reyrey posted on 21-11-2007 02:19 PM

permohonan poligami di perlis

salam semua..

sy ada persoalan berkenaan poligami ni.

fyi, sy sudah beristeri dan berniat berpoligami dgn kebenaran isteri dan juga parents bakal isteri sy. Masalahnya sekarang, procedure di selangor sgt rumit & leceh...dah berbulan2 tp masih blm dpt tarikh utk perbicaraan, padahal kami rancang bernikah lagi 3 bulan.

Ada imam di masjid kariah sy advise  sy buat permohonan kt perlis. Katanya perlis senang luluskan permohonan. Tp yg sy tak paham, kalau sy mohon poligami di perlis, kami kena nikah di perlis ke? sbb bakal isteri sy org selangor..tentulah keluarga dia nak nikah kt selangor.

harap sesiapa yg ada experience blh tolong sy.. :)

mayyonnizz posted on 21-11-2007 02:28 PM

fuh..baiknyer bini u....

salute bini tua u.... :loveliness:

blue_april posted on 21-11-2007 02:34 PM

newbie lagik tu..multiple nick ke hape...hehehe

erm...try tnya pejabat agama la tgk camner..bukan ssh pun..
tekan2 nombor jerq...:lol: :lol:

reyrey posted on 21-11-2007 02:34 PM

Alhamdulillah..dia beri kebenaran..tp biasala org perempuan, ada masa mood dia baik, ada masa dia moody pulak! sama jugak la dgn bakal bini...pening mmg pening tp dah sy pilih jln ni kan...kena machokan diri jgk hadapinya! :lol:

mungkin sbb sy tak menipu..sy tak sorok2 :)

mayyonnizz posted on 21-11-2007 02:40 PM

Reply #4 reyrey's post

yer lah tp sampai hati u eh....  mmg bini u nampak tak kisah..

tp u tak pernah selami hati die... mesti die sedih.. megenangkan nasib die..

kalau u nih laki i..dh lama kena pelangkung dgn senduk nasik:D :D :D :D

pilot posted on 21-11-2007 02:46 PM

Reply #5 mayyonnizz's post

erk..leh ke pelangkung laki...?? ;P tak cium syurga kang :shakehead3:

nazijo posted on 21-11-2007 02:53 PM

untung la ko ye.....

ape masalah bini ko sampai ko nak kawin lg satu???

nazijo posted on 21-11-2007 02:54 PM

Reply #5 mayyonnizz's post

emmmmmmm...sedapnye icap syusyuuuuuuuuuuuuuuu....:P

angeljolie posted on 21-11-2007 02:55 PM

Originally posted by mayyonnizz at 21-11-2007 14:40 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
yer lah tp sampai hati u eh....  mmg bini u nampak tak kisah..

tp u tak pernah selami hati die... mesti die sedih.. megenangkan nasib die..

kalau u nih laki i..dh lama kena pelangkung dgn s ...

haaaa aku suka laki macam ni, gentleman, kalu nak, kawin trus ... ok macam nih ... aku rasa ko kena ada alamt di perlis, sapa2 la , tak kesah. kawan2 ke ... sedara jauh ke... di mana2 daerah yang ko nak kawen ngan pompuan tu. kira pinjam alamat rumah la nih ... tapi dia akan tanya babe, kenapa nak kawin kat perlis ... kalau bakal bini ko ni ada pak atau mak angkat kat perlis, atau ada yang sudi nak ngaku dia ni anak angkat lagi senang ... terus lulus je, tunggu tetap tarikh ikut ada ke tak ada tok kadi ... tapi pi isi semua borang dulu la ...

wokey la brader, good luck , dan kawen dua jangan berat sebelah pulak, apa yg bagi kat isteri kedua, isteri pertama mesti dapat ... orait :victory:
cool ... :C apa2 masalah lagik tanya aku, kalu aku tau, aku tolong ... nak gi makan dulu ngan anak aku nih ... satgi sambung laen ...

[ Last edited by  angeljolie at 21-11-2007 02:57 PM ]

mayyonnizz posted on 21-11-2007 03:03 PM

Originally posted by pilot at 21-11-2007 02:46 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
erk..leh ke pelangkung laki...?? ;P tak cium syurga kang :shakehead3:

boleh ajer nak pelangkung kalau nak....  eh nak tanya.. mmg syurga bawak kaki suami ke?.. siapa yg ckp?

angeljolie posted on 21-11-2007 03:07 PM

Originally posted by mayyonnizz at 21-11-2007 15:03 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


boleh ajer nak pelangkung kalau nak....  eh nak tanya.. mmg syurga bawak kaki suami ke?.. siapa yg ckp?

