scroll posted on 23-10-2007 09:10 PM

Masalah Peti Sejuk

Mintak advise forumer semua....

Peti Sejuk saya ada problem....Brand Samsung...

Tempat beku kat atas...bila tutup dua2 pintu atas dan bawah akan ada satu bunyi kat tempat beku...bunyinyer berpanjangan....pastu tempat beku tuh cair .....

tapi kat belah bawah lampu elok jer nyala...bila bukak pintu bawah takder pulak bunyi kat tempat beku tuh...tapi bila tutup jer pintu kat bawah, start lah bunyi kat tempat beku tuh....

apa masalah nyer ek...tolonglah advice....

tina posted on 23-10-2007 10:19 PM

bunyi camne tuh?? hmm... memang tak blh beku terus ke belas atas tu atau camne..?
mungkin masalah electronik/elektrikal peti sejuk tu kot..
tak pon mgkin sistem penyejukkan, compressor roasak ke, jadi penyejukakn tak blh berjalan dengan baik...
baik hantar gi kedai jek... :loveliness:

chebot81 posted on 25-10-2007 11:13 AM

iyer ke...
alamak kiter nih baru jer nak beli pati es nih...
ingt nak amik samsung...tp dah dengor cengini riso plak...

mana elok yer....antara samsung & electrolux?
kot2 korang ada xperien,,,,?

tinizzr101 posted on 23-1-2009 05:03 PM

Peti ais saya pun ada masalah.

Brand panasonic yang tempat beku bawah.  Masalahnya bahagian atas tak sejuk.

Apa yang patut ditukar? Gasnya @ getah kat tepi peti ais tu? Atau benda lain?

nuds posted on 25-1-2009 12:27 AM

tuan romah...aku pon pakai samsung...sama kes cam ko...

bila aku tanya kedai...dorang kata defrost....

lama2 aku tak tahan...aku tukar peti ais baru..after 7 yrs pakai...

dah 2 kali repair....pastu makan api kuat...

bila tukar peti ais jek...karen aku less 30%

mkmh posted on 14-11-2009 07:52 AM

Peti ais saya pun ada masalah.

Brand panasonic yang tempat beku bawah.  Masalahnya bahagian atas tak sejuk.

Apa yang patut ditukar? Gasnya @ getah kat tepi peti ais tu? Atau benda lain?
tinizzr101 Post at 23-1-2009 17:03 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

sama masalah macam peti ais panasonic saya ni,

macam tau2 jek bulan depan nak pindah rumah,

nak suruh beli baru ler tu,

neotoxin posted on 14-11-2009 09:21 AM

scroll : peti sejuk dua pintu ke 1 pintu?

Ariys21 posted on 16-11-2009 02:53 PM

i think the thermostat rosak la korang..
cuba tanya org yg baiki peti ais..sbb cam sama ngan my problem dulu..
bezanya, takde bunyi la..

Ariys21 posted on 16-11-2009 02:55 PM

iyer ke...
alamak kiter nih baru jer nak beli pati es nih...
ingt nak amik samsung...tp dah dengor cengini riso plak...

mana elok yer....antara samsung & electrolux?
kot2 korang ada xperien,,,,?
chebot81 Post at 25-10-2007 11:13 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

electrolux is a better choice, obviously..i tak paham kenapa samsung boleh rosak sbb dia punya cooling system guna US punya cooling system tu
kawan i cakap..
tp electrolux mahal..baik beli sharp.

mkmh posted on 16-11-2009 03:18 PM

kalau tak sejuk tu sbb thermostat rosak ek?

ok lah nnt nak gi tanya kedai yg blh repair,

Ariys21 posted on 16-11-2009 04:13 PM

mine was like that la...
a few times happened..
semua mmg thermostat problem..

aku_blur posted on 16-11-2009 04:45 PM

Peti ais saya pun ada masalah.

Brand panasonic yang tempat beku bawah.  Masalahnya bahagian atas tak sejuk.

Apa yang patut ditukar? Gasnya @ getah kat tepi peti ais tu? Atau benda lain?
tinizzr101 Post at 23-1-2009 17:03 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

erk...alamak...peti jenis yang ni pun ada byk problem gak ke..mintak2 jgn la rosak..sebab kat umah ni guna peti ais panasonic ni laa....beku kat abwah...setakat ni masalah terlebih sejuk ada ler...kalo letak sayur, tak sampai 3 ari dah jadi kering kotai...last2 try keluarkan kepingan herba (disisipkan kat bahagian sayur tu) yang warna ijau...so sejak tu takde le sampai kering kotai sayur aku....leh la tahan lama sket...ehheheh

safiku posted on 18-11-2009 01:00 PM

12# aku_blur
erk...alamak...peti jenis yang ni pun ada byk problem gak ke..mintak2jgn la rosak..sebab kat umah ni guna peti ais panasonic ni laa....bekukat abwah...setakat ni masalah terlebih sejuk ada ler...kalo letaksayur, tak sampai 3 ari dah jadi kering kotai...last2 try keluarkankepingan herba (disisipkan kat bahagian sayur tu) yang warna ijau...sosejak tu takde le sampai kering kotai sayur aku....leh la tahan lamasket...ehheheh

