ceriakanmama posted on 8-1-2008 12:58 PM

keloid at kulit

Dear friends..

i salah seorang penghidap keloid anyway sesiapa ada cadangan rawatan2 di mana2 klinik dan keberkesanannya? boleh share TQ

princess_kunang posted on 8-1-2008 01:05 PM

my fiancee ada kelid gak..
dia g wat rawatan kat klinik hape tah..
kene cucuk kat keloid tu..sakit nya Tuhan je yg tau,.cam tebakar..(dia kata la)

princess_kunang posted on 8-1-2008 01:13 PM

The treatments to choose from for removal of Keloids are as follows:


Removal with conventional surgery - This unreliable technique requires great care, and keloids that return after being removed may be larger than the original. Keloids return in more than 45% of people when they are removed surgically. Keloids are less likely to return if surgical removal is combined with other treatments.

Dressings - Studies have shown that moist burn wound coverings made of silicone gel sheets reduced the size of keloids over time. It is said that this treatment is safe and painless.

Compression - This involves using a bandage or tape to apply continuous pressure 24 hours a day for a period of six to 12 months. Compression can cause a keloid to become smaller. For keloids that form at the site of an ear piercing, a clip known as a Zimmer splint usually reduces keloid size by at least 50% after one year of compression. Zimmer splints that look like earrings are available.

Steroid injections - Steroid Injections with triamcinolone acetonide or another corticosteroid medicine typically are recurring at intervals of four to six weeks. This treatment has been found to reduce the size of the keloid and the irritation. You should always remember that these type of injections are uncomfortable.

Cryosurgery - This freezing treatment with liquid nitrogen is repeated every 20 to 30 days. It can cause a side effect of lightening the skin color, which limits this treatment's usefulness.

Laser therapy - Laser therapy is an alternative to conventional surgery used to remove keloids. There is no good evidence that keloids are less likely to recur after laser therapy than after regular surgery.

Radiation therapy - Radiation therapy is controversiol. This is because radiation has been found to increase the risk of cancer. Radiation treatments have been found to reduce scar formation when it is used immediately after the initial surgery. That means the radiation therapy should be done during the time a surgical wound is healing. You must remember that you will be at risk of cancer due to the radiation.

Experimental treatments - One experimental treatment that has shown promise is injecting keloid scars with medicines that were developed to treat autoimmune illnesses or cancers. Before having any of the experimental treatments, you should speak with your doctor, weigh the pros and cons and decide if you should have the treatment or not. Remember that the drugs used in the experimental treatments, are various types of interferon and chemotherapy agents 5-fluorouracil and bleomycin.

ceriakanmama posted on 8-1-2008 02:50 PM

.

tqvm for the information.. maksud u tunang u tu lelaki/permpuan dan kat mana..saya punya kat chest..mmg sakit kena
inject mcm terbakar aka pedih yg amat..tu ingat ada cara rawatan lain tapi apa kan daya itu jer jawapan yg sama so kenalah inject..Thanks

casio88 posted on 16-3-2008 12:17 PM

keloid ni bole bt rase gatal-gatal..so sa;lunye doc akan bagi suntikan corticosteroid kat area keloid tu untuk kurgkan rasa gatal-gatal tu

princess_kunang posted on 16-3-2008 09:26 PM

Originally posted by ceriakanmama at 8-1-2008 02:50 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
tqvm for the information.. maksud u tunang u tu lelaki/permpuan dan kat mana..saya punya kat chest..mmg sakit kena
inject mcm terbakar aka pedih yg amat..tu ingat ada cara rawatan lain tapi apa  ...

tunang i laki la..dia nye byk kat chest la..kat bahu pon ada sket..tatau la plak rawatan lain tu

Bangingud posted on 17-3-2008 06:43 PM

Originally posted by casio88 at 16-3-2008 12:17 PM http://forum6.cari.com.my/images/common/back.gif
keloid ni bole bt rase gatal-gatal..so sa;lunye doc akan bagi suntikan corticosteroid kat area keloid tu untuk kurgkan rasa gatal-gatal tu




corticosteroid juga boleh mengecutkan keloid tersebut, kena suntik every 2 weeks atau setiap bulan. ambil masa sampai 6-12 months. Biasanya respons adalah baik. Parut keloid boleh jadi kecik. :D

