alongee posted on 19-10-2007 11:46 AM

Pernah buat tukar nama hakmilik kenderaan tk?

salam...

along nk mintak tlg..boleh tk sesiapa yg pernah buat penukaran hakmilik kenderaan bgitau camner step2 yg perlu along wat...

along dh 4 tahun sambung byr kete akak along...kete tu insyaallah tahun 2008 langsai laa..tula pasal along nk tukar nama ke nama along..

camner prosedur2 n agaknya brapa kos along kna byar yer..

penjelasan dai korang amatlah along hargai..mer asih in advance...

takumi86 posted on 19-10-2007 11:53 AM

Reply #1 alongee's post

yg for sure, sejak july dulu dah tambah procedure kena hantar ke puspokom utk buat checkup dlu before tukau nama..

misbehave posted on 19-10-2007 11:58 AM

aritu mis wat tukar nama kena g puspakom bayo $200.then tuka je nama.senang je.

alongee posted on 19-10-2007 11:59 AM

Reply #2 takumi86's post

o gitu pulak kisahnyer..kita kna uruskn sendiri ker ataupun tuan empunya kete ekk?mintak maaplah yer..along mmg btul2 blurr nie..

alongee posted on 19-10-2007 12:04 PM

Reply #3 misbehave's post

cuma kna byr kt puspakom jer?kt bank?

aamoi posted on 19-10-2007 12:23 PM

Reply #1 alongee's post

hai along :bye:

mula2 utang ngan bank kena langsai dulu.
pastu dari bank kena amik ORIGINAL LOG BOOK &  RELEASE LETTER.
pastu kena isi borang JPJ K3 - pembeli dan penjual(2keping)

http://202.190.64.96/v5/componen ... itstart,10/lang,ms/
(klu leh donlod kat sini, tak pun mintak sama Jpj atu sama agen)

pastu pembeli/penjual kena ngadap lak pegawai jpj kena buat pengesahan ic
-ada standard form gak, amoi dah CARI tapi takde yg OL punyer, kaedahnyer kena mintak ngan Jpj ler.

pastu keta kena puspakom.

last sekali borang2 yg dah disah dan ditandatangi tadi tu sama report puspakom boleh ler dibawa ke kaunter penukaran hakmilik.ngan syrat jpj yg kita pergi tu kenalah refer pada mana file kenderaan kita disimpan.
file mana leh cek kat dlm log book kat bahagian kiri bawah:

PERAKUAN PENDAFTARAN INI DIKELUARKAN OLEH JPJ:----kat sini ada tulis jpj mana----

pastu tunggu ler proses penukaran smpai siap....pastu bayo,pastu siap



sekiang:P

   

aamoi posted on 19-10-2007 12:24 PM

Originally posted by alongee at 19-10-2007 11:59 AM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
o gitu pulak kisahnyer..kita kna uruskn sendiri ker ataupun tuan empunya kete ekk?mintak maaplah yer..along mmg btul2 blurr nie..
along paling senang sekali upah runner aje....sumer diorg yg settlekan..kita cuma kana bayo aje...   

alongee posted on 19-10-2007 12:52 PM

Reply #6 aamoi's post

hi..amoiii.....long taa emmm no c..

c hat ker?mer asihh di atas penjelasan ko....memang bernas n detail ya amatttt....

jasamu along kunang....:flower:

faizkj posted on 19-5-2008 09:04 PM

tumpang thread ni..

berapa kos utk keseluruhan tukar nama ni?
kalau buat sendiri, kena berapa?
kalau upah runner, kena berapa?

puspakom rm150, transfer fee? ape lagi fee yg ada?

tq~

rileks posted on 25-6-2008 09:48 AM

nak tanya gak ni..lama dah reply yg last tu

runner tu mana nak cari..

cara-cara tu sama mcm dulu ke?

caréfactor_zéro posted on 25-6-2008 10:00 AM

wa dah pernah tukar hak milik ni... tak berapa ingat tapi lu kena pegi JPJ  kena isi borang K3  tu yang paling penting.. pastu lu kena bagi  yang first owner sign kat form  tu..     dan lu juga kena bawak  dia sign kat commissioner of oath..  kena sign sana!!   masa wa tukar hak milik tu   fee dia  RM100  tu tahun lepas.. sekarang mungkin dah naik :funk:   pegi JPJ atau cal aje JPJ tanya apa perlu lagi

rileks posted on 25-6-2008 10:14 AM

http://202.190.64.96/v5/content/view/36/70/lang,ms/


thank caréfactor_zéro ... aku dah cek link JPJ kat atas tu..
dah print form suma...

altimi posted on 25-6-2008 10:24 AM

Slow nak mampos server JPJ nie.........:@ :@ :@ . Sambil tu aku nak tanya korang. Kalau kete Iswara standard enjin jem (4g15P) pastu tukar enjin yg sama (4g15p dr kete Iswara gak) kena wat inspection Puspakom tak?  Kedudukan enjin sume macam asal...........

rileks posted on 25-6-2008 10:30 AM

form JPJK2 ...aiyaaaa kat JPJ website pun tade

rileks posted on 25-6-2008 10:35 AM

ngok ngek nya PUSPakom punya website..

nak print data pun xleh

apa form xde provide..

[ Last edited by  rileks at 25-6-2008 10:39 AM ]

rileks posted on 25-6-2008 10:41 AM

satu hari leh selesai ke nak tukar nama hakmilik ni ??

rileks posted on 25-6-2008 10:44 AM

aku tak dpt jwb soklan ko tu altimi..

tunggu yg berpengalaman jawab

apex posted on 25-6-2008 12:09 PM

setahu aku kalau tukar enjin memang kena inspection..
sebab dia mau potong itu no enjin kat geran..mungkin dia cek balik keadaan keta..
tukar nama pun kena inspection gak..tapi dia cek biasa2 jek..
mcm tgk kenderaan tu potong ke tak..
tukar nama tu sekejap jek kalo ko pegi ke puspakom..dalam 2 jam aku rasa siap dah..tapi pastikan ko buat insuran dulu siap2..
kalo ko buat kat situ mau kena makan ngan ulat2..

ryo_takahashi1 posted on 25-6-2008 01:15 PM

Originally posted by faizkj at 19-5-2008 09:04 PM http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif
tumpang thread ni..

berapa kos utk keseluruhan tukar nama ni?
kalau buat sendiri, kena berapa?
kalau upah runner, kena berapa?

puspakom rm150, transfer fee? ape lagi fee yg ada?

tq~
aik.. faiz.. keta mana plak nih... ke R1 ko tu nak jual memurah kat haku... ;P
upah runner RM200~300 kalo takde masalah 1 hari pun bule kawtim

rileks posted on 25-6-2008 01:58 PM

runner tu mende.. org kan??

mana nak cari

rileks posted on 25-6-2008 02:00 PM

buat insuran dulu baru pegi puspakom ek..

insuran tu nanti terus nama org baru la kan

runner posted on 25-6-2008 04:13 PM

pegi puspakom dulu buat B5 tuk tkr nama,pastu dah lulus br pg submit kat jpj.ins atas nama pemilik baru buat masa nak submit jpj.

rileks posted on 25-6-2008 04:26 PM

yeayy... runner dah sampai...:D

dgr ek aku seru... hehehe

insuran tu bila lak?

selepas ke sebelum submit JPJ

aku memang tak reti ni... first time
Page: [1]
View full: Pernah buat tukar nama hakmilik kenderaan tk?