lampualam posted on 19-9-2007 08:51 PM

hayat bateri kereta

salam buat semua forumers...tolong bagitahu kat aku beza bateri kering ngan bateri biasa yang biasa guna tu dan lama jangka hayatnya...:$ :o :lol:

Bell posted on 19-9-2007 09:16 PM

Bateri kering? Kereta pakai bateri kering? Bateri AA ker?:lol:  

Bateri maintenance free. Bukan bateri kering. Bateri jenis nie pakai gel instead of air. Bateri punya life antara 2 ke 3 tahun depending on usage and maintenance( utk yg bukan maint free) and alternator punya quality. Kalau alternator kurang bagus atau electrical load terlalu tinggi, bateri kena compensate. So, hayat bateri akan jadi lebih pendek. Ditambah dgn tak jaga air dan tak jaga kepala(terminal) bateri, maka lebih pendek la nyawanya.

metalacademic posted on 19-9-2007 09:25 PM

ikut kata kawan aku,bateri kering tak boleh jump start .. aku punya bateri basah dah 3 tahun lebih guna, no problemo.. tapi last week aku tukar jugak bateri tu,sbb takut kalau jadi apa apa ,maklomla nak raya,oh ye,kedai tempat aku tukar bateri tu cakap, bateri naik harga, 20% lepas raya .

assaffah posted on 19-9-2007 09:34 PM

Biasanya bateri kereta aku bertahan antara 1 1/2 tahun ke 3 tahun:D

sixfullbar posted on 19-9-2007 10:02 PM

Reply #4 assaffah's post

betul..baru beberapa minggu lepas tukar bateri..kali pertama tukar lepas beli kereta. 2004..hum..dalam 2 tahun lebih gitu..

harga bateri mahal siut.. aku ambil century n60 premium rm 160..

takumi86 posted on 20-9-2007 12:15 AM

Originally posted by lampualam at 19-9-2007 08:51 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
salam buat semua forumers...tolong bagitahu kat aku beza bateri kering ngan bateri biasa yang biasa guna tu dan lama jangka hayatnya...:$ :o :lol:

nah aku bagi skema jawapan...

bateri biasa = 20-28 bulan *
maintenance free bateri = 24-32bulan *

* term & condition apply...

:lol:

SONofODIN posted on 20-9-2007 06:55 AM

Bateri maintenance free saya dah pakai 3 tahun. Masih kuat. Keta saya ada bateri check meter. Jarum tak pernah turun pun sejak saya beli.

de¤merci posted on 20-9-2007 07:11 AM

aku punya bateri kereta tahan a year aje

zaidi_uitm posted on 20-9-2007 08:05 AM

betul ke bateri free maintenance tak boleh buat jump start....................???

d34n posted on 20-9-2007 08:34 AM

Reply #9 zaidi_uitm's post

aku dengau orang kata... tapi tak tau la pulok kesahihannye...
tggu team mythbuster tolong jawab nanti... :lol:

assaffah posted on 20-9-2007 09:21 AM

Boleh jump start:D


Originally posted by zaidi_uitm at 20-9-2007 08:05 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
betul ke bateri free maintenance tak boleh buat jump start....................???

zaidi_uitm posted on 20-9-2007 09:41 AM

Originally posted by assaffah at 20-9-2007 09:21 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Boleh jump start:D



sepah.............

betul ke...........? ko penah buat ke..................?

aku baru je beli bateri free maintenance bulan lepas...bateri aku kong masa nak pegi keje...aku jump start dgn kete jiran aku...sampai je opis, aku terus beli bateri free maintenance........................

jenta posted on 20-9-2007 11:01 AM

off topik skit..kepala bateri  terminal positif ada macam serbuk warna putih.kenapa ekk?

[ Last edited by  jenta at 20-9-2007 11:02 AM ]

afja posted on 20-9-2007 11:25 AM

Originally posted by takumi86 at 20-9-2007 12:15 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


nah aku bagi skema jawapan...

bateri biasa = 20-28 bulan *
maintenance free bateri = 24-32bulan *

* term & condition apply...

:lol:

erk.....
cekgu.... cemana nk beza bateri biasa ngan maintenance free bateri? ;P
ada gambar x?

