libraguy posted on 21-12-2007 02:59 PM

tukar ekzos apa kesannya?

aku skg pakai proton LMSt. aku rasa nak tukar elzos standard iswara lama.. sbb dah bingit buyni bising ekzos tu (bukan power pun), berapa gakanya harga tukor ekzos n ada tak kesan sampingan.. spt jimat  minyak ke, ringan ke,, ?

AnisSuraya posted on 21-12-2007 03:15 PM

Reply #1 libraguy's post

Ari tu anis tukor ekzos, rege dia 240.00 siap pasang..tu ekzos standard untuk wira, kalau iswara rege lebih kurang jer kot.Member anis ada bagitau, ekzos kereta proton buatan tahun 2003 ke atas tak sekualiti ekzos kete proton buatan tahun 2003 ke bawah...hehehehe

Kesan sampingan tak pasti lak anis cuma sejak tukor ekzos baru ni, kereta bunyi lebih senyap...kuikuikuikuikui

takumi86 posted on 21-12-2007 03:41 PM

Reply #1 libraguy's post

kalau ekjos cap ayamm.. forsuree.. bunyi jer gempaakk..
nak best ambik brando mufflerrr.. cam hotbits kee.. rm500++

horsepower naik 10ekorr...:lol:

libraguy posted on 21-12-2007 03:48 PM

x mau bazir laa... apa yang ada ni biar standad jerr.. lain la kalau pakai continental or super car.. berhabis duit pun puas..aku nak jimat n enjinm senyap... tak suka bunyi VROOM ni,,,

gorgon posted on 21-12-2007 04:13 PM

exhaust system ni ada byk...
kalau lmst tu, oem exhaust dia mmg bising dan tak bagi kesan pada pertambahan kuasa pun...
untuk senyapkan bunyi, cuma tukar muffler sahaja (org panggil tabung) kepada yg senyap....
kesan kepada engine tak banyak sebab tak melibatkan piping dan header (extractor)
harga bergantung pada jenis & kualiti bahan muffler tu....
tapi kalau dlm RM200 dah memadai untuk sesuatu yg memuaskan hati...
p/s cari kedai exhaust yang boleh dipercayai mutu kerja dan perkhidmatan.... jgn terpedaya dengan ayat mereka untuk buat benda2 lain....
nanti awak akan berbelanja yg tak penting

AnisSuraya posted on 21-12-2007 04:21 PM

Reply #5 gorgon's post

oooo, tabung tu nama dia muffler erkkk sebab ari tu masa tukor ekzos, tukor sekali, yang original dari proton bentuk dia lain sikit kan, yang ari tu pasang bentuk dia cam tabung jerr..patut lerr kereta sekarang sejak tukor ekzos n muffler tu, bunyi dia lebih senyap...:lol: :lol:

gorgon posted on 21-12-2007 04:30 PM

Reply #6 AnisSuraya's post

exhaust system ada beberapa components....
1. header (extractor)
2. catalytic converter (tak semua kereta ada.... tujuannya untuk mengurangkan pembebasan gas beracun ke udara tapi memberi kesan kepada kuasa engine....)
3. bullet salah satu component untuk memberikan back pressure kepada exhaust system dan juga memberikan faktor bunyi yang dihasilkan
4. muffler / silencer berguna untuk mengurangkan atau menambah bunyi....
untuk kereta automatik adalah penting untuk mengekalkan exhaust sytem 'S' sebab straight piping akan memberikan kesan pengurangan kuasa kepada kereta bertransmisi automatik.....

raudah posted on 24-12-2007 11:04 AM

Originally posted by gorgon at 21-12-2007 04:13 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
exhaust system ni ada byk...
kalau lmst tu, oem exhaust dia mmg bising dan tak bagi kesan pada pertambahan kuasa pun...
untuk senyapkan bunyi, cuma tukar muffler sahaja (org panggil tabung) kep ...
dah terkene pung:'(

Fast-N-Furious posted on 24-12-2007 11:18 AM

tukar eksoz.. kesannya... tengok eksoz jenis aper yg ko pasang lar, ader straight flow, ader yg S flow..  kalau nak senyap, gi carik 2nd hand kat kedai ekzos, ramai mamat yg tukar ekzos stended kepada ekzos bising.. kedai tolak pong murah jer.. dalam RM30-50 hengget jer, kira untung atas angin..

raudah posted on 24-12-2007 11:32 AM

Originally posted by Fast-N-Furious at 24-12-2007 11:18 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
tukar eksoz.. kesannya... tengok eksoz jenis aper yg ko pasang lar, ader straight flow, ader yg S flow..  kalau nak senyap, gi carik 2nd hand kat kedai ekzos, ramai mamat yg tukar ekzos stended k ...
apesai murah sangat...nak cari kedai tolak susah arr..kalau area KL kat mane...ekzos bisin loo..ni kali ke dua nak tuka:(

