Szasza posted on 5-2-2008 05:09 PM

[MERGED] Angin dalam Badan

Post Last Edit by blackmore at 17-11-2009 20:47

Hai semua,
Lately ada problem ni ..byk angin dalam badan ..pening rasa mual ..perut rasa sebu ..badan sakit2 ..pegi klinik dah 3 x doc cakap angin ..sebab pemakanan ..telan ubt dh 3 minggu nih ..ada cara lain tak ? or petua ..dah cuba la juga makan bawang putih dibakar n minum air halia ..lagi memulas2 perut nih ..

golden_girl posted on 5-2-2008 05:25 PM

p urut la..
buang angin dlm bdn
mlm2 tido pakai stoking...
ok ker tak kena cuba la..

honey_star posted on 11-3-2008 12:02 PM

buat air halia muda..caranya campurkan gula melaka & halia muda lepas tu masak..sure kamu akan buang angin...selamat mencuba

melati00 posted on 12-3-2008 07:52 AM

Reply #1 Szasza's post

Elakkan makan benda-benda yang sejuk....
Pergilah urut.........atau pun buat air halia mcm Honey Star kata....

fairy_hobbit posted on 12-3-2008 08:31 AM

Reply #1 Szasza's post

this is one berkesan for me.. tp untuk u i tak tau ler...

1. minum air bawang putih... caranya, hancurkan seulas dua bawang putih mentah dlm 1/2 glass air panas.  tujuan hancur dlm air supaya minyak2 bawang putih tu keluar dan larut dlm air.  i pakai cara ni bcz i tak jln dgn air halia... mesti pakai air panas2.. baru angin tu pecah.

2. bila ada campur angin + gastric - i amik ubat gavascon yg cair tu.. bole beli kat pharmacy less then 20 ringgit.  tp minta nasihat pharmacist/doc whether sesuai.  cara i makan - minum gavascon sesudu besar makan tu sebelum makan ur meal.  ur meal tu lebih baik kalau meal yg panas.   nanti lepas dlm 5-6 suap nasi perut aku mula la meragam sakit mcm dicucuk2 sebab angin2 tu tgh menggelodak... pastu mula la sessi sendawa n kentut tak berhenti2 ;P  haritu i sakit perut + pinggang sebab angin.. buat mcm ni, mmg settle la masalah.

cheewong posted on 12-3-2008 11:44 AM

aha ek ade ubat trtentu tak..asyik sedawa je non stop..kengkadang malu gak

waneeda1904 posted on 12-3-2008 02:00 PM

rasa angin bergulung2 dlm perut..
tp jarang sungguh nak kuar.. even kt atas or bwh.. :shakehead3:

an324 posted on 12-3-2008 04:27 PM

TRY MAKAN GAVISCON..
ok gk tuh..
boleh lega perut di samping membuang angin..

satu lagi elak makan laksa@asam pedas..
those yg ader daun kesom tuh..
boleh menyebabkan angin ribut taufan..

mazz2009 posted on 13-3-2008 12:59 PM

GAVISCON klu mkn ada effect tak kt org yg planning nk preggy

passion3 posted on 13-3-2008 08:21 PM

Reply #9 mazz2009's post

boleh kot..sbb kt botol tu tulis utk org mengandung n menyusu bb pun boleh..

harunakill posted on 13-3-2008 11:55 PM

kalu makan GAVISCON bleh ok ke?arituh perut aku memulas tuhan je yang tahu.tengok tengok doc kata angin je.pastu dia suruh minum 100 plus and coke.dh minum terbalik rumah di buatnya.angin dilepaskan tanpa sebab yang munasabah dan tanpa mengira umur yang merasai wanginya angin aku.but GAVISCON tuh kalu budak bleh minum ke?

mata_bulat posted on 14-3-2008 01:01 AM

cuba minum kopi Lingzhi teman kalau masalah angin minum kopi ni.........lepas tu keluarlah angin:lol:  atas bawah keluar..............pernah sekali teman sakit belah dada kiri.............teman agak sakit jantung, sakit sangat risau di buatnya. tapi bila baca dekat sini topik jantung depa kata kekadang disebabkan angin........teman amalkan selalu minum asyik sedawa je barulah lega dada teman...........ingat sakit jantung fuh!:L :L   kalau anak2 sakit perut teman bagi minum kopi ni je.

itu jelah petua teman kalau ada angin guna minyak gano pon sedap kalau gosok di perut.

kelate_girl79 posted on 19-3-2008 03:52 PM

mintak ler ubat angin dgn dr...akupun baru tau ada rupanya ubat angin...hehehhe...aku dpt ubat ni sebab sakit kaki jd doc bg ubat angin dan kurangkan bengkak..