waneeda1904 posted on 18-3-2008 06:13 PM

me ada keloid kat cucuk bcg..
sakit hati bile bdn berpeluh.. musti gatal yg amat.. seksa rasa. nak garu skit2 cam x puas, garu lbh2 sakit plak.. dulu2 slalu suh org lain garukan baru puas ati ;P

my fren pernah wat treatment nak ilang kan keloid ni.. dia punya kt dada..
x cucuk pon.. tp kena spray ngan gas (nitrogen kot)
tp pas spray ni pedih yg amat la.. x leh nak bersentuh ngan ape2 pon..
ada kesan la.. tpmt yg kena spray tu nnt kering n berkuping then jatuh la..
tu yg sebabkan keloid tu makin nipis..
appointment every 2weeks... kena ulang spray la...
tp yg me perasan klu dia skip appmnt, keloid tu besar blk..
hm... cam no point pon ada.. tp dia wat kt GH, x yah bayo.. dulu2 time study..

me pernah tye doctor, dia kata better biar jek dr wat treatment klu yg kecik2 secoet tu.. :P

[ Last edited by  waneeda1904 at 19-3-2008 11:26 AM ]

princess_kunang posted on 19-3-2008 10:18 AM

tu la..tunang PK pon da skip wat rawatan..since dia da pindah keje balik KB..macam besar balik je dia kata..

ayu_aarisya posted on 19-6-2008 05:10 PM

the best is streoid injection, mmg dapat kecilkan, lembutkan & flatten the keloid. Treatment yg lelain e.g surgery, x leh guna. By surgery, mmg i akan tumbuh selua & besar 2-3 kali ganda!
Ermm.. kalau guna Cica Cre ( you cn find it out at Guardian Pharmacy, ada 2 size harga RM90 & Rm182) yg ni boleh hilangkan rasa gatal, & as l;ong as you tak garu those keloid, dia x kan membesar but akan flatten sikit, tapi lambat.
Ada alrernative may mcm gunakan sodium bikarbonat & aper ntah ( i tak ingat), pun leh kecutkan keloid. Sice kt mesia chemical product ni susah nk jumpa kt pharmacy if compare dgn negara lain, i x pernah cuba lagi yg ni.
Btw, ada satu lagi, kalau you surf Jamushop.com, you will find varities of Keloid treatment. I penah beli dulu nama dia Bao Ling kot, mmg buusk sikit, kena tepek kt keloid tu 24 jam, mcm paste.Tapi tak tahan la pakia, sbb dia stinky & messy.

mayutaka posted on 31-7-2008 11:16 AM


Hi!!

Sorry, keloid tu apa yer?...dia macam kutil2x ker?..apa yg menyebabkan keloid tu?...boleh tunjuk pic tak?..

Many Thanks

:)

mirsha posted on 31-7-2008 05:17 PM

keloid ni parut yg timbul, nampak hodoh, slalunya parut ratakan, ni timbul, membojol, aku ada keloid kat belakang, nasib baik kecik jek, juz ignore je laa, nasib baik gak ada keloid ni, kalau dok aku pakai seksi tayang belakang:lol: :lol:

Maideena posted on 2-8-2008 10:20 AM

saya pun nak tau apa dia keloid tu.

bobby2008 posted on 23-6-2010 08:21 AM

huhu aku kena keloid kat muka, adusss masalah betul lah. nak buang tak boleh, abis cacat muka aku. tak ada ke cara traditional nak buang kleoid ni?

memang aku bernazar lah kalau hilang keloid ni aku nak puasa 5 hari. ada sapa2 boleh tolong tak? :'(

tong_gas posted on 23-6-2010 04:54 PM

tong pun baru tahu ade keloid dlm 2 thn lepas .. tu pun sebab masa bersalin kene ceaser .. bile dah naik keje mcm perasan apsal bekas operate aku beso pulak nih .. refer kat sorang dr kat opis ni .. dia kata sebab U ade keloid ... peh tu tong biorkan je lee ... sebab ade member kata kalo mengandung sekali lagi dan kene operate jugak keloid ku itu akan di buang dahulu then baru jahit ... soo ngeriiii :funk:


keloid ni bahaya ke ??? sebab kat perut tak pe bole tutup2 tak nampak ..

tong_gas posted on 23-6-2010 04:56 PM

tong pun baru tahu ade keloid dlm 2 thn lepas .. tu pun sebab masa bersalin kene ceaser .. bile dah naik keje mcm perasan apsal bekas operate aku beso pulak nih .. refer kat sorang dr kat opis ni .. dia kata sebab U ade keloid ... peh tu tong biorkan je lee ... sebab ade member kata kalo mengandung sekali lagi dan kene operate jugak keloid ku itu akan di buang dahulu then baru jahit ... soo ngeriiii :funk:


keloid ni bahaya ke ??? sebab kat perut tak pe bole tutup2 tak nampak ..

