kulit posted on 8-2-2007 11:15 PM

Anak kucin...sakit mata

Dah lama tak masuk Cari Forum ni....kt opih kena block...segalanya la block...frust jugak tak dpt masuk sini..
Well im here to ask for help camner nak buat ngan sikucin sekor ni.....
Mata dia sakit ada infection...dah taruh ubat mata la...dua tiga hari ada baik....pehtu...lama2 dia garu la pulak mata dia...sbb gatai...esok hari bengkak kelopak dlm mata...tatau la nak buat camner...nak bagi dia TAK GARU....frustrated la sikucin oren ni...harap bulu je lawa...tapi pemalas ya amattt...Makan lak sungguh selera..tak mcm kucin sakit...tapi yg risau takut mata tu buta!!

posted on 1-1-1970 08:00 AM

TommyHilfiger posted on 9-2-2007 02:52 AM

Reply #1 kulit's post

Cuba pakaikan macam ni :

http://www.puddingbowl.org/archives/fetching-roy-thumb.jpg

selalunya Tommy punya kucing, kalo sakit mata memang pakaikan camni la..runsing gak dia, tapi terpaksa la...nak bagi mata dia ok kan.

monic posted on 9-2-2007 10:11 AM

Originally posted by TommyHilfiger at 9-2-2007 02:52 AM
Cuba pakaikan macam ni :

http://www.puddingbowl.org/archives/fetching-roy-thumb.jpg

selalunya Tommy punya kucing, kalo sakit mata memang pakaikan camni la..runsing gak dia, tapi terpaksa la ...


Thanks Tomy....pengetahuan yang berguna pada monic ....:D

kulit posted on 10-2-2007 12:03 PM

Reply #2 TommyHilfiger's post

Corong mcm ni penah tgk kat anjin tp utk kucin nk dpt kt mana ye

monic posted on 10-2-2007 12:23 PM

Originally posted by kulit at 10-2-2007 12:03 PM
Corong mcm ni penah tgk kat anjin tp utk kucin nk dpt kt mana ye

:setuju: Harega berapa...????? aper nak Corong tu ...???

TommyHilfiger posted on 11-2-2007 12:53 AM

Reply #4 kulit's post

Tommy pun tak beli, just buat sendiri. Beli plastik keras skit dan bentukkan.
plastik A4 tu, senang je nak buat...lagi pun elok

monic posted on 26-2-2007 11:41 AM

Reply #1 WeirdLady's post

umur kucing2 weirdlady tu umor berapa..????
sakit mata ...??? bahaya tu .. lagi2 mereka
mereka masih kecik ..... semua ker kena
sakit mata ... sepatut nya ...kalo seekor
kena sakit mata .... weird kena asing dari
kucing2 lain ... sebab takut berjangkit
dengan kucing yang lain ....
kat kampung weird .... ader hospital kerajaan
haiwan tak...??? kalo ader better pegi sana ...
lebih murah ....

WeirdLady posted on 26-2-2007 02:40 PM

skang nie lum sampai sebulan
lum kena lg..nak berjaga2 jek dulu..
pasal b4 nie anak2 kucing sume kena skt mata..
umur around 2 bln gitu aa..pastu mati..
kalu nak beli ubat apa nama ubatnya yek..

hmm,sepital kejaan ek..tak pasti la tatau pulak..
lgpun weird jrg2 blk kg..
nie kucing weird tinggal sana pasal dia banak masa bwk balik cuti
nak bwk kl sian lak anak dia kang lemas dlm keta..

WeirdLady posted on 26-2-2007 02:46 PM

nak tnya lg..umur baper elok nak injek eh
normal price baper eh kat kl..
kat klinik bp tue tnya dlm rm100
dulu bwk kucing weird sakit dia caj dkt rm200. tp kuar 15min jek dr klinik tue..terus meninggal kucing weird..
waaa..dah mcm fobia pi situ sbnrnya..

monic posted on 26-2-2007 03:50 PM

Reply #4 WeirdLady's post

mak aih mahal nye ....setahu monic dalam RM70 je,
setahu monic kalo kucing sakit .... terus bawak jumpe vet ... vet akan inject
anti biotic ... pada kucing/kitten .... tak kira lah umor berapa....melainkan
kalo nak cucuk vaksin umor dalam 3 bulan boleh lah .... kalo sakit nie
umor berapa2 jerk bawak gi jumpe vet.
Kat sana tak de hospital kerajaan haiwan ker..????? jgn putus asa, dulu
monic pun ader pengalaman yang sama .... tapi vet tu siap2 bagi tau monic
kucing monic tu tak de harapan ... nie vet weirdlady nie just nak untung jer
nie ..... :mad: tu yang tak suka .. sebab ader juga klinik yang suka amik
kesempatan cam tu .....

cat posted on 27-2-2007 10:48 AM

Reply #1 WeirdLady's post

saya pernah ....anak kucing saya sakit mata saya letak eye mo jea.....alhamdulilah dah besar panjang dah kucing tu.....masa mula2 tu takut gak tengok mata dia asyik berair sampai tak boleh nak bukak mata.....cubalah letak eye mo mana tau kot2 kalau boleh.....

