si^etok posted on 10-11-2007 04:25 PM

Hukum mengamalkan reiki, aura, chakra, kuasa minda & dsb.

assalamualaikum...

saya ingin tahu mengenai hukum perkara2 di atas...
harap ade orang yang alim dan bijak pandai yang sudi menjawab..

terima kasih.

SANKURIANG posted on 10-11-2007 05:00 PM

Baca ni.....http://www.awakening-healing.com/

ianho posted on 10-11-2007 05:02 PM

pandangan
selagi perkara tersebut tidak berkaitan dengan setan  bagai . . . . . tentu boleh

aRAyZIe posted on 10-11-2007 05:59 PM

kalo ader pon jangan salah gune dah la...tak salah pon kalo ader

saifulms posted on 10-11-2007 06:04 PM

Salam,

Ini ada sesuatu yang boleh kita kongsikan bersama, semoga bermanafaat..

http://emjayjb.multiply.com/journal/item/72

ahmad_dhani91 posted on 10-11-2007 06:05 PM

apa tuh chakra???:lol: :lol: :lol:

macam power naruto jer:funk: :funk: :funk: :funk: :lol:

ahmad_dhani91 posted on 10-11-2007 06:06 PM

apa tuh chakra???:lol: :lol: :lol:

macam power naruto jer:funk: :funk: :funk: :funk: :lol:

ahmad_dhani91 posted on 10-11-2007 06:35 PM

:funk: :funk: :funk: :funk: :funk:

Kerengge posted on 10-11-2007 06:40 PM

Reply #1 si^etok's post

pada pandangan haku selagi tiada campurtangan dgn kerja2 jin dan syaitan.......diperbolehkan bagi tujuan perubatan dan kebaikkan...........:D

slax posted on 10-11-2007 07:55 PM

kena check salasilah ilmu tu dari mana,, kalau taktau dari mana dtgnya tak payah lah amal

Tputri posted on 10-11-2007 08:07 PM

Boleh cuba masuk sini gak http://www.freewebs.com/qarissmahealing

andyfarish posted on 10-11-2007 11:25 PM

Assalamualaikum,

Sekadar memberikan pendapat dan pandangan.......semoga dapat dikongsikan bersama...
terus terang saya katakan saya adalah seorang pengamal REIKI, asal nya begini, saya mula mempelajari reiki ini 7 thn dahulu,,saya mempunyai dua orang anak, anak yang sulong menghidapi penyakit Elergie yang agak kronik, manakala yang kedua menghidapi penyakit lelah/ athma...saya telah berusaha berubat kemerata tempat untuk memulih kan anak saya sehingga kan saya amat kecewa kerana duit beribu abis namun anak saya masih begitu juga...sehinggakan saya diperkenalkan dengan reiki oleh sahabat saya...

saya mula mempelajari reiki dan saya sendiri membuat rawatan keatas anak saya... alhamdulillah dengan izin allah kedua dua anak saya telah pulih hampir 95% sehingga ke hari nie, saya juga mengidapi resdung yang amat kronik sehinggakan saya hilang deria bau...saya juga telah menggunakan tenaga REIKI nie untuk merawat diri saya sendiri, alhamdulillah juga saya telah sembuh sepenuhnya...

apa yang cuba saya jelas kan disini adalah apa juga yang kita pelajari, asalkan tidak bercanggah disisi agama, yang mana boleh digunakan kejalan kebaikan samada untuk diri sendiri dan membantu insan lain apa salahnya, nabi sendiri berkata sebaik baik manusia adalah manusia yang berguna kpd insan lain...kerana sesungguhnya ilmu allah itu amat luas,,,jadi terpulang lah kepada kita untuk mencarinya....dan ingat lah sesungguhnya kita hanya berusaha allah jua yang menentukan...

Gravedigger posted on 11-11-2007 12:23 AM

Originally posted by andyfarish at 10-11-2007 11:25 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Assalamualaikum,

Sekadar memberikan pendapat dan pandangan.......semoga dapat dikongsikan bersama...
terus terang saya katakan saya adalah seorang pengamal REIKI, asal nya begini, saya mula  ...