org pompuan lepas kawin bawah tapak kaki laki ler ... org lelaki kawin ke idak ke , syurganye tetap bwh tapak kaki ibu ... gitu ler hakikatnye ...

putubambu posted on 21-11-2007 03:08 PM

Originally posted by reyrey at 21-11-2007 02:19 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
kalau sy mohon poligami di perlis, kami kena nikah di perlis ke? sbbbakal isteri sy org selangor..tentulah keluarga dia nak nikah ktselangor.

harap sesiapa yg ada experience blh tolong sy.. :)

forumer sekalian, please refer to soalan tuan rumah ye...:)

BingkaUbi posted on 21-11-2007 03:09 PM

kalo bakal bini no. 2 ko org johor mesti susah nak nikah kat perlis nun.....leceh nak berurusan ngan pej. agama daerah..............kena mintak kebenaran nak nikah luar negeri la  plak.......ehhh...iye ka? kwn aku yg bg tau la.......aku x tau sbb duluk2  nikah mintak pakai mulut jek...tup2 dah nikah...yes, i do. ;P

reyrey posted on 21-11-2007 03:09 PM

Reply #9 angeljolie's post

thanks angeljolie, tp confuse jap..still kena nikah kt perlis la ye?

ingatkan nak ke sana pakai address kwn kt perlis, lepas dah dpt kelulusan permohonan poligami, bwk balik ke bakal bini so dia blh kepil sekali dgn permohonan nikah dia lak (kt selangor). so at the end, nikah kt selangor...yg jd persoalannya, blh ke tidak mcm tu?

angeljolie posted on 21-11-2007 03:11 PM

Originally posted by reyrey at 21-11-2007 15:09 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
thanks angeljolie, tp confuse jap..still kena nikah kt perlis la ye?

ingatkan nak ke sana pakai address kwn kt perlis, lepas dah dpt kelulusan permohonan poligami, bwk balik ke bakal bini so d ...

PM aku ... bahaya bagitau kat sini ...

BingkaUbi posted on 21-11-2007 03:13 PM

Originally posted by angeljolie at 21-11-2007 03:11 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


PM aku ... bahaya bagitau kat sini ...



apasal bahaya....??? kalu yg x sah disisi undang2 manusia mesti kena rahsiakan.........ko ni agen nikah palsu ka?

angeljolie posted on 21-11-2007 03:18 PM

Originally posted by BingkaUbi at 21-11-2007 15:13 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif




apasal bahaya....??? kalu yg x sah disisi undang2 manusia mesti kena rahsiakan.........ko ni agen nikah palsu ka?

bukan begiteww lar bingka ... aku tolong ikhlas, nih tak mau identiti aku dikenali ... :C

putubambu posted on 21-11-2007 03:20 PM

ape salahnya berkongsi maklumat di sini angel..
boleh membantu para bapak2 yg ingin berpoligami ni..

tapi setahu putu.. mmg kena isi form bernikah di luar kariah.. ambik kat pejabat agama

angeljolie posted on 21-11-2007 03:21 PM

geng2 hawa jgn la marah aku tolong kaum adam kawen laen pulak ... at least dia ni direct kawen tau, tak perlu buat affair dulu ... niat baik kena tolong, buleh tumpang pahala mendirikan mesjid ... kan ke dosa aku banyak ... so la ni kena bagi penimbang tu belen balik ..

BingkaUbi posted on 21-11-2007 03:21 PM

Originally posted by angeljolie at 21-11-2007 03:18 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


bukan begiteww lar bingka ... aku tolong ikhlas, nih tak mau identiti aku dikenali ... :C




aikkk...takat bg info jek blh terbongkar identiti ko ka? ko sorang jek ka dlm msia keje ngan mana2 yg berkaitan ngan nikah kawin ni??? bg tau la....aku nak tau gak.....GF aku ada org sabah, melaka, ganu.......aku nak ajak dia org nikah kat KL jek bleh ka? camner prosedurnye? :$

reyrey posted on 21-11-2007 03:24 PM

Reply #20 angeljolie's post

ok ko byk xplain kt aku..tks dah paham dah skang...

pening..pening..dinasihatkan sape2 yg ada niat murni mcm aku ni...fikir panjanngg dulu la..mau beruban kepala ni!

putubambu posted on 21-11-2007 03:25 PM

Reply #20 BingkaUbi's post

hehehe.. bing dah mula dah...:lol:

ajinomotonosuga posted on 21-11-2007 03:25 PM

boleh tau apa reason ko nak poligami? sekali pun bini dan koge dia seme tu redho, apa reason poligami ko tuh?

