pulau_ilmu posted on 17-12-2007 03:28 PM

berak berdarah!!!

pagi tadi aku berak keluar darah... tak bercampur dgn najis tapi setitik2 dia keluar!!! sintom ape tu??? lps tu kat sebelah kiri perut aku terasa mcm benda berdenyut2 n sometimes rasa macam kejang... tak sakit!!! dulu tak kerap sangat... lebih kurang sebulan sekali tp makin lama makin kerap... sekarang ni sejam sekali!! sebab ape haa??? ada kaitan ker dua2 kes tu???:( :( :( :(

WeirdLady posted on 17-12-2007 03:35 PM

pi la cek.. biasanya berak berdarah ni tanda2 penyakit..
aku pun penah kena kdg2.. tp skrg dah takde lak..

elle1011 posted on 17-12-2007 03:37 PM

Buasir kot??:o

auntie_girl posted on 17-12-2007 03:40 PM

tak silap...buasir :funk:

peringkat kedua kot:funk:

http://img243.imageshack.us/img243/4623/mybannerglitterfa6c79c2uj6.gif

ayiepk posted on 17-12-2007 03:41 PM

Reply #1 pulau_ilmu's post

jap, aku nak tanye..tabiat membuang air besar ko berubah tak? maksud aku, kalu biase setiap hari atau setiap 2 hari tapi skrg berubah maksud aku skrg jadi 4 hari sekali contohnye..tanda2 CA RECTUM salah satunye ialah perubahan tabiat membuang air besar n najis berdarah..

atau mungkin sbb buasir..nak check buasir senang je..ko jenguk sket kat bawah tuh, ade cebisan daging terkeluar sket tak? kalau ade maknenye buasir..satu lagik kalau buasir nih, ko akan spend mase lame kat toilet sbb ko rase tak puas buang air besar walopon dah abis semua dikeluarkan..kalau buasir, ko kene kurangkan mknan berminyak, kuaci, nanas, pedas etc..n jangan meneran atau bediri utk jangkawaktu yang lame..

tapi lebih baik ko gi jumpe doc..

ayiepk posted on 17-12-2007 03:43 PM

Reply #1 pulau_ilmu's post

lupe nak ckp, semoga ko cepat jumpe doc n cepat sembuh..

hatemetoday posted on 17-12-2007 04:04 PM

sori yek panjang sikit..pengalaman aku sendirik...

aku pon penah ...tapi ini disebbkan mase tu corak pembuangan aku yang tak brapa betul..aku suka tangguh2kan..sbb aku blajar / itm mase tuh..dah la rutin biase aku pon seminggu lam 3/4 x jek :funk: ..inikan pulak mase tengah blaja tu aku jadik lagik careless part aktiviti buang air ni so jadik lah seminggu 2x jek..kadang tu 1x jek...ko imejin la mcm mana keras bak kayu...:lol: ...bila dah sampai bedarah2...mak cuak la jadiknye...so parents aku pon bawak g klinik...iskk 1st time ke doc gynae..adeihh...sorry yek..doktor seluk vontot aku sbb nak detect yang pendarahan tu adakah disebabkan dinding ehem2 aku tu tekoyak/luka akibat teranan..or memang pendarahan akibat ulser perut? aku kena baring mengiring sambel bongkok kan badan sikit (mcm baby lam perot mak le pulok) nguaaa tak suka tau mase tuh..:L ;P ..tapi seblom tu doktor describe dulu ape dia kena buat..kalau aku tak suka (mak kan anak dara mase tuh..mestilah dia mintak ijin ;P ) dia tak proceed...mula2 aku tamo..iye la..sape sanggop kena korek vontot?..pastu bonda aku jegelkan bijik mata dia..engko nak baik ke engko nak simpan penyaket..adeihh iye lar makk iye larr..so mak aku pon bediri di sebelah doktor la mase die buat check up itu..huwaaa malu i...:lol:

sah...dinding vontot aku kat area ittiew luka..sbb dia tunjuk aku glove yang dia pakai tu ada blood stain..at last dia kasik aku ubat mcm bullet tu ..ubat makan dsb nye lah..oh ya n ubat nak cairkan ehem2 so that masa proses healing ni aku tak la meneran2 lagik...so tetiap malam korang tau la kan ape aku kena buat..iskkk...tak suka tauu comot pentot mak sbb menda tu mencair kat dalam nun and act as a gum la...lam seminggu tu sumer dah okehh...

apa pon aku besyukur gak lah sbb bukan pendarahan ulser ke ape? cuma luka biase jek...so bertitik tolak dari situ sampai sekarang...aku minom 2L air kosong setiap hari.....sampai la dah jadik habit..bila tak dpt air kosong satu hari aku rasa mcm alamakk esok aku mesti sakit ..sampai camtu skali...dgn anak2 aku pon aku terapkan...sampai la anak aku yang kecik tu lebih minom air kosong jek..mane dorang nak susu2 nih..takpe la sumber tenusu banyak..janji dorang takmiss air suam...tapi kadang tu anak aku dpt gak berak keras ni..so ape aku buat..aku bancoh milo suam..hah tak sampai 5 minit ...brrrrrr p toilet..setel!!!