Bangingud posted on 19-3-2008 06:38 PM

Gastritis / Gastrik / Sakit Hulu ati / Dugal ( kat Sabah )

akan rasa.
- mual/muntah
- senak perut / kembung/ (macam perut banyak angin)-----> nak sendawa selalu
- sakit kepala/pening/mual
- sakit perut ulu ati
- takda selera nak makan sebab nak muntah. :L  dll

penyebab, acid berlebihan dalam perut atau ada sebab lain :L

cara nak mengelak

- Makan berjadual :P  jangan selalu berlapar nanti acid kuar sundri di perut lagi haru. lagi la tak nak makan.
- Jangan merokok. Jangan minum bergas termasuk yang beralkohol :@
- Jangan selalu makan ubat penahan sakit, ( biasanya makan ubat selepas makan/bukan sebelum)
- Ikut nasihat Dr.
- Minum susu selalu.

Klu dah lebih 1 minggu tu kena la jumpa Dr. untuk siasatan lanjut.

mata_bulat posted on 20-3-2008 12:25 PM

Teman ada terbaca satu forum rawatan sihir.......kekadang angin ni ada di sebabkan jin atau sebaliknya lah kutlah kalau ada kan..........dia ada bagi ayat untuk di baca buang angin ni,  jadi teman pon test bacalah.......memang keluar agin banyak ........lepas je baca ayat tu terus sedawa je entah berapa kali sampai mengalir air mata teman...........bagus jugalah ayat tu buat amalan. kut le ada jin entah aper dalam badan ni.:)

anbusan posted on 20-3-2008 07:22 PM

aku beberapa bulan sekali musti kene angin kat perut perh gilos sakit hehe, pastu klu urut pegi kat belakang badan ampes je. time siang x dek lak pape mula kul 7 mlm dtg le angin.

ko carik losyen mustajab tu yg losyen halia kotak kuning perh mujarab habis, sapu je kat perut kejap lai berdentum2 bontot ahaha....cuba la aku suh akak aku pakai pun die kate ok sbb mase aku dtg rumah die die kate pening2 hehe

kroit92 posted on 21-3-2008 12:09 AM

kroit masalah lorh.. angin masuk badan.. sebab..

perut kata mari, tekak kata jangan.. last2 angin yang masuk.. huhu..

tekak rasa loya2.. perut rasa cam.. tak sedap perut lar.. kepala cam fenin sket, tak dapat fokus.. huhu.. atit.. :'(

musang_pulut posted on 21-3-2008 11:32 AM

Reply #12 mata_bulat's post

ramai yang konpius sakit jantung dgn heartburn/gerd

simptom seakan2 sama....

switnesz posted on 21-3-2008 11:53 AM

Reply #15 mata_bulat's post

ape ayatnye??

musang_pulut posted on 21-3-2008 12:08 PM

Originally posted by mata_bulat at 20-3-2008 12:25 PM http://travel.cari.com.my/images/common/back.gif
Teman ada terbaca satu forum rawatan sihir.......kekadang angin ni ada di sebabkan jin atau sebaliknya lah kutlah kalau ada kan..........dia ada bagi ayat untuk di baca buang angin ni,  jadi tema ...

BLEH SHARE APA AYATNYA..
MAKLUMLA... ANGIN BANYAK DALAM BADAN NI ANTARA TANDA2 KENA SANTAU ANGIN....:L

switnesz posted on 21-3-2008 12:17 PM

Reply #20 musang_pulut's post

santau angin?? :funk: :mad:
lately, angin aku makin teruk.. hope bkn kne sihir nih la...

mata_bulat posted on 21-3-2008 04:41 PM

kauorg baca kat sini.....harap boleh buka;P

http://www.rawatansihir.com/forum/forum_posts.asp?TID=6

musang_pulut posted on 22-3-2008 12:36 PM

Reply #22 mata_bulat's post

TQ SI BULAT OPPS MATA BULAT...:lol: :lol:

honeybee1802 posted on 22-3-2008 12:45 PM

kalo dpt gi urut best jekk..aku buat mcm nih...garlic aku tumbuk or cincang..campur air suam+minyak zaitun.minum....utk luaran...garlic+halia+minyak...aku lumur kat mana perluuu...tp bau lerrr....

nenektua posted on 18-4-2008 11:10 AM

nenek pon rasanya banyak sangat angin ni.
sekarang ni sakit dada... tak selesa sangat... adehhh

apa yang perlu nenek lakukan ni
Page: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
View full: [MERGED] Angin dalam Badan