veges tu semua kena bungkus sepenuhnya elok2 ...
dlm plastik biasa pun ok atau dlm container
yg penting jgn simpan "terdedah" gitu jerkk
sy biasa buat camnih n alhamdulillah
sayur2 hijau spt sawi / daun sup tuh blh thn lbh 2 mgu!
menten segar spt baru dibeli

mkmh posted on 18-11-2009 05:31 PM

semalam ada tukang repair datang rumah cek apa masalah peti ais tu tak sejuk kat atas,

katanya banyak part yg kena tukar,

kena bawak balik ke kedai dia dulu,

kos repair RM250 jek,

katanya lagi peti ais yg tempat beku kat bawah ni mmg bermasalah,

lepas ni takmo beli esbok jenis ni lg,

aku_blur posted on 18-11-2009 06:31 PM

13# safiku

mmg balut ngan sekabo...pastu simpan dalam bekas sayur tu...tapi peti ais aku ni memang amat2 sejuk bahagian atasnya...kalau bukak je peti, membuak2 keluar asap kepul2 sampai tak nampak barang dalam tu...puas kitorang pk nak wat camne...fon budak kedai tu, die suruh buangkan sisipan herba warna ijau tu...bile dah buang ok pulak...takdelah kering kotai sayur2 aku....skang ni dah takda masalah...asap pun dah tak tebal lagi...mungkin dulu gas die kuat sgt kot...lama2 gas die dah kurang kot...eheheheh...pepandai je aku wat hipotesis ni...

aku_blur posted on 18-11-2009 06:33 PM

semalam ada tukang repair datang rumah cek apa masalah peti ais tu tak sejuk kat atas,

katanya banyak part yg kena tukar,

kena bawak balik ke kedai dia dulu,

kos repair RM250 jek,

katanya ...
mkmh Post at 18-11-2009 17:31 http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif

erm...suami aku belikan peti ais yg same model ni (tapi beso gabak la) utk arwah ibunya di kampung...baru2 ni rosak...hantar repair rm150 je...org tu kata peti ais beku bawah ni mmg biasa problem gini...satu lagi kalau brand LG...pun rajin jugak jadi gini...

safiku posted on 18-11-2009 07:26 PM

13# safiku

mmg balut ngan sekabo...pastu simpan dalam bekas sayur tu...tapi peti ais aku ni memang amat2 sejuk bahagian atasnya...kalau bukak je peti, membuak2 keluar asap kepul2 sampai tak nampa ...
aku_blur Post at 18-11-2009 18:31 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

guna paper tu rasanya kureng sket kot
sebaik2nya guna bungkusan berikat/bertutup rapi sepenuhnya
sy kekadang biarkan plastik tu terikat n kembung cam belon dek udara yg terperangkap dlmnya
insyaAllah thn lama segala sayur mayur tuh
td sy tinjau sawi yg dibeli 3 mgu lps still hijau
huhuhu ... gara2 selalu balik keje lewat n x sempat masak
:geram:

aku_blur posted on 19-11-2009 04:41 PM

17# safiku

ooo...yeke lagi bagus biar dlm plastik tu...sebab dulu ada terbaca katne tah,tak elok biarkn makanan dlm plastik begitu lama...

pasni boleh la praktik menda ni...erk...tapi aku takdela sampai simpan sayur 3 minggu.eheheheh

safiku posted on 20-11-2009 08:33 AM

17# safiku

ooo...yeke lagi bagus biar dlm plastik tu...sebab dulu ada terbaca katne tah,tak elok biarkn makanan dlm plastik begitu lama...

pasni boleh la praktik menda ni...erk...tapi aku takd ...
aku_blur Post at 19-11-2009 16:41 http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif

guna plastik khas wrapper tu klu utk penyimpanan lama
sbbnya plastik recycle dikatakan akan hasilkan tindakbls dlm fridge tu
(termasuk la botol2 plastik)
takpun guna jer container
(makanan yg disimpan dlm bekas kaca lbh tahan lama berbanding bekas drp material plastik)
lagi satu, pek pembungkus biskut/snack kan biasanya jenis ada lapisan aluminium kan
haa ... pilih2 la yg bersaiz besar tu sbb blh recycle tu sbg wrapper

mkmh posted on 25-11-2009 08:07 PM

masalah peti sejuk saya dah selesai,

actza posted on 28-11-2009 11:25 AM

ada yang pakai double side samsung punya tak? ok tak?

baru beli last week..

dak_abu posted on 29-11-2009 09:53 AM

hmm... tadi aku survey peti ais...
antara hitachi, panasonic & toshiba...
aku tgk toshiba tuh... ade 5 star... 25% energy saver...

mkmh posted on 29-11-2009 05:36 PM

saya baru jek beli toshiba 2 pintu yg 710L tu,

naj posted on 29-11-2009 11:46 PM

6# mkmh

haah la rmh sy ada masalah brand panasonic ni. tpt bawah tpt beku kdg2 ada bunyi pop... kuat gak.
tp masalah bhgn ats tak sejuk tak ada pulak. pelik gak brand panasonic la ni ada prob nowdays ni...

mkmh posted on 30-11-2009 08:03 AM

beli barangan elektrik ni kira ikut nasib jugak la,

ada yg dah guna 15 tahun pon masih ok lagi,

ada yg guna 2 bulan dah mula rosak sana sini,
Page: [1] 2 3
View full: Masalah Peti Sejuk