mfr892005 posted on 16-2-2008 11:04 AM

tolong bagi tahu saiz tayar motosikal yg sesuai (DAH BELI RIM DAN TAYAR)

aku tak tahu moto aku sesuai pakai tayar saiz ape...
aku lihat kat tayar dia tulis 2.50-17

aku ingat nak tukar tayar moto
aku nak

matamata posted on 16-2-2008 01:27 PM

Reply #1 mfr892005's post

Pakai tayar saiz 2.75 kat belakang dan saiz 2.50 kat depan....
Selain tu jenis tayar jugak mempengaruhi keadaan tiub tayar kau tu

-Aku nasihatkan kau pakai brand Dunlop TT100 atau kalau kau ada duit lebih, pakai tayar brand Michelin model M45
-Tayar Dunlop TT100 saiz 2.75 lbh besar dan lebih tahan lama...so sesuai utk kau yang masih belajar...tayar Michellin M45 lembut sket, bagus kalau nak buat konar baring...;P , tp cepat sikit haus...;P
-Jgn pakai tayar brand bukan2...sbb kdg2 jenis ni suka hakis tiub (dlm bahasa pasar org sebut "makan tiub").
Jenis tiub jugak memainkan peranan....yag harga RM8 tu selalunya tak tahan dan kurang tahan pada tekanan dahn haba...so aku nasihatkan pakai jenis tiub yg harga RM12-RM15....tiub jenis ni dibuat dari bhn silikon sintetik...lbh tahan dan lbh baik (alah membeli menang memakai), dia susah buat kacau selagi kau tak langgar paku....;P

[ Last edited by  matamata at 16-2-2008 08:42 PM ]

mfr892005 posted on 16-2-2008 01:50 PM

Reply #2 matamata's post

terima kasih kerana bagitahu....yang tiga kali bocor tu tayar kat belakang

biasanya pekedai yang tukar tiub guna tiub viva kalau tak silap..kiranya tiub yang ade brand jugaklah

kalau tayar dunlop tu brapa harga dia....

ade jugak yang syorkan kat aku suruh pakai tayar yg tak pakai angin
tapi mahal sangat...kene tukar kepada rim sport lagi:L

atau mungkinkah rim yang menyebabkan tayar pancit
hari tu yg pancit kali ke 2 pekedai tu ade tukar tayar moto free
dia bagi tayar dunlop....oklahtu tak lah licin macam tayar sebelumnya
tapi

Squall-Leonhart posted on 16-2-2008 02:43 PM

Reply #1 mfr892005's post

Kalau camtu beter pakai tayar tubeless jer. Tapi time awal2 memang sakit sket laa pasal kena tukar rim pakai rim sukan (sekitar RM350 - RM400 lebih, tengok jenis laa). Lagipun tayar tubeless memang lagi mahal drp tayar tiub, tapi berbaloi laa pasal tayar tu tebal dan tahan lama. Sebelum aku pakai tayar tubeless kat motor aku, aku dah 9 kali eksiden pasal tiub tayar motor tetiba pecah, so aku pun tukar pakai rim sukan, pakai tayar tubeless dan tobat tak nak pakai tyar tiub lagi.

ryo_takahashi1 posted on 16-2-2008 02:55 PM

Originally posted by Squall-Leonhart at 16-2-2008 02:43 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
Kalau camtu beter pakai tayar tubeless jer. Tapi time awal2 memang sakit sket laa pasal kena tukar rim pakai rim sukan (sekitar RM350 - RM400 lebih, tengok jenis laa). Lagipun tayar tubeless mema ...

dari pengamatan aku, ada kemungkinan dari rim jugak... aku setuju dgn squall...  tukar aje rim sukan... tapi kalo sampai RM400 tu mahal le...
dok kat mana ni...?? kalo rajin gi je ke sentul.. rim sukan + tyre about as cheap as RM250~RM300. investment jangka panjang... takde masalah dgn tube bocor...:D

*but remember... good thing no cheap, cheap thing no good...

