ktukketampi posted on 19-11-2007 11:32 PM

UJIAN SARINGAN HIV SEBELUM KAHWIN?

Asalammualaikom abg2 akak2 pakcik2 makcik2 dan org2 yg lebih tua dari haku,

cadangnyer haku nak bertunang taun dpn, so nak tompang bertanyer, adakeh ujian saringan itu diwajibkn utk suma negeri? nak wat ujian kt maner? baper hengget?

trima kasey:loveliness:  

sxam posted on 19-11-2007 11:45 PM

Reply #1 ktukketampi's post

pegi hospital kerajaan. tak silap aku pree. kat trg sekarang dah di wajibkan

Kilokahn posted on 19-11-2007 11:51 PM

rm10. tak luak.

kalau korang kat KL, buat kat klinik gomen jalan tanglin. dekat dengan taman tasik KL. cepat siap. nak gi HKL ramai orang, susah parking.

pleasure_arden posted on 19-11-2007 11:57 PM

setau aku...sselangor n johor dh wajib dh..
seingat aku..borang beli kat pejabat agama islam daerah, aku amik ni masa nak amik borang kawin... bayar RM10.. pastu dia akan bagi senarai klinik2 kerajaan yg buat test ni..
as usual la..tunggu turn je lama... test dia kejap je...dia prick jarum kat jari je...

narcolepsy posted on 20-11-2007 12:16 AM

Semua wajib except Pahang. Borang tu RM10. Hanya klinik kerajaan je yang boleh buat. Swasta tak boleh. :D

Kalau kat KL Jabatan Kesihatan DBKL kat Cheras tu pun cepat gak dapat.

ktukketampi posted on 20-11-2007 10:21 AM

saper tau?

sejak tahun biler? dan negri maner? yg setat ujian neh erk?:shakehead3: :shakehead3: :shakehead3:

haku owg KL nak neekah kat KL:loveliness:bakal toonang owg pahang:$ so how?

cik_ani73 posted on 20-11-2007 10:59 AM

kalau nak kawin barulah kena buat ujian HIV
kalau nak tunang, aku rasa x payah kot.

ziela81 posted on 20-11-2007 11:03 AM

Reply #1 ktukketampi's post

tunang x yah bt hiv test
time nikah je bt

ziela81 posted on 20-11-2007 11:05 AM

klu perak beli borang rm5 kt pejbt agama
time bt test x yh byr ape2

kawasakininja posted on 20-11-2007 11:10 AM

hiv test tu valid utk 6bulan jer...dah dekat nak nikah tu, gi la amik borang kat pejabat agama (kalau kl JAWI)..

minta borang permohonan nikah.. nanti akan disertakan borang saringan hiv..kena bayar rm10(ni kat tmpat aku..JAIS)..buat test tu kat hospital/klinik kesihatan yang memudahkan kau.

kedah tak diwajibkan lagi..tu pun kalau tak silap aku..

p/s ; berdasarkan pengalaman aku yang baru sebulan nikah..

cik_ani73 posted on 20-11-2007 11:15 AM

kalau nak kawin barulah kena buat ujian HIV
kalau nak tunang, aku rasa x payah kot.

Nash^Roy posted on 20-11-2007 02:22 PM

tunang nak kena wat hiv test ke?? ke ko nak kawin tahun dpn..

anyway.. aku wat ujian saringan HIV ni ms bulan pose hari tu.. amik borang kat JAWI.. skrg JAWI pun wajib wat HIV test ni.. borang tu kena byr la.. tak igt dah brp rm..

then g klinik kerajaan.. swasta takleh.. ada list dia.. and g klinik kerajaan yg dkt ngan area umah ko.. ko g tmpt lain diorang byk soal nanti..

ujian tu kejap je.. simple.. tp ms aku wat hari tu doktor siap tanya bila have sex stuff like that..

then pastu submit le kat JAWI..

izzah_mia posted on 27-5-2009 12:29 PM

ujian HIV ni kena buat 3 bulan sblm kawin ke atau validity result tu cuma 3 bulan..conpius lahhh:funk::funk:

mizlilo posted on 20-1-2010 02:54 PM

aah...aku nak tanye soalan yang sama....ujian ni valid utk berapa bulan sebelum kahwin?
~macam aku nak nikah bln 6 ni, so skang ble amik ke?

mbhcsf posted on 20-1-2010 10:56 PM

u go to any outpatient dept tanya la nak buat hiv

well pada saya sepatutnyalah buat juga  HEPATITIS B sekali , sebab hepatitis  lagi senang berjangkit  compared to   HIV

alaa buat jer lah semua blood test kalau boleh kolesterol , hb count semua  hihihi bukan apa  just sekurang kurang kita ada rujukan dan boleh bagi test result untuk doktor family kita ka apa ka u know....

