amazed posted on 27-1-2008 08:51 AM

Coffee/Nescafe : Kesan2nya

Khasiat sebaik aroma
Antioksida yang dimiliki kopi berfungsi seperti ¡®tentera¡¯ yang menjadi perisai tubuh daripada radikal bebas.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/pix/2008/0123/Kosmo/Kesihatan/ke_01.1.jpg
KANDUNGAN kafein dalam 200 gram kopi mencecah
135 mg, berbanding teh yang hanya sekitar 35 mg.

JIKA orang Jepun menikmati kebaikan teh, orang Perancis mendapat khasiat daripada wain merah, orang Amerika Syarikat pula (AS) boleh berasa segar dan sihat dengan kopi.

Walaupun kopi bukanlah berasal dari negara itu, tetapi populariti minuman tersebut di AS semakin besar sehinggakan secara purata, seorang rakyatnya dikatakan mengambil lebih 200 gram kopi sehari.

Namun hakikatnya, sebelum menempa populariti di AS, kopi sebenarnya telah menjadi minuman harian di kebanyakan negara lain termasuklah Malaysia.

Hari ini, populariti kopi di AS menjadi pemangkin kepada lebih banyak kajian dan penyelidikan yang dilakukan oleh saintis untuk melihat kebaikan dan keburukan di sebalik minuman dari buah kopi yang berwarna kemerahan apabila masak.

Salah satu hasil kajian yang dijalankan sejak lima tahun lalu mendedahkan pengambilan kopi menawarkan manfaat kepada pesakit parkinson dan diabetes jenis II. Malah kajian oleh penyelidik di Sekolah Kesihatan Awam Harvard turut menyenaraikan fakta tentang melindungi seseorang daripada penuaan yang menjadi satu lagi nilai tambah kelebihan kopi.

Faktor tersebut didorong oleh beberapa perkara terutamanya kandungan kafein di dalam kopi, selain fungsi antioksida yang tinggi dalam bijian ini. Kandungan kafein dalam 200 gram kopi, contohnya mencecah 135 mg, berbanding teh yang hanya sekitar 35 mg.



Menurut penyelidik nutrisi, Michael Leitzmann, hasil kajian mendapati kumpulan responden yang mengambil minuman kopi secara teratur dalam tempoh kajian selama lima tahun mendapati kurang 80 peratus risiko daripada mereka diserang parkinson.

Selain itu, hasil kajian gabungan dari beberapa pusat penyelidikan seperti Universiti Scranton, Universiti Athens dan Universiti Keio, Tokyo merumuskan kopi berupaya mengurangkan tekanan darah tinggi dan menjadi antioksida mengurangkan risiko kanser, sakit jantung dan strok.

Profesor kimia dari Texas, Dr. Joe Vinson pula menjelaskan, antioksida yang dimiliki kopi berfungsi seperti ¡®tentera¡¯ yang menjadi perisai tubuh daripada radikal bebas.

¡°Manusia terdedah kepada radikal bebas daripada oksigen yang disedut, gula dan sebagainya sehingga mengundang pelbagai penyakit kronik. Antioksida membantu mengurangkan kemungkinan serangan kanser, jantung dan strok,¡± katanya.
Atas manfaat itu, Dr. Vinson mencadangkan kepada orang ramai agar menikmati secawan kopi sehari.

¡°Secawan sudah cukup. Ia adalah satu jumlah yang sudah optimum untuk memberi manfaat kepada jantung,¡± katanya yang turut mengakui terdapat kajian yang menyatakan kopi baik untuk kesuburan lelaki, selain menggalakkan sperma berenang lebih aktif.

Namun, katanya, dalam beberapa penelitian, kopi tidak digalakkan diambil oleh kalangan wanita mengandung dalam kuantiti yang besar.

¡°Hospital Christchurch, New Zealand, menyatakan wanita hamil yang mengambil kopi terlalu kerap melahirkan bayi yang sukar bernafas ketika dilahirkan.

¡°Manakala, kajian dari Institut Karolinska, Sweden, menyatakan wanita yang mengambil 100 mg kafein sehari mudah berisiko mengalami keguguran,¡± kata Vinson.




aku memang suka minum kopi...  sama macam aku suka green tea.. dua2 ni memang aku minum hari hari..  ah ha! melambatkan proses penuaan lagi.. itu sudah baguih tu! hehe...  padan gf aku cakap aku nampak muda aje...  ni musti bahana kopi yang aku minum hari hari..

[ Last edited by  amazed at 16-3-2009 20:18 ]

bhc_keorange posted on 27-1-2008 09:09 AM

kopi susu kurang manis tambah gula:lol: :lol: :lol:

Nazrulism posted on 30-1-2008 10:35 AM

KOPI MAUT

http://img73.imageshack.us/img73/8114/flydovehh6.gif
SERBUK DIADUN DENGAN KIMIA BERBAHAYA.
'Kopi Maut' itu diuar-uarkan mengandungi herba asli Gingko Biloba dan Ginseng bagi MEYAKINKAN pengguna bahawa ia mampu meransang TENAGA BATIN... Harian Metro

Pengeluar memperdaya pengguna dengan meletak logo halal, Logo GMP dan gimik bahawa ia mampu meransang nafsu seks walhal ia adalah campuran kimia berbahaya Sintetik Sildenafil Nitrat yang mendatangkan Penyakit Hati, Buta Malah membawa Maut.