so pada sesape yang ade sakit mcm ni satu jek..jgn la malu2 nak wat check up...consult doktor anda..jgn konsult doktor ayam okeh..sila sila

rebas posted on 17-12-2007 06:54 PM

ikut simptomnya yang paling common kat orang muda .. ialah buasir .. (tak sakit kat tempat buang tetiba darah fresh menitik2) sakit perut tu sounds macam colic... Akan tetapi untuk memastikan diagnosis ni ye ke tidak... pergila check kat docs.. make sure doc yg check tu.. PERIKSA bahagian tu..bukan setakat dengar cerita you aje..

Sementara tu.. tanda2 buasir.. selalunya sebab.. constipation ( sembelit) tapi you sihat, tak de hilang selera makan, tak de hilang berat..tak de kelainan dalam habit pembuangan.. kalau ada... dah macam simptom barah usus rektum.. pulak..

pulau_ilmu posted on 17-12-2007 08:34 PM

jap, aku nak tanye..tabiat membuang air besar ko berubah tak?

tak berubah.. normal. aku punye rutin ok. setiap pagi mesti berak. tak keras. najis ok & terapung2 lagii..

ko jenguk sket kat bawah tuh, ade cebisan daging terkeluar sket tak?

entahlah.. susah laa aku nak jenguk. aku gemuk!!! tapi aku rasa takde!!!

constipation ( sembelit) tapi you sihat, tak de hilang selera makan, tak de hilang berat..tak de kelainan dalam habit pembuangan

semua ni xde.. !!!

anyway thanks to all of you... really appreciate it!!

ayanganje posted on 17-12-2007 11:29 PM

dolu aku pun ader masalh ni
sebab utama suka tahan berak
pastu masa pantang anak pertama lagi teruk
2@3 hari x memerut
bila nak memerut sikit punya sakit
ada la dlm setengah jam
mmg ada kuar darah

bila anak no 2 aku masa dlm pantang aku minum yogurt
alhamdulillah, ok
memula bersalin mmg berdarah
patu ada gak buasir
ni masa kes anak pertama la ni
so skrg klu mkn aku lebihkan sayur hijau
perut aku lak alergic ngan sambal
mkn jer sambal, x lama pastu masuk toilet

the best advice, jumpa jer doktor

AnitaSabrina posted on 18-12-2007 12:12 AM

Reply #9 pulau_ilmu's post

Bukan orang gemuk je ada masalah ni.  But my experience, when I lose weight my problem ni pun hilang.  But lose weight the right way but eating healthily - banyakkan makan buah & sayur. This will make it easier to go to toilet.

Pastu every night I drink psyllium.  Alhamdullillah sekarang ni dah okay.  Kalau dulu pegi toilet air kat toilet bowl tu macam sirap - merah menyala!  Lima tahun I suffer.  Check dengan dr (chinese dr at UH)  - dr bodoh nak seluk pulak.  Tempat tu dah luka mana boleh seluk.  Mengong!  Last last jumpa specialist (Malay lady) very gentle.  She diagnose my problem barulah tahu macam mana dah cure it.  

Jumpalah dr.  Find the right dr.

tulip.purple posted on 18-12-2007 10:26 AM

Originally posted by rebas at 17-12-2007 06:54 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
ikut simptomnya yang paling common kat orang muda .. ialah buasir .. (tak sakit kat tempat buang tetiba darah fresh menitik2) sakit perut tu sounds macam colic... Akan tetapi untuk memastikan diagnosis ni ye ke tidak... pergila check kat docs.. make sure doc yg check tu.. PERIKSA bahagian tu..bukan setakat dengar cerita you aje..


oh ya ka..
aku pun pernah kena gak..
adala dlm 2 hari kot masa tu..

aku bajet kalau berlanjutan baru nak jumpa doktor..
tp lps tu da ok so aku pun tak pk banyak la..

sump81 posted on 19-12-2007 04:19 PM

ehm..sy pun kene jugak lah..dh 2 mgg jd..setiap kali buang air besar mesti berdrah..tk tau naper..tabiat sy sehari sekali jer..tiap2 pg..permakan tk berubah pun..berak tk pernah sembelit..mmg dr dulu tk mkn pedas pun..minum air gas pun tk..naper ekk..lps berak jer rase perit2 kt hjg tue..:( :( naper ekk..takut perkara buruk berlaku lah..:(

rianz posted on 19-12-2007 04:41 PM

pulau_ilmu penyakit u dh setel ke lom??:funk:

rebas posted on 19-12-2007 05:23 PM

Originally posted by tulip.purple at 18-12-2007 10:26 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


oh ya ka..
aku pun pernah kena gak..
adala dlm 2 hari kot masa tu..

