princess_kunang posted on 4-11-2007 03:14 PM

Vitamin untuk persediaan pregnant

kwn aku sorang ni tgh besedia nk pregnant..n dia kata ada org bgtau tantang ada satu vitamin yg sesuai untuk persediaan mengandung..bleh PK tau tak vitamin apa..thanks

cikcookies posted on 4-11-2007 03:37 PM

folic acid penting!

princess_kunang posted on 4-11-2007 03:46 PM

folic acid tu dlm bentuk pil ke?
kat ner nk dptkan?farmasi ada?klu ada jenama apa ekk

allymariano posted on 4-11-2007 04:17 PM

aper2 brand pun bagus.
jangan lupa makan iron pills jugak.
pagi2 take vitamin C & calsium for the bones.

frmbronx posted on 5-11-2007 10:57 AM

im now 4 mths pregnant...
yes, u have to plan to start taking the folic acid already. Nie utk elak kan proper brain development of the baby & to to avoid birth defect risk.

Kalu tak boleh amik dlm bentuk pil, y not u try to drink milk for maternal like Anmum or Enfamama. Senang nak consume. :loveliness:

nadya08 posted on 5-11-2007 10:14 PM

Vitamin untuk persediaan pregnant - FOLIC ACID

Vitamin during pregnancy - OBIMIN (multivitamin)

fairy_hobbit posted on 6-11-2007 12:05 AM

Reply #6 nadya08's post

bila boleh start amik folic acid n other stuffs ni?

brapa bulan sebelum merancang nak baby?

RedDevils posted on 6-11-2007 03:59 PM

Ambil folic Acid at least 1-2 months PRIOR to your pregnancy.
Penting sgt, as it reduces the risk of neural tube defect, most common is Spina Bifida.

During pregnancy, ambil la Iron supplement..kalau kat Gomen namanya Obimin..
Ada juga formulation yg siap dgn multivit such as Natal Care...

Calcium supplement also beneficial as the requirement for calcium is increased during pregnancy...

azz_azza posted on 6-11-2007 04:26 PM

untuk pregnant intake makanan yang seimbang da cukup, cuma kalau zat besi kena amik supplemen n amik dalam jangka waktu  yang lama


kalau kalsium leh dapat kalau minum susu or yogurt


kalau folic acid dalam makanan pon ade, it's good untuk mengelakkn dr terkena cacat bawaan...


so makan makanan seimbang da cukup:)

azz_azza posted on 6-11-2007 04:29 PM

Reply #7 fairy_hobbit's post

amik sebulan b4 pregnant smpi trimester pertama, kalau xtau mengandung bila leh la makan, tp dalam makanan pon da ade folic acid ni


klu sape yg dah ade riwayat cacat bawaan makan acid folic 4mg, klu xde mkn 1 mg

nadya08 posted on 6-11-2007 10:34 PM

Originally posted by fairy_hobbit at 6-11-2007 12:05 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
bila boleh start amik folic acid n other stuffs ni?

brapa bulan sebelum merancang nak baby?

Utk optimizekan consumption folic acid nie is 3 months prior pregnancy and continue lah sampai beranak nanti pun takper.....

Obimin ader folic acid jugak cuma the quantity tu kurang skit dari folic acid yg stand alone tu............

DARSITA posted on 7-11-2007 12:54 AM

Hari tu balik Malaysia saya beli folic acid beberapa keping and obimin for 4 botol. Ubat dkt US ni lagi banyak tapi kalau dah dibubuh dlm capsule silicone tu terus aku tak makan.:I

azinuya posted on 5-7-2008 09:37 AM

salam...

nak tanye, pernah dengar tak pasal produk USANA?

pregnant woman boleh makan tak supplements dari produk ni? TQ

kikilalat posted on 6-7-2008 10:40 PM

Originally posted by nadya08 at 6-11-2007 10:34 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


Utk optimizekan consumption folic acid nie is 3 months prior pregnancy and continue lah sampai beranak nanti pun takper.....

Obimin ader folic acid jugak cuma the quantity tu kurang skit d ...

yup :D . after dah pregnant, continue with folic acid (1st trimester), obimin and caltrate (calsium + vit. D)

zamzuri posted on 22-7-2008 11:39 PM

ANEMIA

http://www.pennhealth.com/health_info/pregnancy/graphics/images/en/19725.jpgIsipadu darah meningkat sebanyak 40 peratus semasa tempoh mengandung. Pertambahan isipadu darah adalah disebabkan oleh pertambahan plasma darah. Isipadu plasma darah yang meningkat menyebabkan peratus hemoglobin berkurang dan menyebabkan anemia.

Anemia biasanya berlaku di antara minggu ke 12 hingga minggu ke 28 semasa mengandung. Ia menyebabkan keletihan, kadar degupan jantung yang meningkat, kulit, gusi dan sekeliling mata yang pucat. Mengidam adalah simptom kepada anemia. Ini menandakan bakal ibu mengalami kekurangan nutrisi.

Anemia tidak mempengaruhi tumbesaran bayi. Bayi  dalam kandungan menyerap zat besi daripada ibu agar kandungan tidak kekurangan sumber ini.

