ladida posted on 29-1-2008 10:30 PM

Siapa tahu cara beli emas

Aku tak sure soklan yg aku nak tanya ni dah ader atau betol ke soklan aku patut di tanya di thread nie....anyway

Ni aku nak tanya sikit....korang tau tak camana nak beli barang kemas/emas.  Aku tgk org yg jual barang kemas tu kenkadang congak tolak bahagi darab...pastu harga tu boleh di turunkan....ada yg turunkan harga sebab tolak upah labour la...tolak harga itu la ini la....tak paham aku.   Aku ader gak pernah tgk kawan aku gi beli kat Habib Jewels 5 tahun lepas...kawan aku pandai la gaks tawar menawar siap tolak itu ini....pastu dia dpt discount...orait la gaks harga discount tu.  Masaalah nyer aku dah lost contact dgn kawan aku tu...since dia pergi US pindah sana sini teros ilang address dia.  So sesapa yg pakar dlm hal membeli emas ni tolong bagitau caranya yer. :)

koko2 posted on 30-1-2008 02:19 PM

Meh sini koko ajarkan....

Harga emas now ni katakan       - RM85/gram
Berat gelang/rantai yg ko nak    - 75gram
Upah (ada tulis kat tag)            -  RM120

Jadinya rega emas tu ialah        - RM85 x 75gram
                                            =RM6375

Harga rantai/gelang tu ialah       - RM6375 + RM120
                                             = RM6495

Harga emas tak boleh minta kurang..
Harga upah aja yg bole kurang...

Let say ko minta tolak harga upah 50 = 120 - 50
                                                    = 70

ladida posted on 30-1-2008 11:15 PM

Originally posted by koko2 at 30-1-2008 06:19 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
Meh sini koko ajarkan....

Harga emas now ni katakan       - RM85/gram
Berat gelang/rantai yg ko nak    - 75gram
Upah (ada tulis kat tag)            -  RM120

Jadinya rega emas tu ialah     ...

tima kaseh koko.....so kita boleh mintak discount atas tolak harga upah labour tu la jer kan....terima kaseh sekali lagi....:loveliness:

ladida posted on 30-1-2008 11:23 PM

Originally posted by ladida at 30-1-2008 03:15 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif


tima kaseh koko.....so kita boleh mintak discount atas tolak harga upah labour tu la jer kan....terima kaseh sekali lagi....:loveliness:

lupa nak tanya upah labour tu penjual tu bagitau kat kita ke atau kita sendiri congak mcm ko taip kat tu....bila dah congak2 n dah tau harga emas tu tau la harga upah labour kan??? aku memang confuse sikit nie ;P ...help me pls...at least aku tader ler terpinga2 nak tetiba tanya kat penjual baper upah labour sebelom aku congak tu....;P u know what i mean kan....

ladida posted on 30-1-2008 11:24 PM

Originally posted by koko2 at 30-1-2008 06:19 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
Meh sini koko ajarkan....

Harga emas now ni katakan       - RM85/gram
Berat gelang/rantai yg ko nak    - 75gram
Upah (ada tulis kat tag)            -  RM120

Jadinya rega emas tu ialah     ...

oppssss sorry tak pasan ko ader taip ada tulis kat tag....keekkekek maces koko ;P

reenz013 posted on 31-1-2008 08:30 AM

aku tahu cara nak beli emas nie pun sebab abah aku yang ajar...

nazadiyah posted on 3-2-2008 04:44 PM

belilah mase harga mas jatuh

ladida posted on 4-2-2008 08:49 AM

Originally posted by reenz013 at 31-1-2008 12:30 AM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
aku tahu cara nak beli emas nie pun sebab abah aku yang ajar...

bagitau ler pulaks camner cara ko beli emas....sama tak dgn koko nyer?? :)

dajeeja posted on 5-2-2008 12:49 AM

slalu tgk derang bli...

1..pilih kedai
2..pilih barang
3..pilih design
4..proses twar, masin, masam then tawar..
5..wat2 x jadik bli
6..then tokey tu pujuk
7..tokey bagi air kotak
8..then proses tawar2 again
9..kedua2 pihak bersetuju
10..buyer akan mintak apa2 yg free..bag getah ada cop kedai emas pon amik gak..

...itu le antara hasil pemerhatian saya selama mengikut nenek,ibu,auntie membeli emas..
...huish...kekadang mkn 1-2 jam pon ada..:L

ayanganje posted on 6-2-2008 12:50 AM

klu aku lak tawar sampai rege tu rendah
ari tu aku beli gelng tangan
rege asal 1800
aku mintak kurang dpt 1500 tanpa upah
ni kat poh kong

JFK posted on 6-2-2008 10:49 AM

nak tawar menawar hrga emas..rule of thumb ialah kena la tahu hrga pasaran emas semasa .then jenis emas..916 ke..999 ke etc.

kalo x tau hrga emas semasa...let say apek tu kata dia tgh buat offer emas satu aun..rm3200...baek pnya hrga apek tu kata..tp hrga emas semasa hr ini cuma bawah rm 3062...dh masuk top up etc..
so kalo apek tu letak 3150..jgn teruja sgt...apatah lagi kalo teh bunga smpai dua 3 kali korg gi toilet kencing...at last beli...xsedar itu cara halus apek 'kencing'...:lol:

chemox posted on 6-2-2008 03:33 PM

brape ek harga pasaran emas 916 skrg nih...dh cecah rm100 lum...sebab last 2 weeks aku g usha emas kt tomei rm98/gram...diorang kata CNY nih emas naik lagi...

klo dh cecah rm100, aku ingat nk trade-in gelang & cincin emas aku yg dh old fashion nih...

lg satu nk tanya, klo kita trade-in kan, betul ke diorang amik 80% drpd market price...?? itu pun klo kita nak tukar brg kemas lain...klo nak amik cash diorg cuma amik 75% from market price...betul ker...??

