apricot posted on 5-10-2007 03:22 PM

anak muntah-muntah

anak saya kene muntah2 3 hari yang lepas...dah pegi jumpa DR. Doc kate mungkin angin. lepas tu adik die plak yg muntah. p bawa jumpa paed...paed kate sebab virus....biasa budak akan muntah 2 hari pastu akan cirit-birit....sekarang anak saya dah cirit-cibit tapi masih muntah tapi tak kerap....die tidur jer....mungkin badan dah takde tenaga sebab semua dah habis buang.....makan ubat pun tak nak....sape yang pernah ade masalah camni ekkk.....bagitau apa yg patut saya buat???? tolonggggg

sweethonesty posted on 5-10-2007 03:38 PM

salah makan kut apricot..umur anak apricot?

apricot posted on 5-10-2007 03:44 PM

tak tau lah....tapi takkan berhari-hari sakit....
sia skrg umor 2 tahun lebih

plum_candy posted on 5-10-2007 03:53 PM

anak aku pun pernah kena mcm tu juga. mmg dr kata maybe dlm perut dia ada virus coz budak2 ni kdg2 suka kuitp2 makanan yg jatuh kat lantai ker, isap jari ker...tp kalau dah mkn ubat tetap tak baik juga, apa kata try cara kampung plak,aku dah try & alhamdulillah ok..
cara dia goreng beras tanpa minyak sampai kekuningan/hangus sikit pun boleh, pastu rendam dlm air masak dan bagi minum kat anak kau tu, insyaallah ok la nanti..

basikalgirl posted on 5-10-2007 07:39 PM

ade ubat nak bagi stop muntah.. anak saye selalu je demam muntah2  cirit birit ni.. sampai nak makan ubat tak buleh, doc akan prescribe ubat tahan muntah and cirit birit.. cuba telepon tanya doc..

AnitaSabrina posted on 11-10-2007 12:58 AM

Cuba bagi minum 100+.  This will replenish garam mineral yang dah hilang dari badan because of the muntah-muntah.  Small children dehydrate very quickly.  So you must make sure they are well hydrated.  Otherwise kena masuk drip!

adekjeli posted on 21-12-2007 02:29 PM

kalo bb umo 10bulan cmne pulak eik??bole ke gune yg care  tradisional tu??

[ Last edited by  adekjeli at 21-12-2007 02:30 PM ]

saleharr posted on 26-6-2008 09:59 AM

Reply #4 plum_candy's post

nak tanya cara tradisional ni dah ada yg cuba ke???kesan dia macam mana???

anak saya muntah2......last week masuk hospital kena drip sebab dah dehydrate.......
dah ok...tapi semalam jadi balik......


di taska takde pulak yg muntah2.....dan dirumah juga takde.....


ada kemungkinan ke disebabkan perutnya tak boleh menerima jenama susu yg dia minum????tapi dia dah minum susu tu since umur 2 thn lagi.......

[ Last edited by  saleharr at 26-6-2008 10:37 AM ]

nuryta posted on 8-1-2009 09:53 AM

saya up kan balik topic ni...

zafryn start muntah 2 hari lepas,
ingat kan tak apa,
lepas tu semalam muntah lagi,
berjaga mlm sebab nak jaga-jaga dia muntah,
minun susu jer muntah balik,
kesian tgk dia lembik jer...
zafryn baru 9 bulan...

dia tak demam ker aper...
saya tak tau nak buat aper...
balik keje ni baru nak gi jumpa doctor.

kiki-lala posted on 23-1-2009 10:35 AM

baby saya 6 bulan ... muntah-muntah dan cirit birit.....bagaimanayer....semalam dah bawak pi paed diorang kata mesti disebabkan makanan ....

izzarra posted on 4-2-2009 02:16 PM

Sama kes ngn my son...
Hari isnin ari tu, muntah waktu petang masa tgh memain...memula ingat takde apa2...
so, malam b4 tido, macam biasa breastfeed dia..tetiba muntah lagi...
malam tu jer 5 kali dia muntah after breastfeed...sedih wo..dalam byk2 bnde, minum susu mummy plak dia muntah :'(  kalau bagi makan biasa, takde plak muntah2...
smlm g jumpa paed, paed ckp mungkin ada kuman dalam perut n kalah ngn susu...dapat ubat tahan muntah n ubat angin..
smlm last bf dia kol 1pm...then kol 3am baru bf kan dia lagi..cian anak ku menangis2 nak susu...tp wat to do...nasib baik after 3am breastfeeding tu dia tak muntah lagi....
mntk2 ari ani anak ku dah sihat.....