mfr892005 posted on 16-2-2008 02:56 PM

Reply #4 Squall-Leonhart's post

tayar tubeless ni skali tukar brapa harga dia
tahan lama mana
katakanlah dalam sehari bejalan dalam 34 km

mfr892005 posted on 16-2-2008 02:58 PM

Reply #5 ryo_takahashi1's post

hahaha....;P  sentul mana pulak ni....saya duk kat terengganu ler

ryo_takahashi1 posted on 16-2-2008 03:00 PM

Originally posted by mfr892005 at 16-2-2008 02:58 PM http://forum3.cari.com.my/images/common/back.gif
hahaha....;P  sentul mana pulak ni....saya duk kat terengganu ler

aisehhh... dok t'ganu ke.. tak dapek la den nak nolong... ;P

matamata posted on 16-2-2008 08:47 PM

Reply #3 mfr892005's post

Tayar ko yang sekarang tu "makan" ko punya tiub.....so aku syorkan ko tukar tayar Michelin M45 REIN (REIN bermaksud-Reinforced).
Kalau kau byk duit-pakai jer yang tubeless.....abih citer....kalau bocor...hantar kesai tampal...atau ko blh belajar tampal sendirik....senang jek...:lol: ;P

mfr892005 posted on 13-8-2008 04:19 PM

rim sport untuk tayar tube less ni boleh sesuai untuk semua jenis motor ke...
saya pakai honda wave 100 yang model lama tu.....
motor ape lagi yang rimsportnya sama dengan motor saya...

135 lc boleh tak

ryo_takahashi1 posted on 13-8-2008 04:22 PM

Reply #10 mfr892005's post

tak sama la bang...
jangan risau.. rim sukan ada jual utk suma model.... kecuali passola kot... ;P

mfr892005 posted on 13-8-2008 04:40 PM

Originally posted by ryo_takahashi1 at 13-8-2008 04:22 PM http://eforum5.cari.com.my/images/common/back.gif
tak sama la bang...
jangan risau.. rim sukan ada jual utk suma model.... kecuali passola kot... ;P


bukan ape...tayar kerap sangat pacit...tak tahan ler menukor aje tiub.....motor ni dah nampak macam buruk...rasa nya rugi kalau beli rim  yang boleh ngam dengan motor ni saja....

rim sukan untuk motor saya ni sama tak dengan model handa wave yang lain....honda wave yang baru tu

kawasakininja posted on 13-8-2008 05:14 PM

tayar wave ni kecik..naik dua orang  dalam seminggu ulang alik 34km cepat je angin kuar..kalau bawa laju, konfirm ku terbabas..

beter kau tukar spoke rim..masuk racing boy punya..pastu tukar tayar tubeless..

kalau langgar paku, takde la angin tu kuar mendadak..angin kuar slow-slow, so kau boleh kawal lagi motor tu..

kalau kat terengganu aku tak tahu la stendet harga camna..setahu aku, spoke rim racing boy 6 batang, RM150..tambah tayar tube less depan belakang dalam RM110 jer..so semua dalam RM260..

kalau kau nak jenis tayar yang best, aku syorkan Michelin..takpun dunlop..bunga cantik..haha..alah beli menang memakai..

nalis posted on 13-8-2008 08:02 PM

DUnlop TT900 80/90 & 80/80

t@t posted on 13-8-2008 08:25 PM

Originally posted by mfr892005 at 16-2-2008 02:58 PM http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif
hahaha....;P  sentul mana pulak ni....saya duk kat terengganu ler

trg mna bro? aku dulu biasa beli brg2 moto kdai kt traffic light dpn YT midtown hotel tu....sin ban lee kot klau dok silap...;P
kt pulau kambing ada sutir cawangan dia...

t@t posted on 13-8-2008 08:30 PM

pkai tubeless ler...mcm squall kata kt atas tuh...untung utk long term.....wave pon boleh ler masuk sport rim...
tp kena rajin usha ler kdai yg murah kt bandor nung.....aku pon pakai tubeless gok utk Honda type Rx5 aku...:lol:

ituhari pakai fung keong tubeless...tp dah botak....mggu lps tukar brand Duro jka x silap...habes dlm rm50

mfr892005 posted on 13-8-2008 09:16 PM

Reply #13 kawasakininja's post

thank q very much bro...lot of help...

