mummyslove posted on 18-9-2007 02:18 PM

Masalah garantor

Siapa tahu apa nak buat jika bekas suami telah keluar negara... meninggalkan kreta Harier tak berbayar smpi 5 bulan... dan bekas isteri menjadi gurantor dipanggil ke mahkamah... Anyway to clear her name?

Ni bukan masalah mummy... just tanya bagi pihak. Talak dijatuhkan luar mahkamah..dan sedang diproses..:L

MugMerah posted on 18-9-2007 02:25 PM

Guarantor bekas suami ke tak, bukan dikira.

Janji bila court panggil, kena datang.

Kalo court jatuh hukum, alamat blacklist la. Cuba pakat dgn sedara mara x-hasben suruh bayar bulan2 berapa yg mampu (soh dia pakat dgn bank).

Kalau dia diam menyepi, mmg guarantor kena.

girlphg posted on 18-9-2007 02:36 PM

susah juga ya jadi guarantor ni... :shakehead3:
apa2 guarantor yang kena..

lisnaree posted on 18-9-2007 02:39 PM

sebb tu beta kalau buleh tak nak jadik guarantor pada sesapa pung:shakehead3: :shakehead3: :shakehead3:

takut jadik lagu ni lahhh:funk: :funk: :funk:

arysa posted on 18-9-2007 02:43 PM

jual je harrier tu buat bayar hutang...

sump81 posted on 18-9-2007 02:45 PM

Reply #3 girlphg's post

btl tue...:L

sump81 posted on 18-9-2007 02:46 PM

Reply #3 girlphg's post

btl tue...:L

umairah5566 posted on 18-9-2007 02:46 PM

bahaya beb nama walaupun hanya garantor. Bila dah blacklist nama tak boleh pakai nak buat pinjaman even nak buka akaun bank pun. Kakak aku dah kena. Garantor bekas suami. Suami kawin lain dia hidup payah nak beli harta sendiri. Bila dah di charge bankrupt, pergi luar negara tak boleh, duit simpanan dalam semua bank  kena tahan sehingga hutang diselesaikan. Walau macam mana pun hutang kena p settle..bank bukan kira, walau hanya garantor. So u all kalau ada kengkawan minta tolong jd garantor..berhati-hatilah..kalau kita berduit tak apa. Sian kat kakak aku...

Apa yg aku tahu..jika nama kita yg blacklist :- tak boleh buat pinjaman, mjadi penjamin
                        jika bankrupsi :- no more pinjaman, duit simpanan dlm bank kena tahan, tak boleh pergi ke luar negara, semua harta atas nama kita akan disita

Kalau dah terpaksa..biar blacklist jgn sampai brankrupsi..susah beb

sump81 posted on 18-9-2007 02:47 PM

Reply #3 girlphg's post

btl tue...:L

umairah5566 posted on 18-9-2007 02:47 PM

bahaya beb nama walaupun hanya garantor. Bila dah blacklist nama tak boleh pakai nak buat pinjaman even nak buka akaun bank pun. Kakak aku dah kena. Garantor bekas suami. Suami kawin lain dia hidup payah nak beli harta sendiri. Bila dah di charge bankrupt, pergi luar negara tak boleh, duit simpanan dalam semua bank  kena tahan sehingga hutang diselesaikan. Walau macam mana pun hutang kena p settle..bank bukan kira, walau hanya garantor. So u all kalau ada kengkawan minta tolong jd garantor..berhati-hatilah..kalau kita berduit tak apa. Sian kat kakak aku...

Apa yg aku tahu..jika nama kita yg blacklist :- tak boleh buat pinjaman, mjadi penjamin
                        jika bankrupsi :- no more pinjaman, duit simpanan dlm bank kena tahan, tak boleh pergi ke luar negara, semua harta atas nama kita akan disita

Kalau dah terpaksa..biar blacklist jgn sampai brankrupsi..susah beb

kudajantan77 posted on 18-9-2007 02:49 PM

guarantor punya liability sama dgn peminjam .. tak lebih tak kurang walopun you don't have any share of the loan .. so kalo ex die cabut lari mmg wife tu kene bayo every cent to the bank.

aku pun dah terkena .. jadi guarantor member buat personal loan .. nak mintak jadi guarantor pandai buat muka kesian .. puihhhhhhhh ..

put3_kaseh posted on 18-9-2007 02:58 PM

wa pun dah kene 30k, hilang camtu jer duk bayar kat bank..sib baik still ada perents yg bantu.

bakawali_04 posted on 18-9-2007 03:20 PM

Originally posted by kudajantan77 at 18-9-2007 02:49 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
guarantor punya liability sama dgn peminjam .. tak lebih tak kurang walopun you don't have any share of the loan .. so kalo ex die cabut lari mmg wife tu kene bayo every cent to the bank.

aku  ...

harap2 suami saya x buat mcm nie.. kalau pun kami berpisah.. jgnlah smapi terbeban dgn utang dia..
maklumlah semua loan dia saya gurantor...:mad:

mummyslove posted on 18-9-2007 03:32 PM

sbb keluarga bekas suami x nak bg kerja sama

ceri_merah posted on 18-9-2007 03:33 PM

Reply #5 arysa's post

Kalau market value lagi tinggi dari outstanding loan bolehlah settle hutang, kalau tidak, nak jual kete pun kena keluar duit lagi..:L

[ Last edited by  ceri_merah at 18-9-2007 03:35 PM ]

BaBY_GuRL posted on 18-9-2007 03:46 PM

Originally posted by umairah5566 at 18-9-2007 02:46 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
bahaya beb nama walaupun hanya garantor. Bila dah blacklist nama tak boleh pakai nak buat pinjaman even nak buka akaun bank pun. Kakak aku dah kena. Garantor bekas suami. Suami kawin lain dia hidup payah nak beli harta sendiri. Bila dah di charge bankrupt, pergi luar negara tak boleh, duit simpanan dalam semua bank  kena tahan sehingga hutang diselesaikan. Walau macam mana pun hutang kena p settle..bank bukan kira, walau hanya garantor. So u all kalau ada kengkawan minta tolong jd garantor..berhati-hatilah..kalau kita berduit tak apa. Sian kat kakak aku...