bukan calang2 lelaki leh buat madu dia seme tu BERSATU, nabi pun madu dia selalu bercembur berselisih faham gak..maklum la manusia..bersifat lemah.

kawin ni pada aku macam LOGO HALAL tu jek..tu jek fungsi kawin ok? kalo ikut islam , elok mudahkan keje2 halal termasuk kawin ni. kalo mas kawin bior ler murah berpatutan agar di berkati, kalo kenduri bior lah sederhana yang penting ada pengumuman, mende2 seme terbuka , oang tau so jauhi fitnah.

salah satu sebab pada aku kenapa mahkamah syariah negeri2 selain Perlis tu 'macam susahkan' kawin hanya sebab peredaran zaman di mana kaum ibu sekarang bukan idup zaman depa bergantung keperluan tu pada oang lelaki

zaman dulu makan minum keselamatan kesenangan semua bulat2 bergantung pada suami, so kata2 suami tu macam sakti, kalo di bantah karang dolat suami so laki nak pasang madu depa senyap jek makan ati..tau2 bulan depa mati, makan ati :lol:

zaman ni kaum ibu turut main peranan misal bab ekonomi, suara depa pun depa mau di dengari, esp pendapat pandangan depa so kuasa or otoriti lelaki tu sekarang LEBIH NAMPAK KEPUTUSAN BERSAMA, maka itu tempat lain kekadang suruh tanya bini pertama dulu walo mende ni tadak dalam syarak pun..sesetengah ulama berpendapat ada. Macam mana ada lelaki mulia, walo bini tak dapat anak, bini sakit terlantar dia tetap setia..sebab bukan semua manusia 'gila seks' serupa gak ada pompuan mulia, kebahagian dan kesukaan suami dia lebih di utamakan.

Ada suami bini mati, dia idup soang2 sampai dia mati takmo kawin lagi..setia pada jiwa dan fikiran nya, ni hak dia so lantak dia. Tapi kalo dia tu BERPANGKAT caliph, ketua besar, sultan or maharaja, dia kene fikir isu or maslahah umat or kumpulan manusia dia pimpin gak tuh..so ni kene tenguk gak..ni antara sebab poligami, contoh misal jadik assistant dia dalam berkuasa or terajui kuasa dia tuh. Kalo mat despatch or mat kilang or nelayan biasa or penoreh or tukang sabit rumput nak poligami..ni masalah skit lah kan?

rasa nya tadak masalah mohon nikah di perlis kendian depa kuokan sijil nikah seme tu, ni terpakai seluruh malaysia , yang beza kalo nikah LUAR MALAYSIA, contoh nikah di london ke..so balik kene convert sijil tu , kira pengesahan semula je untuk di terimapakai pada syariah di malaysia tuh.

apa salah nya ko nikah di perlis, misal di masjid sana kendian reception or kenduri tu di selangor. tak boleh ke? takkan nak bawak tok kadi Perlis mai Selangor dan nikahkan kamu? kalo macam tu depa2 ni main order jek tok kadi di selatan siam tu ler kan?

angeljolie posted on 21-11-2007 03:28 PM

Originally posted by putubambu at 21-11-2007 15:25 http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
hehehe.. bing dah mula dah...:lol:

biaq pi kat dia la ... bing si kucing nganga ni memang selalu fening kepala :lol:

reyrey ... tuh blom kawin lagi tau, baru nak carik tempat kawen ... nanti kang ko lagi pening, cepat la beruban , jgn botak udah le.

reyrey posted on 21-11-2007 03:39 PM

Reply #23 ajinomotonosuga's post

reason aku? bukan aku taknak buka cerita aku kt sini...kalau aku cerita karang, ramai kaum isteri bersuara pulak

tp dgn sejujurnya..takde cacat cela bini aku tu..sayang aku still sama mcm dulu. aku tak rancang nak jatuh hati kt bakal bini aku ni..dia pun sama. Aku takde alasan lain selain aku dah jatuh sayang pd bakal bini aku ni..parents dia pun nampak keikhlasan & kesungguhan aku, kalau tak takkan diorg benarkan anak diorg kawin dgn lelaki 40-an dan berstatus suami mcm aku?

bini aku pun nampak walaupun aku ada gf, aku tak abaikan tanggungjwb aku kt dia & anak2...sorry la kalau bunyi mcm masuk bakul angkat sendiri tp itu la yg sebenarnya.

mmg aku takde alasan kukuh utk aku madukan bini aku..kalau ada yg nak condemn silakan la..yg aku tau, aku mampu dr segi fizikal & kewangan...cuma kena kuatkan mental aku utk hadapi problem2 yg bakal hadapi bila bertambah cawangan aku ni..
Page: [1] 2 3 4
View full: permohonan poligami di perlis