mbhcsf posted on 20-1-2010 10:58 PM

tunang nak kena wat hiv test ke?? ke ko nak kawin tahun dpn..

anyway.. aku wat ujian saringan HIV ni ms bulan pose hari tu.. amik borang kat JAWI.. skrg JAWI pun wajib wat HIV test ni.. borang tu k ...
Nash^Roy Post at 20-11-2007 14:22 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

u have to know something in medical line ni depa kena tanya soalan tu, bukan out of disrecpect tapi kena tanya sebab banyak benda depa dok analyse dlm kepala so bukan just for the sake of asking tu...so pada saya just said u are not sexually active.tu jer ko rasanya.  i am not in the high risk group.

sunsuria3 posted on 21-1-2010 06:38 AM

Teringt kisah Kwn nk daftr kawin kat overc dulu. Ada blood test ada interview.  Dia blk cite kat Kami. Org tu asked her " how is yr sex orientation' dia jwb " none " org tu terkejut badak gitu. Kwn ini x pakai tudung. Org tu ckp " don't tell me u r a virgin. Kwn ni reply, yes I am. Melopong lg Lah minah saleh tu x percaya. Susah nk jumpa ank Dara kat sana tu

mbhcsf posted on 21-1-2010 11:46 AM

Post Last Edit by mbhcsf at 21-1-2010 11:48

yer lah betul lah  the Causasian lady tu  cakap that she did not believe her
she was asking  the right / VALID question and  the lady who is  gonna get married tu was asked the RIGHT kind of question

apa masalahnya????

yer lah

sexual orientation tu meaning - kecenderungan seksual - are you heterosexual ? are you homosexual  or are you bisexual

so nothing major no big deal
simple question no fuss about actually
so sebab tu
the lady yg nak menikah tu should asked: pardon me, what  is that exactly , could u explain a bit more?
just ask anyway , no big deal.

so sebab  tu teh Caucasian lady  tu tak percaya sebab takkan manusia tak der sexual orientation.
That Caucasian lady tu  pun satu kena perceptive lah jugak - ni foreign student , so be culturally aware ler   isk isk
the PRAGMATICS...interesting hahahaha

seksyen323 posted on 28-1-2010 11:42 PM

boleh di katakn semua negeri dh implement peraturan nie...bagus jugak di buat peraturan nih. Xde la pompuan2 di luar sane yg akn terinaya lepas kawin nnt. :sweat3:

Preempt posted on 12-3-2010 04:38 PM

Em... kalau nk test saje2 sblm kawin x boleh ke??
sbb nnti kalau test lpas btunang & dkt dh nk kawin,
kalau positif(na'udzubillah) , xleh nikah la & kne putus tunang...
pastu nnti org ckp ape pulak..
ade baiknya kalau cek awl2...

kawankau posted on 13-3-2010 01:21 PM

20# Preempt ye boleh. kat hospital/klinik kerajaan kalau nak murah.

cmf_eddie_world posted on 25-3-2010 11:15 AM

salam....

sy pun nak tanye gak..

1) sy dok kl... alamat dalam ic kat JB... besar kat jb.. keje kat kl... ok... sy nak kawin bulan 6 ni... tp kursus kawin x amik lagi... ape lagi ujian saringan ni... planing kawin ujung tahun...  tp tup tup tukar bulan 6 plak... terus jadi gelabah...

2) bape lame mase siap kursus kawin...

3) nak wat ujian saringan tu kene dapatkan borang dari jabatan aga islam dulu ker

4) kalau sy kerje kl... dan besar di jb.. sy harus amik borang kat mane yer...

5) bile dah amik borang kene serahkan pada siape.... jabatan agama islam ker..

please help me

zai_arhus posted on 25-3-2010 11:20 AM

Post Last Edit by zai_arhus at 25-3-2010 11:23

TERKINI..

saya baru buat saringan HIV minggu lepas di Klinik Kesihatan Puchong Selangor...
Semua negeri wajib sekarang.. pahang pun wajib...

Ujian free x perlu bayar...

boleh siap pada hari yg sama...

Ujian valid untuk tempoh 6 bulan sahaja.. so kalo nak amik, kena pastikan nak kahwin lagi 6 bulan baru buat ujian tu... kalo lepas 6 bulan, kena wat baru la jawabnya...


www.shoutussunnah.com

cmf_eddie_world posted on 25-3-2010 11:40 AM

kat sebelah masjid tu ker bro

zai_arhus posted on 25-3-2010 11:54 AM

sebelah masjid pe?
Page: [1] 2
View full: UJIAN SARINGAN HIV SEBELUM KAHWIN?