Apa yg aku tahu..jika nama kita yg blacklist :- tak boleh buat pinjaman, mjadi penjamin
                        jika bankrupsi :- no more pinjaman, duit simpanan dlm bank kena tahan, tak boleh pergi ke luar negara, semua harta atas nama kita akan disita

Kalau dah terpaksa..biar blacklist jgn sampai brankrupsi..susah beb


sama mcm kes kakak saya.. hutang kereta ex-hb dia..
kesian sgt kt dia.. duit dlm akaun smua bank tarik.. & skrg nie abg ipar saya tu dh meninggal.. :'(
dgn ape yg berlaku kt kakak saya tu, saya x berani & x kan jd guarantor org.. biarlah org tu baik cmne pn..
perkara belum terjd nie kita xleh nk jangka..

bakawali_04 posted on 18-9-2007 04:33 PM

Originally posted by BaBY_GuRL at 18-9-2007 03:46 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


sama mcm kes kakak saya.. hutang kereta ex-hb dia..
kesian sgt kt dia.. duit dlm akaun smua bank tarik.. & skrg nie abg ipar saya tu dh meninggal.. :'(
dgn ape yg berlaku kt kakak saya t ...

kalau kawan2 mgkn kita bleh elak2 nak jadi gurantor..
tapi kalau hubby sendiri macam mana?
susah nak tolakk.. ialah manalah kita sangka benda2 mcm nie akan terjadi..

ev700 posted on 18-9-2007 06:35 PM

Originally posted by mummyslove at 18-9-2007 02:18 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Siapa tahu apa nak buat jika bekas suami telah keluar negara... meninggalkan kreta Harier tak berbayar smpi 5 bulan... dan bekas isteri menjadi gurantor dipanggil ke mahkamah... Anyway to clear h ...

Nak beli kereta kena pakai gurantor ke? Bukan kalau tak bayar bank akan tarik je kereta tu? Maaf tanya ya, tak faham sgt.

nashra posted on 18-9-2007 11:03 PM

Reply #18 ev700's post

tu ler..

ku pun tak faham sangat bebenarnya ni..

sync posted on 18-9-2007 11:35 PM

akta tu dah nak ubah pasnih.. aku dgr baru nih

kudajantan77 posted on 19-9-2007 08:22 AM

Reply #16 BaBY_GuRL's post

errrr.... kalo yg pinjam tu meninggal .. garantor kene bayar tak?

aku rase cam tkyah sbb loan selalunya diinsurankan .. so insuran la bayar. tolong kompem.

kudajantan77 posted on 19-9-2007 08:22 AM

Reply #20 sync's post

berita baik nih .. kat mana ko dengar?

mummyslove posted on 19-9-2007 08:32 AM

bank dah call suruh tarik kereta... kereta disimpan dekat rumah bekas mertua dia... Tp masalah nya dulu semasa x-hubby dia di malaysia... dia akan bayar setiap 3 bulan sekali.. sbb bank hanya akan tarik kereta bila 3 bulan x byr berturut2... dan selepas dia sebelum dia keluar negara ... di KLIA dia telah jatuhkan talak kat bekas isteri dia... betul2 sblm masuk pintu boarding... lps tu dia tinggalkan kwn ku nie ..dengan anak 2 tgh pregnant sarat yg ketiga... tanpa sebarang nafkah...

Bank kemudian cari kereta tu nak tarik tak jumpa sbb sblm tu bekas suami dia dah pindah balik rumah mak dia... sekarang kereta tu disana... dan setelah byk kali cuba bincang dgn keluarga bekas suami dia nie... diorang siap marah dia lagi... tp keta tu tak pulak diorang bg kat kwn ku nie... diorang pki... tp x byr...  smpi lah dah masuk 5 bulan bank pun hantar surat dekat kwn ku suruh masuk court....

Begitulah ceritanya... anyone have any idea...:o

blackmore posted on 19-9-2007 08:32 AM

Originally posted by ev700 at 18-9-2007 18:35 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


Nak beli kereta kena pakai gurantor ke? Bukan kalau tak bayar bank akan tarik je kereta tu? Maaf tanya ya, tak faham sgt. ...tarik balik keta tu memang confirmed lah kena tarik...but...that outstanding 5 months loan repayment tu ko kena settlekan jugak...doesnt mean keta dah kena tarik that 5 months of outstanding amout pon dah kira abis jugak...makin lama ko biarkan ianya begitu saja...makin bertambah the amout...cos interest rate tetap dikenakan...on top of late payment penalty...

lipans posted on 19-9-2007 09:01 AM

Bagitau la bank, kete tu kat mana. Diorang akan antar ejen tarik kete nanti...
Page: [1] 2 3
View full: Masalah garantor