zamirra posted on 14-1-2008 10:55 AM

HARGA EMAS SEMASA

Aku tengok skrg ni kedai2 emas berlumba2 dgn harga diskaun dan ntah apa ntah harga yg tak mengikut harga emas semasa...
kalau kita tengok harga emas semasa sekarang ialah:-

Harga                                      Emas Semasa:
                                      Bulan:                                      January
                                      Tahun:                                      2008
                                                                                                                         TARIKH                                           HARGA                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         January 2,  2008                                           RM                                            85.59                                                                                                                                                                                                                                             January 3,  2008                                           RM                                            89.27                                                                                                                                                                                                                                             January 4,  2008                                           RM                                            91.33                                                                                                                                                                                                                                             January 7,  2008                                           RM                                            91.33                                                                                                                                                                                                                                             January 8,  2008                                           RM                                            90.80                                                                                                                                                                                                                                             January 9,  2008                                           RM                                            90.75                                                                                                                                                                                                                                             January 11,  2008                                           RM                                            90.75                                                                                                                                                                                                                                             January 14,  2008                                           RM                                            90.75                                                                                                                                                                                                                                                          

Tapi kat kedai2 semua letak harga yag lebih tinggi dari harga semasa.
Contoh kat area Kajang. (Metro Plaza) kat dalam tu mmg banyak kedai emas...rata2 letak harga RM101 segram...dan ada yg konon2 murah letak harga RM99 segram.
Aku pegi Wah Chan Giant Ulu Kelang pada 5 Januari harga segram RM88 (mmg betul2 offer dari harga sebenar). Nasib baik sempat beli. Hari tu mmg last offer. Masa dah nak bayar tokeh  kedai tu dah tukar poster RM92 segram Emas 916. Aku customer last.

Ada sesapa yang arif tak tentang kenaikan harga Emas yg sewenang2nya dibuat oleh tokeh2 kedai Emas ni tanpa merujuk harha Emas Semasa atau Harga Emas Dunia. Sharing is Caring ok! Tengkiu!

http://www.kitco.com/images/live/gold.gif

reenz013 posted on 14-1-2008 11:02 AM

Reply #1 zamirra's post

haritu aku pi kedai pajak..
aku cuma nak bayar bunga jer..
selalunyer aku kene dlm rm120 utk 6 bulan..
tp haritu aku kene dlm rm89 jer..
pelik aku..
kawan aku kata harga emas dah turun..
tp 1 satu kawan aku kata harga emas naik...
peninglah

morango posted on 14-1-2008 11:08 AM

harga emas x menetu sekarang.... ari turun esk naik balik

potpuri80 posted on 14-1-2008 11:14 AM

tu le takut tgk harga emas sekarang punye le tinggi ... nampak gayanye tak dpt beli emas le ..... mahal sgt :lol: :lol: :lol:

otto posted on 14-1-2008 11:19 AM

hari ni mmg mahal. esok/ lusa/ tahun depan laaaaagi mahal.
so kalau beli pun, anggap sebagai investment.

tapi pasal harga emas berbeza antara kedai2 tu aku pun perasan. pelik gak. meaning takyah ikut regulation ke apa?

sarizu posted on 14-1-2008 11:25 AM

camana cara paling sng nk tahu hrga emas...? selain g kedai n tanya brp hrga emas hr ni?

cth la kan...aku nk beli mas hr ni...n aku nk tau brp hrga mas hr ni...? boleh aku refer kt memana web?

zamirra posted on 14-1-2008 11:27 AM

Reply #2 reenz013's post

kira ok le tu bayar ada kurang...
tapi aku nasihat kan ko kalau nak gadai emas elok kat AR-Rahnu Bank Rakyat...selamat!
Kat pajak gadai biasa ada bimbang sikit!:L

zamirra posted on 14-1-2008 11:29 AM

Reply #6 sarizu's post

ko leh refer kat sini...
http://www.kitco.com/charts/livegold.html atau http://www.e-zakat.com.my/nisab2/index.asp

harap2 boleh membantu...:loveliness:

tuah_r posted on 14-1-2008 11:30 AM

tuh ler..tgk paper rege rm90, aku gi kedai emas letak rm92...

kene beli cepat2 nie if nak beli

zamirra posted on 14-1-2008 11:34 AM

Reply #4 potpuri80's post

harga emas memang makin lama makin naik berdasarkan permintaan dalam industri dunia...tapi tokeh2 kedai emas sukati tok nenek dia je letak harga terutama emas 916 yg selalu kita beli...emas 10 lembut sangat jarang org beli buat pakai hari...lain le yg beli tu utk aset.