Sungguh menarik pengalaman sdr ni. Boleh jelaskan lagi tak apakah yang dimaksudkan sebagai perubatan REIKI ni.
Saya pula sekarang ni sedang mendalami perubatan AuraSyifa' dan setakat ni tidak ada yang bercanggah dengan Ugama sebab ia lebih menumpu memberi keyakinan kepada seseorang itu merawat diri dia sendiri. Bidang perubatan ilmu dalam Islam itu sendiri adalah luas. Ia bukan hanya allopathy atau homeopathy saja tapi juga mencakupi psychological therapy yang boleh membantu seseorang itu mengetahui kelebihan2 yang ada pada dirinya.

Kerengge posted on 11-11-2007 09:55 AM

tumpang tanya.......apa asasnya amalan ini..........ada wirid ker, baca surah2 quran ker......mcm mana amalan yg boleh melayakkan seseorang bley mahir dlm bidang nih.........:o

kupia posted on 11-11-2007 02:57 PM

Teralau besar pengaruhnya sekarang kepada muslimin muslimah.  Ini hasil kajian orang bukan Islam, tidaklah rasanya mencari jawapannya dalam perspektif Islam dari mana punca datangnya tenaga kosmik ini.  Tak lain tak bukan hasil dari tipu daya jin dan syaitan.
==================================================

Dangers of Eastern & New Age Spiritualism :- Chi, Ki, Prana, Mana, Kaa, Shiatsu, Orgone, Kundalini, Yoga, Meditation, Healing, Psi balls, Reiki, tantra

And yet the cultivation of Chi energy is not solely practiced by the Chinese. As with the fighting arts, many other races would have had their own methods of tapping into the ostensibly "Cosmic energy". One of the principal features of New Age practice is the belief in a universal or cosmic energy circulating throughout the body, this energy can be manipulated for various spiritual or psychological purposes, and it is even palpable.When we look back through history, there are many accounts of the use of energy Chi recorded in various languages and cultures at different times and places. Meditation, self-observation, self-remembering, breathing exercises, chant, tai chi, qigong, yoga, sacred dances, group exchanges, & somatic therapies are all such examples. Energy "manifestations" are a principal characteristic of meditative experiences as well. Although it is widely accepted in the East that psychic powers are a natural by-product of meditation, the vehicle through which these psychic abilities are produced is often viewed as a from of "cosmic" energy. The gentler arts notably Tai Chi, which is a Chinese form of rhythmic callisthenics made up of a comprehensive series of gentle physical movements and breathing techniques with the aim of inducing a meditative state (very subtle by comparison), is also similarly demonic origin. There are many other versions of inducing spontaneous Chi flow, most use relaxation and concentration on energy flow within the body. Others use concentration on major acupoints of the body that correspond to the nerve plexus' and/or chakras (energy centers).

A major study on meditation asked respondents to check characteristics of their in meditative experience. One description was: "I felt a great surge of energy within me or around me." Karlis Osis, et al., "Dimensions of the Meditative Experience," The Journal of Transpersonal Psychology, vol. 14, no. 1, 1982, p. 121.

Meditators whose experience could be described in this manner were to check this item. Significantly, it received the highest "loading score" of all 16 items in the category of "Intensification and Change of Consciousness." Ibid., p. 127. The method used was the Verimax Orthogonal Factor Analysis: the loading score was .66

Experiencing a "great surge of energy" was therefore a dominant characteristic of meditative experience. cf. Bhagwan Shree Rajneesh, "Energy," Sannyas, no. 1, January/February 1978 and the kundalini issue (no. 2, 1976), Rajneesh International Foundation.

The authors related this to the spiritistic mana of Polynesian shamanism and the occult prana, or kundalini, of Hinduism.Osis, et al., "Dimensions of the Meditative Experience," pp. 132-133

Consider other characteristic descriptions: "The force went through and through my body

kupia posted on 11-11-2007 02:57 PM

A leading popularizer of Tibetan Buddhism in this country, Chogyam Trungpa, states, "I will say that for beginners, it is extremely dangerous to play with energy,but for advanced students such work becomes relevant naturally."Chogyam Trungpa, "An Approach to Meditation," The Journal ofTranspersonal Psychology, vol. 5, no. 1, 1973, p. 74.