WeirdLady posted on 27-2-2007 11:23 AM

Originally posted by cat at 27-2-2007 10:48 AM
saya pernah ....anak kucing saya sakit mata saya letak eye mo jea.....alhamdulilah dah besar panjang dah kucing tu.....masa mula2 tu takut gak tengok mata dia asyik berair sampai tak boleh nak bu ...

dulu penah gak letak ayemore..tp tak baik pun..
ada sekor tue smpai pecah mata dia..ngeriii..
kesian sgt..dia jd buta

monic posted on 27-2-2007 01:13 PM

Reply #7 WeirdLady's post

jgn letak eyemore...sebab eyemore untuk
manusia.....

WeirdLady posted on 1-3-2007 03:24 PM

so..u all tau tak apa nama ubat eh..kali pi kinik nak ckp ubat sakit mata ke..

monic posted on 1-3-2007 04:23 PM

Reply #9 WeirdLady's post

cuba tanya Vet ... nak beli ubat sakit mata untuk kucing .....

lady_nF posted on 21-6-2007 02:29 PM

dah ada tak jawapan untuk nih
saya ada rescued 4 kittens kena tinggal oleh mak dia
skang umur cam 3 minggu....arituh bukak mata
tapi sehari lepas tuh sekor demi sekor kena sakit mata
sampai nanah2

skang nih saya just lap dengan warm water
and tekap2
nanah dah kurang....tapi mata still tak bukak besar lagik
ingatkan nak beli ubat
tapi tak tau nama apa
harituh gi vet beli syringe minuman diorang
vet tuh cakap dia caj 70 sekor
kalau 4 ekor?

hmmm...any suggestion will be helpful

darlingangel posted on 21-6-2007 10:59 PM

Reply #11 lady_nF's post

biar  benar you RM 70.. mahalnya.. aritu i punya 4 ekor kena, i bawa seekor baru dalam range RM 25-30. Vet cuma tekan mata dia keluarkan nanah and prescribed antibiotic , ubat selsema dan ubat mata. Namanya Lacrybiotic. Tapi ubat ni poison, so kena watch jangan dia terjilat. Harga ubat tu vet I jual RM 20. pernah gak dengar org kata anak kucing selalunya kalau demam/selsema, prone to sakit mata... cubalah dapatkan ubat tu.. kucing I alhamdulillah dah baik.. bagi makan ubat selsema dan antibiotic lah juga.  cuma yang I kesal I lambat bawa pergi vet.. I beli ubat sendiri and turned out, tak sesuai. Dua daripadanya rosak sebelah mata sebab lambat ubat.  Cuba you cari that lacrybiotic. Try la cari vet lain.

monic posted on 22-6-2007 01:21 PM

Balas #12 darlingangel\ catat

Betui tu kalo boleh jangan lambat pegi jumpe vet, mmg ader vet
yang suka mengambil kesempatan pada mereka yang kurang tahu
range harga untuk setiap penyakit kucing ... so i suggest kan
lebib baik u bawak gi JPH Goverment punye ....

leotazz818 posted on 22-6-2007 05:05 PM

kalau kat KL nie org kata hospital haiwan gomen punye kat cheras, dekat dgn stadium badminton..kalau dtg sebelah shamelin/PGRM lepas trafficlight belah kiri dekat dgn roundabout tue... yg nak ke HUKM... ok, goodluck!:D

ati1402 posted on 22-6-2007 07:17 PM

me dulu pun masa dumu dumi kecik pun sakit mata gak..

teruk jgklaa..then gi vet.vet bg ubat titik..satu botol kecik RM15.

oklaa..letak skali dua je trus baik..:loveliness:

putra_bengal posted on 24-6-2007 08:53 PM

Reply #15 ati1402's post

betul kata ati tu.. try usaha dulu.. mata tu penting bg kucing..

pcyduck posted on 25-6-2007 09:26 AM

Reply #15 ati1402's post

pe nama ubt tuh ati....aku nk stanby information tuk bebi bru aku tuh....mase aku amek bebi tuh byk gak taik mate....aku igt kn die saket mater.....tp bile aku lap ngan kain...n bwk g vet...doktor ckp x saket mater pn...tp tu r...riso gak..maner tau tetibe die saket kang...x der r aku gelabah.....

monic posted on 25-6-2007 10:02 AM

Balas #17 pcyduck\ catat

sebab tu la pcyduck .. kalo ader anak kecik nie kena pastikan
mereka senantiasa bersih..maksud monic kena check idung,
telinga, bulu dan mata mereka senantiasa dalam keadaan bersih
begitu juga dengan ibu mereka ... dan jangan lupe senantiasa
bersihkan tetek ibu kucing dengan air suam.

pcyduck posted on 25-6-2007 10:55 AM

Reply #18 monic's post

hoho....smlm aku cek mate n telinga je...idung aku lupe lak....balik kang nk cek r......
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: Kucing Sakit Mata..