aku bajet kalau berlanjutan baru nak jumpa doktor..
tp lps tu da ok so aku pun tak pk banyak la..

piles are painless.... (buasir tak sakit)  unless kalau terjerut (thrombosed)

kalau ada darah fresh menitik2 dlm toilet bowl.. and sakit bila "tengah keluar".. selalunya ni sebab ada luka kat tempat keluar.. esp bila yg keluar tu mmg keras....

jaga diet.. bykkan fibre.. banyakkan air..

and always remember.. kalau berpanjangan... kena check ..
kalau ada tanda2 bahaya eg kurang selera makan, hilang berat, habit pembuangan yg tak teratur...kena   check
and kalau pergi check (esp if usia dah > 50)... make sure doc tu periksa bahagian buang air besar.. jangan malu!

pulau_ilmu posted on 19-12-2007 07:22 PM

Originally posted by rianz at 19-12-2007 04:41 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
pulau_ilmu penyakit u dh setel ke lom??:funk:

entahlah... rasenye dah makin kurang, tak menitik2 lg!!!
tak buat ape2 pun... check doc pun blum!!!!

miskucing posted on 22-12-2007 07:17 PM

atau mungkin sbb buasir..nak check buasir senang je..ko jenguk sket kat bawah tuh, ade cebisan daging terkeluar sket tak? ..http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif


nak tanyala...kalau mmg ada cebisan daging tkuar skit tu nak kena jumpa doktor ke eh?:funk: malunyaaa...atau cukup dgn lebihkan minum air...? mis ada tanda tuh... berak berdarah pun dah 2,3 kali gak...aduh mcm mana ni?

hatemetoday posted on 22-12-2007 07:23 PM

Reply #17 miskucing's post

pegi mis..jgn peram penyakit...jgn biarkan hidup anda diselubungi ketidakselesaan ;P ...kite pon lps branak 5 thn lps bila pass stool lps tu terasa ade mende kat tutt..bila ku raba2 mcm ada gelembong/belon kecik jek..:L ..lagik worst bila dah keje..nak duduk pon tak selesa rasa mcm ade bende jek kat situ...bila dah pegi doktor ..okay dah...dan juga air air air..fibre fibre fibre every day...kalu tak teruk kita mis..:L

nidzrain posted on 23-12-2007 11:02 PM

petang tadi aku berak berdarah jugak........:'( :'(

tak pernah jd mcm ni pon sebelum nie.....

aku takut.... sebab darah yg kuar tu banyak jugak la.... kot....

darah aku tak bercampur ngan najis.....

memula ingat darah haid.... bile aku nk cuci dubur aku tu, aku tgk tgn aku berdarah....

so maknanya aku berak berdarah la kan....:( :(

jenglut posted on 24-12-2007 12:55 AM

buasir le tu kottt..
ada jg berak kuar dgn darah..tp tak leh nampak dgn mata kasar

icamys posted on 24-12-2007 01:01 AM

mak member aku kena bulan lepas, trus pegi sjmc... hari ke-3 result kuar, kanser usus...tapi darah x banyak...stage 2...pakcik aku pun cam ni,tapi darah kuar banyak...dr suspect kanser usus gak...semalam masuk camera kot dubur dia, lagi 3 ari tau result... pi check dr la...

mesmerize posted on 24-12-2007 01:50 AM

korang yang berak berdarah ni dalam seminggu berapa kali berak?
dulu masa aku duk asrama pun selalu kena.. tu sebab dalam seminggu berak sekali aje kekadang tak berak langsung.. maybe kesan psikologi sebab aku tak suka tandas kat asrama tu :mad: ..
bila dah keluar asrama, normal la polar berak aku :lol:  .. hampir tiap2 hari berak lepas breakfast milo secawan.. dan masalah berak berdarah tu pun hilang secara automatik..:D

jenglut posted on 24-12-2007 11:45 AM

Originally posted by mesmerize at 24-12-2007 01:50 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
korang yang berak berdarah ni dalam seminggu berapa kali berak?
dulu masa aku duk asrama pun selalu kena.. tu sebab dalam seminggu berak sekali aje kekadang tak berak langsung.. maybe kesan psik ...

pelik betol kes ko nih..

punggung pilih tandas la plakk..

pulau_ilmu posted on 24-12-2007 12:03 PM

aku dah ok 100%... tak jumpa doc pun sebab busy sgt!!!

nidzrain posted on 24-12-2007 06:48 PM

Reply #22 mesmerize's post

berak aku beser jer.... kire ikut rutin la.....

tapi boleh berdarah gak.....

pelik la.... tapi tak der raser sakit aper pon....
Page: [1] 2
View full: berak berdarah!!!