b.t.w......tayar tiub less nin pakai angin jugak ke....:o
setahu saya...tak pakai kan

mfr892005 posted on 13-8-2008 09:19 PM

Originally posted by t@t at 13-8-2008 08:25 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif


trg mna bro? aku dulu biasa beli brg2 moto kdai kt traffic light dpn YT midtown hotel tu....sin ban lee kot klau dok silap...;P
kt pulau kambing ada sutir cawangan dia...


ok...insyaAllah...esok balik blajo gi usha2 kat bandor:)

t@t posted on 13-8-2008 09:19 PM

Reply #17 mfr892005's post

pakai ler...........:lol:  cuma kat dlm tu tak dok tiub......konsep nya sama mcm tayar kereta ler.....

mfr892005 posted on 13-8-2008 10:14 PM

Originally posted by t@t at 13-8-2008 09:19 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
pakai ler...........:lol:  cuma kat dlm tu tak dok tiub......konsep nya sama mcm tayar kereta ler.....


ye dop ye jugok...huhuhuh:lol:...dok terfikir jugok aku tayar kereta dok guna tiub...

kalau tayar kereta bocor...adakah tayar kereta atau motor itu boleh digunakan...aku baru pakai krete skarang ni

sory r tanya soalan macam ni...aku ni kurang pandai dalam bab macam ni

[ Last edited by  mfr892005 at 13-8-2008 10:17 PM ]

nalis posted on 13-8-2008 10:22 PM

Originally posted by mfr892005 at 13-8-2008 09:16 PM http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif
thank q very much bro...lot of help...

b.t.w......tayar tiub less nin pakai angin jugak ke....:o
setahu saya...tak pakai kan

yg tak guna angin cuma tayar LRT je;P

t@t posted on 13-8-2008 10:54 PM

Originally posted by mfr892005 at 13-8-2008 10:14 PM http://eforum3.cari.com.my/images/common/back.gif



ye dop ye jugok...huhuhuh:lol:...dok terfikir jugok aku tayar kereta dok guna tiub...

kalau tayar kereta bocor...adakah tayar kereta atau motor itu boleh digunakan...aku baru pakai krete ...

iskhh soklan mcm priki neh.......:lol:
kalu tayar kete @ moto tubeless mu tu contoh jka kena paku.....still buleh gerak lagi...sempat ler mu gi cari kedai tayar/bengkel...
tp kalu tayar pakai tiub on the spot terus pancit.....

t@t posted on 13-8-2008 10:57 PM

lagi satu jika ada paku kt tayar tu.....jgn cabut sembarangan....smpai kt bengkel nanti baru cabut..!:lol:
mu ni laki2 ke pompuan mfr892005?:lol:

ajez posted on 13-8-2008 11:24 PM

Originally posted by t@t at 13-8-2008 08:25 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif


trg mna bro? aku dulu biasa beli brg2 moto kdai kt traffic light dpn YT midtown hotel tu....sin ban lee kot klau dok silap...;P
kt pulau kambing ada sutir cawangan dia...

kedai awang kapir ke t@t:lol:

mfr892005 posted on 14-8-2008 06:16 AM

Originally posted by t@t at 13-8-2008 10:57 PM http://eforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
lagi satu jika ada paku kt tayar tu.....jgn cabut sembarangan....smpai kt bengkel nanti baru cabut..!:lol:
mu ni laki2 ke pompuan mfr892005?:lol:



laki r....kalau tayar dah terkena paku tu tayar tu masih boleh digunakan ke tak....tayar tiub less ni mahal.....kalau dah tak boleh rugi r
Page: [1] 2
View full: tolong bagi tahu saiz tayar motosikal yg sesuai (DAH BELI RIM DAN TAYAR)