JFK posted on 6-2-2008 03:51 PM

Reply #12 chemox's post

emas x naik sbb CNY...sbb emas x kenal pon apa tu CNY..hehe..

cumanya emas kt msia yg d jual oleh mereka yg ingin kaut sekelumit untung lebih yg guna reason CNY utk naikkan harga emas mereka..

tips aku ialah...kpd yg ada perhiasan emas..korg jual jek kat org perseorangan...kalo design korg unik...sure leh dpt hrga tinggi dr harga belian kedai emas...dan kalo design x unik...korg carilah apa2 jek yg unik...mcm emas yg ada birth cert ke..emas masa jepun nak kuar dr malaya ke etc etc..

ummy11 posted on 7-2-2008 11:46 PM

Reply #1 ladida's post

Klu Habib, ade member price...
tak tau la 2,3 bulan nih takde lak beli emas di kedai dia
Emas skg turun naik je...slalu naik,jarang turun :lol:

ummy11 posted on 7-2-2008 11:49 PM

Nak emas tawar menawar, beli kt kedai mas oghe klate
KL ni pun ade,org Habib yg kite kenal tu siap bgtau..
tp kena hati2 la..tkut lak bkan mas biasa tuh 916

koko2 posted on 8-2-2008 01:05 PM

gred emas : 1) emas sepuluh @ emas 99.9% - gred terbaik tapi lembut sebab
                                                                 tiada campuran logam lain hanya
                                                                 emas semata.

                 2) emas 916 - 91% kandungan emas & emas yg popular kat kedai .
                                      

                 3) emas 850 - 85% kandungan emas - emas ini diikat dgn batu spt
                                     loket & cincin kawen

                 4) emas 750 - 75% kandungan emas - emas ini bagi emas yg diikat
                                     dgn batu spt loket + cincin kawen

                 5) emas putih - beli mahal tapi takde nilai (trade-in value tiada)
                                       koz emas jenis ini keras & susah nak dilebur semula
                                       @ di bentuk semula..

kalo nak beli emas pastikan ada cop kecik kat brg kemas tu bertulis 916 @ 850 @
750 inimenunjukkan gred emas tersebut.

ummy11 posted on 11-2-2008 10:58 AM

Thanks koko..kite mmg kena perhati ttg cop tu..
dan kebanyakn antara kite tak ingat nk tgk pn ttg cop tu if beli mas
Kdg cuma tau nk beli mas jek..tp tula,price gred emas ni mcm sama jek mcm 916,wpn sebenarnya hanya 750 :shakehead3:

reenz013 posted on 11-2-2008 11:23 AM

Originally posted by ladida at 4-2-2008 08:49 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif


bagitau ler pulaks camner cara ko beli emas....sama tak dgn koko nyer?? :)

samalah mcm kokonyer..
kekadangtu upah mahal gak..

inayusof1 posted on 4-3-2008 03:18 PM

ooo.. baru kita tauuuuu

sig posted on 4-3-2008 03:31 PM

aku pun tak tau pasal2 ni

pendek kata semua pasal2 shoping ni ....memang aku tak reti

walaupun aku seorg perempuan.

tp aku bernasib baik sbb ada asistant yg tau..iaitu somi aku

so aku selalu apa2 .....tanya je kat dia.

pasal2 emas ni...dia lebih tau dan semua barang2 kemas aku dia yg beli.

alinone78 posted on 6-3-2008 04:51 PM

mana lg berbaloi .. tempah paten yg kita nak k @ beli j  terus apa yg ada kat kedai???

alinone78 posted on 6-3-2008 04:53 PM

batu bata permata dll

mcmn nak tau batu yg org wat cincin / loket / gelang tu adlh  genuine .. sama ada delima k ruby k jade k ... sbb alin ada beli 4 ketul batu, uncle tu kata real ruby .. 4 ketul = rm800 .. bley wat cincin n gelang ..:shakehead3:

pulasan posted on 6-3-2008 05:45 PM

Reply #21 alinone78's post

klu nk tempah paten sndr...mmg utk kepuasan hati sndr...tp perlu diingat...klu nk tempah paten sndr...harga lebih mahal ckit berbanding paten yg dh sedia ade kat kedai...sbb nk buat acuan baru ikut paten yg kita nak tu yg buat brg emas tu lg mahal...lain la klu tukang emas tu dah ade acuan yg mirip2 dgn acuan paten yg kita nk...may b harga boleh kurang ckit...so sblm nk buat tempahan emas ikut paten kita sndr...baik bincang abis2 dgn tokei kedai emas...sbb takut2 jugak lps dia siap je buat tempahan kita tu...harga dia melampaui batas kemampuan kita utk membayarnya...haru tu.....

alinone78 posted on 7-3-2008 08:42 AM

Reply #23 pulasan's post

alin slalunter tempah ... :'(  mmg mahal nak mampus!!! .. nih alin skrg tgh dok kumpul duit nak bayar bangle yg alin cop tuh ...

ps;alin mmg giler emas sejak bujang dulu :P

mami2x posted on 7-3-2008 12:59 PM

Kite suka poh kong punya design sbb nampak up to date & simple. Emas skrg dh mahal gila2. Jenuhla bakal2 pengantin lelaki lani. Time kite kawen dulu emas $36 je segram. Bracelet beli masa kawen dulu dah leh buat untung klu jual :)
Page: [1] 2 3 4 5
View full: Siapa tahu cara beli emas