One of the dangers is temporary or permanent insanity.Here are a few illustrations from meditators who follow guru Da (Bubba)Free John: Bubba’s eyes rolled up, and his lips pulled into a sneer.His hands formed mudras as he slumped against Sal,who also fell back against other devotees sitting behind him. Almostimmediately, many of those present began to feel the effects ofintensified Shakti , through the spontaneous internal movementof the life-force. Their bodies jerked or shook, their faces contorted,some began to cry, scream, and moan. The whole bathhouse seemed to haveslipped into another world

milo_888 posted on 16-12-2007 11:15 PM

Reply #12 andyfarish's post

Abt reiki...

setahu saya ada digunakan simbol2 tertentu sambil menyebut nama simbol tersebut sebelum memulakan perawatan..

itu yang meragukan setengah pihak... ibarat memuja lambang2 dan nama..

saya faham itu bertujuan antara lain untuk fokus sebelum memulakan rawatan..
sama seperti orang menggunakan ayat al quran.. in fact saya diberitahu digalakkan membaca ayat quran bersama simbol2 tersebut...

ada sesiapa dapat beri penjelasan..

tq

nurin posted on 22-2-2013 02:45 PM

up topik ni ..
hari ni dalam kosmo ada cerita pasal reiki. kepada yang pakar mengenai reiki saya nak tau maksud 7 simbol yang digunakan dlm reiki.

sigamm posted on 22-2-2013 03:02 PM

Menarik gak tajuk nih...tapi ade banyak sensitif sikit pada pengamal2 kalo di bincangkan lebih dalam nih.

harap2 pengamal2 kene berlapang dada dalam membincangkan tajuk nih..

aku boleh tumpang baca ok laaaa

hehehe

ussopp posted on 22-2-2013 08:19 PM

ilmu ini mmg wujud.....

disarankan dijauhi.....

jika ia melibatkan alam ghaib, atau ilmu tembus, ia akan mempengaruhi akidah membawa pada

pluralism......

sy pernah memahaminya namun akhirnya dgn izin Allah menjauhinya kerana ia akan menyebabkan kita nampak dunia dari sudut berbeza....mungkin seolah2 ilmu hikmah, wallahua'lam...

di sini , talbis iblis akan datang....



mbhcsf posted on 23-2-2013 08:12 AM

andyfarish posted on 10-11-2007 11:25 PM static/image/common/back.gif
Assalamualaikum,

Sekadar memberikan pendapat dan pandangan.......semoga dapat dikongsikan bersam ...


well , actually asthma ni kalau tahu pathophysiology dan  sifat penyakit tu , tak lah gemppaq sangat ...so

saya actually against bebenda yg PSEUDO SCIENCE ni ...


yg depa exploits kesusahan orang , tekanan emosi orang yg ada penyakit tertentu dan dalam desperate state itu orang akan lakukan apa sahaja...tang ni gang gang ni pandai

so yg jahil ni berterusanlah percaya kuasa ini , teknik itu

goshh...ignorance is a liability to ummah.

nobito posted on 23-2-2013 12:26 PM

Kaitan antara warna dengan Psikologi dah lama dikaji dan bukan Pseudoscience...orang yang tidak membaca dan menguasai ilmu memang akan menjatuhkan hukuman kepada sesuatu ilmu sebagai Pseudoscience...

Kalau ilmuan Islam mengatakan semuanya sebagai Pseudoscience maka tidak layak mereka digelar sbg scientist..dan sudah tentu dunia Islam mundur dan takutkan dgn perkembangan ilmu...

Pseudoiscience amat bagus untuk kemajuan kerana ia berdasar pemerhatian orang2 terdahulu...cuma skang scientist mengkaji mengunakan Scientific method iatu methods kajian yg berasal tamadun kuno Greek sbg standard method untuk pengiktirafan badan2 antarabangsa