Cadangan:
1.  Pastikan pengambilan asid folik, B12 dan B Complex yang mencukupi semasa mengandung.
2. Makan makanan yang kaya dengan zat besi seperti sayur-sayuran hijau, prun, raisin, daging merah, roti dan pasta yang diperbuat daripada tepung bijiran penuh.
3. Ambil makanan yang tinggi serat dan vitamin C agar penyerapan asik folik adalah baik.

http://www.jasadminda.com

Vvenus posted on 23-7-2008 08:08 AM

folic acid.

beli kat farmasi.  juga terdapat dalam roti kalu tak silap.

yang penting jaga polar pemakanan yg seimbang.

good luck to your friend! :loveliness:

pongkes posted on 23-7-2008 08:14 AM

Reply #13 azinuya's post

azinuya...makan usana pun boleh jugak semasa pregnan
untuk rujukan boleh rujuk ke topik usana..
banyak info di sana ok

ciput3533 posted on 23-7-2008 09:33 AM

makan protein powder bagus untuk pertumbuhan baby.....

kirei_wa posted on 23-7-2008 11:05 AM

kalo kita lupa mkn folic acid pada siangnya pastu mlm kita amek 2biji sekali boleh ke?sy selalu lupa mkn waktu siang...

zamzuri posted on 23-7-2008 11:01 PM

KEPERLUAN NUTRISI SETIKA HAMIL

http://www.kapanlagi.com/p/hamil2.jpg http://128.121.190.176/foodpyramid.gif
Pengambilan diet yang seimbang adalah sangat penting semasa tempoh hamil. Makanan mestilah kaya dengan zat vitamin dan mineral dan rendah lemak dan kolestrol. Berikut adalah cadangan permakanan untuk ibu-ibu mengandung semasa kehamilan.

PENTINGDOSKOMENBesi30mg sehari. Ambil 100mg vitamin C untuk penyerapan yang lebih baik
Pengambilan zat besi adalah sangat penting semasa tempoh hamil. Tingkatkan pengambilan serat kerana zat besi boleh menyebabkan sembelitSupplemen proteinIkut dos yang dicadangkan pada labelKekurangan protein dikaitkan dengan kecacatan bayi. Ambil protein yang berasaskan tumbuhan seperti soya.Vitamin B Complex Ikut dos yang dicadangkan pada label Untuk mengelakkan kecacatan bayi.Asid folik400mcgParas asid folik yang mencukupi merendahkan kemungkinan kecacatan bayi. Ianya dicadangkan semasa tempoh mengandung terutamanya pada 6 minggu yang pertama tempoh kehamilan Vitamin C dengan bioflavanoids2000-4000mg sehari dalam beberapa dosDos yang lebih besar mungkin diperlukan untuk mengurangkan kesakitan semasa melahirkan kandungan. Zink15-25mg sehari. Jangan melebihi 75mg sehariKekurangan zink menyebabkan berat kandungan yang rendahSANGAT MEMBANTUDOSKOMENKalsium dan magnesium1500mg sehari (kalsium) dan 750mg sehari (magnesium)Penting untuk pembentukan tulang dan gigi yang sihat. Membantu mengurangkan hipertensi (tekanan darah tinggi) dan kelahiran pra matang.CoEnzyme Q10Ikut dos yang dicadangkan pada labelMembantu penghasilan tenaga dari makanan, memperbaiki pengaliran darah dan melindungi jantung.MultivitaminIkut dos yang dicadangkan pada labelUntuk kesihatan yang optima dan menyediakan nutrisi yang seimbang untuk pembentukan kandungan yang sihat. Vitamin E400IU sehariKekurangan menyebabkan kelahiran pra-matang dan kandungan bayi yang tidak cukup berat. Jangan ambil Vitamin E semasa bulan terakhir kehamilan.
http://www.jasadminda.com

[ Last edited by  zamzuri at 24-7-2008 01:03 PM ]

zamzuri posted on 23-7-2008 11:09 PM

GUSI BERDARAH

http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/teens/P4T2_gum_disease.jpgParas hormon estrogen yang meningkat semasa kehamilan menyebabkan gusi membengkak dan menjadi lembut; ini meningkatkan pengaliran darah ke bahagian tersebut. Ini menyebabkan gusi berdarah dan jangkitan kuman sekiranya kesihatan oral tidak dititikberatkan.

Cadangan:
1. Pastikan diet mengandungi kalsium dan protein yang berkualiti dan mencukupi.
2. Tambah pengambilan makanan yang mengandungi vitamin C; kekurangan vitamin C menyebabkan gusi berdarah
3. Berhenti merokok; merokok mengurangkan bekalan oksigen ke tubuh dan menghapuskan vitamin C dari tubuh
4. Berus gigi 3 atau 4 kali sehari dan urut gusi dengan jari yang bersih jika perlu
5. Jumpa doktor gigi sekurang-kurangnya sekali semasa tempoh kehamilan; pastikan anda beritahu doktor anda tentang kehamilan anda. Elakkan sinar X (X ray) semasa mengandung.

http://www.jasadminda.com
Page: [1]
View full: Vitamin untuk persediaan pregnant