Fast-N-Furious posted on 24-12-2007 12:09 PM

Originally posted by raudah at 24-12-2007 11:32 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif

apesai murah sangat...nak cari kedai tolak susah arr..kalau area KL kat mane...ekzos bisin loo..ni kali ke dua nak tuka:(
ler memang lar murah, dah 2nd hand, lagi pong daripada menyemak dok kat bengkel dier tu, baik dier jual kat urang murah-murah.  Kat kajang ader satu, memang haku tengok ader 2-3 stok ekzos stended dier simpan dari owner yg tukar ekzos bising cap ayam kat kedai dier tu. tokeh kedai tu cakap, biasanya old timer pakcik makcik yg ekzos bocor ker aper beli. dah pangkat pakcik, takkan nak pakai ekzos sport lagi kot..

raudah posted on 24-12-2007 12:34 PM

Originally posted by Fast-N-Furious at 24-12-2007 12:09 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif

ler memang lar murah, dah 2nd hand, lagi pong daripada menyemak dok kat bengkel dier tu, baik dier jual kat urang murah-murah.  Kat kajang ader satu, memang haku tengok ader 2-3 stok ekzos sten ...
x penah pegi kedai poton..penah dengar jekk

Fast-N-Furious posted on 24-12-2007 01:18 PM

Originally posted by raudah at 24-12-2007 12:34 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif

x penah pegi kedai poton..penah dengar jekk
adehhh... haku tak sebut pong pasal kedai proton.. :mad:

takumi86 posted on 24-12-2007 01:26 PM

Reply #13 Fast-N-Furious's post

heheee.. apa citer ni?. kedai proton ada jual ekjoz kee?. ;P

aku pernah tukau ke ekzos std sebab nak kena inspection jpj...
kena rm50.. kat wei yip tuhh...
lps inspection.. tukau muffler marco.. tak ler bising sangatt..
power wisee.. soo-- sooo jerrr....

raudah posted on 24-12-2007 01:41 PM

Originally posted by Fast-N-Furious at 24-12-2007 01:18 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif

adehhh... haku tak sebut pong pasal kedai proton.. :mad:
:lol: bukan proton:lol: adeiii..potong looooo:lol:

nuno posted on 24-12-2007 02:14 PM

hehe,try la masuk ekjos ni kat LMT sure gegar satu kampung :lol: :lol:
http://img.photobucket.com/albums/v432/ahmadizan/822ab587.jpg

ARC titanium:L

raudah posted on 24-12-2007 02:43 PM

Originally posted by nuno at 24-12-2007 02:14 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
hehe,try la masuk ekjos ni kat LMT sure gegar satu kampung :lol: :lol:
http://img.photobucket.com/albums/v432/ahmadizan/822ab587.jpg

ARC titanium:L
:lol: :lol: kompem:lol:

Fast-N-Furious posted on 24-12-2007 05:00 PM

Originally posted by raudah at 24-12-2007 01:41 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif

:lol: bukan proton:lol: adeiii..potong looooo:lol:
oo.. kedai potong.. takyah lar carik kedai potong, biasanya kedai potong jual yg branded, jasma, hot bits, remus dan macam-macam lagi, harga start dalam RM150 gitu. ekjos biasa depa tak simpan, menyemak jer, depa jual kat kedai besi buruk. kalau depa simpan pong, depa simpan jenis yg double barrel punya jer utk kete cc beso.

yang haku maksudkan, kedai ekjos biasa jer.. sebab kalau urang tukar ekjos dier worang, jarang depa bawak balik, tinggalkan jer kat kedai, kedai ekjos plak depa simpan, kalau ader yg nak, depa jual murah, kira untung atas angin jer, kalau banyak sangat, baru depa jual kedai besi buruk, tapi untung tak banyak lar simpan depa amik murah sangat, dalam RM3-5 hengget jer. baik jual kat saper yg nak, dapat gak RM50 prii-prii jer, bukan ader modal pong..

takumi86 posted on 24-12-2007 05:35 PM

Reply #16 nuno's post

waahh.. sungguh kacak org itewww... :lol:

nuno posted on 24-12-2007 05:39 PM

pedulikan orangnya..tengok ekzosnye tu..lagi hensem bergaya:lol:

raudah posted on 24-12-2007 06:41 PM

Originally posted by Fast-N-Furious at 24-12-2007 05:00 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif

oo.. kedai potong.. takyah lar carik kedai potong, biasanya kedai potong jual yg branded, jasma, hot bits, remus dan macam-macam lagi, harga start dalam RM150 gitu. ekjos biasa depa tak simpan, ...
ok akan ku cari...dpt bonus kompem pi tuka

mexz posted on 24-12-2007 06:45 PM

Reply #16 nuno's post

peh..besar ekzos....bunyi pon besar gak nih...harga pon besar agaknye..:lol:

ps:kuatnye mamat tuh..leh angkat ekzos tuh dgn sebelah tgn:lol:

nuno posted on 24-12-2007 08:02 PM

bukan la mamat tu tak kuat mana pun
tapi psal ekjos tu complete titanium budak darjah 4 pun leh angkat
serius ni..bukan berat cam besi:)

jenglut posted on 25-12-2007 01:58 AM

caya lahh mat ekjosssss

southern_wheel posted on 25-12-2007 03:27 AM

kesan tuko ekjos akan dapat saman..

tu hakikat
Page: [1] 2
View full: tukar ekzos apa kesannya?