[ Last edited by  Nazrulism at 30-1-2008 10:36 AM ]

putri22 posted on 30-1-2008 10:43 AM

apa nama produk 2???

cemp posted on 30-1-2008 10:50 AM

kopi ape tu...............koz haku antu kopi

molley444 posted on 30-1-2008 10:53 AM

kopi pe tu?..

Nazrulism posted on 30-1-2008 11:32 AM

http://img73.imageshack.us/img73/8114/flydovehh6.gif
Tak pasal-pasal kena saman kalau sebut BRAND tu... TAPI Berhati-hatilah dengan produk yang mendakwa ada pelbagai keajaiban tanpa fakta dan alasan saintifik. Hanya bergantung kepada beberapa testimoni pengguna (biasanya pengedar sendiri):mad:

samilzdaf posted on 30-1-2008 02:01 PM

dlm brita yg ko tgk tu x bgtau ke brand ape? :L
takkan nk biarkan pengguna minum kopi tu lg kot..

tasha76 posted on 30-1-2008 02:23 PM

Alaaaa
cakap la brand apa?

si bulat posted on 30-1-2008 02:35 PM

brand ape? share la sikit...
tak leh sorok2 bende2 cam nih...

pilot posted on 30-1-2008 02:36 PM

ni la masalahnya...klu dah ada fakta n bukti tentang bahaya produk tu dedahkan jelah namanya..kenapa nak takut2 nak melindungi kesihatan pengguna...

setakat bgtau kopi, mcm2 jenama kopi kat pasaran yg ada ginkgo n ginseng bagai..yg takut sgt nak exposed tu pesal??? :@

samilzdaf posted on 30-1-2008 02:52 PM

klu perkara betul..xkan ada org brani nk saman..
bg tau la... :L :L :L :@ :@ :@

dauntumeric posted on 30-1-2008 03:58 PM

Dalam HMetro fakta yang diberikan:
[*]Diadun dengan herba asli seperti gingko biloba & ginseng - untuk tujuan menge'seks'[*]setiap peket kopi seberat 25 gram[*]motto ‘kuat, tahan dan sihat’[*]pejabat pengedar Syarikat Jualan Langsung serbuk kopi di Metro Prima Puchong[*]Dibekalkan sebuah syarikat di Cheras[*]dijual di pasaran pada harga RM5 sepeket

zerozone posted on 30-1-2008 06:28 PM

sildenafil tu sama dengan viagra

Nazrulism posted on 30-1-2008 07:25 PM

Bukan tujuan untuk menyerang sesuatu produk, Tapi untuk berkongsi dari pendapat ramai bagaimana kita boleh memilih sesuatu produk agar kita mendapat faedah dari apa yang kita ambil dan guna seharian kerana kita pengguna sering dieksploitasi dengan cerita-cerita yang menakjubkan.

shachihata33 posted on 30-1-2008 08:45 PM

Yg penting bukan Kopi Radix eh??
Coz sha suke kopi ni :D

mummy_aifan posted on 31-1-2008 12:06 PM

Bukan kopi Radix heh.. Hubby mmg suka sgt minum kopi ni :funk:

azsagi posted on 31-1-2008 12:51 PM

duhhh...kopi brand apa nie....
hb aku pun hantu kopi....

neisya posted on 31-1-2008 01:01 PM

nasib baik bukan kopi Radix....sbb radix ni dari perlis....:loveliness: ..owner dia duk depan rmah member ofis kita.....:loveliness: ...n yg penting..radix ni org islam punya....

honeybee1802 posted on 31-1-2008 01:30 PM

sib baik mmg aku takleh minum kopi....but saper yg penah ngk majalah3 lama dulu ada penah prof tuh ckp...suppose tongkat ali nih org jaman2 dulu consume secara rebus akar...amik air...so dlm 100kg akar tuh dpt baper jek ml pekatan dia...tak bleh main kisar jek akar tongkat ali tuh msk dlm kopi..nanti ini le yg memudaratkan kesihatann...yg paling bahaya katanya buah pinggang ler..mcm mana nak filter?

reenz013 posted on 31-1-2008 02:46 PM

bahaya tol kopi2 sekarangni

Nazrulism posted on 31-1-2008 11:18 PM

Jangan runsing pasal Brand kopi ni.. Bahagian Farmasi KKM dah rampas poduk tu.

mata_bulat posted on 1-2-2008 01:16 AM

kopi apa tah suami teman ada cerita hari tu, memang ada org problem minum kopi ni tak tahu kut kopi yang sama.. sampai masuk hopital

zie67 posted on 2-2-2008 02:56 PM

kalau ada sesape yang tau brand apa tu..cakaplah..sekurang-kurangnya dah nolong orag lain yg tak tau..karang ada pulak yang maut minum kopi tu..

acit_hensem posted on 2-2-2008 03:03 PM

Originally posted by zie67 at 2-2-2008 02:56 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
kalau ada sesape yang tau brand apa tu..cakaplah..sekurang-kurangnya dah nolong orag lain yg tak tau..karang ada pulak yang maut minum kopi tu..

Dan juga harap disiarkan sapa2 yang berkenaan, si pengurus ke, pencipta ramuan kopi tu ke disiarkanlah nama dan alamatnya supaya sennag aku nak jumpa & merodok perutnya dengan parang dan sumbat dgn kopi yg dia buat tu...:@:@:@ Spesies manusia yang xguna yg suka menipu sesama manusia nih :@:@:@:tembak:
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8
View full: Coffee/Nescafe : Kesan2nya