farheen posted on 24-1-2008 12:48 PM

kilang batik/sutera di kelantan & tganu

salam...

saya dan rakan-rakan bercadang utk bercuti di kelantan dan terengganu pada cuti sekolah akan datang. salah satu agenda kami adalah melawat ke kilang batik/sutera yg terdapat di sana. harap rakan-rakan di sini dpt memberi alamat dan no telefon kilang -kilang tersebut utk panduan/rujukan kami. terima kasih.

t@t posted on 24-1-2008 03:26 PM

Reply #1 farheen's post

wah.........ni kena cari kat yellowpages ni............http://www.yellowpages.com.my/

peachRose posted on 25-1-2008 09:31 AM

Ni alamat kilang noor arfa batik kat T'ganu...No tepon takde tapi boleh call no ni utk tanya 603-2692 4700


Lot 1048-K, Chendering Industrial Area, 21080 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman, Malaysia


--> but beware...batik noo rarfa mahal skit sbb branded...kualiti wise..rasanya tak byk beza dgn pengilang lain..pendapat peribadi je ni...

Nara_Gaara posted on 25-1-2008 12:08 PM

Reply #3 peachRose's post

batik noor arfa ni murah la. unless kalo bli kat butik dia. kalo kat kilang dia kat chendering tu harga dia murah sikit.

ctredzuan posted on 26-1-2008 03:16 AM

kalau ke kelantan boleh ke kilang batik razali batik atau pun nordin batik, ruang legar pameran dia pun luas.

farheen posted on 26-1-2008 07:02 AM

wah... best nyer coz ramai sudi membantu. ini membuatkan saya dan rakan-rakan makin teruja utk ke sana. kalau ada apa-apa info, tolong inform ye. thanks a lot. :)

BeachBoys posted on 30-1-2008 05:51 PM

Kat simpang tokku,k.trg ada satu mak sedara aku punye...Natifah Batik..

erleyna posted on 2-5-2008 11:34 AM

batik kelantan kureng lawa compare to tengganu:P

princess_kunang posted on 2-5-2008 02:45 PM

Originally posted by erleyna at 2-5-2008 11:34 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
batik kelantan kureng lawa compare to tengganu:P

batik kelantan memang kureng sket dr segi design..
tapi kualiti kain lagi bagus kelantannye..
ni pendapat tetamu kerajaan yang slalu aku bwk..

sekngucing posted on 2-5-2008 04:23 PM

batik kelantan lagi murah

sekngucing posted on 2-5-2008 04:25 PM

batik asal dari kelantan ke terengganu?

Joe Hahn posted on 2-5-2008 07:54 PM

batik wajib pakai ari khamis...

iqlima posted on 3-5-2008 07:17 PM

oleh kerana aku ni peminat batik, kalu di ganu boleh cari kat :
- Wanisma batik dekat kg ladang...( sambil tengok batik boleh gak usha barang tembaga )
- Nozi batik kilang dia kat Tepoh..
- Sutera Semai di Permint Jaya...
- Noor Arfa kat Cendering..
Banyak lagi sekadar list beberapa..tapi paling senang pergilah Pasar Payang banyak pilihan dan cantik2...
Range harga, kalu satu tone biasanya bwh RM170 ( include yang brush dan renjis )
kalau banyak tone tu harga dia mahal skit la...

gorgonz posted on 4-5-2008 09:47 AM

Originally posted by BeachBoys at 30-1-2008 05:51 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
Kat simpang tokku,k.trg ada satu mak sedara aku punye...Natifah Batik..

dkt rumah gorg nii.....

harga pun bleh thn....

gorgonz posted on 4-5-2008 09:49 AM

Originally posted by iqlima at 3-5-2008 07:17 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
oleh kerana aku ni peminat batik, kalu di ganu boleh cari kat :
- Wanisma batik dekat kg ladang...( sambil tengok batik boleh gak usha barang tembaga )
- Nozi batik kilang dia kat Tepoh..
- Su ...


