur nasi? ye la klu boleh tk nak la ajar dia asyik makan makanan instant je kan, lebih elok org kata kite preparekan sendiri..tp camne ek? :-(
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Meh la Share Resepi Makanan Untuk Baby.