aku suka trade in emas yg sedia ada...kalau dah lama pakai konon2 nak design baru baru le sibuk cari kedai emas yg offer susut nilai kurang...
ada kedai yg letak trade in emas lama 20% ada yg 15%...ada pulak tu emas yg di jual dicharge dgn harga upah...kita kena pandai2 survey dulu sebelum beli emas.:loveliness:

zamirra posted on 14-1-2008 11:37 AM

Reply #9 tuah_r's post

kat Wah Chan srg RM92 segram...bermakna harga yg mrk letak lebih tinggi dari harga emas semasa --- lebih kurang RM90 segram :L
atau pun harga yg mrk letak tu dah termasuk harga upah atau harga sewa kedai masuk sekali...(mana tau kan...;P )

tuah_r posted on 14-1-2008 12:05 PM

harga upah lain selalunyer...tuh jer ler yg bleh kawtim...aku gi poh kong gitu gak rege die

reenz013 posted on 16-1-2008 10:56 AM

Originally posted by zamirra at 14-1-2008 11:27 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
kira ok le tu bayar ada kurang...
tapi aku nasihat kan ko kalau nak gadai emas elok kat AR-Rahnu Bank Rakyat...selamat!
Kat pajak gadai biasa ada bimbang sikit!:L

tahu...member aku ada ckp gak pajak kat bank rakyat...dia amik 60% lebih..
tp aku dah biasa pi pajak biasa..
semalam terbocor lak rahsia ku memajak barang kemas...
surat sampai kat rumah..
sekali abah aku bukak surattu..
dia kata nanti abah bagi duit pi amik barangtu..
aku ingat dia nak marah..hehehe

khasha posted on 16-1-2008 11:48 AM

siapa tau kedai emas mana yg jual emas murah

medangmru posted on 17-1-2008 10:55 AM

Dalam paper beberapa hari ni ada bgtahu yang harga emas akan mencapai RM105 1 gram .....perghhh......saper yg beli emas masa rega dia RM40-45 1gram dulu..mmg olek lejengok2 kedai emas kalau nak tukar yg lain...:lol: :lol: :lol:

reenz013 posted on 17-1-2008 11:50 AM

Reply #14 khasha's post

kene usharlah banyak kedai..

GUNDUT posted on 17-1-2008 12:05 PM

Kat Mersing orang kutip je emas kat tepi laut. Berapa puluh gram pun boleh

myhazil posted on 18-1-2008 11:35 AM

semalam saja jenguk dekat kedai pohkong...rm 101.00 segram...mahal dah emas skang nih...kena pikir 2, 3 kali nak beli..

zamirra posted on 18-1-2008 04:54 PM

Wah Chan masih ok harga nya...around 92++ segram!:$

khasha posted on 18-1-2008 07:20 PM

Reply #19 zamirra's post

wah chan kat mana u tengok? kalu kat mydin subang saya ingat ok lagi tapi kalu wahchan mid valley mahal tau

myhazil posted on 21-1-2008 10:50 AM

Reply #20 khasha's post

adeh...asalnya just nak tengok harga emas semasa jek kat habib tuh ahad lepas...cakap ngan husband "ala..tengok harga segram berapa jek"...then bile dah masuk pulak, husband dah bising, saya cakap lagi "ala...tunggu la jap..nak cuci mata jap..nak tengok design terkini"....pas tuh...datang salesgirl...layan kiteorg....husband dah usik-usik kaki ajak keluar..."ala, jap la..nak test jek...nak tengok sesuai ke idak, tak beli pun...mahal le emas skang nih"....then tak lama pas tuh...."ala...boleh la bang..nak rantai nih..."heheheh...akhirnya 'terbeli' jugak aku...abis rm 4k++...adeh..adeh....boleh tahan jugak regenya...

ish..kesimpulannya..jangan sesekali masuk dalam kedai emas, walaupun plan tak nak beli...aura dia betul-betul kuat..tapi tak pe investment...

khasha posted on 21-1-2008 11:37 AM

semalam pegi TOMEI giant puchong tengok harga emas. segram rm105.:L

asuda posted on 21-1-2008 12:19 PM

semlm kat poh kong segram RM101.00...muka jurujual cina kat dalam kedai dah mcm cekodok penyek...coz tunggu customer tak masuk2...;P

reenz013 posted on 22-1-2008 08:52 AM

semalam aku gi kedai emas..rm101 segram

khasha posted on 22-1-2008 02:23 PM

Reply #21 myhazil's post

sama le kita pantang tengok emas. saya waktu promosi penghabisan stok sempena pindah outlet kat bangsar tahun  lepas ada juga gi habib. koyak hubby i. macam u la mula mula nak tengok last last beli satu rantai emas satu gelang tangan dan satu cincin diamond. cincin diamond dia ada potongan 70%. apa lagi nafsu orang perempuan la katakan;P
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full: HARGA EMAS SEMASA