klu kat pasr payang...yg renjis tu... boleh dpt rm 80

ctredzuan posted on 5-5-2008 10:03 AM

Reply #8 erleyna's post

ni saya nok oyat satu rahsia, ore dok banggo2 ngan batik tganu, maaf oyat deh, saya ni niaga batik jugok, dalam wmdc nun, saya jual batik ambik nge tokei kelantan, tup2 tengok ada sama design hampir 90% dengan peniaga batik dr terengganu - kat dalam wmdc jugak, pastu try la tanya tokei ni, anta gi mana agi batik ni, dia cakap anta gi pasar payang, anta gi dungun, anta gi kuantan, laa... pastu kita tunjuk kat tokei kita, design seakan neh, dia cakap, ni sah2 dia punya material dan design, dia gelak jer sbb peniaga batik dr terengganu tu dok canang2 design berkualiti, sutera terengganu.. terengganu... sedangkan tokei kelate jugok hok hantar, maaf cakap lah deh.. mana2 kain kelantan dengan terengganu ni sama jah kalau ore bahasakan kain jaquard, taksok beza sepuloh sen pon! kalau sutera 100% pure terengganu tu sah2 rm400 sepasang ke atas , haa.. hok tu kelantan tokleh celen dr segi kelembutan dan ketulenan tahi ulat nye, tapi enggak bisa di bawak bersolat dong:$

ctredzuan posted on 5-5-2008 10:05 AM

Reply #3 peachRose's post

saya pernah ambik stok batik dr arfa, kualiti dia lain dengan kelantan, cara dia matikan kaler, warna yg dia gunakan bukan dr jenama dr india, dia pakai ubat dr korea, remazol, dan warna arfa banyak kaler cerah sbb warna cerah dalam batik memang mahal. pastu tjanting arfa lebih halus dr kebanyakkan batik biasa. dia pakai jarum super saiz SS7, biasa pembatik lain pakai saiz SS9

t@t posted on 5-5-2008 03:41 PM

kat bali pon ada batik.....:lol:

so tak yah la nak petikai batik tu asal maner/batik mana hok lawo.....kekgi jadi issue/baloh plak.....:$

KaKLaLa_Lost_id posted on 5-5-2008 03:50 PM

teringat zaman laki ambe wat sutera batik dulu2 kekekkek..wat bawoh umoh jah

iqlima posted on 5-5-2008 11:41 PM

Originally posted by KaKLaLa_Lost_id at 5-5-2008 03:50 PM http://malay.cari.com.my/images/common/back.gif
teringat zaman laki ambe wat sutera batik dulu2 kekekkek..wat bawoh umoh jah

aku pun perasan kat umoh kaklala ni ada tulis 'batik malaysia' ork...hehe...
doh tu bakpe dok wat doh bisnes batik tu...

halimunSER posted on 28-5-2008 02:38 AM

waa kalu lala wat batik boleh mitok spasang

BeachBoys posted on 30-5-2008 08:32 AM

Reply #16 ctredzuan's post

jeles la tu...:P

wae posted on 3-6-2008 02:14 PM

Originally posted by ctredzuan at 5-5-2008 10:03 AM http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif
ni saya nok oyat satu rahsia, ore dok banggo2 ngan batik tganu, maaf oyat deh, saya ni niaga batik jugok, dalam wmdc nun, saya jual batik ambik nge tokei kelantan, tup2 tengok ada sama design ham ...


:bg: ni kak sokong ct lebih 100% hehe
lebih 5 tahun doh kak dok nego batik ni...ayat ni sokmo la hok dok dengar...
ada banyak kali jugok la..ore masuk kedai kak..tanyo batik terengganu ko kelate?
bilo kito royat batik kelate..terus tubik :geram: :geram:

maizana posted on 19-7-2012 10:16 AM

Up kan topik ni.., I ni 3 hari jalan-jalan cari makan/ kain baju kat Kuala Terengganu..., InsyAllah akan melawat Arfa Batik (for sure).., nanti I share apa-apa yg menarik tentang batik.

awekjepun posted on 25-10-2013 10:19 AM

Nara_Gaara posted on 25-1-2008 12:08 PM static/image/common/back.gif
batik noor arfa ni murah la. unless kalo bli kat butik dia. kalo kat kilang dia kat chendering tu ha ...

klo beli kat kilang kena beli borong ke?

Page: [1] 2
View full: kilang batik/sutera di kelantan & tganu