tong_gas posted on 23-6-2010 04:56 PM

tong pun baru tahu ade keloid dlm 2 thn lepas .. tu pun sebab masa bersalin kene ceaser .. bile dah naik keje mcm perasan apsal bekas operate aku beso pulak nih .. refer kat sorang dr kat opis ni .. dia kata sebab U ade keloid ... peh tu tong biorkan je lee ... sebab ade member kata kalo mengandung sekali lagi dan kene operate jugak keloid ku itu akan di buang dahulu then baru jahit ... soo ngeriiii :funk:


keloid ni bahaya ke ??? sebab kat perut tak pe bole tutup2 tak nampak ..

zairi posted on 24-6-2010 09:25 AM

consume la EPA, Dr Xeniji, bagus utk parut2 n segala mcm

cadillac05 posted on 25-6-2010 01:16 AM

aku jenis easy for keloid formation..
tinga aku dah 2 kali kena 'potong' sbb keloid..earring punya psl..kat tinga bhgn atas..
last treatment so far so good..sbb 2nd time keloid formation double sizes than the 1st one..

1st one direct removal sbb shapenya bulat jerr..
yg 2nd time nie ssh..sbb keloid shape irregular..memula Dr wat procedure under local anesthetist in clinic for removal..nyaris without any complications..seriau jgk..sbb at the end Dr tue ckp sepatutnya kena wat in operating room sbb complicated procedure..siap kena flap2 bagai..
then almost monthly appt for steroid injection for 6 months kerr..aku pun dah lupa..
lastly Dr provide with cica care for treatment of few months..then almost a year later completed treatment..

his advised..press the area if itchiness occur..yg sblm nie aku igt kalu gatal jerr aku garu sbb xtahan..that's why the keloid became bigger..xnak aku keloid lg..cam tinga alien upanya..

sayang_pjan posted on 3-10-2011 09:28 AM

the best is streoid injection, mmg dapat kecilkan, lembutkan & flatten the keloid. Treatment yg lela ...
ayu_aarisya Post at 19-6-2008 05:10 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   hai..nk tnye yg krim u beli tu cmane ek??payment cmane???
tgok web tu dari oversea kan??

mrsjerry posted on 20-11-2011 01:57 PM

sy mmg di dignosed ada keloid..mmg seksa klu berpeluh...ada keloid pnjg kesan operate bsalin dulu..masa sy operate cyst kat belakang, Dr bg cream utk keringkan luka sbb kesan korekan tu x dijahit..berlubang je, cuma cream tu di sapu smpi isi naik separuh je sbb takut nnt naik bonggol...so kesan parut tu lekuk sikit la..

cikglemer posted on 26-11-2011 09:37 PM

huhu aku kena keloid kat muka, adusss masalah betul lah. nak buang tak boleh, abis cacat muka aku. t ...
bobby2008 Post at 23-6-2010 08:21 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

Nasib baik keloid aku tumbuh kat belakang, dulu dah pernah pergi pakar kulit dapatkan suntikan sekali suntik seratus lebih after 2 weeks ulang lagi....akhirnya x sanggup lah sbb dia membesar semula dan gatal2...

sayang_pjan posted on 4-1-2012 10:15 AM

aku jenis easy for keloid formation..
tinga aku dah 2 kali kena 'potong' sbb keloid..earring punya  ...
cadillac05 Post at 25-6-2010 01:16 AM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   boleh bg more information x wat kat mne??kos???u pnh ambik yg suntikan x??i pun kat telinga..huhu...malunye...

sayang_pjan posted on 4-1-2012 10:16 AM

my fiancee ada kelid gak..
dia g wat rawatan kat klinik hape tah..
kene cucuk kat keloid tu..sakit ...
princess_kunang Post at 8-1-2008 01:05 PM http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   kt klinik mne??klinik yg biase2 tu ke??

kaklehot posted on 6-11-2012 08:47 AM

boleh tak sape2 tlg tempek ape2 ubat sapu utk ilangkan keloid ni...i ada keloid tumbuh kat blkg..x suka la tgk..hodoh yg teramat..tolong ye..
Page: [1]
View full: keloid at kulit