:lol: :lol: :lol:

afja posted on 20-9-2007 11:30 AM

Originally posted by assaffah at 19-9-2007 09:34 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Biasanya bateri kereta aku bertahan antara 1 1/2 tahun ke 3 tahun:D

cekgu sepah....
apa tanda bateri kong yerk?
enjin x idup yer kalu start? :$


nih bila nk tukar bateri yer.... tunggu x boleh jln ke? :lol: ;P

lampualam posted on 20-9-2007 11:37 AM

Originally posted by Bell at 19-9-2007 09:16 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Bateri kering? Kereta pakai bateri kering? Bateri AA ker?:lol:  



hehehe...orang cakap bateri kering....aku ikut jer...janji korang paham...;P

lampualam posted on 20-9-2007 11:41 AM

aku nak tukar bateri keta...sebab aku tanya pendapat korang...harga naik pun terpaksa gak beli...:o

takumi86 posted on 20-9-2007 11:44 AM

Originally posted by afja at 20-9-2007 11:25 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


erk.....
cekgu.... cemana nk beza bateri biasa ngan maintenance free bateri? ;P
ada gambar x?

:lol: :lol: :lol:

mengada betoi la ko ni.. :P
nak tengok gambo, begini caranyer..
ko gi goole, click kat image..
masuk kat keyword battery...
pilih mana gambor berkenan... kawtim...

sixfullbar posted on 20-9-2007 11:53 AM

Reply #13 jenta's post

tak pasti kenapa ada serbuk putih tu..yang pasti kena bersihkan terminal tu..cara berkesan curahkan dengan air panas kat bateri tu.

takumi86 posted on 20-9-2007 12:10 PM

Originally posted by zaidi_uitm at 20-9-2007 08:05 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
betul ke bateri free maintenance tak boleh buat jump start....................???

jump start?
secara teori & tektikal nyer boleh...
keter perlu electric supply masa nak start jer maah..

takumi86 posted on 20-9-2007 12:14 PM

Originally posted by sixfullbar at 20-9-2007 11:53 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
tak pasti kenapa ada serbuk putih tu..yang pasti kena bersihkan terminal tu..cara berkesan curahkan dengan air panas kat bateri tu.

berdasarkan cikgu bedah yg mengajar aku subject kimia masa form5
ni adalah tindakbalas asid yg terkeluaqq sikit dari bateri, kena kat terminal tu..
terjadi arus letrik yg membuatkannyer teroksida dan meninggalkan kesai putih (sulfur dgn cas 2positip)

assaffah posted on 20-9-2007 12:39 PM

Pernah :D

Sebenarnya bateri ni tak banyak beza cuma ia tak perlu tambah air bateri je. Jadi senanglah.


Originally posted by zaidi_uitm at 20-9-2007 09:41 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

sepah.............

betul ke...........? ko penah buat ke..................?

aku baru je beli bateri free maintenance bulan lepas...bateri aku kong masa nak pegi keje...aku jump start dgn  ...

assaffah posted on 20-9-2007 12:40 PM

Tunggu sampai kong.

Kereta ko kan manual, senang aje.

Kalau bateri dah kong mintak tolong orang tolak kereta utk hidupkan enjin. Lepas tu pergila ke kedai bateri. apa susah:D


Originally posted by afja at 20-9-2007 11:30 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


cekgu sepah....
apa tanda bateri kong yerk?
enjin x idup yer kalu start? :$


nih bila nk tukar bateri yer.... tunggu x boleh jln ke? :lol: ;P

Megasuria posted on 20-9-2007 01:13 PM

Originally posted by Bell at 19-9-2007 09:16 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
Bateri kering? Kereta pakai bateri kering? Bateri AA ker?:lol:  

Bateri maintenance free. Bukan bateri kering. Bateri jenis nie pakai gel instead of air. Bateri punya life antara 2 ke 3 tahun  ...

Wa pakai so-called maintenance free. Brand GP. Ari2 sticker kat tempat check battery condition tu tercarik. So, wa bukak trus. Nampak macam ada skrew isi air je. Jadi gatal tangan saja je bukak. Tengok dalam dia macam air bateri biasa je. Gel 2 dah cair ke? Dah pakai 1.5 years dah..

Comment pl..

afja posted on 20-9-2007 02:14 PM

Originally posted by assaffah at 20-9-2007 12:40 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Tunggu sampai kong.

Kereta ko kan manual, senang aje.

Kalau bateri dah kong mintak tolong orang tolak kereta utk hidupkan enjin. Lepas tu pergila ke kedai bateri. apa susah:D




kalau kat karak tragedi nih berlaku....nk mintak org tolak kete gak ke....;P

nk call sapa ekk? i-care ke?:L
ke call tonto...
Page: [1] 2 3 4
View full: hayat bateri kereta