izzarra posted on 5-2-2009 10:11 AM

malam td anak ku mencirit..byk lak tu..penuh pampers die..
tak lama lepas tu, muntah plak...
sapa2 penah experience gini, how long does it take to fully recover...? :L

dianaris posted on 27-2-2009 10:15 AM

dua2 anak aku pun muntah2..
mula2 kakak dia.. muntah2.. aku rasa masa tu sbb salah makan..
kerap tul muntah.. pastu, slow2 aku bagi dia air suam dgn garam..
kebetulan ada excel.. minuman isotonik utk taknak dia dehydrated..
pastu, buatkan bubur kosong dgn pinch salt.. ada jugak muntah.. cuma dah kurang sket je..
tapi, dia berak keras plak.. tak cair.. bukan cirit birit rasanya.. tak taulah..
pastu, last sebelum dia tidor, aku bagikan roti bakar kosong kat dia..
sbb.. sblm ni pun pernah dia cirit birit.. doc yg jumpa ni (bukan paediatrician) advice bg makan yg ni..
mcm roti bakar tu.. coz of carbon yg ada kat roti bakar tu boleh apa ntah tak ingat plak.. elok nak burn something dlm perut.. betulkan kalau aku salah ek..

la ni, semlm ptg pulak, anak yg 2nd ni.. sblm tdo tu, dia aktif betul2 main2 dgn kakaknya.. takde demam apa.. tetiba bgn tido siang tu dia plak yg muntah2.. adeiii..
alih2 jumpa doc kat klinik biasa.. dia bg ubat tahan muntah (itupun still muntah2 lagi mlm tu)
dgn oralite utk taknak dehydrate kat anak aku..
sampai hari ni aku buat cam kat kakaknya.. tapi, till now pun muntah2.. :'(
naper ek..?? aku rasa kalau muntah satu hari ni mmg tak tahanlah.. kena jumpa paediatric gamaknya..

deepinside posted on 27-2-2009 12:09 PM

Balas #13 dianaris\ catat

Kalau anak kena cirit birit yg serius. Elok buat sementara tukar susu dia kepada yg tanpa laktosa. Ini my anak paed yg cakap. Susu tanpa laktosa ni selalunya yg hujung jenama dia ada perkataan lac eg. similac, babelac. Anak deep dari lahir spai umur 2 tahun pernah dua kali kena cirit-birit yg teruk. Kami beli susu tanpa laktosa ni. Even mcm babelac dia ada tulis di luar tin tu sesuai utk bayi cirit birit dan muntah2. Beli yg tin kecil pun dah cukup krn sementara dia sakit aje. Dah ok boleh continue balik susu yg dia minum hari2 tu. InsyaAllah susu tanpa laktosa ni akan membantu mengurangkan cirit2 tu.

zahliahani posted on 19-3-2009 07:56 AM

dulu ade gak my baby kena cemnih..muntah2..pastu minum susu je bersembur balik muntah..tanya paed,dia kata angin...dia suruh try burp kan baby.kuarkan angin.alhamdulillah ok..tp bg yg bukan sbb angin tuh kena check la sebab takut kena rotavirus ker..

notebook posted on 1-6-2009 01:30 PM

alamak...the last 3 days ni baby note pon dok muntah-muntah & cirit birit...
sian dia.....selalunya dia muntah bila nak burp kan dia.....
mlm dia Ok...normally dia muntah time tgh hari ke petang...napa yek?

nak kata susu...all this while dia guna susu yg sama jer...
demam?...tak jugak...
cuma bebaru nih ada la bawak dia pi jejalan...jarang dia nak kuar rumah sebelum nih..:L

so far kami tak pi klinik lg...
Page: [1]
View full: anak muntah-muntah