yassin_yahya posted on 12-11-2007 04:57 PM

Pasang power steering....pendapat dari semua

kereta iswara lama aku berat... kalau pasang power steering boleh diharap ke performance macam kereta yang dah sedia ada power steering...?

selalunya kalau beli potong nih ok lagi ke brgnye?
adakah banyak beza dari segi kos ke kalau hantar balik ke kedai eon dan minta depa buat?

pendapat am dan nasihat bernas amat amat dialukan..

sekian terima kasih

afja posted on 12-11-2007 05:20 PM

:shakehead3: ada lg ke kete yg tadek power stereng?


aku alih kete kancil yg x power stereng pun.... terkial2....
tu nk alih kat dpn umah aku jek pepagi nk kuar keje....:$

takumi86 posted on 12-11-2007 05:21 PM

Reply #1 yassin_yahya's post

power steering ???
kalu utk iswara...harga dlm RM7++ cz kete nih kt jepun (mitsubishi) dah pupus..
so kurang stock kat kedai potong..
moral: rajin2 ler survey kat kedai potong...

sekian terima kaseyy..

shernaz posted on 12-11-2007 05:43 PM

x silap aku kat sunway banyak la kedai potong2 nie
wink2..

d34n posted on 12-11-2007 05:46 PM

Reply #4 shernaz's post

kat puchong / jalan lama ke klang - sri muda ni pun banyakkk...

[ Last edited by  d34n at 12-11-2007 05:48 PM ]

peace posted on 12-11-2007 08:16 PM

err.. maksud Takumi, Stock keter Jepun yang ngam kat Iswara dah semakin phased out...


AKu buat pakej tukar ke  gear auto + power steering = RM 2100.00

perasaannya? err.. senang nak parking sambil isap rokok sebelah tangan... :lol:...

Squall-Leonhart posted on 12-11-2007 08:40 PM

Kalau setakat beli jer part sistem power stereng keter Proton Saga keter kebal tu agaknyer boleh senang2 retrofit ker...?

salleh_ts185 posted on 12-11-2007 09:25 PM

aku pun nk tanye jgk kat korg.... klu viva 660 2 nk pasang power stering brape kos nye? pastu mane kt kedai potong agak2 ade stok tak? nk g perodua confirm r dpt, tp mau yg bagus & murah

don_chinozie posted on 13-11-2007 12:23 AM

Harga semasa tak pasti...dulu RM3++...

cuma cari power stering pump dgn tempat reservoir dia...buat braket baru tuk pump, serta tempat nk letak reservoir  n tukar belting lain (pjg dari asal)...lebih kurang camnie aaa cara dia...

Squall-Leonhart posted on 13-11-2007 09:50 AM

Bukan ker set rack-and-pinion dier pun kena pasang sekali ker...? Pasal dalam set rack-and-pinion power stereng ni kan ada piston untuk membolehkan minyak power stereng menolak piston yang berkenaan time belok... tak sama macam set rack-and-pinion untuk paut stereng nyer...

jofizo posted on 13-11-2007 12:05 PM

nak pasang power steering nih kena carik kat kedai kete potong ker.........? kalau gi bengkel tak leh kaer.........

corona87 posted on 13-11-2007 01:48 PM

kalau nak murah pi survey bengkel kete biasa.....dia bagi pilihan nak kita cari sendiri barang atau mereka carikkan.aku pernah tukau saga kete kebai dlm rm 600++ je.upah pasang dlm 150-200 tengok bengkel.aku carik sndiri kat kedai potong dapat lancer fiore nyer power sterring rack satu set Rm440.upah pasang Rm 150,duit rokok Rm12,blanja minum 5.60 ,karaoke.........lagi.tapi kalau carik sendiri kedai potong pandai la tawar harga...pastu tengok la barang complete ke tak.kawtin la dengan pomen

takumi86 posted on 13-11-2007 02:22 PM

Reply #12 corona87's post

betoi tu.. idea ni memang boley diguna pakai... http://forum.cari.com.my/images/default/agree.gif

gud luck!:D

jofizo posted on 13-11-2007 04:44 PM

Reply #12 corona87's post

power steering nih ada brand2 dia jugak ker............? brand per yg bagus.......

mcm mana nak tau barang tuh complete ker tak masa kat kedai potong tu........?

per brg2 yg perlu ada.......

yassin_yahya posted on 13-11-2007 06:19 PM

Reply #6 peace's post

wah kedai mana peace? brg pun dia org carikkan ke?

corona87 posted on 14-11-2007 10:43 AM

tak tahu la brand apa...biasa kedai potong cari mitsubishi lancer yang cam proton saga la(lancer fiore/mirage pun boleh.....senang sikit nak pasang..takyah modified.

spirkaklampuru posted on 14-11-2007 05:41 PM

power stering mmg satu keperluan.........

neotoxin posted on 14-11-2007 05:46 PM

sila lah pasang power stereng.. hatta aku bawak kancil pun aku rasa berat gilaaaaa nak belokk.. mak oihh... naik muscle akuuu..:lol:

corona87 posted on 15-11-2007 08:21 AM

tapi kesenangan power steering ada kelebihan dan kekurangan......

don_chinozie posted on 15-11-2007 03:59 PM

tak pun pergi jee kat bengkel sejagat, kat area sri rampai tu...cari pak sahak atau abg man...
tau laaa  dia kerja kan nye...

Fast-N-Furious posted on 15-11-2007 04:05 PM

Originally posted by jofizo at 13-11-2007 04:44 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
power steering nih ada brand2 dia jugak ker............? brand per yg bagus.......

mcm mana nak tau barang tuh complete ker tak masa kat kedai potong tu........?

per brg2 yg perlu ada.......
haku rasa brand SONY BRAVIA yg HD ready tu memang bagus brand nie.. :lol:

yassin_yahya posted on 15-11-2007 05:23 PM

Reply #21 Fast-N-Furious's post

:re:  apa kena mengena dgn TV ????

shernaz posted on 15-11-2007 05:36 PM

Reply #21 Fast-N-Furious's post

TBE2 PLAK TAMBAH BRAVIA EK???
KALO CAMTU LETAK KAT BLAKANG LA
BELI ESTIMA SEKOR...
WAKAKAKAKA

corona87 posted on 16-11-2007 10:12 AM

ada brand mana pulak takde brand........biasanya dia cop balakong atau gombak......seperti iklan kasut made in gombak:mad: ......proton pun ada kuarkan spare part ori power streering  ni,tapi harga mahal la
Page: [1]
View full: Pasang power steering....pendapat dari semua