Dgn kata lain pada zaman moden kita ini kita mengunakan satu teknik pengkajian standard iaitu berdasarkn scientific method yg digunakan semasa zaman ketamadunan kuno Greek untuk mengkaji sesuatu hal/perkara...jika kita x ikut steps dlm methods ni maka kajian kita x akan diiktiraf oleh mana2 pihak/badan di dunia...Pseudoscience adalah ilmu yg tidak melalui Scientific Method (method kajian pd zaman tamadun greek)..maksudnya juga Pseudoscience adalah ilmu yg perlu dikembangkan dan dikaji bukan dibuang dan tidak boleh diamalkan..dan jika kita mengamalkan Pseudoscience kita sebenarnya sedang melakukan proses mengkaji berdasarkan pengalaman cuma tidak melalui Scientific Method (methods dr Greek Kuno)..perkara ni subjek Sains PMR pun ada diterangkan:laugh3:

kesimpulannya Scientific Method adalah ilmu kuno juga..dan tamadun lain juga mempunyai method sendiri terutama dalam analysis/sampling data
http://explorable.com/who-invented-the-scientific-method Last edited by nobito on 23-2-2013 12:32 PM

nobito posted on 23-2-2013 12:50 PM

Defini sains

Sains merupakan sebuah proses pengumpulan ilmu atau maklumat dan penyusunannya. Perkataan sains datang daripada bahasa Latin, scinetia, yang bermakna mendapatkan ilmu atau maklumat. Dan seperti proses mendapatkan maklumat yang lain, sains bermula dengan pengalaman, dan kemudiannya mendapatkan fakta dan peraturan daripadnya

Pakar sains juga memeriksa idea pakar sains lain. Ini kerana pakar sains juga merupakan manusia, yang tidak boleh lari dari melakukan kesilapan. Jadi pakar sains perlu mempastikan bahawa idea yang digunakannya adalah betul. Peer review dan mengulangi eksperimen beberapaka kali merupakan satu-satunya cara untuk mempastikan bahawa maklumat yang diperolehi adalah benar dan tepat.

Inilah yang dipanggil kaedah saintifik. Kebanyakan orang menerima kaedah ini sebagai cara yang paling boleh dipercayai untuk mendapatkan maklumat mengenai alam, dunia, badan manusia atau binatang dan lain-lain. Walau bagaimanapun, perlu diingati bahawa sains merupakan suatu proses yang berterusan, apa yang benar hari ini mungkin kurang tepat dalam masa 100 tahun lagi.

Scientific method has been practiced in some form for at least one thousand years and is the process by which science is carried out. Because science builds on previous knowledge, it consistently improves our understanding of the world. The scientific method also improves itself in the same way, meaning that it gradually becomes more effective at generating new knowledge. For example, the concept of falsification (first proposed in 1934) reduces confirmation bias by formalizing the attempt to disprove hypotheses rather than prove them

nobito posted on 23-2-2013 01:12 PM

Aristotle ada bapa pengasas Scientific Method yg kita guna pada hari ini..spt kata2nyaWe suppose ourselves to possess unqualified scientific knowledge of a thing, as opposed to knowing it in the accidental way in which the sophist knows, when we think that we know the cause on which the fact depends, as the cause of that fact and of no other, and, further, that the fact could not be other than it is.Jadi..scientific knowledge ni dah lama wujud..knowledge serta experince duduk kat steps yg pertama iaitu persoalan dan objektif...walaupun sesuatu ilmu tu dah dikaji melalui Scientific Method tapi Conclusion kajian tu akan duduk pada steps pertama iaitu Persoalan serta objektif jika diulang kaji..sebab sifat sains adalah Berterusan

So adakah sesuatu hal/perkara tu dikatakan amalan Jahil hanya kerana x dikaji dan diulangkaji oleh Scientis..

Persoalannya adakah Melayu hidup berdasarkan research2 universiti yg melalui Scientific Method disebabkan takut digelar Jahil...sedangkan nenek moyang mereka lebih layak mereka sendiri gelar sbg Jahil krn hidup tanpa Scientific Method :lol:

nobito posted on 23-2-2013 01:15 PM

Nak sumbat belacan dlm mulut pun kena pakai buka Thesis2 universiti....ni la pemikiran Melayu moden yang dikuasai Islam Jumud

Belum lagi kita cakap ulam raja dan tongkat ali tu bagus...Melayu Jumud nak kena tunggu buka thesis gak...so korang bayangkan betapa teruk Melayu Jumud nak dapatkan sesuatu kebaikan...paling malang bila Melayu tunggu scientist kapir buat research..kalau kiamat sampai kiamat  la tunggu ;P..padahal benda ni semua berdasarkan Pengalaman...tak cuba tak tahu Last edited by nobito on 23-2-2013 01:22 PM

Page: [1] 2
View full: Hukum mengamalkan reiki, aura, chakra, kuasa minda & dsb.